Magyar Ifjúság, 1967. július-december (11. évfolyam, 26-52. szám)

1967-07-22 / 29. szám

Segítsünk Mariannak! Üdülési divat-fotó Kedves Barátnőim! Számtalan baráti tanácsot kaptam a szerkesztőségbe érkezett levelek­ben. Most már Füredről válaszolok, ahol igen kellemesen töltöm szabad­ságom. A tanácsok alapján a kö­vetkezőképpen állítottam össze ru­határam: 3. Könnyű selyemblúz (nadrághoz, szoknyához, kosztümhöz) 4. Hosszúnadrág (hűvös estékre) 6. Frottírruha (strandra) 3. Fürdőruha 10. Selyem táncruha 11. Vászon kosztümkabát 12. Vászon kosztümszoknya 13. Sort Úgy érzem, ezekből a ruhákból változatosan tudok öltözni és csinos vagyok. Kösz a seffítséget! Mindenkit üdvözöl, Mariann! A jól kitöltött totószelvény tehát az alábbi: Szám Alkalom 3. séta, kirándulás hűvös napokon strand 10. tánchoz, alkalmakra 11. hűvös napokon blúzhoz, nadrághoz 12. minden alkalomra 13. kiránduláshoz Több mint ezer divattotó érke­zett. A jól tippelők között sorsolást rendeztünk. A szerencse az alábbiak­nak kedvezett: I. díj 500 forintos vásárlási utal­vány (vászonkosztüm és műselyem­­ruha) Bíró Éva Pápa, Petőfi Sándor u. 25. II. díj 300 forintos vásárlási utal­vány (papliaruha és kartonruha) Adonyi Szilvia és Angyal Bp., XIV., Kerepesi u. 114/a. III. díj 250 forintos vásárlási utal­vány (kartonruha és blúz) Labancz Lászlóné Bp., III., Bokor u. 15. IV. díj 150 forintos vásárlási utalvány (kartonruha) Wirth Zsuzsa Bp., XV. Bocskai u. 101. V. díj 100 forintos vásárlási utal­vány (blúz) Bálla Jolán Villány. Kállai Éva KISZ-tábor. A vásárlási utalványokat postán küldjük el a nyerteseknek. 4. 6. 8. strand. A korszerű Egy külföldet járt magyar fiatalasszony csodákat regélt a svéd konyháról, ahol három­féle hűtőgép tartozik a kony­­haberendezéshez, ahol a konyhában nincs vitrines kre­­denc, a falra szerelt kis szek­rények, jótékonyan takarják az edényhalmazt, s forgó szé­ken ülve végezheti a háziasz­­szony — a főzést. Nemrégiben a Tisza Bútor­ipari Vállalat, amely a kony­habútort készíti — mutatta be új bútorait, s megállapíthat­juk, aggodalomra nincs ok. A bemutatott bútorok szépek, korszerűek, célszerűek és mint kitűnt, holland, sőt tengeren­túli exportra is szállítanak be­lőle. Azaz, megközelítjük a svéd konyhaberendezés célsze­rűségét, kényelmét. A bútorok szépek. Felületük sima, kék, zöld, hófehér, és több esetben a világdi­vat változásaihoz igazod­va, fekete, barna, fautánza­­tú díszítéssel kombinált. A szekrények oldalai, belső ré­szei lakkos lemezből, az ajtók luminátos lemezből készültek. Általában hőállók, megtartják színüket és egyszerű lemosás­sal tisztán tarthatók. A korszerűség a bútorcso­portok felépítésében jelentke­zik. Megszűnt a hatalmas konyhakredenc konstrukció, s helyette kisebb-nagyobb szek­rények egymás mellé helyezé­sével alakítható ki a konyha berendezése. A bemutatott „Klára” például 5 szekrény­egységből áll. Különböző szé­lességű két kétajtós és két há­­romajtós szekrény tartozik hozzá. S egy 50 cm széles­­­ajtós szekrény. A szekrények egymásra és egymás mellé úgy állíthatók, hogy a konyhában egy falfelület melletti szek­rénysort alkossanak. Emellett az esetleges étkezőasztalnak, székeknek bőven jut hely. A Klára­­ több szek­rény kiegészítésével, 15 dara­bos együttesig variálható. A célszerűség a bútorok tervezésénél jelentkezett. A tervezők figyelembe vették, hogy egyre több háztartásban használják a gáztűzhelyeket, és egyre több konyhában kap helyet a hűtőgép. A konyha szekrényeinek mérete általá­ban igazodik a konyha főző- és hűtőgépeinek méretéhez, magasságban, szélességben, és ez nemcsak esztétikailag szép, hanem könnyebbé teszi a munkamozdulatokat az étel előkészítése és főzése közben. Csupán egy példa: Az új konyhaszekrények alsó szek­rénymagassága egyben mun­kaasztal is, például élelmi­szer előkészítése közben. A beépített gáztűzhelyre egy mozdulattal „továbbítható” — főzésre — ugyanez az élelmi­szer, mert a szekrénylap és tűzhelylap azonos magasság­ban van. Nincs szükség feles­leges mozdulatokra. Külön örömünkre szolgál­hat, hogy például a szekrény­felületről eltűntek a fogók, kulcsok, a szekrényajtók mág­neses csappantyúkkal működ­nek, belsejük műanyaggal bé­lelt, s ezért könnyen kezelhe­tők, tisztántarthatók. Mindezekkel a tulajdonsá­gokkal „ruházták fel” az FSH garnitúrát, az Erzsébet varia konyhaberendezést, a Dorot­­­tya, az Éva, a Star elnevezésű konyhaberendezéseket. Válasz­ték tehát van bőven. De nem­csak azokra gondoltak, akik új konyhabútort vásárolnak, ha­nem azokra is, akik szeretnék kiegészíteni konyhaberendezé­süket például mosogató­szekrénnyel, nagyobb étkező­­asztallal, fásládával, vagy egyéb, konyhai bútordarabbal. Ugyancsak külön kaphatók a falra szerelhető tolóüveges „pohárpolcok” amelyek egy­­egy háztartás finomedény­készletének növekedése esetén a tűzhely vagy akár a hűtő­gép fölé is felszerelhetők. Kovács Margit KONYHA IllSlIN­K­i Fotó: Csuxi „Erzsébet”-berendezés. A HIGIÉNIA Kánikulában gyakori az étel­­mérgezés, ami sokszor nem is ebben a formában, h­anem­ enyhe gyomorrontásban, vagy egyszerű főfájással, étvág­y­talansággal je­lentkezik. Érdekünk, hogy csa­ládunk egészségét óvjuk. Első­sorban az élelmiszerek, edények gondos tisztántartásával. A konyhából üldözzük ki a le­gyeket! Nem kell részletezni, mennyi tisztátalanság, fertőzés közvetítője. A dongó beköpi a tejet is! Teh­át a tejet, ha nincs hűtőgép, hűvös, sötét helyre, befedve tegyük el, lehetőleg többször váltott friss vízbe állít­va. Ezek maradékot, mosatlan edényt ne hagyjunk órákig az asztalon, szekrényen. A penész, a bacilus percek alatt szaporodik, terjed. Kenyeret, száraz, szell­ős he­lyen tartsuk. A rosszul sütött kenyér letakarva, fülledt helyen megnyúlósodhat. Itt a kenyér­nek „szaga” van, ne fogyasszuk. Minél többször mossuk fel a konyhakövet, annál frissebb, tisztább levegője van a konyhá­nak. Egy kávéskanál ecetet te­hetünk a konyhafelmosóvízbe. Ez szagtalanít. Mit kell tudni a hűtőgépről Kinn kánikulai meleg van, de a konyhában megnyugtatóan duru­zsol a Lehel-család kisebb, nagyobb tagja vagy a Saratov hűtőgép. Kinyitjuk, jégkockát dobunk a pohárba, s a friss italtól felfrissülve máris elviselhetőbb a hőség . . . De hogy mindig legyen jégkocka, hogy a gép jól dolgozzon, ismer­nünk kell. A hűtőzónákról: A legfelső rész az északi sark. Azaz, itt képződik a jég, itt fagyasztható meg legjobban a fagylaltmassza, itt pillanatok alatt hűl le az ital, s a húst is ide tegyük, mert a nyers hús esetleg több napig is friss marad. Ez tehát a fagyzóna. A leghidegebb zóna a fagyasztó alatt van. Itt tároljuk a legérzékenyebb élelmiszereket, vagy hűtjük le a hidegen fo­gyasztható ételeket, például a gyümölcslevest, vagy majonézes salátákat. A középső zóna, általában a főtt ételek tárolóhelye. Tilos a melegen párolgó ételt a hűtőgépbe tenni, mert ez károsítja a gép berendezését. Viszont a műanyagtálba tett főzelék, vagy porcelántálba öntött leves, a jénai tálban a hús itt tartható a legjobban. Ez nem annyira hideg, hogy az ételek felmelegítése sok időt venne igénybe. Mérsékelt hideg van az ajtópolcokon. Ide tegyük a sajtot, tojást, vajat, tejfölt és italfélét. A nyitogatás­ miatt sem hűlhet le túlzottan az itt tartott élelmiszer, tehát fogyasztható hőmér­sékleten marad. Normál hideget tart a főzelékes doboz, amelyet az üveglap zár, tehát a megmosott zöldség, salátaféle hűtött, de párás le­vegőben napokig friss marad. Meddig lehet eltartani? Az alábbi táblázatot kivágva, kartonlapra ragasztva emlé­keztetőnek szánjuk, s kérjük, tedd a hűtőgép fölé: TÁROLÁSI IDŐ NAPOKBAN: Kész étel, főtt hal Friss hal Leveles főzelék, tej, tejszín, nyers Gyökeres főzelék Cseresznye, barack Málna, dinnye, szilva Vaj, Sajt Tojás Főtt hús Nyers darált hús Felvágott Mirelit nyers étel Mirelit készétel, mirelit gyümölcs e e an • □□ hús,'vágott baromfi | | CD D • • • □□□□□□a • % # □□□□-□□ • • •• P rj H □□□□□□□ Q ce • • • apa • □ • e •• pc cm 0 biztonságos tárolási idő. □ maximális tárolási idő.

Next