Ország-Világ, 1985. január-június (29. évfolyam, 1-26. szám)
1985-02-06 / 6. szám
OTTHON | Mikis Nemrégiben bemutatta a Modex Külkereskedelmi Vállalat azokat a modelleket, amelyek külföldön képviselik a magyar konfekcióipart. A képeinken látható modelleknek például nemrégiben a Szovjetunióban tapsolhatott a divatot szerető közönség. E termékeket a Styl Szövetkezet, a Color és a Fedosz készítette. A modellek már a 85-86-os téli divatelőrejelzést sugallják. Reméljük, hogy sikerük lesz a külföldi nők körében is. FOTÓ: ÁCS IRÉN ORSZÁG-VILÁGOS Fagyasztósztár A legenda szerint a múlt századi Franciaországban egy néger szakács édességgel akart kedveskedni a vendégeknek. Készített egy keveréket, amit kis időre jégre tett, hogy a nagy melegben meg ne romoljon. Ám később meglepetve tapasztalta, hogy a keverékből sűrű massza lett. Megkósolta, ízlett neki, gondolta, felszolgálja csemegének. A vendégek azonban nem értékelték az újdonságot, mert attól tartottak, hogy e gyanús valamivel a szakács megmérgezi őket. Nosza, börtönbe is csukatták, igaz csupán egyetlen éjszakára. Mert a kíváncsi háziasszony megkóstolta a jégen lévő maradékot, ízletesnek találta, s mivel másnap sem lett semmi baja, a szakács kiszabadult. Szóval, így találták fel a fagylaltot. E közkedvelt csemege megszületése sokáig váratott magára, holott a jeget már az ősi egyiptomiak és a kínaiak is alkalmazták élelmiszerek tárolására. Ezért hozattak a déli országok urai jégtáblákat már több, mint ezer évvel ezelőtt a messzi északról. Amikor 170-ben megnyitották a Szuezi - csatornát, valósággal felvirágzott a jégüzlet. Vasárnap délutánra Töltött pogácsa Hozzávalók négy személyre: egy doboz mirelité sajtos sütemény tészta, tíz dekagramm gomba, egy tojás, öt dekagramm vaj, fél zsemle, tej, só, bors, petrezselyemzöld, három dekagramm sajt. A hűtőszekrényben felengedtetett tésztát három-négy milliméter vékonyra nyújtjuk és három-négy centiméter átmérőjű kerek lapokat szaggatunk belőle. A lapocskák felét megkenjük tojással és reszelt sajttal megszórva meleg sütőben készre sütjük. A tölteléket a sima lapokra kenjük és a tojásos, sajtos lapokkal lefedjük. Töltelékkészítés: A megtisztított gombát felszeleteljük, majd finomra vágjuk. A