Dr. Bartal Aurél: A magyar chemiai folyóirat 14. és 15. melléklet (1909) - Szerves készítmények előállítása

ELŐSZÓ. Az általános chemia fokozatos elfoglalásával növekszik azoknak a szakférfiaknak száma nálunk is, a­kik különösen a szerves chemia elméleti és gyakorlati fontosságát méltányolva, tanítását az eddi­gieknél szélesebb alapokra fektetni, s azt mint önálló tudományt is, behatóbban művelni óhajtják. Ezen czél szolgálatában örömmel vállal­koztam, a kir. magy. Természettudományi Társulat megtisztelő megbízása következtében, a „Szerves készítmények előállítása" czímű­ munkám meg­írására, melyet most tisztelt szaktársaim elé bocsátok. Munkám első­sorban organikus laboratóriumokban dolgozó vegyész­hallgatók számára készült, kiket kísérleti alapon kíván a szerves chemiába bevezetni, tehát mindenekelőtt egy laboratóriumi segédkönyv, mely a szerves chemia legfontosabb s az egyes csoportokra legjellemzőbb vegyü­­leteinek előállítására ad részletes és megbízható utasításokat. Az utasítások megbízhatóságára természetszerűleg a legnagyobb gondot fordítottam, s egy-két készítmény kivételével, csakis olyan eljárásokat vettem fel, a­melyeknek biztos kivihetőségéről személyesen meggyőződtem. A­hol csak lehetett, tekintettel voltam a jó termelési hányadra is, hogy a tanuló figyelmét a gazdaságos dolgozás fontosságára ráirányítsam. Mint­hogy tapasztalás szerint, a kezdő vegyészeknél a készítményes dolgozás, az elméleti kiképzés rovására, nagyon is gyakran tisztán mechanikus, gondolkozás nélküli kézimunkává, ügyeskedéssé fajul, ennek lehetőleges elkerülésére, minden egyes előállítási eljáráshoz hozzáfűztem a szükséges elméleti magyarázatot, melyben a reakc­ió lefolyását, bizonyos irányú lefolyásának okait, ezzel párhuzamban ugyanazon készítményt eredmé­nyező más előállítási eljárásokat, valamint az előállított vegyülethez tulajdonságaikban hasonló, illetőleg homológ testek előállítását, s végül az előállított test fontosabb fizikai állandóit, felismerésére jellemző chemiai tulajdonságait - egyszerűbb kísérletek kapcsán — ismertetem. Ezen alka­lommal kiterjeszkedem annak a vegyületcsoportnak ismertetésére és sajátos reakc­ióira is, a­melybe az előállított vegyület tartozik, hogy a leszármaz­tatásbéli összefüggést és a csoportok közötti kapcsolatot feltüntethessem.

Next