Szabad Föld, 1992. július-december (48. évfolyam, 27-52. szám)
1992-11-17 / 46. szám
14 SZABAD FÖLD __________________________________________________________________________________________________________________________________________ Jóllakottan röföghetnek A hízósertések szakszerű takarmányozásának egyik alapfeltétele a helyes etetési mód és a változatos takarmányösszetétel biztosítása. A tápot vagy gazdasági ablakkeveréket etethetjük önetetőből és vályúból. Az önetetők előnye, hogy a sertés bármikor ehet, általában ezt naponta 10-12 esetben is megteszi. Általában reggel és este esznek a legtöbbet, 50 kgon felüli hízók már éjjel igen ritkán keresik fel az etetőket. Az evési idő rövidebb a vályús etetésnél, annak alakja és mérete meghatározó lehet a takarmány hasznosulására, következésképpen a napi súlygyarapodásra. Egy hízósertésre 50 kg alatt 25-30 cm, e fölött 30-40 cm vályúhosszt biztosítsunk. A hizlalóépületekben gyakran találunk egyéb eszközökből (hordóból) átalakított vályúféleségeket, de a higiénés feltételeknek legjobban megfelelnek a fából, betonból és fémből készült edények. Alapvető, hogy annak magassága 25, szélessége 35-45, mélysége 18-20 cm legyen, és a sertések ne feküdhessenek bele és ne dönthessék föl. A hizlalás eredményességét befolyásolja az abrak állaga is. Etethetjük szárazon és nedvesen. Az önetetőkbe elsősorban szárazon adagoljuk a takarmányt. Annak minden méterére 15 hízót számíthatunk, vagyis egy önetető-férőhelyre négyet. Ez a mód az etetés legegyszerűbb és legkevesebb munkát igénylő formája, de számítani kell nagyobb pazarlásra (kiszórás) és arra, hogy így nem etethetünk olcsóbb tömegtakarmányokat és melléktermékeket. A nedvesdarás etetés - mely lehet a poslékos, pépes és morzsalékos -, amely leginkább elterjedt a kisgazdaságok sertéshizlalóinál, igen eredményes, noha munkaigényes forma. A nedvesített abrakot a sertés jobb étvággyal eszi, értékesülése is kedvezőbb (mintegy 10-15 százalékkal). Jól keverhetők a tejipari melléktermékek adatával, igaz, magasabbak a tisztasági feltételek. Milyen takarmányokat kedvel a sertés, mivel növelhetjük étvágyát? A több szemes termékből összeállított keveréket szívesebben fogyasztja, mintha azokat külön-külön adnánk. Legszívesebben a dereésre darált abrakot részesíti előnyben, legismertebb közülük a kukorica. Vigyázzunk, különösen az új kukoricával, mert emésztési zavarokat okozhat és értékesülése is gyengébb. Legjobb a 16-17 százalék víztartalmú ókukorica tápértéke, melyet mindig frissen darálva etessünk. Igen szereti a sertés az árpát, fehérjében ugyan nem gazdag, de igen jó íze miatt kiváló az étrendi hatása. Hasonlóan a búza, mely a kukoricával és árpával együtt komplett keveréket ad. Étvágyfokozóként 15- 25 százalékban keverhetünk a darába magasabb fehérjetartalmú borsót. A sertés szívesen eszi a nagy foszfortartalmú búzakorpát. A hizlalás olcsóbbá tehető egyéb állati eredetű ipari melléktermék (vér, töpörtyű, savó) és a konyhamoslék etetésével is. Étvágyát fokozhatjuk különböző, a kereskedelemben kapható ízesítőanyagokkal (édes legyen!) és egyéb diétás jellegű takarmányfélékkel (leforrázott zabdara, paradicsompüré, köménymagleves, beleütve 2-3 db nyers tojást). Gyakran eredményre vezet az egy etetés kihagyása vagy az egész napos koplaltatás is. Dr. Mikolai Ferenc Nem mind arany, ami fénylik Hazánk a Nyugatról beözönlő cégek reklámhadjáratának színtere. Nem kivétel ez alól a kertészeti, faiskolai ár sem. A színes árjegyzék és az ígéretes nyerési lehetőség sok embert megtéveszt, és megrendeli a belföldi árak többszöröséért árult növényeket... A magyar magtermesztés mindig is élen járó volt Európában, ma és a múltban is jelentős volt az exportunk. Még a hozzá nem értő előtt is nyilvánvaló, hogy más növényfajták kellenek a hűvösebb, csapadékos nyugati tengerparti országokba, mint hazánkba. A magyar vetőmag is eljut minden község boltjába, meg kell nézni, hogy ki a forgalmazó, és ebből már következtetni lehet arra, jó lesz-e ez a mag a kertbe vagy nem, megterem-e az a magyar éghajlat alatt, vagy csak bosszankodunk azon, hogy megint becsaptak. A magyar díszfák és örökzöldek kiválóan alkalmazkodtak éghajlatunkhoz, talán nem véletlen, hogy évtizedek óta exportáljuk azokat a nyugati és keleti országokba egyaránt. Általános fajtaválasztékunk rendkívül gazdag, gyümölcsfajta-választékunk messze felülmúlja bármely nyugati árjegyzék választékát. Ezek a fák, ezek a fajták ugyancsak alkalmazkodtak a magyar földhöz, áraik megfizethetők, terítésük megoldott. Igaz a régi magyar közmondás, miszerint „Nem mind arany, ami fénylik". Nem szabad felülni a megtévesztő reklámoknak. Nem önzetlenül adják a többségében filléres ajándékokat, a színes nyomtatványok ára is tetemes összegeket emészt fel. Mindezt mi, vevők fizetjük meg, ha megfontolás nélkül vásárolunk. Ezért vetéskor, ültetéskor részesítsük előnyén a hazai fát, a hazai magot. Móczár Béla Magyar Kertészek Egyesülete 1% jgk kitűnő ajánlat i lSiiilHH kistermelőknek, ■ 3TM Si 3393 JBF farmergazdaságoknak . ...............................................-J min 614 láncfűrész I A SCL0-614 elektromos láncfűrész tökéletes konstrukció: egy igen biztonságosul üzemelő, minőségileg kiváló elektromotor kapcsolódik a legmodernebb motoros láncfűrész építési eljárásaival és tapasztalataival. A SOLO-614 elektromos fűrész alkalmazása a profi asztalos és ács üzemekben éppúgy ajánlott, mint a házi műhelyekben végzendő munkákra és tűzifa vágásra. A SOLO-614 optimális zajvédelme nélkülözhetetlen tényezővé vált, úgy lakott területen, mint zárt térben. A SOLO-614 kiemelkedő fő jellemzői: Erőteljes, nagyértékű és zajszegény motor • magas forgatónyomaték, nagy erőtartalék Munkavédelmi szempontból tökéletes biztonságot nyújt kezelőjének • kettős hatású láncstop, védőszigetlés, zajszigetelés, kézvédelem, láncfogó, kapcsolózár, biztonsági lánc, ütközőkarom, nagy markolattávolság, biztonságos meghajtófoglaló. Törésbiztos, elnyűhetetlen ház Automatikus láncolajozás, szabályozható olajfelhasználási mennyiség. A SOLO-614 főbb technikai adatai: • vágási hossz 40 cm • teljesítmény 1,4 kW • üzemi feszültség 230 V/50 Hz • a gép súlya 4,2 kg Megvásárolhatók és megrendelhetők a HERMES Nagykereskedelmi Üzletággal kapcsolatban álló üzletekben az alábbi címeken: • HERMES Center • Kertészeti bölt • Rábaközi ÁFÉSZ - HERMES Budakalász, Lupa-szigeti elágazás Budapest II., Pusztaszeri út 95. Mezőgazdasági bolt (M11-es út) • Kertész-Iparcikk Szaküzlet Csorna, Szent István tér 22. • Vetőmagból Budapest XIfl., Bulcsu u. 23/a * VITAFORT Kft-HERMES Budapest VII., Baross tér 16. . Alkarészbolt Mezőgadasági Szaküzlet • Budapest K Üllői út 9. , Budapest II., Moszkva tér 3. . Aschof és Tárni Kft-HERMES Hajdúszoboszló, Kossuth u. 4. • Vetőmagbolt Mezőgazdasági bolt . ’MONKERMAG’- HERMES Budapest V., Alkotmány u. 29. Kiskunmajsa, D. Faragó u.1. Monor, Deák F. u. 8. • EUROHOBBY-HERMES Balatonszemes, a benzinkút mellett HERMES - ORSZÁGOS SZERVÍZHÁLÓZAT - MEGNYUGTATÓ ALKATRÉSZELLÁTÁS-GARANCIA A JÓ DÖNTÉSRE V_____________________________________________________________________1 HETI TENNIVALÓK A gyümölcsösben igyekezzünk befejezni a telepítést, a termő gyümölcsösben az ásást, az érett szerves trágya talajba dolgozását, a műtrágyák kijuttatását. Csak fagymentes napokon ültessünk, mert a gyökerek az élettani és a mechanikai károsodásnak fokozottan ki vannak téve fagyok idején. Ha száraz a talaj, az oltványokat alaposan öntözzük meg. Négyzetméterenként legalább 4-5 vödör vizet számítsunk. Ha nem tudjuk a megvásárolt szaporítóanyagot azonnal elültetni, a telepítésig tartsuk pincében vagy a szabadban vermeljük el, nehogy az éjszakai lehűlés kárt tegyen bennük. Az új telepítésű és a fiatal gyümölcsfák törzsét kupacoljuk fel, hogy a téli időjárás viszontagságait minél könnyebben elviseljék. Ahol nincs kerítés, ott egyúttal hullámpapírral vagy Nejlon vadkár elleni védőráccsal is borítsuk a törzseket a nyúlrágás ellen. Igyekezzünk a málna ültetésével is. Erre a célra jól felhasználhatunk egészséges gyökérsarjakat is. Ezek mintegy egyméteres körzetben törnek elő a tövek közül a talajból. A sarjakat ásóval szurkáljuk körül, majd óvatos, húzó mozdulattal emeljük ki a talajból. A tőről éles metszőollóval válasszuk le. A gyökerekről ne rázzuk le a rátapadt földet, mert ez a fiatal gyökerek sérüléséhez vezet. Sőt, ekkor törhet le a sarjakról az a néhány rügy, amelyekből a következő évben a hajtások fejlődnek. A málnát is alaposan forgatott, trágyázott talajba ültessük. Négyzetméterenként 4-5 kilogrammnyi érett istállótrágyát vagy komposztot számítsunk. Ha nincs istállótrágyánk, akkor egy négyzetméterre komplex műtrágyából (komposszttal keverve) 8-10 dekagrammnyit szórjunk ki, és forgassuk alaposan a talajba. Az újonnan telepített szőlőt kis földhalmokkal védjük a fagy és a kiszáradás ellen. Az Alföldön és más sík vidéken, ahol minden évben erős a fagykár, gondosan fedjük a szőlőt. Akinek lugas- vagy magaskordon művelésű szőlője van, a biztosítócsapot takarja be. A fagyérzékenyebb csemegeszőlő-fajtákat ajánlatos a lakóház köré ültetni, mert itt védettebb körülmények között jól fejlődnek, bőséges termést hoznak. Érdemes lugasművelésűre alakítani a tőkéket, mert ezzel foglaljuk el a legkisebb helyet. Az ablakok, az ajtók körül ajánlatos a betegségeknek ellenállóbb fajtákból ültetni (Pölöskei muskotály, Bianca, Zalagyöngye), mert ezeket nem, vagy alig kell permetezni, s így nem kerülhet vegyszer a lakásba. A zöldségeskertben korai termesztésre most a „tél alá” vethetünk zöldborsót, sárgarépát, petrezselymet, kaprot, pasztinákot, fokhagymát. A fokhagyma is jól tűri a telet, nem kell tartani a kifagyástól. A szétszedett gerezdeket 25 cm sor- és 10 cm tőtávolságra duggassuk. Sz. M. F. Csemegekukoricából desszertkukorica Örvendetes, hogy a magyar zöldségfogyasztásban is egyre népszerűbb a kiváló étrendi hatású csemegekukorica. Házikerti és piaci termelése is mind szélesebb körű. Mind ez idáig szinte kizárólag a hagyományos csemegekukorica-típusba tartozó magyar és külföldi fajták voltak jelen a hazai köztermesztésben. A desszertkukoricák nálunk jószerivel még csak a konzerv- és hűtőiparban ismertek, holott Amerikában, a kukorica hazájában, már szinte csak ezeket igénylik a fogyasztók. A csemegekukorica a legközkedveltebb zöldségfélék közé tartozik az amerikai kontinens északi felén, így érthető, hogy a fajtanemesítés is itt koncentrálódik és világszerte az amerikai hibridek viszik el a pálmát az új fajták versenyében. Az elmúlt két évtizedben az igen intenzív amerikai csemegekukorica-nemesítés hatalmas áttörést ért el a minőségjavításban. Olyan merőben új fajtatípusokat és fajtákat állítottak elő, melyek a korábban termesztett fajtáknál sokkal édesebbek, magasabb élvezeti értékűek. Joggal nevezhetjük ezeket az új típusokat deszszertkukoricáknak, hiszen cukortartalmuk akár háromszor nagyobb is lehet, mint a legédesebb hagyományos fajtáké. A desszertkukorica-fajták étkezési minőségük alapján desszert és nugát típusra különíthetők el. Desszert típus: A desszertkukoricák alaptípusa. Ezen belül az úgynevezett szuperédes fajták a legelterjedtebbek. Ezek nemcsak rendkívül édesek, hanem a szemek állománya is különleges: a rágás során úgy ropog a szánkban, mint a friss alma. Termesztési és kereskedelmi szempontból a desszert típusú fajták rendkívüli értéke, hogy magas cukortartalmuk a betakarítási időszakban hosszú ideig megmarad, sőt a szállítás és tárolás során is nagyon kis mértékű a cukorveszteség. Gyakorlatilag arról van szó, hogy ezek a fajták az éréskezdettől számítva akár 5-7 napig is megtartják kiváló minőségüket. A hagyományos fajták csak 2-3 napig élvezhetők, utána íztelenné, lisztessé válnak. (Fajta: Dessert 80.) Nugát típus. A desszertkukoricák e másik fő típusát az úgynevezett növelt cukortartalmú fajták alkotják. Számos tulajdonságukban a hagyományos és a desszert típusú fajták között helyezkednek el. Izük rendkívül kellemes, harmonikusan édes-zamatos. E fajtatípus étkezési minőségét tovább növeli, hogy a szemek nem rágósak, egyedülállóan zsengék, olvadó állományúak. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a szemek sérülékenyebbek, amit kíméletes szedéssel és szállítással előzhetünk meg. A nugát típusú fajták optimális érettségi állapota tovább tart, mint a hagyományos fajtáké, bár nem éri el a desszert típusnál említett 5-7 napot. Ugyanakkor még kismértékű túlélés esetén is tetszetős, gyöngyszemen fénylő világossárga marad a szemek színe. (Fajták: Gyöngymazsola, Nugat 72.) Nigieser Tamás * A desszertkukorica-fajták első nyilvános hazai bemutatkozására a november 21-én, szombaton de. 8 órakor kezdődő Magbörzén kerül sor (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest XI., Villányi út 35-43.). Ezen a rendezvényen az új fajták vetőmagja beszerezhető, sőt fajtakóstolóra is lehetőség nyílik. BALOGH LAJOSNÉ, Ózd: Babarózsáik levélsárgulását (úgy, hogy már tavasszal is sárga levelet hajtanak) a valószínűleg magas mésztartalmú talaj erős vashiánya okozza. Most az őszi munkák során dolgozzanak be a talajba valamilyen jó minőségű, érett istállótrágyát vagy komposztot. A talaj vashiányának pótlására pedig még a fagyok beállta előtt jól öntözték be a bokrok talaját Sequesben 138 Fe vaspótló szer 0,2 százalékos oldatával, esetleg 2-3 hét múlva ismételten is, majd korán tavasszal a vegetáció megindulásakor szintén, hogy már a fakadásnál a növény rendelkezésére álljon, a gyökerek által felvehetően, a levél zöld színének képzéséhez szükséges vas. Lombtrágyázásra az ismert nyomelemeket tartalmazó lombtrágyákat (Wuxal, Peretrix) vagy a Sequestren 330 Fe 0,1-0,2 százalékos oldatát használhatják a vegetáció folyamán, ha szükséges, 3-4 alkalommal is. PALÁSTI ISTVÁNNÉ, Kiskunfélegyháza. A jó keményre beérett, 2-3 napig szikkasztott káposztafejeket, egyszerűen újságpapírba csomagolva tarthatja el akár tavaszig is hűvös, fagymentes kamrában, pincében. Hasonlóképpen sokáig eltartható így a karfiol is. A tél végi fogyasztásra szánt káposztafejeket a kertben ásott 30- 40 cm mély árokban, fejjel lefelé, gyökerével felfelé (de lehet fordítva is) sorba, egymás mellé állítva is el lehet rakni. A kiásott földet az árok széleire rakva jól döngölje le, hogy a víz ne folyhasson bele. A tetejére deszkát, 20-30 cm-es szalma- vagy kukoricaszár-takarót téve (az erősebb hidegek beköszöntével a takarót vastagíthatja) szükség szerint 20-40 cm vastag földréteggel is fedheti. BODNÁR MÁRIA, Budapest. Az október elején felszedett, a tövekről szépen leszedett földimogyoró magja, nyilván mert nem volt teljesen érett, úgy összeaszalódott, hogy alig van a hüvelyekben teljes szem. Bizony úgy lehet. A hüvelyeket nem szabad a tövekről a felszedéskor leszedni, hanem a gyökerével felfelé fordítva kell hagyni, legalább egy jó hónapig, utóérni fagymentes helyen. A leszedett hüvelyek azután száríthatók tovább meleg helyen. A jövőben majd így tegyen, hogy igazán élvezetes termés birtokosa lehessen. BALÁZS FERENCNÉ, Budapest. Lehetséges, hogy a pincéje nemcsak kissé nedves, hanem penészgombáktól is fertőzött, azért rothad el benne minden évben a gondosan válogatott, homokba rakott sárgarépája. Alaposan takarítsa ki, a földpadozatát esetleg egy ásónyom mélységig cserélje ki, s helyette döngöljön a padozatba fertőző csírákat nem tartalmazó, jó kerti földet, agyagot. Az előzői évi, rothadt növényi maradványokkal fertőzött homok pedig a tároláshoz már semmiképpen sem megfelelő. Ki kell cserélni friss, tiszta, bomló növényi maradványokat nem tartalmazó, lehetőleg mosott, csak gyengén nyirkos, folyami homokkal. A homok közé esetleg keverhet 2-3 százalék krétaport, vagy inkább zeolitot, hogy a rothasztógombák működését akadályozza. A falakat rézgálicos mésztejjel meszelje ki. CS. JÁNOS, Barcs. Szép növésű banánfáját 16-20 C-fokos szobában (kb. 16 C-fokos középhőmérsékleten) ablak közelében, fűtőtesttől távol is átteleltetheti. A növekedése itt nem áll le télen sem. Megfelelő azonban számára a hűvös, 10 C-fok körüli helyiség is. Itt a nyugalmi állapotban lévő növényt csak ritkán, és kis vízadagokkal szabad öntözni úgy, hogy víz sem a levelekre, sem a levelek tövébe ne jusson, mert könnyen bámulást és rothadást okozhat. A tősarjakról nevelt növényekről 3- 4-5 éves korukban lehet termést remélni. Hajdú ,Júlia 1992. NOVEMBER 17. A VÁLASZUNK