Népszava, 1939. május (67. évfolyam, 79–101. sz.)

1939-05-07 / 83. szám

1939 .május 7. vasárnap NÉPSZAVA A jegyes negyven év után meg­érkezik a felhőkarcoló felső emele­tére: — Szerelmem, észrevettem, jelt adott, hogy jöhetek... fájdalom, nem működött a lift... — Ha csönget valaki, mondd, hogy a városba mentem ... — Egek, mit keres a napcsága a Városban? ...Jói­at Az aggódó feleség telefonál: — Ha szükség lenne rám, hívjad föl a „Mennyország 768342-573805" számot. — Öregem, most válassz! Akit akarsz inkább: megtanulni a labda­egyensúlyosáét, vagy női cipő lenni? KISGAZDÁLKODt- TANÍCSDÍJA Rovatvezetői TAKÁCS JÓZSEF A szegény ember tehene Valahol nemrégen fölvetették azt a gondolatot, hogy a szegénysorsú szülők gyermekeinek tejellátása céljából be kellene vezetni a ván­dorkecske-akciót. Vagyis az állam, illetve erre a feladatra fölállított szerv fejőskecskéket bizonyos időre használatra adna szegény családok­hoz, egyiktől a másikhoz továb­bítva. Így vándoroltatnák a kecs­kéket házról házra, faluról falura. Ez volna a vándorkecske-akció. Helyes, okos, szociális gondolat azok tejellátásáról gondoskodni, akik a mai rendszerben nem tud­ják megfizetni a drága tejet. A vándorkecske-akció terve azonban neo­ alkalmas erre. Mert bármi­lyen igénytelen állat is a kecske, azt már nem bírja ki, hogy minden héten más és más családok ,,hasz­nálják". A kecskét is csak úgy le­het használni, ha megfelelően gon­dozzák és etetik. Hogyan lehet ezt elvárni az olyan szegény családok­tól, ahol ehhez nincs meg sem az anyagi­ tehetség, sem a felkészült­ség, még kevésbé a vele való bánni­tudás. Bizony, kevesen tudják, milyen becses jószág a kecske olyan ház­tartásokban, ahol nincs akkora te­rület, istálló és egyéb, hogy tehe­net tarthassanak. Csekély tőkével —­ 30—40 pengőért jó közepes tejelőképességűű kecskét­ lehet venni — már beállíthatjuk tejelő állatun­kat, ha tiszta, egészséges, a tehén­tejnél nagyobb tápértékű tejhez akarunk jutni a saját gazdasá­gunkban. Bár a kecsketej nálunk nem piaci cikk, csak a saját ház­tartásban kerül fogyasztásra, de gyermekkórházak szívesen vásárol­ják, mert orvosi megállapítás sze­rint a kecsketej a csecsen­ók tég­tája­­ál­óbb itala. Ezenfelül a kecs­kék között a gönőkór olyan ritka­­ág (0.7'o), hogy tejük még pasztö­rizálás nélkül is bátran iható. Tar­tása sokkal gazdaságosabb, mint a tehéné. A kerti és konyhai hulla­dékokat, a köves-sziklás legelőket, parlagokat, árokpartokat kihasz­nálja és tejtermelés útján jobban értékesíti, mint bármely más ál­lat. Szakemberek megállapítása szerint a tehén évi átlagban csak 5—6-szor, a kecske pedig 10—12-szer annyi tejet termel, mint testsúlya. Némely országban húsáért is te­nyésztik. A Balkánon és Olaszor­szágban kitűnő sajtokat is készí­tenek kecsketejből. Azt mondhatjuk, de különben közmondás is, hogy a kecske a sze­gényember tehene. Pedig volt idő, nem is olyan régen, hogy a ma­gyar ember nem szerette, sőt egy­más között gúnyos tréfákkal tisz­telte meg azokat, akik kecskét tartottak. Ma már azonban a kecske tartása mindinkább terjed, nemcsak a pestkörnyéki falvakban lakó munkáscsaládoknál, hanem a duna-tiszaközi, takarmányban sze­gény, homokon gazdálkodó kisebb gazdák ta­nya­világában is. Mert gazdasági értéke épium abban van, hogy igénytelen, kevésbe kerül a tartása s azt hasznosítja. Sokan azért idegenkednek a kecs­ketejtől, mert hallották és hallo­más után maguk is beképzelik, hogy a kecsketejnek valami nem éppen kellemes íze és szaga van. Mondhatnánk azt is, hogy ez csak olyan előítéletből származó ba­bona, de inkább maradjunk a kö­zépúton és ismerjük el, hogy va­lami van a dologban. Dehát a te­héntejnek talán nincs szaga és íze? Dehogyis nincs. Csakhogy mi ezt szoktuk meg és ezért idegenkedünk a kecsketej másmilyen ízétől és szagától. Az is igaz, h­ogy ez a szag és íz akkor feltűnő, ha ti­sak a te­jelő kecskék istállójában tartózko­dik és ha az istálló piszkos, szellő­zetlen. Az istállót naponta szellőz­tessük, annak falait időnként me­szeljük ki és ami a legfőbb: a te­jelő kecske szőrzetét naponta ke­féljük, tisztogassuk és lehetőleg szabadban fejjünk. Azután én sa­ját tapasztalataim alapján azt ál­lapítottam meg, hogy a legelőkön előforduló bizonyos á­thatól­agú gyomok is előidézhetik a tej külön­leges szagát. Ugyanis a kecske igen torkos állat. ..fűhöz-fához kap­kod", mindent eszik. Szakemberei azt is megállapították, hogy bizo­nyos fajtáknál erősebb ez az íz és szag. Ezen úgy segítünk, hogy az ilyeneket nem szaporítjuk tovább. Egyébként pedig a telelés mennyi­ségére nézve nem a fajta a döntő szempont, hanem a megfelelő táp­lálás és gondozás. Visszatérve a cikkünk elején érintett dologra, szükséges volna, ha az állam vagy más közületek nagyobb gondot fordítanának a kecsketartás elterjedésére. Nem vándorkecske-akciót kell szervezni, hanem némi áldozattal lehetővé kellene tenni, hogy minden szegé­nyebb falusi család, ahol van kert a ház körül, tarthasson kecskét a saját tejszükségletének kielégítése céljából. Ha például az állami költ­ségvetésbe beállítanának évi cse­kély 2.300.000 pengőt arra a célra, hogy mondjuk, a mezőh­egyesi kincs­tári uradalomban kitenyésztenék a meg­felelő kecskeegyedeket s évente néhány ezer darabot be­fedeztet­ve kiosztanának az igénylő szegény családoknak ingyen vagy kedvez­ményes lefizetésre, ezzel egy jelen­tős lépés történne a sokat hangoz­tatott fajvédelem felé. T. J. K. Róza, Göd. Egy kotló a hidegebb tavaszi időben 10—20 csirkét tud szár­nyai alatt melegen tartani, de nyáron 30-55 darabot is. A két kotló alól ki­kelt csirkéket bátran egyik kotló alá teheti, ha egyszerre kelnek. Ebben az esetben jó lesz a kis csirkék hátát, pet­róleummal vagy valami olcsó illatszer­rel bepermetezni, hogy a kotló ne tud­jon különbséget tenni a saját és az ide­gen csirkék között, mert gyakran előfor­dul, hogy némely kotló vágja a kis ide­gen mostohákat. Cs. A., Meggyesegyháza. Egy hattagú családnak a saját szükségletére 200 négy­szögöl konyhakert elegendő. R. I., Mogyoród. Nálam m­ég nem vet­tem­ észre, de a szom­sz­édos, nagyobb szőlőtelep vincellérje már a napokban említette, hogy náluk jelentkezik a szőlő­moly. Legsikeresebb irtási mód az, ha sajátkezűleg két ujja hegyével megfogja és összemorzsolja, vagy forró vízbe fojtja a kártevőt, ez biztosan elpusztul és kárt nem tesz. Azután a közelben tartózkodó ének­lő madarak­at, varangyosbékákat és csirkéket nem szabad elzavarni, sőt oda szoktatni kell, mert ezek is segítenek a gazdának. Már a virágz­ás előtti időtől kezdve állandóan szemmel kell tartani a fürtöcskéket és minden pókhálósnak látszó bimbót vagy virágot, fészket és bogyót ügyesen le kell szedni és meg­semmisíteni. Minden előfizetőnknek adunk kedvezményes jegyeket színházba, moziba, fürdőbe stb. Forduljon jegypénztárainkhoz: Kultúrpropaganda jegyiroda VII. Erzsébet körút 35. Tel.: 130-327 és VIH, Conti u. 4. Tel. 130-330,31 53358 MIT FŐZZÜNK? —MI HETI étrend MÁJUS 7-TŐL MÁJUS 13-IG VASÁRNAP. Ebéd­: Gombaleves könnyű csipetkével, fokhagymával tűzdelt disznósült, törött burgonyával, friss tejes salátával, diószekeres. Vacsora: Deli maradék vagy körözött retekkel. HÉTFŐ. Ebéd: Fehér bableves benne fölt disznó farok­kal, a puhára főtt disznótorokhoz salátafőzelék, kirán­tott bundás-zsemlye lekvárral. Va­csora: Déli maradék vagy tojásrán­totta, saláta. KEDI). Ebéd: Húsleves finom metélttel, főtt hús a leveszöldséggel, fok­hcsigymamártással, lekváros derelye. Vacsora: Déli maradék. SZERDA. Ebéd: Spárgaleves galuská­val, disznókörömpörkölt sósvízben főtt burgonyával, fejes salátával. Vacsora: Déli maradék vagy zsíros­keny­ér újhagymával, tea. CSÜTÖRTÖK. Ebéd: Hamisgulyás, víz­ben sült tészta. Vacsora: Délről ma­radt­ tészta, meleg tej. PÉNTEK. Ebéd: Rizsleves friss zöld­petrezselyemmel, sajtos csőtészta (makaróni). Vacsora: Déli maradék vagy sósvízben főtt spárga, leöntve vajasmorzsával. SZOMBAT. Ebéd: Köménymagos leves, lencsefőzelék pirított szalonnaszele­tekkel. Vacsora: Déli maradék vagy sajt retekkel. A tavasz legszebb hónapja a május, ilyenkor vágy fog el mindenkit, hogy friss zöldfőzelékféléket és salátát ehes­sen a hosszú tél szemes és gumós terményei helyett. Csak egészen friss zöldfőzelék­féléket és salátákat vegyünk, amelyeket jól megmosunk és lecsepeg­tetünk. Használat előtt ne áztassuk so­káig a vízben, mert táplálóerejéből és ízéből sokat veszít. Kelkáposztát, salátát lehetőleg mos­sunk ki sósvízben, hogy a rovaroktól vagy a levelek közé bújt hernyótól meg­tisztuljon. Leghelyesebb a leveleket le­szedni és úgy megmosni. A szép nagylevelű sóska- és spenót­leveleket is jól át kell nézni, mert sok­szor a legszebb levél alsó részén sűrűn meghúzódnak a fekete, apró rovarok. Hogy főzelékünk szép színű maradjon, forró sósvízben fedetlenül főzzük. Kar­fiolunk szép fehér marad, ha főzővizébe egy-két kanál tejet teszünk, a spenót (paraj) vizébe meg tegyünk egy fél kávéskanál szódabikarbónát, akkor szép üdezöld marad. Kellemes illatú és ízű lesz húsleve­sünk, gulyáslevesünk, ha tálalás előtt egy félórával adjuk bele a friss zöld­petrezselymet és hagyjuk vele főni fedő alatt. Sztárgob­i­cs. Egy negyedkiló friss spár­gát a külső héjától jól megtisztítunk, azon­nal vízbe rakjuk, hogy szép fehér marad­jon, azután ujjnyiszéles darabokra vagdal­juk és annyi vízbe tegyük föl, amennyi levest akármik. 10—1."0 percig forraljak a sósvizben. Ezalatt vékony barnás rántást készítünk, adunk bele kis gyüszünyi törött paprikát, apróra vagdalt zöldpetrezselymet. Mindezt hideg vízzel föler­esztjük és a spárgához öntjük, hagyjuk jól fölforrni. L­ehet egy egész tojást előzőleg elkeverni és beleönteni, vagy egy tojásból és lisztből könnyű galuskát elkészítve, belefőzni. Főz­hetjük a spárgát csirkeaprólékkal vagy bor­incsoutlevében. Hisznókürömpürkü­k­. A disznókörmöket alaposan megtisztítjuk, már előzőleg föl­daraboltatok. Egy evőkanál zsíron ra el­fonnyasztunk egy nagy fej vöröshagymát, beleadjuk a körmöket, megszórjuk törött paprikával, sóval és annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Csendesen addig hagy­juk főni, míg puha lesz és vizét jól el­főtte. Ha szükséges, akkor mindig meleg vízzel öntjük föl. Zöld­­­aprikát, piros pa­radicsom­ot vagy befőtt lecsót is adhatunk bele. Finom, ízletes ételünk lesz. Vízben sü­lt tészta. Egy deka élesztőt cnk­ros tejben vagy vízben megkelesztünk, hozzáadjuk a félkiló liszthez és langyos sós vízzel vagy tejjel fölverjük, hogy se lágy, se kemény ne legyen, utána kelni hagy­juk. Amikor szépen megkelt, kinyújtjuk, a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Egy nagyobb lábost kikenünk zsírral, egy sort a kiszúrt tésztából belerakunk, iszoét megkenjük és így folytatjuk, amíg a lábos félig megtelik. Most aztán annyi langyos vizet öntünk a tészt­ára, hogy jól ellepje, utána befödjük olyan fedővel, amely pon­tosan a lábosra való és addig nem ves­­szü­k le, amíg nem halljuk, hogy sül a tészta. TÜIPWIS tfiznél ne süssük, mert oda­ég. (A tiszhely tetején kell sütni.) Ha kész, szétszedve, pukros dióval, mákkal megszór­juk, vagy lekvárba mártogatjuk. Lehetőleg frissiben fogyasszuk el. Csapi Sámuelné 17. oldal

Next