Népszabadság, 1960. június (18. évfolyam, 129-154. szám)

1960-06-01 / 129. szám

2 NKPS­ARATISAfI 1960. június 1, szerda A könyvheti könyvek fele már elfogyott Több mint hatmillió forintos forgalom az első három napon Negyedik napja tart az iroda­lom ünnepe, s az első három na­pon, a kedvezőtlen időjárás el­lenére is csúcsforgalom volt or­szágszerte. Az első napokban több olyan mű teljesen elfogyott, amely az ünnepi alkalomra vagy közvetlenül előtte jelent meg. Az írók Már eddig több mint 50 író látogatott el csaknem 150 vidéki helységbe, fővárosi üzemekbe és az utcákon felállított könyvsát­rakba. Meglátogattak termelő­szövetkezetet, a gyárakban szo­cialista brigádokat, sőt, egyes munkásokat is. Legjobb íróink hol ebben, hol meg a másik könyvsátorban dedikálják művei­ket. Az író- és olvasótalálkozások hasznossága mindenekelőtt abból mérhető le, hogy a közönség fő­ként a mai magyar irodalom termését vásárolja. Az olvasók keresik (gyakran már hiába) Dar­vas József, Dobozy Imre műveit, elkapkodták Rideg Sándor új re­gényét, a fiatal Simon Lajos vers­kötetét, s igen sokan viszik haza Tamási Áron, Hidas Antal, Keszt­helyi Zoltán, Oravecz Paula, Ve­res Péter, Földeák János, Barabás Tibor és Erdős László köteteit. Helyes kiadási politikára vall klasszikusaink műveinek megje­lentetése. Petőfi, a háromféle, s nagy példányszámú kiadás ellené­re sem sok, Jókai-művekből min­den kevés. Magasra szökött a könyvek iránt az érdeklődés a gyárakban, a bányákban és a termelőszövet­kezetekben. A Csepel Vas- és Fémműben és a barcsi termelő­­szövetkezetben, Miskolcon és Kar­cagon, Pécsett és Vas megyében az első napokban több százezer fo­rintért vásároltak könyvet a mun­kahelyeiken a bányászok, a tsz­­tagok, a vasasok és a pedagógu­sok. A kisebb gyárakban, üzemek­ben egy-egy, a nagyobbakban üzemegységenként külön könyv­sátor várja az olvasókat. Nagyon jellemző, hogy olyan nem éppen könnyű olvasmánynak mondható külföldi irodalmi alkotások, mint például Thomas Mann és Quasimodo könyve milyen nép­szerűségre tett szert vidéken is. Solohov A hazáért harcoltak cí­mű műve mellett a Varázshegy, és Quasimodo műve fogyott el leghamarabb, nemcsak a Nemzeti Színház előtti sátorban, hanem például Karcagon is. Az érdeklődésre jellemző, hogy a könyvhétre megjelenő könyvek fele már elfogyott. Igen sokan vá­sárolnak négy-öt kötetet is. A műszaki érdeklődésű olvasók a népszerű műszaki munkákat kere­sik, sajnos ilyenből rendkívül ke­vés van. Az első három napon az eddigi jelentések és becslések szerint több mint hatmillió forintért vá­sároltak könyvet az olvasók or­szágszerte. A kilátások szerint az idei könyvhéten sokkal több könyv fogy el, mint eddig bár­mikor. K. S. A könyvhét egyik ifjú vásárlója a Kálvin téri „Móra Ferenc’* könyvsátor előtt. A négyzetes kukoricavetésnél fészkenként két-három tövet kell meghagyni A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatója A kukorica nagy terméshoza­mának egyik fontos feltétele, hogy a termelők területegységen­ként kellő számú növényállo­mányt neveljenek. Ennek jelentő­sége különösen a hibridkukorica termesztésénél nagy, hiszen a faj­ták több termést csak sűrű nö­vényállományban adnak. Az or­szágos kukoricatermesztési ta­nácskozás megállapítása szerint ajánlatos a kukorica holdankénti főszá­mát a helyi körülményeknek megfelelően az Alföldön 15 000 —22 000-re, a Dunántúlon pe­dig 18 000—22 000-re növelni. A Földművelésügyi Miniszté­­rium szakemberei ezzel kapcsolat­ban felhívják a figyelmet, hogy a szemre és silóra négyzetesen ve­tett kukorica növényállományát úgy kell kialakítani, hogy fészken­ként 2 tőnél kevesebb és 3 tőnél több ne maradjon. Ez a növény­­sűrűség lehetővé teszi a kukorica­növény és a csövek teljes kifejlő­dését. Ha fészkenként kettőnél kevesebb a tőszám, akkor kevés lesz a termés, ha háromnál több, akkor a kukorica legértékesebb része, a cső, nem fejlődik ki meg­felelően. Ahol a körülmények miatt sorosan vetettek, a holdan­kénti növényszámot itt is a fen­tieknek megfelelően kell kialakí­tani. Rendkívül fontos, hogy a te­­nyészidő különböző szakaszában mindenütt ismerjék a kukorica­­táblák állományát, mert az esetleges ritkítást csak eb­ben az esetben lehet szaksze­rűen elvégezni. A tőszám nö­velésével 29—30 százalékos terméstöbblet érhető el, tehát azok a gazdaságok, ahol ennek nem tulajdonítanak jelen­tőséget, a termés egyharmadáról­­egynegyedéről mondanak le. A ritkítást nem kell elsietni, leghelyesebb, ha a második ka­pálás után kerül rá a sor. Ügyel­ni kell arra, hogy a felesleges töveket a fészekből ne kapával, hanem kézzel távolítsák el. A rit­kításnál mindig számoljanak a művelés, a kártevők és a betegsé­gek okozta csökkenésre is. (MTI) Mégis a saját pénzükön mulattak Éppen három esztendeje annak, hogy a Miskolci Vízművek igazga­tója, főmérnöke és főkönyvelője az egyik miskolci étteremben „zártkörű” bankettet tartott. Hogy erre mi szolgáltatta az alkalmat, azt most már nem lehet pontosan megállapítani. Meglehet, hogy a vízművek éppen akkor volt hét éves és három hónapos. Meglehet, hogy a vezetőség egyik tagja ekkor töltötte be harminchatodik évét. Az összejövetel azonban kétség­kívül megtörtént. Ezt tanúsíthat­ja többi között az Országos Víz­ügyi Főigazgatóság és a városi ta­nács néhány beosztottja is, akik szintén részt vettek a banketten, s együtt iszogattak a házigazdák­kal — záróráig. De miért kell ezen fennakadni? — kérdezhetnék. Hiszen a jó bort az ember nemigen veti meg, még akkor sem, ha hivatalosan víz­ügyekkel foglalkozik. S ez így is van. Csakhogy... Ez a mulatozás az állam pénzén tör­tént! Amikor ugyanis eljött a zár­óra, az igazgató a zsebére ütött és igazi gavallériával kifizette az egész számlát. Másnap azután az összeget elszámoltatta a munkás­ellátás terhére. Az utóbbi három évben azután több alkalommal is megismételték ezt a módszert. Kerestek valami hivatalosnak látszó ürügyet a bankettezésre, utána az igazgató fizetett, majd elszámoltatta az egészet a munkásellátás terhére. Dehát addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik. S így van ez még akkor is, ha egyébként víz­ügyi szakemberek vigyáznak erre a korsóra. Ez történt most is. A múlt évben az egyik ottani dolgozó megelégelte ezeket az állami pén­zen rendezett banketteket és be­jelentést tett a Népi Ellenőrző Bi­zottságnál. S ennek nyomán meg­indult a vizsgálat. Megállapítot­ták, hogy a Miskolci Vízművek vezetői harminckétezer forintot költöttek el jogtalanul az állam pénzéből. Ebből huszonkétezer fo­rintot üzemi és egyéb rendezvé­nyek alkalmával, tízezer forintot pedig a különböző vendéglőkben tartott „zártkörű ivászatokon””. A vizsgálat befejeztével pedig java­solták a városi tanács végrehajtó bizottságának: vonják felelősségre a mulatozókat. Nos, ez nemrégen meg is tör­tént. Határozatot hoztak az igaz­gató leváltására. Ezenkívül az igazgatót, a főkönyvelőt és fő­mérnököt fegyelmileg kötelezték a bankettek költségeinek megtérí­tésére is. Ha tehát sokára is, de az állam pénze mégiscsak megtérül. S fel­tehetően, ha ezek az emberek fe­lelősségre vonásuk évfordulóján — szokásukhoz híven — ismét ban­kettet rendeznek, azt már majd a sajátjukból és nem az állam pén­zéből fogják kifizetni. , Nagy András Terlyster szövetet gyárt a Hazai Fésűsfonó A Hazai Fésűsfonó- és Szövő­gyárban újfajta szövet előállítását dolgozták ki, amelynek fonala a gyapjún kívül poliészter alap­anyagú szintetikus szálat is tar­talmaz. A szintetikus szál hozzá­keverése előnyösen megváltoztatja a szövet tulajdonságait: az új szö­vet — a Terryster — rugalmas, megázás esetén nem gyúródik és — ami a legfontosabb — vasalás­tartó. Ezért különösen alkalmas nadrágok és berakott szoknyák készítésére. Az új eljárás bevezetéséhez sok gyártási nehézséget kellett megol­dani. A felhasznált szintetikus szálak nehezen festhetők, mert mindössze 0,2 százalék nedvessé­get fogadnak magukba, ellentét­ben a gyapjúval, amely 17 száza­lék nedvességet vesz fel. A festés­re túlnyomással működő festő- és szárítógépet vásároltak Angliából Az újfajta szövetből ebben az évben már jelentős exportrende­lést is teljesítenek és a belkeres­kedelemnek is 30—10 ezer négy­zetmétert biztosítanak. A Terlys­ter szövet méteráruként nem ke­rül forgalomba, hanem a ruhaipar dolgozza fel, amely megfelelő gyártástechnológiát dolgozott ki vasalására. Nagyobb jövedelmek, igényesebb vásárlók Az emberek fogyasztása jöve­delmük emelkedésével átalakul; táplálkozási, ruházkodási szükség­leteik kielégítése után más, az életet megkönnyítő, szebbé for­máló árucikkeket kívánnak vásá­rolni, s mindinkább gondolhatnak kulturális szükségleteik kielégíté­sére, szórakozásra is. S hogy ez mennyire így van, jól illusztrál­ható a háztartásstatisztikai adatok alapján a munkás- és alkalma­zottcsaládok fogyasztásának ösz­­szehasonlításával. Azok a csalá­dok, amelyekben az egy család­tagra jutó havi jövedelem 800 fo­rint, átlagosan csaknem kétszer annyit költenek élelmiszerre, mint az olyan családok, ahol az egy tagra jutó havi jövedelem csak feleakkora, viszont ruházkodási szükségleteik kielégítésére több mint háromszor annyit fordíta­nak, négy és félszer annyit lakbe­rendezésre és egyéb tartós fo­gyasztási cikkekre stb. A leggyorsabban növekszik a tartós iparcikkek forgalma A lakosság tehát a jövedelem­­emelkedésnél gyorsabban növeli vásárlását iparcikkekből, főként a tartós fogyasztási cikkekből (bú­torból, villamos háztartási gépek­ből, rádióból, stb.), viszont élel­miszerfogyasztása kisebb mérték­ben emelkedik. Erre utal a kiske­reskedelmi forgalom alakulása is. A kiskereskedelmi forgalom az utolsó öt év alatt 40 százalékkal emelkedett, ezen belül a tartós fogyasztási cikkek forgalma két­szer olyan gyorsan, 80 százalékkal. Ez a tendencia érvényesül a második ötéves terv időszakában, legalábbis két alapvető okból. Növekszik a lakosság életszín­vonala: az egy főre jutó reáljö­vedelem 26—29 százalékkal emel­kedik; megkezdődik a 15 éves la­kásfejlesztési program, amely­nek keretében a tervidőszakban 250 ezer új lakás épül, javul az egészségügyi ellátás stb. Végbemegy és lényegében lezá­rul a mezőgazdaság szocialista átszervezése. A termelőszövetke­zetek döntő többsége megerősö­dik, tagjainak jövedelme fokoza­tosan növekszik, kibontakozik a falu általános gazdasági és kul­turális fejlődése. 1958-ban például 100 forint élelmiszerfogyasztásra a munkás- és alkalmazottcsalá­doknál 103 forint, termelőszövet­kezeti családoknál 85 forint, az egyéni gazdálkodóknál csak 67 fo­rint iparcikk és egyéb vásárlás jutott. A termelőszövetkezeti pa­rasztság viszonylag többet költ ruházkodásra, lakberendezési, la­kásfelszerelési és egyéb tartós fo­gyasztási cikkekre, rádióra, mo­torkerékpárra stb., mint az egyé­nileg gazdálkodó parasztság. Nemcsak többet, hanem jobbat és szebbet is A jövedelmek emelkedésével nemcsak arról van szó, hogy a la­kosság kereslete mindinkább az iparcikkek felé irányul, hanem arról is, hogy szükségleteit színe­sebben, választékosabban igyek­szik kielégíteni. Nemcsak többet, hanem jobbat, szebbet is kíván vásárolni. Ha például az embereknek már két-három ruhájuk van, a továb­biaknál sokkal igényesebb vásár­lókká válnak. És ha már nem gond a „mindennapi kenyér”, jobb, drágább ételek fogyasztásá­ra gondolnak, növekszik keresle­tük a hús, a tojás, a vaj stb. iránt. 1955-ben például a munkás­alkalmazott háztartások egy tag­jára átlagosan 84 dkg vaj, 109 db tojás, mintegy 8 kg sertéshús ju­tott, 1958-ban viszont 136 dkg vaj, 149 db tojás, csaknem 15 kg ser­téshús stb. A jövedelememelkedéssel egyide­jűleg nemcsak az árucikkek (élel­miszer, iparcikk) vásárlásának fo­kozódásával és összetételének változásával, valamint választé­kos kereslettel kell számolni, ha­nem olyan irányú változás is be­következik, amely szerint a la­kosság jövedelmének mind na­gyobb hányadát költi szolgáltatá­sokra: a házi munkát megkönnyí­tő (takarítás, tisztítás stb.), a testápolási (fodrászat, kozmeti­ka stb.), szórakozást nyújtó intéz­mények szolgáltatásaira. Ezek a jelenségek, mint említet­tük, tendenciában már most is ér­vényesülnek, vagyis növekszik az iparcikk-fogyasztás aránya az összfogyasztáson belül, az élelmi­szerfogyasztás belső összetétele is javul: több vitamindús táplálékot és fehérjét fogyaszt a lakosság stb. Ám az még korántsem érte el a kielégítő fokot. Bár kalóriafo­gyasztásban elérjük, sőt túlhalad­juk a fejlett kapitalista országo­kat, de az egészséges táplálkozás, a vitamindús tápanyagok stb. fo­gyasztása tekintetében elmara­dunk azoktól. A ruházatnál ha­sonló jelenségek tapasztalhatók. Éppen ezért a második ötéves terv gyorsabb ütemű növekedést irá­nyoz elő a húsfélék, a tej- és tej­termékek, a tojás, a cukor egy fő­re jutó fogyasztása mint a kenyér, liszt, zsír, zsiradék, burgonya stb. tekintetében. Továbbá a ruházati cikkeknél még az előbbieknél is nagyobb ütemű fejlődést ír elő és még ennél is gyorsabb növekedést a vegyes (tartós) iparcikkek terü­letén. Ez azonban nemcsak azt je­lenti, hogy a második ötéves terv időszakában a jövedelmek továb­bi emelkedésével a fogyasztás ösz­­szetétele lényeges átalakuláson fog keresztülmenni, hanem azt is, hogy igényesebb vásárlók vá­lasztékosabb keresletét kell majd kielégíteni. A lakosság magasabb igényé­nek kielégítésére megvan a törek­vés. Csupán 1959-ben csaknem 5000 új cikk és választék került forgalomba. A konfekcióiparban például 1959. I. félévében kétszer annyi női ruha modellt gyártot­tak, mint 1956 I. felében. Jelentő­sen fejlődött a kereskedelem is. Ezekről tanúskodnak egyébként a mindinkább gazdagodó kirakatok. Ami elmarad a fogyasztók igénye mögött A növekvő igények kielégítése egyes területeken — legalábbis átmenetileg — a termelés korlá­taiba ütközik. Vonatkozik ez pél­dául egyes élelmiszerekre, minde­nekelőtt a húsra. Húsfogyasztá­sunk az utóbbi években, főleg ta­valy jelentősen nőtt, s idén pél­dául meg kell elégednünk a tava­lyi ellátási szint tartásával. A fogyasztói kereslet kielégí­tésének mértéke és iránya tekintetében azonban a le­hetőségek figyelembevételével sem értük el minden téren a kel­lő színvonalat. Vannak például olyan cikkek, amelyek termelésé­ben különösebb akadályok nem

Next