Magyar Gazda, 1844. július-december (4. évfolyam, 1-52. szám)

1844-09-19 / 23. szám

MAGYAR GAZDA KIADJA A’ MAGYAR GAZDASÁGI EGYESÜLET. Negyedik év 8-ik fele« pesten, September 19én 1844.________________23. szám. TARTALOM: Borkészítés és pinczekezelés. (Folyt.)— Valami a’ tehenek fejéséröl. (H.) — Rendszeres leírása a'közép­ponti országos gyümölcskertben ’stb. (Vége.) — Gazdasági tudósítások Barsból. (Sz. G.)— Földi bolhák ellen szer. CH.)— Gabonaár._____________________________________________________ Borkészítés és pinczekezelés. (Folyt.) Leszemezés, csomoszolás és sajtolás. Valljon szükséges vagy hasznos-e a’ szöllöt csoma­­szolás előtt leszemezni? sokan erősitik, de sokan ta­gadják is. A’ tagadók Francziaországnak egyik leghí­resebb bortermesztő vidékére, Côte d’or megyére hivatkoznak, hol a’ leszemezés körül tett minden kí­sérletek csak arra szolgáltak, hogy ismét a’ régi ke­zelési módra térjenek vissza, melly szerint a’ szöllőt csutkástól együtt hozzák erjedésbe Való igaz ugyan, hogy e’ megyében a’ legnemesebb ’s legfinomabb: chambertin, pommard, nuits, volnay, prichebourg ’s m. borok teremnek; következőleg az ottani szokás, úgy látszik, talán követésre méltó volna, ha egy cse­kély körülmény nem jönne közbe, mellyet a’ lesze­mezés ellenzői vagy magok sem ismertek, vagy szán­dékosan elhallgattak. E’ körülmény csupán abban áll, hogy az emlitett, mindenek fölött megáldott, borter­­mesztő kerületen a’ bort majdnem egyedül maga csi­nálja a’ természet. Az ottan művelt szöllőfajok ugyan­is közönségesen olly magas érettségi fokra jutnak, hogy azokat még csak összecsomaszolni sem tartják szükségesnek, hanem mihelyt leszedik , azonnal ká­dakra öntik. Az erjedés mind a’mellett is hamar beáll, minthogy a’ legérettebb szemek már az egymásra hal­mozott szőllő súlya alatt felpattognak, a’ többi tökéle­tesen megérett szemek pedig nedveknek — az erjedés folyama alatt növekedő meleg által okozott — kitágu­lásánál fogva szétrepedeznek, az éretlen szemek el­lenben változatlanul maradnak. Ha az erjedésnek vége van, az erjedő kádakról magától lefolyó bor, azzal együtt, mellyet latuláskor első könnyű nyomásra kap­nak, külön szüretik. Ezen valódilag legnemesebb ve­nyigenedv képezi ama fölséges borokat, mellyek ke­reskedésbe jönnek ’s világszerte híresek. Mi még azu­tán egy második és harmadik nyomásra kilatultatik, midőn természetesen a’ kevesbbé érett szemek is szét­nyomatnak , azt az alsóbb néposztály közönséges ital gyanánt fogyasztja el. Ki nem látja tehát azonnal által, miszerint ottan, hol a’ szöllővel ekkép bánhatnak, a’ leszemezés fö­lösleges lenne’s hogy, ha meg próbálnák is, szükségkép megint a’ régi szokásra kellene visszatérniük? Mert az emlitett kezelési mód mellett az éretlen szemek összecsomoszolása egészen elkerültetik, holott ezt a’ leszemezés legczélszerübb módjáról sem állíthatni. Minden esetre az volna a’ legfőbb, mit a’ leszemezés eszközölhetne, mire a’ Côte d’or­ megyeiek a’ lesze­mezés és csomoszolás nem csekély fáradsága nélkül olly tökéletesen eljutnak; ugyan miért tennék ők tehát ezen munkát és költséget? talán a’csutkák eltávolítása végett ? de hiszen ezek ottan mindig érette­k , tehát a’ bornak legfölebb is valamivel több cserjéket (Ger-

Next