Okos Kata - A Nők Lapja Kalendáriuma, 1962

Háztartási tanácsadó

még gyerekcipőben jár, de valószínű, hogy néhány éven belül általánosan elterjedhet használata. A lakkal be­vont padlót nem kell kefélni, csupán seperni és törölni. Sőt — ha ráömlik egy üveg tinta — a folt felmosható. Egyszeri felkenése két-három évre ad hatásos bevonatot. SOKFÉLE TISZTÍTÓSZER kell a ta­karításhoz. A festett bútor, a csempe, a kőpadló tisztítói a mosogatóporok. Ezek üvegtisztításhoz is alkalmasak, de mellettük találhatók a speciális üvegtisztító folyadékok is. A bútorok fényét felújító szer is kapható, kis üvegekben. A szőnyegek, kárpitozott bútorok foltjainak eltávolítására, f­el­­frissítésére sem kell már háziszert kotyvasztani. A megfelelően portalaní­­tott darabok a készen kapható vegy­szerekkel tisztíthatók. A megfelelő gépek és vegyszerek használata igen sok fáradságtól kímé­li meg a háziasszonyt. A Belkereske­delmi Kölcsönző Vállalat fiókjai és a helyi földművesszövetkezeti kölcsönző szolgálat csaknem mindenki számára elérhetővé teszi a háztartási gépeket. Az áruellátás pedig biztosítja, hogy mindenki hozzájuthasson a korszerű háztartási vegyszerekhez. PATAKI MÁRIA • ÉRDEMES MEGJEGYEZNI • Csak akkor gyújt­suk be a tűzhelyet, ha a főznivalót már előkészítettük. A for­rásban levő étel alatt állítsuk takarékra a lángot, ez elég ahhoz, hogy az étel gyengén A tejeslábast, mi­előtt beleöntjük a te­jet, öblítsük ki hideg vízzel, nehogy leég­jen. Forró nyári na­pon, forralás előtt te­gyünk a tejbe egy kávéskanál cukrot és forralás közben többször keverjük fel a tejet. A megmaradt tejet este újból fel­forraljuk. Kevés vaj­jal kenjük körül a lábos szélét , így nem fut ki a tej. Vajat cserépedény­ben, többször váltott hideg vízben tartha­tunk frissen. Ha tejföl helyett aludttejet használunk az ételek ízesítésére, keverjünk bele egy kávéskanál lisztet, kü­lönben az étel megtú­­rósodik. A kenyeret, zsemlét felfrissíthetjük, ha nedves ruhába csa­varjuk és forró — csak előmelegített — sütőben tartjuk 10—15 percig. A száraz ke­nyérből, zsemléből morzsát darálunk. Hagymatisztítás, sze­letelés közben „meg­spórolhatjuk” a köny­­nyeket, ha nedvesen hámozzuk és szeletel­jük a hagymát, nyitott ablaknál. Túlsózott levesbe főzés közben tegyünk 1—2 nyers, hámozott, félbe vágott burgo­nyát, gyengén elsó­zott ételbe egy mok­kakanál cukrot. A zavaros levesbe­­ tojásfehérjét ütünk, habverővel addig ver­jük, míg felforr, majd a levest leszűrjük. Olajban kisütött hús, burgonya, fánk, stb. könnyebben emészthető, mint a zsírban sült. A húst csak akkor sózzuk, mielőtt zsírba tesszük. Az előre be­sózott húsból ugyanis a só kivonja a levet és a hús száraz, ízet­len lesz. Ugyanezért a húst csak hidegen szeleteljük fel. A me­leg húsból kifolyik a leve. Kemény leveshúst daráljunk le, hagy más zsíron forgassuk át és húsos tésztát készít­sünk belőle. A maradék sültet húsdarálón ledaráljuk,­­ nyers tojással po­gácsákat sütünk be­lőle. Leégett pecsenyénk levébe tegyünk né­hány burgonyaszele­tet, ez magába ve­szi az égett ízt. Disznóölésnél a ki­sütött zsírt a bödön­­ben többször kever­jük meg, hogy a kö­zéje szorult levegő kiszabaduljon, így 196

Next