Okos Kata - A Nők Lapja Kalendáriuma, 1962
Háztartási tanácsadó
még gyerekcipőben jár, de valószínű, hogy néhány éven belül általánosan elterjedhet használata. A lakkal bevont padlót nem kell kefélni, csupán seperni és törölni. Sőt — ha ráömlik egy üveg tinta — a folt felmosható. Egyszeri felkenése két-három évre ad hatásos bevonatot. SOKFÉLE TISZTÍTÓSZER kell a takarításhoz. A festett bútor, a csempe, a kőpadló tisztítói a mosogatóporok. Ezek üvegtisztításhoz is alkalmasak, de mellettük találhatók a speciális üvegtisztító folyadékok is. A bútorok fényét felújító szer is kapható, kis üvegekben. A szőnyegek, kárpitozott bútorok foltjainak eltávolítására, felfrissítésére sem kell már háziszert kotyvasztani. A megfelelően portalanított darabok a készen kapható vegyszerekkel tisztíthatók. A megfelelő gépek és vegyszerek használata igen sok fáradságtól kíméli meg a háziasszonyt. A Belkereskedelmi Kölcsönző Vállalat fiókjai és a helyi földművesszövetkezeti kölcsönző szolgálat csaknem mindenki számára elérhetővé teszi a háztartási gépeket. Az áruellátás pedig biztosítja, hogy mindenki hozzájuthasson a korszerű háztartási vegyszerekhez. PATAKI MÁRIA • ÉRDEMES MEGJEGYEZNI • Csak akkor gyújtsuk be a tűzhelyet, ha a főznivalót már előkészítettük. A forrásban levő étel alatt állítsuk takarékra a lángot, ez elég ahhoz, hogy az étel gyengén A tejeslábast, mielőtt beleöntjük a tejet, öblítsük ki hideg vízzel, nehogy leégjen. Forró nyári napon, forralás előtt tegyünk a tejbe egy kávéskanál cukrot és forralás közben többször keverjük fel a tejet. A megmaradt tejet este újból felforraljuk. Kevés vajjal kenjük körül a lábos szélét , így nem fut ki a tej. Vajat cserépedényben, többször váltott hideg vízben tarthatunk frissen. Ha tejföl helyett aludttejet használunk az ételek ízesítésére, keverjünk bele egy kávéskanál lisztet, különben az étel megtúrósodik. A kenyeret, zsemlét felfrissíthetjük, ha nedves ruhába csavarjuk és forró — csak előmelegített — sütőben tartjuk 10—15 percig. A száraz kenyérből, zsemléből morzsát darálunk. Hagymatisztítás, szeletelés közben „megspórolhatjuk” a könynyeket, ha nedvesen hámozzuk és szeleteljük a hagymát, nyitott ablaknál. Túlsózott levesbe főzés közben tegyünk 1—2 nyers, hámozott, félbe vágott burgonyát, gyengén elsózott ételbe egy mokkakanál cukrot. A zavaros levesbe tojásfehérjét ütünk, habverővel addig verjük, míg felforr, majd a levest leszűrjük. Olajban kisütött hús, burgonya, fánk, stb. könnyebben emészthető, mint a zsírban sült. A húst csak akkor sózzuk, mielőtt zsírba tesszük. Az előre besózott húsból ugyanis a só kivonja a levet és a hús száraz, ízetlen lesz. Ugyanezért a húst csak hidegen szeleteljük fel. A meleg húsból kifolyik a leve. Kemény leveshúst daráljunk le, hagy más zsíron forgassuk át és húsos tésztát készítsünk belőle. A maradék sültet húsdarálón ledaráljuk, nyers tojással pogácsákat sütünk belőle. Leégett pecsenyénk levébe tegyünk néhány burgonyaszeletet, ez magába veszi az égett ízt. Disznóölésnél a kisütött zsírt a bödönben többször keverjük meg, hogy a közéje szorult levegő kiszabaduljon, így 196