Magyar Belorvosi Archivum 41. (1988)

1988 / 1. szám - Fehér János dr.: Alkohol okozta májelégtelenségek

MAGYAR BELORVOSI ARCHIVUM A MAGYAR BELGYÓGYÁSZ TÁRSASÁG LAPJA JOURNAL OF THE HUNGARIAN SOCIETY OF INTERNAL MEDICINE XLI. évfolyam* 1988. 1. szám Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. Belgyógyászati Klinika, Budapest Alkohol okozta májbetegségek FEHÉR JÁNOS dr. A civilizációs ártalmak sorában, az alkohol — könnyű elérhetősége miatt — előkelő helyen áll az idült májbetegségek aetropathogenezisében. Elterjedt­sége nem lokalizálódik egyes földrészekre, hanem világszerte égető probléma. Az Egyesült Államokban mintegy 9—11 millió alkoholista egyén él, s hazánk­ban is közel félmillióra tehető a rendszeresen alkoholt fogyasztók száma. Ismeretesek adatok, mely szerint a májcirrhosis halálozási gyakoriság és az adott ország egy főre jutó alkohol fogyasztása között szoros kapcsolat van. A májkárosodás mértéke nem a fogyasztott alkohol típusával mutat össze­függést, hanem csak annak tiszta alkohol tartalmával. A májcirrhosisos ha­lálozási arány és az egy főre jutó tiszta alkoholfogyasztás tekintetében Fran­ciaország vezet, de az NSZK, Egyesült Államok és Magyarország is „előkelő” helyen található [5, 10, 12]. Az utóbbi időben az alkohol fogyasztás kifejezetten megnövekedett a nők körében. A női nem fogékonysága az alkoholos eredetű májbetegségekre vo­natkozóan nagyobb, mint a férfiaké. Férfiaknál napi 50—60 g, nőknél napi 25—30 g-nál több tiszta alkohol rendszeres elfogyasztása 50%-os gyakorisággal vezethet 10—15 év alatt májcirrhosis kialakulásához [22]. Bár az említett alko­hol mennyiség rendszeres elfogyasztása előidézheti az esetek felében a májcirr­hosis kialakulását, azonban az alkoholos eredetű cirrh­osisok döntő részében a napi alkohol fogyasztás 150—200 g körül van [4]. Saját anyagunkban az idült májbetegek 33%-a kimondottan alkoholistának volt tekinthető, s a kontrollként szolgáló 500 más típusú megbetegedésben szenvedő egyénnek pedig csak 3,2%-a volt chronikus alkohol fogyasztó. A rendszeres alkoholfogyasztás nagyobb mérvű rizikó tényező, mint az alkalmankénti kilengés, jóllehet az alkohol fogyasztás mértéke esetleg így sem kevesebb. Ennek az az oka, hogy intermittáló abusus esetén a májnak lehetősége van regenerálódásra. Meg kell azonban azt is említenünk, hogy nem mindenki kap alkoholos májbetegséget, aki rendszeresen nagyobb mér­tékű alkoholt fogyaszt. Ennek hátterében különböző környezeti tényezők — táplálkozási viszonyok, endotoxinok, genetikai adottságok — állhatnak, melyek pozitív vagy negatív irányban befolyásolják a májbetegség kialaku­lását. Pathogenesis Az alkoholos eredetű májbetegség kialakulásának megértéséhez lényeges hogy az alkohol metabolizmusával foglalkozzunk. A máj primér helyet foglal * A Magyar Gastroenterológiai Társaság 1987. május 12—15-ig Balatonaligán rendezett 29. Nagygyűlésén elhangzott Hetényi Géza emlékelőadás alapján

Next