Népújság, 1980 (24. évfolyam, 1-51. szám)
1980-12-04 / 48. szám
A dohányzás és a A dohányzás korunk legelterjedtebb káros szenvedélye. Az Egészségügyi Vilgászervezet kimutatásai szerint ma a felnőtt férfiaknak körülbelül 70, a nőknek pedig 25 százaléka dohányzik. Különösen aggasztó, hogy mind gyakoribb a fiatalok, sőt a gyermekek körében is a cigarettázás. A dohány Észak-Amerikából származik, ott kezdetben az indiánok gyógyszernek, később pedig bagó, dohánypor, majd szivar formájában használták. 1512-ben került Európába, vidékünkre azonban jóval később, a Kis-Ázsiából erre utazó kereskedők hozták. Az égő cigaretta megszívásakor a 800—850 Celsius-fokú cigarettaparázson áthaladó levegő olyannyira felhevül, hogy a dohányon keresztülhaladva elvégzi annak száraz lepárlását! Az ilyen módon keletkezett füst azután hozzávetőleg 530 különféle szerves és szervetlen anyagot tartalmaz, ezek legtöbbje károsan hat szervezetünkre! Ma már bebizonyított tény, hogy a cigarettában levő szerves vegyületek, valamint az égési termelek egy része rákképző hatású, és más kóros elváltozást is okozhat. Írásom célja azonban csupán az, hogy néhány mondattal rámutassak a dohányzásnak a korai érelmeszesedés és a szívbetegségek kialakulásában való jelentős szerepére! A dohányfüstnek legjelentősebb alkotói része, a nikotin, az idegrendszerre hajtó méreg, s mindössze 60 milligrammnyi mennyiségben is halált okozhat! Hogy ez milyen parányi mennyiség, az abból is látható, hogy csupán egyetlenegy cigaretta 10—15 milligramm nikotint tartalmaz. Ennek ellenére halálos kimenetelű mérgezést felnőtteknél csak nagyon ritkán okoz, egyrészt azért, mert az elszívott cigaretták nikotintartalmának csak egy része kerül a vérbe, másrészt pedig, mert azt a máj gyorsan semlegesíti! szívbetegségek A nikotin először is a vegetatív idegrendszerre hatva beszűkíti a szervezet ütőereit. Ennek következtében emelkedik a vérnyomás, ez viszont terheli a szív munkáját! Ugyanakkor viszont serkenti egyes belső elválasztású mirigyek munkáját, ennek folytán beszűkülnek a szív koszorúerei is, és csökken a már megterhelt szív oxigénellátása is. Ezzel párhuzamosan befolyásolja a zsíranyagcserét, fokozza a koleszterin és a telített zsírok képződését, ez pedig az elmondottakkal együtt fokozott érelmeszesedést okoz, és ennek szövődményeit: szívinfaszkibust, agyvérzést stb. idéz elő. A dohányfüst egy másik jelentős alkotórésze a szénmonoxid, ez a vérfestékkel vagy hemoglobinnal alkot nagyon maradandó vegyületet, ennek következtében a vörösvérsejtek a normálisnál kevesebb oxigént szállítatnak a szervezet sejtjeihez, s tovább fokozzák a szívizom oxigénhiányát is Az elmondottakból következik, hogy az orvosszakértők ma a dohányzást tartják a korai érelmeszesedés és a szívinfarktus egyik legjelentősebb kórokozó tényezőjének! Különösen veszélyes a cigaretta azok számára, akiknél az érelmes vizesedés többi kórokozó tényezői: a magas vérnyomás, kövérség, cukorbetegség stb. is megtalálható. Minden cigaretta meggyújtásakor gondoljunk tehát egészségünkre, és ha csak lehetséges, a hosszabb életkor érdekében mondjunk le erről a káros szenvedélyről, vagy legalább csökkentsük a naponta elszívott cigaretták számát! Kerüljük a dohányzást olyan zárt helyiségekben, ahol többen, különösen gyermekek vagy nem dohányzók is tartózkodnak, hiszen a dohányfüst belélegzésével ártatlanul a nem dohányzóknak a szervezete is károsul! Köszönetnyilvánítás Ezúton mondunk hálás köszönetet mindazoknak a rokonoknak, komáknak, munkatársaknak, jóbarátoknak, ismerősöknek és szomszédoknak, akik szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagyapánk és testvérünk Poredoš István temetésén megjelentek, koszorú- és virágadományaikkal valamint részvétnyilvánításukkal mély fájdalmunkon enyhíteni igyekeztek, és a nehéz napokban bármiben is a segítségünkre voltak. Külön köszönetet mondunk dr. Tomka Miklósnak a súlyos betegsége alatti segítségéért, Remonja Franc tisztelendő úrnak a gyászszertartásért és az énekkarnak a gyászénekekért. Gyászoló felesége, lányai Gizi és Rózsi családjukkal Pince, 1980. november 18-án. MAGYAR műsorából December 5. péntek; 16.05 Hírek; 16.10 Mindenki közlekedik ...; 16.25 Keresztkérdés. Fejtörőjáték; 16.55 Öt perc meteorológia; 18.40 Hol tart? a budapesti Szemétégetőmál 19.10 Olvassatok mindennap!; 19.15 Esti mese; 19.30 TV-Híradó; 20.00 Delta. Tudományos híradó; 20.20 A Magyar Dráma 30 éve Kulcskeresők. Örkény István drámájának tévéváltozata; 22.35 Jubileum a Korona pódiumon. A 2000. előadás; 22.55 TV-Híradó 3. December 6. szombat: 16.00 Hírek; 16.15 Idesüss. Ajánlóműsor gyerekeknek; 16.40 Magyar tájak. Tiszahát; 17.50 Főzőcske — de okosan! Angol napok Budapesten; 19.15 Olvassatok mindennap; 19.20 Esti mese; 19.30 TV-Híradó; 20.00 Vers — mindenkinek. József Attila: Nagyon fáj; 20.05 Georges Feydeau: Zsákbamacska. Bohózat három felvonásban. A József Attila Színház előadása; 22.15 TV-Hiradó 3.; 22.25 Egy szökött tinédzser. Amerikai film. December 7. vasárnap; 9.20 Óvodások filmműsora, Kisfilm-összeállítás; 9.40 Egy kis kirándulás, Lengyel filmsorozat; 10.05 Hírek; 10.10 Röpsuli; 10.20 Aprók tánca, Dél-Alföld (Balástya); 11.15 Szőrmék Maci. Mesejáték két részben. A Győri Kisfaludy Színház előadása; 14.10 Az ember árnyékában. Angol ismeretterjesztő rövidfilm; 15.35 Keleti Márton-sorozat. Fel a fejjek Magyar film; 17.40 Vasárnapi muzsika. A Televízió nyilvános felvétele a MOM Szakasits Árpád Művelődési Házában; 18.40 Olvassatok mindennap! 18.45 Esti mese; 19.00 Hét; 20.00 Hírek; 20.05 Charlie angyalai. Amerikai bűnügyi filmsorozat. A mexikói kapcsolat; 21.35 Telesport. Sporthírek; 23.15 Hírek. December 9. kedd: 8.30 óvodások filmműsora. Kisfilm-összeállítás; 16.05 Hírek; 16.10 A nyelv világa; 17.00 Dél-Alföldi Krónika. A szegedi körzeti stúdió műsora; 18.35 Kincses sziget. A Horizont Szerkesztőség műsora; 19.15 Esti mese; 19.30 TV-Hiradó; 20.00 Sándor Mátyás. Tévéfilm-sorozat; 22.00 Küszöbök. Dokumentumfilm; 22.40 TV-Hiradó 3. December 10. szerda: 16.25 Hirek; 16.35 Az eleven kisértet. Amerikai burleszkfilm; 17.30 Jutalomutazás. Magyar film; 19.15 Esti mese; 19.30 TV Hiradó; 21.30 Fiatalok (másfél) órája; 23.00 TVHiradó 31 December 11. csütörtök: 16.30 Hirek; 16.35 Az ember és a ló. Francia rövidfilm; 16.55 Ha az utcán vagyunk ... Riportfilm; 17.35 Vonuljatok a sanzonok. Emlékezés Szalmás Piroskára; 19.10 Esti mese; 19.30 TV-Hiradó; 20.00 San Francisco utcáin. Amerikai bűnügyi filmsorozat. Szoba remek Klátással; 20.45 Zene, zene, zene. Körkép; 22.50 TV-Hiradó 3.; 23.10 TV-tükör. A káposzta Régebben a savanyú káposzta csak a téli hónapok étrendjében szerepelt. Ez az idénye jellege már megszűnt, hiszen egész éven át kapható konzervdobozban vagy üvegben, de a télen eltett savanyú káposztát mélyhűtőben is tartósíthatjuk, és nyáron is fogyaszthatjuk. A káposzta savanyítás a biológiai tartósítási módszerekhez tartozók, és a legrégebbi eljárások egyike. A romlás megakadályozására a tejsavbaktériumok által termelt tejsav szolgál, ezt a többi — káros jelenségeket előidéző — mikroorganizmusok nem kedvelik. A savanyításban szerepet játszó mikroorganizmusok a káposztából a sózás és a nyomás hatására a sejtnedvben levő cukrot bontják tejsavvá. A tejsavas erjesztésben fontos szerepe van a konyhasónak. A növényi szövetekben kötött víz és oldott anyagok a só hatására kiválnak. A sóoldat gátolja a romlást előidéző baktériumok szaporodását, és elősegíti a tejsavképző mikroorganizmusok tevékenységét. A hőmérséklet az erjedés erejét szabályozza. Magasabb hőmérsékleten a folyamat gyorsabban zajlik le. A káposzta esetében 15—20 fok a kedvező erjedési hőmérséklet. A nyári kapros káposzta magasabb hőmérsékleten rövidebb idő — 5-10 nap — alatt erjed, míg a téli káposzta savanyítási ideje 40—60 nap is lehet. A főzelékfélék közül a káposzta, mint nyersanyag egész évben rendelkezésünkre áll. A nyári, kapros káposztasavanyi télhez a középérésű, míg az őszi- téli savanyításhoz a kései fejeskáposztafajtárkát használjuk. Savanyításra a tömör, kemény fejű fajták alkalmasak. Fontos még a levélerek vastagsága és a levelek finomsága is. A frissen szedett káposztát egy napig árnyékos, szellős, pormentes helyen kell fény- savanyítása nyasztani, mert így a feldolgozás során kevésbé törik. A szikkasztott nyersanyagot azután megtisztítjuk, a torzsát kivágjuk, és káposztaszeletelővel 1,5—2 milliméter vastagságúra szeleteljük. A szeletelőgép kagylós fogója megakadályozza a káposztafejek forgását. A gépet úgy etessük, hogy a torzsa* tengelye a vágó késekkel párhuzamos legyen, mert így kapunk csak hosszú szálú káposztát. Ezután a tisztára mosott erjesztőedénybe tegyük úgy, hogy rétegenként sózzuk, majd döngöljük vagy tapossuk. Ennek kettős célja van: egyik a levegő kiszorítása, másik a káposzta nedvének feltárása. Mindkettő a tej savas erjedést szolgálja. A káposztarétegek elhelyezéseikor fűszerezzünk. A nyári káposztába kaporlevelet, a téli káposztába szemes fekete borsót, fűszerköményt, babér levelet, csöves pirospaprikát, szeletelt almát, birset és sárgarépát tesznek ízesítőül. A téli savanyítás esetén a szeletelt káposztába 20 százalékos arányban egész fejet is tesznek. A negyedéig töltött hordóba a tömörített káposzta szeletekre, nagyjából azonos nagyságú kitnzitott torzsájú káposztafejeket rakunk egy sorba. Azokat is sózzuk meg, majd ismét szeletelt káposzta réteg következik úgy, hogy a fejek között hézagokat a szeletelt káposzta sorosan kitöltse. Amikor az erjesztőedény háromnegyedig megtelt, akkor káposztalevelekkel borítsuk be, majd fedjük le. A tetőt tisztára mosott kerámia vagy bazaltkővel nyomatjuk le. Csavaros hordóban erre nincs szükség. Az erjesztőhelyiség is tiszta legyen. A hőmérséklettől függően a nyári káposztánál 3—5 nap múlva hab jelenik meg az edény tetején. Ezt 8—10 nap múlva le kell mosni, és ha szükséges, 3 százalékos sóoldatttal töltsük utána a hiányzó levet. A nyári káposzta erjedési ideje 2—3 hét, a téli káposzta erjedéséhez hoszszabb idő kell, mert alacsonyabb a hőmérséklet. A tető és a felső réteg lemosását, továbbá a puhult felső káposzta réteg eltávolítását rendszeresen kell végezni. A sóoldattal való utánatöltést is hetenként kell ismételni az őszi savanyítás folyamán. Száz kilogramm savanyú káposzta készítéséhez a következő az anyagszükséglet: 125— 130 kilogramm fejeskáposzta, 4 kilogramm konyhasó (a nyári savanyításhoz), 3 kilogramm konyhasó a téli savanyitás esetén* 30—40 deka kapsorlevél (a nyári savanyításhoz), 1 háló piros csöves, paprika* 1 kiló alma* 2 deka fűszerkömény, 2 deka szemes feketebors, 1 deka babérlevél, Ízlés szerint sárgarépa* Sósforgács receptek Vasárnap van. Unatkozom. De mát is csináljak? Meguntam már a tarka-barka tévéműsort. A kislányom alszik, a fiam kerékpároz, a feleségem süt. Olvassak? Énekeljek? Sem az elsőt, sem a másodikat nem teszem. Hát ha írnék? De mit és kinek? A szeretőmek nem írhatok, mert egyelőre nincsen ... Nevetséges, ugye? Nekem nem. Hátha írásommal megkínálném a Népújságot? Talán a szerkesztőség elfogadja és igy az unalomból jó sósforgácsot sütök. Írásommal nem szeretnék sértegetni senkit és semmit, csak szórakoztatni szeretném magamat és önöket, mert — ahogyan már említettem — unatkozom. Először is megkínálom önöket friss lendvai receptekkel. Kedves feleségem mákos csók nevű süteménye adott nekem ötletet az ilyenféle recept irására. VIZES PISKÓTA. — Hozzá valók: pár gumicsizma és egy ernyő. A receptet csak esős időben lehet kipróbálni a lendvai benzinkút közelében. Itt ugyanis áll, áll és árad a víz. Az utcát elönti, az ember idegeit öli. ÉVA SZELET, STEFÁNIA SZELET. — Hozzávalók: 25 dinár, üljünk be a lendvai moziba és próbáljuk ki a kiváló szexi recepteket. Itt az utóbbi időben más receptet már nem is pörgetnek. FINOM ÉLESZTŐS POGÁCSA. — Hozzávalók: tégla, cement és... PÉNZ!!! Bocsánat, ezt a receptet sajnos nem lehet kipróbálni, mert egyes élesztős embereknek nem ízlik az új lendvai kulturház (élesztős pogácsája) építése. TORDAI MÉZES KENYÉR. — Hozzávalók: ???!!!... Lassan sütjük. Sütés közben igen magasra nő a megígért tévéleadó (invesztálása) a szlovéniai magyarok számára* DIÓS KIFLI TOJÁS NÉLKÜL — ennek a receptnek a hozzávalóját nem írnám le, mert ez a kifli hasonlít a maribori Certus autóbuszok utasaira, akik áznak, fáznak és várnak a megígért lendvai buszállomásra. Még meddig? — Tessék! — Köszönöm! Hű, de finom ez a mákos csók! Anyalom, igazán jól sikerült a sütészeted. Engedd meg, hogy eláruljam a receptedet az olvasóknak: — 18 deka habosra kevert vajból, 6 deka cukorból és 24 deka lisztből tésztát gyűrunk. Ha nehezen áll össze kevés rummal vagy fél citrom lévé véli segítünk rajta. Vékonyra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kis korongokat megkenjük cukros tejben főtt, tojással és mazsolával elkevert máktól telékkel. Kettőt-kettőt összeragasztunk, a tetejüket megkenjük tojássárgájával, mindegyiknek a közepére egyegy szem mogyorót vagy mazsolát helyezünk és mérsékelt tűzön, lassan megsütjük. Jó étvágyat! Štefan Huzjan Megemlékezés December 1-én múlt el egy szomorú éve annak, hogy itthagyott bennünket felejthetetlen feleségem, édesanyánk, nagyanyánk, dédmamánk Soós Katalin Egy éve már, hogy a hideg földben alszol, de a szívünkben örökké élsz, gondolatban mindig veled vagyunk. E megemlékezés alkalmával köszönetet mondunk mindazoknak, akik megemlékeznek rólad, gyertyát gyújtanak és virágot helyeznek csendes otthonodra! »Még éltél nagyon szerettünk, Gyászoló férjed, Gyula, lányaid Terus, még élünk el nem feledünk!« Irén és Rózsi, vejeid és dédunokád. NtrCJSAG 5