Magyar Horgász, 1981 (35. évfolyam, 1-12. szám)

1981. október / 10. szám

28 Sajban József (Budapest, Gya­log u. 5. 1108 vagy este telefonon: 839-440) elcserélné 4,5 méter hosz­­szú, szegecselt alumínium hor­gászcsónakját, teljesen új állapot­ban, 75 köbcentis Tümler motor­ral egy dömsödi vagy somlyószi­­geti telekre.___________________________ Orbán Gyula (Bérces, Gácsi u. 37. 2687) cserére ajánlja 4 méteres, fá­ból készült horgászladikját (két éves, gyári). Kér érte két vagy négy személyes gumicsónakot és használt elektromos motort (akku­mulátor nélkül is jó). Halmschlager Márton (Pilisvö­­rösvár, Petőfi Sándor utca 87/a. 2085) elcserélné 240 centiméter hosszú Universal márkájú pontyo­zásra alkalmas, üvegszálas gyűrű­zött botját 1 darab hajlékony, szintén jó állapotban levő Germi­­na botra akármilyen peremorsó­val. Pálmai János (Dunakeszi, Ká­polna köz 2. 2120) elcserélné fel­fújható, 4 légkamrás, 240 kilo­gramm teherbírású műanyag csó­nakját kétszemélyes műanyag vagy alumínium horgászladikra. Pálvölgyi István (Martonvásár, Marx tér 1. 2462) új, 5,40 méteres Sunshire (japán) botját elcserél­né egypárevezős gumicsónakra. „Botas” nyugatnémet 41—42-es sí­cipőt cserélne Ryobi GX—20 orsó­ra. Márkás villantókat is cserebe­rélne. Kovács Zoltán gyermekhorgász (Szabadegyháza, Gyári u. 16. 24­ 2) elcserélné Örkény: Lágerek népe, Barabás: Rákóczi hadnagya és Jó­kai: A kőszívű ember fiai című könyveit egy jó állapotban levő haltartó szákra. Kovács Mihály (Budapest, Prá­ter u. 39. 1/13. 1082, telefon este: 339-416) elcserélne egy darab gyű­­rűzetlen, körülbelül 4,3 méter hosz­­szú, finom, érzékeny, szovjet gyártmányú teleszkópos botot ha­sonló értékű orsóra, vagy kétré­szes botra. Kérdezzen — válaszolunk Gy. F. Tolna megyei horgász írja, hogy egyesületük közgyűlése határo­zatot hozott: minden tag köteles a saját tavon húsz óra társadalmi munkát végezni, vagy azt óránként 15 forintért megváltani. Ő és tizen­egy társa nem tudott részt venni a munkában, a megváltást sem fizet­ték be, ezért eltiltották őket a ta­von való horgászattól. Kérdezi, mi erről a véleményünk. Válaszunk: A horgászegyesületi tagság négy módon szűnhet meg: elhalálozás, kilépés, fegyelmi hatá­rozat és törlés miatt. Itt nyilván erről a negyediknek említett lehe­tőségről van szó. A horgászegyesü­letek alapszabályának elkészítésére kiadott segédanyag szerint törlésre például akkor kerülhet sor, ha a horgász elmulasztotta valamilyen befizetési kötelezettségét. Az nem vitás, hogy a közgyűlésnek joga van egyesületi munkát előírni, sőt erre egyre több esetben kerül sor. Az sem vitás, hogy aki elmulasztotta valamilyen összeg befizetését, azt a tagok sorából törölni lehet. Az alapszabályok többsége azonban elő­írja, hogy a törlést írásbeli felszólí­tásnak kell megelőznie. Amennyi­ben Gy. F. horgásztársak egyesüle­tének alapszabályában is szerepel ez a feltétel, akkor alaki hiba történt. A tizenkét horgász tehát a határo­zat megváltoztatását kérheti a Járá­si Hivatal igazgatási osztályától. Ez az alaki hiba azonban erkölcsileg semmiképpen sem ad felmentést a társadalmi munka elvégzése alól. B. I. budapesti horgásztól kaptuk az ide mellékelt képet. Mint írja, tizenhét éve horgászik a Ráckevei Duna szigetbecsei szakaszán, de ilyen halat még soha nem fogott. Ez a példány mirelit kukoricára kapott. Milyen hal ez? Válaszunk: a Ráckevei Dunán ez a keszegféle valóban nagyon ritka, de a Balatonon még mindig szépen fogják horoggal, sőt ha mozog, a nagyobb példányok körömvillantóra is kapnak. Hajdanán pedig a ma­gyar tenger legközönségesebb, leg­tömegesebb halászzsákmánya volt. Ezt nevezték — Herman Ottó leírá­sa szerint — „látott hal”-nak, mert olyan tömegekben vonult, hogy a tihanyi dombról lehetett irányítani a halászbárkákat. Ez a gazda. Egye­nes hátvonala ezen a felvételen nem érvényesül, jól szemlélhető vi­szont feltűnően hosszú mellúszója, amely ennek a keszegfélének egyik legfőbb jellegzetessége. Hozzávalók: 1,50 kiló csuka, 4 de­ci vörösbor, 25 deka gomba, 8 de­ka vaj, 5 deka liszt, 8 deka zsír, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 babérle­vél, só, törött bors. A csukát megtisztítjuk és dara­bokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk és állni hagyjuk. Közben a bográcsban zsíron megpirítjuk a szeletekre vá­gott gombát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a finomra vágott petre­zselyemzölddel, és félretesszük. Négy deka vajat felolvasztunk, rá­tesszük a csukaszeleteket, felöntjük a vörösborral, a babérlevéllel és lassú tűzön megpároljuk. Ha a hal megpuhult, a visszamaradt vajból rántást készítünk és besűrítjük vele a vörösboros hallevet. Tálaláskor a halszeleteket tálra helyezzük, rátesz­­szük a gombát és leöntjük a forró mártással. Köretnek sós-petrezsely­mes burgonyát adunk. Csuka magyarosan, fóliában sütve Hozzávalók: Tíz darab 5 centimé­ter széles csukaderék, só, törött bors, 6 deka füstölt szalonnacsík, 1 szál gyulai kolbász, 1 darab zöld hegyes paprika, 2—3 darab fehér vastaghúsú paprika, 10 deka vörös­hagyma, 5 deka zsír, 5 deka kalo­csai halászlékeverék, alufólia. A megtisztított és feldarabolt csu­kaderekat besózzük, borsozzuk és megtűzdeljük a füstöltszalonna csí­kokkal. A vöröshagymát szeletel­jük és zsírban megfonnyasztjuk. A fóliát megfelelő nagyságú darabokra vágjuk, kiterítjük. Mindegyikre rá­teszünk egy halszeletet, egyenlete­sen elosztjuk a hagymát, a kariká­ra vágott gyulai kolbászt, az ugyan­csak karikára vágott paprikákat. Mindegyik tetejét megszórjuk kalo­csai halászlékeverékkel, és óvato­san becsomagoljuk, ügyelve arra, hogy a leve nehogy kicsurogjon sü­tés közben. Az elkészített fapará­zson 20—25 percig sütjük, közben egyszer-kétszer megforgatjuk. Sü­tés után tányérokra helyezve azon­nal fogyasztható. A fólia felnyitása­kor ügyeljünk, hogy a benne levő hallé el ne csöpögjön, mert nagyon finom. Vörösboros gombás csuka

Next