Ország-Világ, 1985. január-június (29. évfolyam, 1-26. szám)

1985-02-06 / 6. szám

­ OTTHON | Mik­is Nemrégiben bemutatta a Modex Külkereskedelmi Vállalat azokat a modelleket, amelyek külföldön képviselik a magyar konfekcióipart. A képeinken látható model­leknek például nemrégiben a Szovjetunióban tapsolhatott a divatot szerető közön­ség. E termékeket a Styl Szövetkezet, a Color és a Fedosz készítette. A modellek már a 85-86-os téli divatelőrejelzést sugallják. Reméljük, hogy sikerük lesz a külföldi nők körében is.­­ FOTÓ: ÁCS IRÉN ORSZÁG-VILÁG­OS Fagyasztósztár A legenda szerint a múlt századi Franciaor­szágban egy néger szakács édességgel akart kedveskedni a vendégeknek. Készített egy ke­veréket, amit kis időre jégre tett, hogy a nagy melegben meg ne romoljon. Ám később meg­lepetve tapasztalta, hogy a keverékből sűrű massza lett. Megkósolta, ízlett neki, gondolta, felszolgálja csemegének. A vendégek azonban nem értékelték az új­donságot, mert attól tartottak, hogy e gyanús valamivel a szakács megmérgezi őket. Nosza, börtönbe is csukatták, igaz csupán egyetlen éj­szakára. Mert a kíváncsi háziasszony megkós­tolta a jégen lévő maradékot, ízletesnek talál­ta, s mivel másnap sem lett semmi baja, a sza­kács kiszabadult. Szóval, így találták fel a fagylaltot. E közkedvelt csemege megszületése sokáig váratott magára, holott a jeget már az ősi egyiptomiak és a kínaiak is alkalmazták élel­miszerek tárolására. Ezért hozattak a déli or­szágok urai jégtáblákat már több, mint ezer évvel ezelőtt a messzi északról. Amikor 1­­70-ben megnyitották a Szuezi - csatornát, valósággal felvirágzott a jégüzlet. Vasárnap délutánra Töltött pogácsa Hozzávalók négy személyre: egy doboz mirelité sajtos sütemény tészta, tíz deka­gramm gomba, egy tojás, öt dekagramm vaj, fél zsemle, tej, só, bors, petrezselyem­zöld, három dekagramm sajt. A hűtőszekrényben felengedtetett tésztát három-négy milliméter vékonyra nyújtjuk és három-négy centiméter átmérőjű kerek lapokat szaggatunk belőle. A lapocskák felét megkenjük tojással és reszelt sajttal megszórva meleg sütőben készre sütjük. A tölteléket a sima lapokra kenjük és a to­jásos, sajtos lapokkal lefedjük. Töltelékkészítés: A megtisztított gombát felszeleteljük, majd finomra vágjuk. A

Next