Dr. Bartal Aurél: A magyar chemiai folyóirat 14. és 15. melléklet (1909) - Szerves készítmények előállítása
ELŐSZÓ. Az általános chemia fokozatos elfoglalásával növekszik azoknak a szakférfiaknak száma nálunk is, akik különösen a szerves chemia elméleti és gyakorlati fontosságát méltányolva, tanítását az eddigieknél szélesebb alapokra fektetni, s azt mint önálló tudományt is, behatóbban művelni óhajtják. Ezen czél szolgálatában örömmel vállalkoztam, a kir. magy. Természettudományi Társulat megtisztelő megbízása következtében, a „Szerves készítmények előállítása" czímű munkám megírására, melyet most tisztelt szaktársaim elé bocsátok. Munkám elsősorban organikus laboratóriumokban dolgozó vegyészhallgatók számára készült, kiket kísérleti alapon kíván a szerves chemiába bevezetni, tehát mindenekelőtt egy laboratóriumi segédkönyv, mely a szerves chemia legfontosabb s az egyes csoportokra legjellemzőbb vegyületeinek előállítására ad részletes és megbízható utasításokat. Az utasítások megbízhatóságára természetszerűleg a legnagyobb gondot fordítottam, s egy-két készítmény kivételével, csakis olyan eljárásokat vettem fel, amelyeknek biztos kivihetőségéről személyesen meggyőződtem. Ahol csak lehetett, tekintettel voltam a jó termelési hányadra is, hogy a tanuló figyelmét a gazdaságos dolgozás fontosságára ráirányítsam. Minthogy tapasztalás szerint, a kezdő vegyészeknél a készítményes dolgozás, az elméleti kiképzés rovására, nagyon is gyakran tisztán mechanikus, gondolkozás nélküli kézimunkává, ügyeskedéssé fajul, ennek lehetőleges elkerülésére, minden egyes előállítási eljáráshoz hozzáfűztem a szükséges elméleti magyarázatot, melyben a reakció lefolyását, bizonyos irányú lefolyásának okait, ezzel párhuzamban ugyanazon készítményt eredményező más előállítási eljárásokat, valamint az előállított vegyülethez tulajdonságaikban hasonló, illetőleg homológ testek előállítását, s végül az előállított test fontosabb fizikai állandóit, felismerésére jellemző chemiai tulajdonságait - egyszerűbb kísérletek kapcsán — ismertetem. Ezen alkalommal kiterjeszkedem annak a vegyületcsoportnak ismertetésére és sajátos reakcióira is, amelybe az előállított vegyület tartozik, hogy a leszármaztatásbéli összefüggést és a csoportok közötti kapcsolatot feltüntethessem.