Magyar Szó, 1976. szeptember (33. évfolyam, 241-270. szám)

1976-09-02 / 242. szám

hm nkiicaár Terménytőzsde - 1978. augusztus 26—szeptemb­er 1. Az újvidéki terménytőzsde­ utóbbi összejövetelein a ku- s­korica kínálata mind jelen­tősebb az ára pedig csok-­­ k. nő irányzatú. Az utóbbi tételek 2,25 dináros árszin­ten keltek el, de lehetséges további árcsökkenés. A ta­karmányárpáért utóbb 2,30 —2,32 dinárt, a zabért pe­dig már 2,30 dinárt fizettek. A búza kereslete továbbra is igen jelentős. A minőségi erőtarkar­­mányfélék kínálata elenyé­sző, részben a korlátolt be­hozatal, részben pedig a naiv kereslet következtében. A fehérjedús takarmányke­verékek ára nincsen arány­ban a jószágtartás kifizető­­dőségével. A hússertés kereslete vál­tozatlanul igen nagy szórvá­nyos felhozatal mellett. A terménytőzsdén utóbb 2,50 dinárt fizettek az élősúly ki­logrammjáért a terepen en­­nél többet is. A jelek sze­rint a hússertés ára most már megnyugszik. Az újvidéki terménytőzsde utóbbi összejöveteleinek for­galma: GABONA: Általában je­lentős kereslet, kukoricából­­javuló felhozatal. Eladásra kínáltak 7700 tonna acélos­ újbúzát 17—19 párás és 2250 t lágy újbúzát 10-12 párás túlfizetéssel. 500 t rozsot 3,25. 300 t takarmányárpát 2,30—2,32. 1150 t zabot 2,30,t zsákolva 2,40—2,50 9620 t­­ idényszáraz kukoricát 2,20— 2,25, 13 900 t szárított árut 2,20 dináros áron. Kerestek nagy tétel acé­los és lágyúsbúzát. napi, áron. 5000 t sörárpát és 500 t t gerslinek való árpát­ napi áron. 500 t takarmányárpát 2,25—2,32, 110 t zabot 2,30, 14 300 t idényszáraz kukori­cát 2,15—2,20 dináros áron. Eladtak 2700 t acélos új­búzát 18 párás túlfizetéssel, 2020 t idényszáraz kukoricát 2,20—2,25 dináros áron. VETŐMAGVAK: Nagy választékban kínálnak je­lentős tétel magbúzát, szór­ványos és tartózkodó érdek­lődés és nagyjában áralaku­lás nélkül. Csupán I/I-es osztályzatú San Pastore kelt f­el 4,45 dináros áron. Kínál-­­tak még nagyobb tétel rozs-,­ árpa- és zabvetőmagot is ár­u nélkül. TAKARMÁNYFÉLÉK: Nagy hiány fehérjedús erő-1 takarmányféléből. Kínáltak 4 464 680 bálázott búzaszalmát­­ 0,70—0,80. 40 t árpaszalmát 0,75 dináros, 3000 t rétisze-­i­nát napi áron 1750 t lucer- I­nalisztet 2,40—2,50 300 t guarlisztet 5,15 100 t csont-­­ lisztet 3,50 100 t húslisztet­­ 3,60. 200 t másodosztályú búzát 2,20 260 t cirokmagot 2.05 dináros áron. Kerestek 200 t búzaszal­mát 0.70 dináros, 1500 t ré­tiszénát napi áron 4300 t répaszeletet 1,55—1,65. 1720 t szójadarát 5.80 behozatalit 5,95. 3755 t napraforgódarát 2,75. 800 t takarmánybúza­­lisztet 1,75. 15 t lucernalisz­­tet 2,40. 200 t húslisztet 3,60. 500 t takarmánybúzát 2,20, 60 t cirokmagés 2 dináros, valamint 500 t lucernaszé­nát, 115 t búzakorpát, 4120 t kukoricaglutént, 640 t hal­lisztet és 255 t takarmány­élesztőt napi áron. Eladás nem volt. EGYÉB TERMÉNYEK: Kínáltak nagyszemű száraz­babot 12. fehér és sárga szá­razbabot 7.50—10. 1000 t De­­sirée fajta burgonyát 3.50— 4. 2500 t vöröshagymát 5.20. 300 t répát 7. 3000 t diny­­nyét 1.80—3.20 dináros áron. Kerestek 2000 t naprafor­gómagot napi áron. 100 t szárazborsót 11. 1500 t bur­gonyát 3.60. 700 t vörös­hagymát 5.20 700 t cseme­­gealmát 3.50—5 és 100 t gö­rögdinnyét 1,80 dináros áron. VÁGÓÁLLAT: Korlátlan sertéskereslet. Kínáltak 399 társastermelésből eredő hús­sertést napi áron 200 hízó­malacot 30. 600 hízóüszőt 25,50—26 300 hízóborjút 33 dináros áron. Kerestek korlátlan tétel hússertést, 100 fekete zsír­sertést napi áron 100 hízott üszőt 20.50 dináros áron. El­adtak 390 társastermelésből eredő hússertést 21.40—21.50 dináros áron. Takarékos­­aknányfeldolgozás Több mint egy évszázada foglalkoztatja a kutatókat, miképpen lehetne a zöldta­karmányok fehérjetartalmát a leggazdaságosabba­n értéke­síteni­ az állatokkal. Ismeretes tény ugyanis, hogy a zsenge pillangós —­­ főleg lucerna és vöröshere — növendékek tisztán etetése többnyire­ fehérjepazarlással 1 n­ár, mert táparányuk a szük­ségesnél jóval szűkebb.­­ Az sem közömbös, hogy az­­ egyébként gazdag fehérjefor­­­­rást kínáló zöldt­akarmányo­­kat nyersrosttartalmuk mi­att — egygyomrú állatok csak kivételesen, korlátozott mértékben hasznosíthatják.­­ Figyelmet érdemelnek te­hát azok az eljárások, ame­lyek a szóban forgó fehérjét igyekeznek elkülöníteni és nyersrost nélkül hozzáférhe­tővé tenni. A rothamstedi kísérlet A kísérlet kiváltképpen azért tarthat érdeklődésre számot, mert egyúttal az energiatakarékosság jegyé­ben fogant. Kidolgozóinak­­ az az elképzelése, hogy a ta­karmány zöldtömegéből kisaj­átolják a fehérje nagyobb há­nyadát. Az így kapott levet­­besűrítve keverik — mint fe­­­hérje-koncentrátumot — a­­sertéstápba. A visszamaradt­­ zöldtakarmány-,­törkölyt ,­­ (esetleg karbamiddal dúsít­va) a szarvasmarhákkal ete­­­­tik meg.­­ A kísérlethez a kutatóinté­zet gazdaságából származó alapanyagot, réti füvet és lu­cernát használtak. A külön­leges présszerkezet óránként kb. 50 g felaprított zöldtöme­get dolgozott fel, s abból mintegy 25 g levet sajtolt ki. A visszamaradt szecskatör­­kölyt a gép a szárítóba továb­bította, amelyből ,,aprószé­na” állapotban került ki. Minthogy víztartalma már előzőleg alaposan megcsap­pant, a szárításhoz felhasz­nált energia kereken 40 szá­zalékkal volt kevesebb, mint amennyire egyébként szük­ség lett volna. S ez nem cse­kély megtakarítás! Egyúttal 30 százalékkal nőtt a szárí­tási teljesítmény. Ami az aprószéna beltartal­mát illeti, a présszerkezettel körülbelül 18 százaléknyi szárazanyagot sajtoltak ki. A maradék szárazanyag még mindig csaknem 16 százalék nyersfehérjét tartalmazott, tehát a kérődzőknek kifogás­talan takarmányt kínál. A takarmán­ylé felhasználása A kísérlet során a kisaj­tolt levet vegyes gabonadará­hoz keverve, sertésekkel etet­ték. Az erre beállított csopor­tok súlygyarapodását 20—65, illetve 65—95 ke között fi­gyelték meg. Mindkét eset­ben kedvező eredményeket kaptak. Gondot okozott, hogy a takarmánylé néhány nap­nál tovább nem tárolható, mert benne a fehérje bom­lásnak indul. Ezért a be­rendezést úgy egészítették ki, hogy a sajtolással egyidejű­leg gőzt vezettek a folyadék­ba, s annak hőfokát 85 Cel­sius fokra emelték. Ezen a hőmérsékleten a fehérjék ki-s csapód­tak, s ezzel a kon-­­ centrátum tartós­sága sokat j­avult. A módszer kilátásai A fehérje- és energiataka­rékosság folyamán kedvező lehetőségek nyílnak az ilyen és ehhez hasonló eljárások előtt. Egyre-másra fölvetődik az a gondolat, hogy mikép­pen lehetne a nyersrosttól mentes növényi fehérjéket­­ emberi táplálkozásra alkal­mas formába hozni.­­ Kétségtelen ugyanis, hogy tarthatatlan ellentmondást­­ szül a fehérjepazarló takar-­lmányozás a világ egyik, és jó súlyos fehérjeínség a világ másik felén. Az is nyilván­való, hogy az állati szerveze­ten keresztül a szántóföldön termett tápanyag csak tete­mes veszteségek árán alakul át élelmiszerré. Ugyanez vo­natkozik az energia-felhasz­nálásra. Így például számos adat birtokában megállapí­tották, hogy az 1000 kcal-t tartalmazó zabpehely- vagy kukoricapehely-mennyiség előállításához 400—600 kcale ipari energia szükséges. Ha viszont a zab és a kukorica feltakarmányozásával állíta­nak elő húst, majd húskészít­ményt, az 1000 kcal tápérté­­kű konzervtöltelék előállítá­sáig körülbelül 25—30 000 ipa­ri kcal fogy el. Ezek az elgondolkoztató számok is arra figyelmeztet­nek, hogy a gazdálkodás min­den területén — tehát a ta­karmányozásban is — sürget a hatékonyság javítása, a­­ korszerű módszerek beiktatá­­sa e termelési rendszerekbe. 1­0 m nme 1 A MAGYAR SZÓ MEZŐGAZDASÁGI MELLÉKLETE Szerkeszti: SOMOGYI Zoltán jugoszláv búzák Magyarországon­ ­ Magyarországon, Baján változatlanul nagy hang­súlyt helyeznek a biológiai tényezőre. Ebből adódóan évről évre számos magyar­országi és külföldi búzafaj­tát próbálnak ki. Adaptá­ciós kísérleteikről is évről év­re beszámolnak. A sikerek azt igazolják, hogy nem alaptalan ez a kezdeménye­zés, amit nagy hozzáértéssel végeznek az ottani szakem­berek. A búzafajták közül a már köztermesztésben ismert faj­tákat is évről évre vizsgáz­tatják a különböző provo­kációs kísérletben: feleletet kívánnak kapni, milyen a betegségekkel szembeni el­lenállóságuk. A műtrágyázási kísérle­tek a terméshozam növelé­sét szolgálják. A köztermesztésből már ismert búzafajtákon kívül több előzetesen elismert, mi­nősítésre bejelentett fajtaje­löltet is kísérletbe állítot­tak. Ezek között szerepelnek a martonvásári, a szegedi kutatóintézet új intenzív bú­zafajtái is. Az elmúlt évtől kezdődően — a 4 éves kap­csolat eredményeként — ki­próbálták az Újvidéki Me­zőgazdasági Kutató Intézet új fajtáit is. Ezek közül a legígérete­sebbnek a Partizanka mu­tatkozott, mely egy-két nap­pal korábban érik a Bezosz­■ taja 1-nél, annál 8—10 cm­­rel alacsonyabb, télállósága 1 jó, lisztharmattal, levélrozs­dával, szárrozsdával szem­ben ellenálló. Ezerszemsú­­lya viszont 82—86 kg, liszt­­minősége kiváló. Al A2. Ma­lom- és sütőipari tulajdon­sága valamivel jobb a Bezosztaja 1-nél. Nagy termőképességű faj­ta, 65 q-nál többet ad hek­táronként. Baján 31 hektár átlagában­ 70 g termést ta­karítottak be. Termesztése intenzív viszonyokat köve­tel, vetésidejének optimuma október második dekádja. Vetőmag szükséglete 240­­ kg ha, ami 600 tövet jelent négyzetméterenként. A szak­emberek véleménye szerint a legígéretesebb fajtának bizonyul, hiszen az informá­ciós kísérletekben 13,6 g-val termett többet, mint a Be­zosztaja 1, így a termelési rendszerben terveik szerint 10—15 százalékos terület­­aránnyal kívánják közter­mesztésbe vonni. Ugyancsak figyelemre mél­­­tó fajta a Novosadska Ra­­i­na—2. Jellemző adatai közül­­csak néhányat emelünk ki: 12—21 kalászkájában, ka­lászkánként 3—4 szem he­lyezkedik el, a Bezosztaja 1-nél 6 nappal korábban érik. Télápósága, szárszilárd­sága jó, kedvezőbb, mint a Bezosztaja 1-é. Szármagas­sága 4—5 cm-rel alacso­nyabb, mint a standard faj­ta, levélrozsda-, szárrozs­da-, lisztharmat-ellenálló­­sága jó. A pergésnek ellen­áll, ezermagsúlya 44 g, hek­toliter súlya 80—83 kg. Ma­lom- és sütőipari tulajdon­sága azonos a Bezosztaja 1- gyel. A ■ termesztési tapaszta­latokról keveset tudtak mon­dani a szakemberek, csak jugoszláviai megfigyelések vannak, ahol 10,4 g-val ter­mett többet a Bezosztaja 1- nél. Vetőmagszükséglete 240 kg/ha, ami 600 tövet jelent négyzetméterenként. A bajai kísérletekben figyelemre mél­tó habitust mutatott és ki­váló terméseredménnyel sze­repelt A korai fajták közül a Száva emelkedett ki, kiváló tulajdonságaival. A kifejlett növény a 75—80 cm magas, malom-­­ és sütőipari minő­sége a Libelluláéhoz hason­ló. Ezermagsúlya 34 gramm, hektoliter súlya 76—82 kg. Nagy termőképességű, 80 mázsát is terem hektáron­ként. A gombabetegségekkel szemben ellenálló. Állóképes­sége szintén jó, a takar­mánybúzák közül ez a leg­­perspektivikusabb fajta. Természetesen számos, fi­gyelemre méltó jugoszláv, olasz és Szovjet búzafajta is szerepelt még a kísérletek­ben, amelyek közül csak az előbb ismertetett 4 fajtát emeltük ki. (Magyar Mezőgazdaság) (Lazukics Anna felv.) A mogyoró gyökereztetése A gyümölcsfaalanyok és -fajták gyökereztetésére rég­óta alkalmazzák a bujtás különféle változatait. Valamennyi bujtási mód esetében a gyökereztetésre szánt szárrész összefügg az anyanövénnyel mindaddig, amíg meg nem gyökerese­dik. A gyümölcsfajok egy ré­sze — így a mogyoró­­s — bujtással egy év alatt ne­hezen gyökeresedik meg, és kevés gyökeret hoz. A bujt­­ványok gyökeresedése kü­lönböző beavatkozásokkal, például ettolálással, gyűrű­­zéssel, hosszanti bevágás­sal fokozható. Az ettolálás és gyűrűzés előnyeit egye­síti a dróthálós gyűrűzéssel kombinált hajtás. A módszer lényege az, hogy az anyanövényeket ko­ra tavasszal gyökérnyakig visszavágjuk. A bevágott anyanövényekre 4—7 milli­méter lyukbőségű horgany­zott dróthálót helyezünk és kb 5 centiméter vastagon földdel betakarjuk. A haj­tások a dr­óhálón keresztül ettoláltan törnek elő. Az elő­tört 20—30 cm-es hajtáso­kat fokozatosan feltöltjük. Az őszi letermelésig a haj­tások megvastagodnak és így a drótháló meggyűrűzi a hajtások alsó részét. Ennek következtében tápanyagtor­lódás áll elő és a drótháló fölött az ettolálódott hajtá­sok túlnyomó része dús gyö­kérzetet hoz, össze­ a feltöltést lebont­juk és a jól meggyökerese­dett hajtásokat kézzel köny­­nyen letördelhetjük, mert a drótháló mély bevágást okoz. Az őszi letermelés után a dróthálót az anyanövényen hagyjuk, és a téli fagyok ellen 10 cm földréteggel véd­jük. Tavasszal csak 5 cm föl­det hagyjunk a drótháló fö­lött és így a hajtások ismét eltoláltan, a dróthálón ke­resztül törnek elő. A dróthá­lós gyökereztetést háziskert­­ben saját célra történő mo­gyorószaporításhoz is alkal­mazhatjuk. 44$1

Next