Szabad Föld, 1992. július-december (48. évfolyam, 27-52. szám)

1992-11-17 / 46. szám

14 SZABAD FÖLD __________________________________________________________________________________________________________________________________________ Jóllakottan röföghetnek A hízósertések szakszerű takar­mányozásának egyik alapfeltétele a helyes etetési mód és a változa­tos takarmányösszetétel biztosí­tása. A tápot vagy gazdasági ab­­lakkeveréket etethetjük önetető­ből és vályúból. Az önetetők elő­nye, hogy a sertés bármikor ehet, általában ezt naponta 10-12 eset­ben is megteszi. Általában reggel és este esznek a legtöbbet, 50 kg­­on felüli hízók már éjjel igen rit­kán keresik fel az etetőket. Az evési idő rövidebb a vályús etetés­nél, annak alakja és mérete meg­határozó lehet a takarmány hasz­nosulására, következésképpen a napi súlygyarapodásra. Egy hízó­sertésre 50 kg alatt 25-30 cm, e fölött 30-40 cm vályúhosszt bizto­sítsunk. A hizlalóépületekben gyakran találunk egyéb eszközök­ből (hordóból) átalakított vályúfé­leségeket, de a h­igiénés feltételek­nek legjobban megfelelnek a fá­ból, betonból és fémből készült edények. Alapvető, hogy annak magassága 25, szélessége 35-45, mélysége 18-20 cm legyen, és a sertések ne feküdhessenek bele és ne dönthessék föl. A hizlalás eredményességét be­folyásolja az abrak állaga is. Etet­hetjük szárazon és nedvesen. Az önetetőkbe elsősorban szárazon adagoljuk a takarmányt. Annak minden méterére 15 hízót számít­hatunk, vagyis egy önetető-férő­­helyre négyet. Ez a mód az etetés legegyszerűbb és legkevesebb munkát igénylő formája, de szá­mítani kell nagyobb pazarlásra (kiszórás) és arra, hogy így nem etethetünk olcsóbb tömegtakar­mányokat és melléktermékeket. A nedvesdarás etetés - mely lehet a poslékos, pépes és morzsalékos -, amely leginkább elterjedt a kis­gazdaságok sertéshizlalóinál, igen eredményes, noha munkaigényes forma. A nedvesített abrakot a sertés jobb étvággyal eszi, értékesülése is kedvezőbb (mintegy 10-15 száza­lékkal). Jól keverhetők a tejipari melléktermékek adatával, igaz, ma­gasabbak a tisztasági feltételek. Milyen takarmányokat kedvel a sertés, mivel növelhetjük étvá­gyát? A több szemes termékből összeállított keveréket szíveseb­ben fogyasztja, mintha azokat kü­­lön-külön adnánk. Legszíveseb­ben a dereésre darált abrakot ré­szesíti előnyben, legismertebb kö­zülük a kukorica. Vigyázzunk, különösen az új kukoricával, mert emésztési zavarokat okozhat és értékesülése is gyengébb. Leg­jobb a 16-17 százalék víztartalmú ókukorica tápértéke, melyet min­dig frissen darálva etessünk. Igen szereti a sertés az árpát, fehérjében ugyan nem gazdag, de igen jó íze miatt kiváló az étrendi hatása. Ha­sonlóan a búza, mely a kukoricá­val és árpával együtt komplett ke­veréket ad. Ét­vágyfokozóként 15- 25 százalékban keverhetünk a da­rába magasabb fehérjetartalmú borsót. A sertés szívesen eszi a nagy foszfortartalmú búzakorpát. A hizlalás olcsóbbá tehető egyéb állati eredetű ipari melléktermék (vér, töpörtyű, savó) és a konyha­moslék etetésével is. Étvágyát fokozhatjuk különbö­ző, a kereskedelemben kapható ízesítőanyagokkal (édes legyen!) és egyéb diétás jellegű takar­mányfélékkel (leforrázott zabda­ra, paradicsompüré, köménymag­leves, beleütve 2-3 db nyers to­jást). Gyakran eredményre vezet az egy etetés kihagyása vagy az egész napos koplaltatás is. Dr. Mikolai Ferenc Nem mind arany, ami fénylik Hazánk a Nyugatról beözönlő cégek reklámhadjáratának színte­re. Nem kivétel ez alól a kertészeti, faiskolai ár sem. A színes árjegy­zék és az ígéretes nyerési lehető­­ség sok embert megtéveszt, és megrendeli a belföldi árak több­szöröséért árult növényeket... A magyar magtermesztés min­dig is élen járó volt Európában, ma és a múltban is jelentő­s volt az exportunk. Még a hozzá nem értő­ elő­tt is nyilvánvaló, hogy más nö­vényfajták kellenek a hűvösebb, csapadékos nyugati tengerparti or­szágokba, mint hazánkba. A ma­gyar vetőmag is eljut minden köz­ség boltjába, meg kell nézni, hogy ki a forgalmazó, és ebből már kö­vetkeztetni lehet arra, jó lesz-e ez a mag a kertbe vagy nem, megte­rem-e az a magyar éghajlat alatt, vagy csak bosszankodunk azon, hogy megint becsaptak. A magyar díszfák és örökzöl­dek kiválóan alkalmazkodtak ég­hajlatunkhoz, talán nem véletlen, hogy évtizedek óta exportáljuk azo­kat a nyugati és keleti országokba egyaránt. Általános fajtaválaszté­kunk rendkívül gazdag, gyü­mölcsfajta-választékunk messze felülmúlja bármely nyugati árjegy­zék választékát. Ezek a fák, ezek a fajták ugyancsak alkalmazkodtak a magyar földhöz, áraik megfizethe­tők, terítésük megoldott. Igaz a régi magyar közmondás, miszerint „Nem mind arany, ami fénylik". Nem szabad felülni a megtévesztő reklámoknak. Nem önzetlenül adják a többségében filléres ajándékokat, a színes nyomtatványok ára is tetemes összegeket emészt fel. Mindezt mi, vevők fizetjük meg, ha meg­fontolás nélkül vásárolunk. Ezért vetéskor, ültetéskor részesítsük előnyén a hazai fát, a hazai magot. Móczár Béla Magyar Kertészek Egyesülete 1% jgk kitűnő ajánlat i lSiiilHH kistermelőknek, ■ 3TM Si 3393 J­BF farmergazdaságoknak . ...............................................-J min 614 láncfűrész I A SCL0-614 elektromos láncfűrész tökéletes konstrukció: egy igen biztonságosul üzemelő, minőségileg kiváló elektromotor kapcsolódik a legmodernebb motoros láncfűrész építési eljárásaival és tapasztalataival. A SOLO-614 elektromos fűrész alkalmazása a profi asztalos és ács üzemekben éppúgy ajánlott, mint a házi műhelyekben végzendő munkákra és tűzifa vágásra. A SOLO-614 optimális zajvédelme nélkülözhetetlen tényezővé vált, úgy lakott területen, mint zárt térben. A SOLO-614 kiemelkedő fő jellemzői: Erőteljes, nagyértékű és zajszegény motor • magas forgatónyomaték, nagy erőtartalék Munkavédelmi szempontból tökéletes biztonságot nyújt kezelőjének • kettős hatású lánc­stop, védőszigetlés, zajszigetelés, kézvédelem, láncfogó, kapcsolózár, biztonsági lánc, ütközőkarom, nagy markolattávolság, biztonságos meghajtófoglaló. Törésbiztos, elnyűhetetlen ház Automatikus láncolajozás, szabályozható olajfelhasználási mennyiség. A SOLO-614 főbb technikai adatai: • vágási hossz 40 cm • teljesítmény 1,4 kW • üzemi feszültség 230 V/50 Hz • a gép súlya 4,2 kg Megvásárolhatók és megrendelhetők a HERMES Nagykereskedelmi Üzletággal kapcsolatban álló üzletekben az alábbi címeken: • HERMES Center • Kertészeti bölt • Rábaközi ÁFÉSZ - HERMES Budakalász, Lupa-szigeti elágazás Budapest II., Pusztaszeri út 95. Mezőgazdasági bolt (M11-es út) • Kertész-Iparcikk Szaküzlet Csorna, Szent István tér 22. • Vetőmagból­ Budapest XIfl., Bulcsu u. 23/a * VITAFORT Kft-HERMES Budapest VII., Baross tér 16. . Alkarész­bolt Mezőgadasági Szaküzlet • Budapest K­ Üllői út 9. , Budapest II., Moszkva tér 3. . Aschof és Tárni Kft-HERMES Hajdúszoboszló, Kossuth u. 4. • Vetőmagbolt Mezőgazdasági bolt . ’MONKERMAG’- HERMES Budapest V., Alkotmány u. 29. Kiskunmajsa, D. Faragó u.1. Monor, Deák F. u. 8. • EUROHOBBY-HERMES Balatonszemes, a benzinkút mellett HERMES - ORSZÁGOS SZERVÍZHÁLÓZAT - MEGNYUGTATÓ ALKATRÉSZELLÁTÁS-GARANCIA A JÓ DÖNTÉSRE V_____________________________________________________________________1 HETI TENNIVALÓK A gyümölcsösben igyekezzünk befejezni a telepítést, a termő gyümölcsösben az ásást, az érett szerves trágya talajba dolgozá­sát, a műtrágyák kijuttatását. Csak fagymentes napokon ültes­sünk, mert a gyökerek az élettani és a mechanikai károsodásnak fokozottan ki vannak téve fagyok idején. Ha száraz a talaj, az oltványokat alaposan öntözzük meg. Négyzetméterenként leg­alább 4-5 vödör vizet számítsunk. Ha nem tudjuk a megvásárolt szaporítóanyagot azonnal elültetni, a telepítésig tartsuk pincében vagy a szabadban vermeljük el, nehogy az éjszakai lehűlés kárt tegyen bennük. Az új telepítésű és a fiatal gyümölcsfák törzsét kupacoljuk fel, hogy a téli időjárás viszontagságait minél könnyebben elviseljék. Ahol nincs kerítés, ott egyúttal hullámpapírral vagy Nejlon vad­kár elleni védőráccsal is borítsuk a törzseket a nyúlrágás ellen. Igyekezzünk a málna ültetésével is. Erre a célra jól felhasznál­hatunk egészséges gyökérsarjakat is. Ezek mintegy egyméte­res körzetben törnek elő a tövek közül a talajból. A sarjakat ásóval szurkáljuk körül, majd óvatos, húzó mozdulattal emeljük ki a talajból. A tőről éles metszőollóval válasszuk le. A gyökerekről ne rázzuk le a rátapadt földet, mert ez a fiatal gyökerek sérüléséhez vezet. Sőt, ekkor törhet le a sarjakról az a néhány rügy, amelyek­ből a következő évben a hajtások fejlődnek. A málnát is alaposan forgatott, trágyázott talajba ültessük. Négyzetméterenként 4-5 kilogrammnyi érett istállótrágyát vagy komposztot számítsunk. Ha nincs istállótrágyánk, akkor egy négyzetméterre komplex műtrá­gyából (komposszttal keverve) 8-10 dekagrammnyit szórjunk ki, és forgassuk alaposan a talajba. Az újonnan telepített szőlőt kis földhalmokkal védjük a fagy és a kiszáradás ellen. Az Alföldön és más sík vidéken, ahol minden évben erős a fagykár, gondosan fedjük a szőlőt. Akinek lugas- vagy magaskor­don művelésű szőlője van, a biztosítócsapot takarja be. A fagyér­­zékenyebb csemegeszőlő-fajtákat ajánlatos a lakóház köré ültet­ni, mert itt védettebb körülmények között jól fejlődnek, bőséges termést hoznak. Érdemes lugasművelésűre alakítani a tőkéket, mert ezzel foglaljuk el a legkisebb helyet. Az ablakok, az ajtók körül ajánlatos a betegségeknek ellenállóbb fajtákból ültetni (Pö­­löskei muskotály, Bianca, Zalagyöngye), mert ezeket nem, vagy alig kell permetezni, s így nem kerülhet vegyszer a lakásba. A zöldségeskertben korai termesztésre most a „tél alá” vethe­tünk zöldborsót, sárgarépát, petrezselymet, kaprot, pasztiná­­kot, fokhagymát. A fokhagyma is jól tűri a telet, nem kell tartani a kifagyástól. A szétszedett gerezdeket 25 cm sor- és 10 cm tőtávolságra duggassuk. Sz. M. F. Csemegekukoricából desszertkukorica Örvendetes, hogy a magyar zöldségfogyasztásban is egyre népszerűbb a kiváló étrendi hatású csemegekukorica. Házikerti és pi­aci termelése is mind szélesebb körű. Mind ez idáig szinte kizáró­lag a hagyományos csemegeku­korica-típusba tartozó magyar és külföldi fajták voltak jelen a hazai köztermesztésben. A desszertku­koricák nálunk jószerivel még csak a konzerv- és hűtőiparban is­mertek, holott Amerikában, a ku­korica hazájában, már szinte csak ezeket igénylik a fogyasztók. A csemegekukorica a legköz­kedveltebb zöldségfélék közé tar­tozik az amerikai kontinens északi felén, így érthető, hogy a fajtane­mesítés is itt koncentrálódik és vi­lágszerte az amerikai hibridek vi­szik el a pálmát az új fajták verse­nyében. Az elmúlt két évtizedben az igen intenzív amerikai cseme­gekukorica-nemesítés hatalmas áttörést ért el a minőségjavításban. Olyan merőben új fajtatípusokat és fajtákat állítottak elő, melyek a korábban termesztett fajtáknál sokkal édesebbek, magasabb él­vezeti értékűek. Joggal nevezhet­jük ezeket az új típusokat desz­­szertkukoricáknak, hiszen cukor­­tartalmuk akár háromszor na­gyobb is lehet, mint a legédesebb hagyományos fajtáké. A desszert­­kukorica-fajták étkezési minősé­gük alapján desszert és nugát tí­pusra különíthetők el. Desszert típus: A desszertku­­koricák alaptípusa. Ezen belül az úgynevezett szuperédes fajták a legelterjedtebbek. Ezek nemcsak rendkívül édesek, hanem a sze­mek állománya is különleges: a rágás során úgy ropog a szánkban, mint a friss alma. Termesztési és kereskedelmi szempontból a desszert típusú fajták rendkívüli értéke, hogy magas cukortartal­muk a betakarítási időszakban hosszú ideig megmarad, sőt a szál­lítás és tárolás során is nagyon kis mértékű a cukorveszteség. Gya­korlatilag arról van szó, hogy ezek a fajták az éréskezdettől számítva akár 5-7 napig is megtartják kivá­ló minőségüket. A hagyományos fajták csak 2-3 napig élvezhetők, utána íztelenné, lisztessé válnak. (Fajta: Dessert 80.) Nugát típus. A desszertkukori­cák e másik fő típusát az úgyneve­zett növelt cukortartalmú fajták alkotják. Számos tulajdonságuk­ban a hagyományos és a desszert típusú fajták között helyezkednek el. Izük rendkívül kellemes, har­monikusan édes-zamatos. E fajta­típus étkezési minőségét tovább növeli, hogy a szemek nem rágó­sak, egyedülállóan zsengék, olva­dó állományúak. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a szemek sérü­lékenyebbek, amit kíméletes sze­déssel és szállítással előzhetünk meg. A nugát típusú fajták optimális érettségi állapota tovább tart, mint a hagyományos fajtáké, bár nem éri el a desszert típusnál említett 5-7 napot. Ugyanakkor még kis­mértékű túlélés esetén is tetszetős, gyöngyszemen fénylő világossár­ga marad a szemek színe. (Fajták: Gyöngymazsola, Nugat 72.) Nigieser Tamás * A desszertkukorica-fajták első nyilvános hazai bemutatkozására a november 21-én, szombaton de. 8 órakor kezdődő Magbörzén ke­rül sor (Kertészeti és Élelmi­­szeripari Egyetem, Budapest XI., Villányi út 35-43.). Ezen a ren­dezvényen az új fajták vetőmagja beszerezhető­, sőt fajtakóstolóra is lehetőség nyílik. BALOGH LAJOSNÉ, Ózd: Babarózsáik levélsárgulását (úgy, hogy már tavasszal is sárga levelet hajtanak) a valószínűleg magas mésztartalmú talaj erős vashiánya okozza. Most az őszi munkák so­rán dolgozzanak be a talajba vala­milyen jó minőségű, érett istálló­­trágyát vagy komposztot. A talaj vashiányának pótlására pedig még a fagyok beállta előtt jól ön­tözték be a bokrok talaját Se­­quesb­en 138 Fe vaspótló szer 0,2 százalékos oldatával, esetleg 2-3 hét múlva ismételten is, majd ko­rán tavasszal a vegetáció megin­dulásakor szintén, hogy már a fa­­kadásnál a növény rendelkezésére álljon, a gyökerek által felvehető­­en, a levél zöld színének képzésé­hez szükséges vas. Lombtrágyá­zásra az ismert nyomelemeket tar­talmazó lombtrágyákat (Wuxal, Peretrix) vagy a Sequestren 330 Fe 0,1-0,2 százalékos oldatát használhatják a vegetáció folya­mán, ha szükséges, 3-4 alkalom­mal is. PALÁSTI ISTVÁNNÉ, Kiskun­félegyháza. A jó keményre beérett, 2-3 napig szikkasztott káposztafe­jeket, egyszerűen újságpapírba csomagolva tarthatja el akár ta­vaszig is hűvös, fagymentes kam­rában, pincében. Hasonlóképpen sokáig eltartható így a karfiol is. A tél végi fogyasztásra szánt ká­posztafejeket a kertben ásott 30- 40 cm mély árokban, fejjel lefelé, gyökerével felfelé (de leh­et fordít­va is) sorba, egymás mellé állítva is el lehet rakni. A kiásott földet az árok széleire rakva jól döngölje le, hogy a víz ne folyhasson bele. A tetejére deszkát, 20-30 cm-es szal­ma- vagy kukoricaszár-takarót té­ve (az erősebb hidegek beköszön­­tével a takarót vastagíth­atja) szükség szerint 20-40 cm vastag földréteggel is fedheti. BODNÁR MÁRIA, Budapest. Az október elején felszedett, a tö­vekről szépen leszedett földimo­gyoró magja, nyilván mert nem volt teljesen érett, úgy összeasza­­lódott, hogy alig van a hüvelyek­ben teljes szem. Bizony úgy lehet. A hüvelyeket nem szabad a tövek­ről a felszedéskor leszedni, hanem a gyökerével felfelé fordítva kell hagyni, legalább egy jó hónapig, utóérni fagymentes helyen. A le­szedett hüvelyek azután szárítha­tók tovább meleg helyen. A jövő­ben majd így tegyen, hogy igazán élvezetes termés birtokosa lehes­sen. BALÁZS FERENCNÉ, Buda­pest. Lehetséges, hogy a pincéje nemcsak kissé nedves, hanem pe­­nészgombáktól is fertőzött, azért rothad el benne minden évben a gondosan válogatott, homokba rakott sárgarépája. Alaposan ta­karítsa ki, a földpadozatát esetleg egy ásónyom mélységig cserélje ki, s helyette döngöljön a padozat­ba fertőző csírákat nem tartal­ma­zó, jó kerti földet, agyagot. Az elő­zői évi, rothadt növényi maradvá­nyokkal fertőzött homok pedig a tároláshoz már semmiképpen sem megfelelő. Ki kell cserélni friss, tiszta, bomló növényi maradvá­nyokat nem tartalmazó, lehetőleg mosott, csak gyengén nyirkos, fo­lyami homokkal. A homok közé esetleg keverhet 2-3 százalék kré­taport, vagy inkább zeolitot, hogy a rothasztógombák működését akadályozza. A falakat rézgálicos mésztejjel meszelje ki. CS. JÁNOS, Barcs. Szép növé­sű banánfáját 16-20 C-fokos szo­bában (kb. 16 C-fokos középhő­­mérsékleten) ablak közelében, fű­tőtesttől távol is átteleltetheti. A növekedése itt nem áll le télen sem. Megfelelő azonban számára a hűvös, 10 C-fok körüli helyiség is. Itt a nyugalmi állapotban lévő növényt csak ritkán, és kis vízada­gokkal szabad öntözni úgy, hogy víz sem a levelekre, sem a levelek tövébe ne jusson, mert könnyen bámulást és rothadást okozhat. A tősarjakról nevelt növényekről 3- 4-5 éves korukban lehet termést remélni. Hajdú ,Júlia 1992. NOVEMBER 17. A VÁLASZUNK

Next