Reggeli Hirlap, 1929. december (38. évfolyam, 274-297. szám)
1929-12-28 / 295. szám
6 . Hogyan öltöztessük a csecsemőt Gyermekeink ruházkodásánál mindig szem előtt kell tartani, hogy az emberi test lélegzik. Millió és millió apró likacsokon, pórusokon keresztül veszi magába a levegőt és löki ki az elhasznált káros anyagokat. Ezen bőrlégzés fontosságát nem szabad lebecsülnünk. A sűrű szövésű, levegőtől nehezen átjárható ruháikkal agyon öltöztetett gyermekek szervezetében előbbutóbb kóros elváltozások keletkeznek. Az ilyen gyermekekkedvtelenek, étvágytalanok, hurutokra hajlamosak, álmuk nyugtalan, ideges. A csecsemő ruházatánál már rendkívül fontos a ruhának porózus,likacsos volta. A csecsemő ruhája egy kis, hátul pántlikával megköthető porózus tatra vagy trikószövésű, vagy puha között rakli. Alsó ruhája egy puha háromszögű pelenka, melynek egyik csücskét a lába között elhúzzuk, két szélét a hasa körül csavarjuk. E fölé jön a törzse körül egy külső porózus, vagy lingatott anyagból készült pelenka és legkívül egy borsónyi nagyságú lyukakkal ellátott flanel. Az ilyen ruházatban a csecsemő bőre nem pálylik ki, a bőr légzés -és ezzel kapcsolatosan az anyagcseréje is megjavul. Az így potyázott csecsemő nem izzad és ennélfogva nem szenved székrekedésben, mert az izzadás székrekedést okoz. A bőre nem hajlamos különböző betegségekre. Élénk, jól szopik, kedélye jobb, alvása mélyebb, ellentétben az olyan csecsemővel, amely helytelen, a levegőtől át nem járhatópályázás, gummiszvetterekkel való bebugyolálás által valóságos örökös gőzfürdőben élnek. Ettől természetesen elbágyadnak, elgyengülnek, bőrük valósággal kipállik. Renyhén szopnak, testükön cecérnák, kiütések, pállások és különböző bőrbajok keletkeznek. Mindezen dolgok a csecsemő egészségéére és fejlődésére nagy befolyással lehetnek. A szokásos batisztingekkel, amelyek finom szövésük folytán a levegőt alig engedik át, vagy gumóid és viaszkosvászon pályázással úgyszólván megfullasztják a csecsemő testét. Könnyen megérthető, hogy milyen mérhetetlen károkkal járhat a csecsemő gyenge, érzékeny szervezetére. A talaj mentén ugyanis mindig lényegesen erősebb az éjféli lehűlés, mint pár méteres magasságban. A jelenség magyarázata, az, hogy a derült éjszakákon a talaj sok hőt veszít el a világűr felé való kisugárzás útjánés így hüllőleg hat a felette nyugvólevegőpalástra. A levegőnek azonban csekély a idővezetőképessége és így a hideg talaj csak a közvetlen felette fekvő rétegeket képes nagyobb mértékben lehűteni, néhány méter magasságiban pedig már csak sokkal jelentéktelenebb hűtőhatást fejt ki. Így alakul ki a derült éjszakáiban az u. n. talajmenti hőmérséklet inverzió, vagyis az iz állapot, hogy néhány méter magasságban jelentékenyen melegebb a levegő, mint a talkaj mentén. Fagy — vagy nem fagy ? Akiinek ablakára utcai hőmérő van erősítve, annak alkalma van nemegyszer tapasztalni, hogy ez a népszerű műszer olyankor is enyhe, esetleg jóval a fagypont fölött fekvő hőmérsékletet mutat, amikor az utca kövezetén a fagy kétségtelen jelei mutatkoznak. Gyakran öt-hétfokos meleget olvashatunk le az ilyen hőmérőn és a járdán ugyanakkor olvadni sem kezdő hófekhez, vagy a kiöntött víz jégkéreggé fagy. Ennek a látszólagos ellentmondásnak két körülményben van a magyarázata. Az egyik, hogy a közönséges hőmérő az évek folyamán valamivel többet mutat, mint a levegő pontos hőmérséklete. Nevezetesen a hőmérők edénye idővel kissé összezsugorodik. Ez igen csekély mértékben történik ugyan, de már elegendő ahhoz, hogy a műszer szűk , raj szálcsövében észrevehetően magasabban álljon a higany, mint ami a valóságos hőmérsékletnek megfelel, így az ilyen régibb hőmérők állandóan néhány tized, vagy esetleg néhány egész fokkal is magasabb hőmérsékletet mutatnak. A hőmérők edényének elszűkülése azonban csak a kisebb eltéréseket magyarázná meg. A kérdéses jelenség legfőbb oka másutt keresendő. Ugyanis a tapasztalható öt-hétfokos hőmérsékleti eltérések a legtöbb esetben valóban megvannak, amennyiben a járda közvetlen közelében sokkal hűvösebb a levegő, mint néhány méterrel magasabban. REGGELI HÍRLAP Vigyázzon a szépségére asszonyom Ételek elbírálása a szépség szempontjából Vannak ételek, amelyeknek a szépség és fiatalság megtartásában sokkal nagyobb szerepük van, semmint azt a laikus hinni merné. A régi idők szakácsművészei nagyon jól tudták ezt és számtalan olyan receptnek voltak birtokában, amellyel úrnőjük arcának bársonyos ürdeségéte és testének rugalmasságát az utólérhetetlenségig felfokozták. Sajnos, ezek a receptek nem származtak át az utókorra, azonban számos olyan ételt ismerünk mi is, amelynek rendszeres élvezete nagyiban befolyásolja nemcsak abőr szépségét és frisseségét, hanem az alak karcsúságát is. A tej szép, világos, tiszta arcbőrt, egyformán telt alakot ad. A halak, fehér húsok, szárnyasok sohasem deformálják az arcot és az alakot. A gyümölcs nagyban fogyasztva, megakadályozza a pattanások, mitesszerek képződését, élénk vérkeringést s ezzel szép tiszta arcbőrt, karcsúalakot eredményez. A zöld főzelékek gyors anyagcserét biztosítanak és megakadályozzák az elhízást. Ezeknek ellenében: A burgonya: hizlal. A pörköltek, kövér húsok ártanak a bőrnek. Sok vaj, hajat eredményez. Az alkohol: petyhüdtté, fakóvá, ráncossá és állandóan hámlóvá teszi a bőrt. Az erős sajtok, fűszerek, ecet, só, pattanásokat, durva arcszint adnak. Az angol és amerikai nők, akik idős korukban is üdék és ruganyosak, fiatalságuk megóvását a sporton és rendszeres testápoláson kívül a pontosan betartott étkezéseknek, a fűszerezetten ételeknek, tejnek, salátának, egyszerűen készített zöldfőzeléknek és gyümölcsnek köszönhetik. Étlap december 29-től január 4-ig Vasárnap: Csirkeapró lékleves rizzsel, gombás szelet- előétel, töltött csirke kompóttal, gesztenyekrém. Hétfő: Kelkáposzta-leves kolbászszál és reszelt sajttal (B. H. IX. 21.) aranygaluska borsadóval. Kedd: Tejfeles kaporleves, erdélyi lucskos káposzta, gesztenyés kiflik. Szerda: Francia zöldségleves, kirántott borjúhús, burgonyásal áfával, orosz felfújt vaniliasadlóval. Csütörtök: Húsleves, májas lepénnyel (R. H. X. 5.) kifőtt marhahús tejf, uborkaimártáissal és burgonyával, túrós palacsinta. Péntek: Paradicsomleves, tejfeles haj (E. H. IX. 28.) sajtos makaróni felfújt. Szombat: Gombaleves, szalonnát, zsemlyesombóc sajttal, datolyatorta. Receptek a heti étlaphoz Gombás Szelet (előétel). Apróra vágott, megtisztított gombát vajban puhára pároljuk. Ha, kihűlt, teszünkhozzá 1—2 tejben áztatottzsemlyét, 2 egész tojást, sót, borsot, zöld petrezselymet. Jól összedolgozzuk, lapos szeletkéket formálunk és forró vajban kisütjük. Gesztenye krém. Egy fél kiló gesztenyét megfőzünk, meghámozunk és szitán áttörünk. 21 dkg cukrot egy negyed liter vízzel sűrű szörppé főzzük, hozzáadjuk a gesztenyét, 2 pohárka maraschino likőrt vagy 3 kanál rumot, 10 dl tejszínből sűrít halbot verünk és a gesztenyével jól elvegyitve üvegtálba tesszük s pár órán át hideg helyen hagyjuk. Erdélyi fucskós káposzta. Fejte káposztát megmosva széles metéltre vágjuk és bő vízben, sóval, keménymaggal, kaporral, bőrös sertéshússal és füstölthussal puhára főzzük. Ha megfőtt, 2 tojás sárgája, 5 kanál tejfel, 1 kanál ecet és 3 kanál lisztből kabarékot készítünk, lassanként beleeresztjük a káposztába és még pár percig tovább főzzük. (Másnap felmelegítve jobb.) Gesztenyés kiflik, 18 dkg lisztet. 12 dkg vajjal dörzsöljünk össze, adjunk hozzá egy evőkanál porcukrot, 3 tojás sárgáját, pici csipet sót és 2—3 evőkanál tejfelt, hogy kell fáképen, összeálljon. Ehhez kinyújtjuk késfoknyi vékonyra, kis kockákra vágjuk fel és az előre elkészített áttört gesztenyével, melyet jó vaníliás cukorral és kevéske rummal összekavartunk, töltsük meg. Csinos kis kifliknek hajtogatjuk össze, tepsibe rakjuk és megkenés nélkül mitjük meg szép pirosra. Francia zöldségleves. Mindenféle zöldséget (sárgarépa, gyökér, kalarábé, zeller, kis burgonya, kelkáposzta, kevés hagyma és zöld petrezselymet vajon puhára párolunk, meghintjük liszttel és csontlével feleresztjük. A levese® tálban elkeverünk egy tojás sárgát 2 kanál tejfellel és tapaszírozzuk ,a levest. Zsírba sült, reszelőn áteresztett tésztát, vagy pirított zsemlyekockákat adunk hozzá. Orosz felfújt, 2 zsemlye morzsáját fél liter tejszínben, melyet 2 evőkanál porcukorral megédesítünk és 10 dkg darált mandulával sűrűre főzünk. Ha kihűlt hozzákeverünk 10 dkg vajat, 2 egész tojást, 4 tojás sárgáját és 4 evőkanál porcukrot. Mikor mindezt habosra kavartuk adjunk még hozzá apróra vágott cutronádot és cukrozott gyümölcsöt jó bőven és végül * 4 tojás kemény habját vegyítsünk könnyedén ■ közé. Öntsük kikent formába és főzzük egy óra hosszat gőzben. Bor 1929. XII. 28. vagy vaníliásadét adunk mellé tálaláskor. [Sajtos makarónifelfújt. Egy kis diónyi vajból vagy zsírból kemény rántást halványra, pirítunk és annyi tejjel eresztjük fel, hogy hág, népszerű legyen. Ekkor egy tojásnyi zsírt vagy vajat 4 tojás sárgájával habosra kavarunk, hozzáadjuk a felhigított rántást. 2 evőkanál tejfelt, 3 jó fél marék reszelt prmenánt és egy nyolcad kiló apró darabokra tördelt és már előre sós vízben puhára főtt makarónit, egy csipet sót, végül a tojás fehérjének kemény habját. Kikent, formába téve háromnegyedóráig főzzük gőzben. Tálaláskor leöntjük forró vajjal és megszórjuk reszelt sajttal vagy apróra vágott sonkával. Datolya-torta, 28 dkg cukor, 28 dkg hámozott hosszúkásra vágott mandula, 28 dkg magvától megtisztitott ■ összevagdalt datolya és egy jó evőkanál zsemlyemorzsa 8 tojás keményhaójához lesz a fenti sorrendben keverve. Tortaformát jól kikenünk, kilisztezünk s az egész tömeget beletéve lassú tűznél egy óra hosszat sütjük. Szalonná® zsemlyegombóc sajttal. 12—lft dkg fehér sós szalonnát apró kockákra vágunk és egy lábasban halvány pirosra kisütjük. A tepertőt kiszedjük a zsírból és bele teszünk 2—3 drb apró kockára vágott zsemlyét és kavargatás mellett kissé megpirítjuk. Aztán levesszük a tűzről és hülni hagyjuk. Ezalatt egy tálba teszünk 2—3 egész tojást hozzáadunk két csipet sót, SV-6 tojásnyi vizet és annyi finom lisztet, hogy gyenge nochedli tészta keménységű legyen. Ha nagyon, jól kidolgoztuk a fakanállal tegyük közéje a tepertőt és zsemlyekockákat, vegyítsük jól össze éte bőven lisztezett kézzel jó nagy gembóedliat formáljunk belőle. Erősen fövő sós vízbe dobáljukbele és vagy 10-15 percig főzzük, hogy jól átjöjjön. — Ekkor kiszedjük a tésztás tálra ésbehintjük jó bőven 12—15 dkg reszelt sajttal és forró zsírral leöntve feladjuk. Praktikus tanácsok Tisztítószer különféle szövetekhez. Mindenféle szövetből kivehetjük a foltot egy régi háziszerrel, amely azonfelül nem támadja meg a ruha színét és nem árt a szövetnek. Ez a babfőzet vagy bab víz. — Erre a célra fehér száraz babot főzünk sótalan vízben.. Hogy meddig főzzük és mennyit, az attól függ, hogy milyen erősnek akarjuk a szert. Ha lehűlt, beleáztatjuk a foltot és szappan nélkül kidörzsöljük. Régi, a szövetbe erődött tintafolto- trcat, zsírtfoltokat, vörösbort stb. akár fehér, akár színes szövetből biztosan kivesz. Selyem, mindenféle szövet vagy gyapjúanyag olyan lesz a kezelés után mintha új lenne . Fekete szövet visszakapja a régi színét, ha babviziben kimossuk. Mosás után kétszer öblítjük langyos vízzel, könnyedén kinyomjuk a szövetet, nem facsarjuk, felakasztjuk és félig nedvesen a baloldalán vasaljuk. Kényes szinti szövetekből a foltokat a következő foltvizzel távolithatunk el: 33 gr. szalmiákszesz, 16 gr borszesz, 4 gr levendulaolaj, 66 gr puha víz (esővíz is lehet). Ezt jól fölrázzuk. A szövetet előzőleg alaposan ki kell, kefélni. ^s^3#Wa»i Szombat December 28. Rám. kat.: Aprószentek. Prot.: Ramil A. _ Gör. kel.: 15. Elentér. Izr.: Kiszlev 26. S. V. A gyógyszertárak közül a Korona, az Őrangyal és az Erzsébet gyógyszertárak tartanak éjjeli szolgálatot.