Szabad Föld, 1997. január-június (53. évfolyam, 1-25. szám)

1997-06-03 / 22. szám

A­z A kamrapolcra Bár még alig kezdtünk örülni a végre megérkezett tavasznak, le­gyünk előrelátóak, s már a korai, de elérhető árú gyümölcsökből kezdjük el a befőzést, a téli eltevést. Elsőként egy energiatakarékos, tehát főzés nélkül készülő különleges csemegét ajánlunk. Nyersen eltett konyakos eper Hozzávalók: 3 kg eper, 1 kg kris­tálycukor, 2,5 dl konyak. Nagy szemű, majdnem érett eper­ből készítsük. Gondos tisztítás, többszöri alapos mosás után a le­­csöpögtetett gyümölcsöt és a cukrot rétegenként rakjuk egy ötliteres üvegbe, majd öntsük rá a konyakot. Lehetőleg napos helyen, lazán lefed­ve érleljük nyolc napig. Ezután ada­goljuk kis üvegekbe, s légmentesen zárjuk le. Remekül felhasználható krém, fagylalt, sütemény készítésé­re, de persze magában is finom. Diétázóknak (is) A cukor nélküli befőttek készítésé­hez a megtisztított, alaposan meg­mosott gyümölcsöt egyliteres üve­gekbe rakjuk. Üvegenként 10 darab Polisett tablettát számoljunk. A tab­lettákat oldjuk fel fél dl forró vízben, majd kihűlés után öntsük a gyü­mölcsre. Hagyományos, üveges szódavizet használjunk a felöntés­hez, s a tetejére mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot tegyünk. A szódavizes gyümölcsöt gőzölni nem kell, de ne tartsuk meleg helyen, és ne rázogassuk, mert a szénsav szét­vetheti. Folyékony, Poly sweet éde­sítőszert is használhatunk, 10 szem Polisejtnek 100 csepp Poly sweet fe­lel meg. Egy nagy flakon Poly sweet (220 ml) édesítő hatása 2,2 kg cuko­réval egyenlő. Tehát 25 csepp Poly sweet 10 dkg cukornak felel meg. Cseresznyebefőtt A kicsumázott, megtisztított, ropo­gós cseresznyét kimagozás nélkül li­teres üvegekbe tesszük, s a fenti módon elkészítve, csavartetővel zár­juk le. Tartsuk hűvös helyen. Rebarbara A meghámozott, megmosott, 2-3 cm-es darabokra vágott rebarbarát literes üvegekbe rakjuk. Felforralt és lehűtött vizet töltünk rá, majd fémte­tővel lezárjuk (késhegynyi tartósító­szert, például nátriumbenzoátot is tehetünk rá). Tíz percig nedves gőz­ben lassan forraljuk, és a vízben hagyjuk kihűlni. Télen levest, már­tást, süteményt készíthetünk belőle. Lovass Ildikó 10 Szabad Híd m lA® ~ ©wraoRO 1997. JÚNIUS 3. „A haragot el kell csiszolni... ” Rózsika, a szupernagyi - Mama! - ölelgetnek az unokák, akik több fejjel is nagyobbak nálam. - Már a fejed búbjáról le tudnánk enni a ga­luskát! Hát összefele mész? - Ilyenkor azt mondom nekik: én maradok, tik nőttök az égig... Negyedszer rendezett Az év nagyma­­mája-versenyt egy művészetpártoló ala­pítvány, az Art XXL, s a televízió által is közvetített díjkiosztó gálaműsor hely­színe most Miskolc volt. Több mint szá­zan pályáztak a címre az ország minden tájáról, s a zsűri a tizenkét befutóból öz­vegy Elek Lajosnét pontozta az első helyre. A 71 éves, tűzről pattant Rózsika nénit, aki a Püspökladány melletti Bárándon él, 9 gyermeke, 27 unokája, 23 dédunokája van, és három újabb déd­unoka ezen a nyáron készülődik a világ­ra jönni. Hogy a zsűri milyen szempont alapján döntött így, az nyilvánvaló: a nagymamakép örök. Ezredvég ide vagy oda, az igazi nagyitól nem azt várjuk, hogy örökké­ ápolt és csinos legyen, hogy a Piroska és a farkas helyett talál­jon ki valami újat, hanem... Hanem mit is? Beszéljen erről inkább Rózsika néni! Talán az ő szavai megfej­tik a titkot. - A benevezés? Hát, olvastam egy kis cikket az újságban, és mondom a menyemnek: Tériké! Eztet én bekül­döm! Egye meg a fene a kétezer forintos díjat! Meg a gyerekek is verték a készü­lőt, hogy rajta, Mama, írjon csak, nem sok családban van ötven unoka...! Csa­ládi házban élünk Bárándon a fiamék­­kal. De ha mink összejövünk, az udva­ron verünk sátrat ünnepelni. Tavaly, a születésnapomon nyolcvan családtag köszöntött, 220 darab töltött káposztát csináltam a menyemmel... Hat gyere­kem él a faluban, egy Püspökladányban, egy Pápán, egy meg Pesten. -Az unokák között lehet-e szeretés­ben különbséget tenni? - Amelyik kicsi, azt ugye mindég jobban szereti az ember. Mert őtet akkor puszilja meg az ember, akkor fogja meg a kézit, amikor akarja. A nagyobbak már mennek szanaszéjjel. De a kicsik hívják az embert: Mama! Gyere focizni! Gyere, játsszunk! Gyere ide-oda...! Én meg szaladok, nem kell kétszer szólni! - Itt is láttuk, ma már igen sokféle nagymama van. Rózsika néni szerint mi a legfontosabb egy nagymamában? - Hát... csak az, hogy nagy szeretetet nyújtson. A nagy szeretet a legfonto­sabb. Mert azt vissza is kapja az ember. - Kilenc gyereket nevelt fel. Amikor ilyen rengeteg a válás, mi tart össze egy családot? - Csak a szeretet! Én olyan örömmel vagyok most is, ha meghallom a hangjukat. Ha megsimogathatom őket... Jó házasság, ugye, az is kell hozzá. De már most tíz éve vagyok özvegy, és nem csökkent a szeretet a családunkban. Én tizenkét évesen árva maradtam, kétfelé szakadtunk az öcsémmel. Egy év múlva már Debrecenben voltam háztartási al­kalmazott. Magányos voltam, és nagyon hiányoltam a szeretetet. Hát azért van az, hogy a gyerekeimnek nem tudok ele­get adni belőle... -Jó házasságot tetszett mondani az előbb. De mitől rossz egy házasság? - Hogy... nem igazodik egyik a má­sikhoz eléggé. Én vagyok a fontos, ugye, nem a másik! Pedig ma már a nők is annyit dolgoznak! A férfi mégis azt hiszi, hogy a nő az alárendeltje. És ak­kor nincs meg a békesség. Nem vergőd­nek össze. - Rózsika néni is dolgozott egész éle­e­tében! - De mink együtt húztunk a férjem­m­mel! Éveket dolgoztam a bárándi pati­kában, takarítottam. A biztosítékgyár­ban is. -Milyen érzés, amikor összejön a család? - Nagyon-nagyon jó! De nem várok én arra, hogy eljöjjenek. Most is nyolc­hetes az egyik dédunokám. Amikor ha­zahozták a kórházból, már aznap náluk voltam. - Hogy tetszik bírni energiával? - Hál’ istennek... van egészség! Gyógyszert nem ismerek. Semmit soha nem szedtem. Nekem minden étel jöhet, nincs diéta! Este korán fekszek ugyan, de az unoka már hatkor ébresztőt csinál. Gyón az ölembe táncolni. Az anyja ölé­be nem táncol, az enyimbe’ igen... - És a rossz napok? A nézeteltéré­sek? Egy ilyen nagy családban biztosan vannak! - Bizony... kerül ide bánat is. A pesti lányom például 26 év házasság után egyik napról a másikra külön lett a fér­jével. Úgy jött el haza, hogy még a ruhá­it is otthagyta... Egy hónapig vigasztal­tam, összeszedte magát. A bánat elmú­lik. A veszekedés is. A haragot el kell csiszolni. Ahol annyi ember jár össze, ott a békesség titka: nem szabad min­denkinek elmondani, amit a másik be­szél... - Hallom, a döntő előtt egyhetes elő­készítőn vettek részt egy miskolci hotel­ben. Mi volt benne a legérdekesebb? - Az a sok torna! Meg járást tanul­tunk, nehogy baj legyen a színpadon. Nem vagyok én ahhoz szokva, hogy fi­noman menjek. Otthon mindig szaladok, látok­­futok. Meg naponta jött a fodrász, kozmetikus. Ah­hoz se vagyok szokva... De különben jól éreztük magunkat. Egész éle­temben nem pihentem ennyit... -Most pedig nemcsak első díjas lett, de hullottak az ajándékok is. A szpon­zorok kitettek magukért: olajsütő, robotgép, kozme­tikai csomag, megkapták ajándékba a fellépőruhá­kat is. Rózsika melyik kü­­löndíjnak örült a legjob­ban? - Én? Hát ennek a nagy vázának itt ni, az ölem­ben! Amit attól a kislány­tól, a Gilián Arankától kaptam. A rendező úr mondta nekünk, hogy an­nak a kislánynak meghalt az édesapja, és nincs nagymamája se szegénynek. És ő fogja megajándékozni azt a nagymamát, akihez a szíve húz... Keresztény Gabriella A SZERZŐ FELVÉTELE ADJUNK MAGUNKRA Marad a bermudai A nyári szabadidődivat egyik alapda­rabja idén is a bermudanadrág. Könnyű, ké­nyelmes, fiatalok, öregek egyaránt viselhe­tik. Sokféle anyagból, zsebbel vagy anélkül is készülhet. A bemutatott bermudához (mely 52- 54-es méretű) 90 cm szélesből 1,60 m szí­nes vászon, 120 cm behúzózsinór, 80 cm lapos nadrággumi szükséges. (A szabás­mintán 1 négyzet , 5x5 cm.) Amikor felfektetjük a kelmét, különö­sen mintás anyagnál ügyeljünk a nyíllal jel­zett szálirányra. Az elejét és hátát fordítsuk színével egymásra, a külső és belső olda­laknál varrjuk össze, majd az így kialakult két szárat középvarrásnál varrjuk végig. Ezután két darabból elkészítjük az övpán­tot. A hátsó középvonalhoz illesztjük az egyik végét, elől középen a behúzózsinór­nak nyílást hagyunk, amit gomblyukként eldolgozunk. Az alját felszegjük, a zsinórt és a derékgumit behúzzuk. A hátsó rátett zsebet még összevar­­rás előtt tűzzük rá a megfelelő helyre. Bányai Katalin t .f — ■' AJ t r I T 1 bk J\HkL 'T L 1rj.r­n r t / T 7 7 1 T / 4 l R A romantika jegyében A legkönnyebb, legvékonyabb tüllből a legszebb a rajzon látható függöny, s szeren­csére ez az anyag a legolcsóbbak közé tar­tozik! Két függöny szárny borul egymásra. Mivel akkor szép, ha dús, a szélessége - szárnyanként - az ablak szélességének két­­háromszorosa legyen. A földig érjen. A két, egymásra illesztett függönyszár­nyat húzzuk be megfelelő méretűre, a húzá­sokat osszuk el egyenletesen, így rögzítsük a karnishoz, minél több helyen. Kétfelé húzzuk szét, és hogy szép legyen az esése, széles pánttal rögzítsük az ablakfélfán elhe­lyezett díszes gombokhoz. A pánt készülhet a csipke- vagy a sötétítőfüggöny anyagá­ból, de alkalmazhatunk egy színben hozzá illő, széles, nehéz selyemszalagot is. A sötétítőfüggöny oldalszárnyai külön karnison futnak, esténként összehúzhatók. A felső drapéria egyenes csík, aminek szép esé­sét az adja, hogy kétoldalt csomóra van kötve. Villányi Zsuzsa A m­egrendelt szabásmintákról A nyári vakáció előtt a Modell Divatiskola olvasóink szabás­minta-megrendeléseit június 15- ig várja, és a kész szabásmintá­kat három-négy héten belül tud­ja postázni számukra. Az ennél később érkező megrendeléseket az új tanév kezdete után, folya­matosan teljesítik. Az érdeklődők figyelmébe ajánlják, hogy kizárólag a Sza­bad Földben megjelent model­lek szabásmintái rendelhetők meg náluk. Olvasóink ezért a megrendelőlevélben pontosan írják meg, hogy melyik lapszá­munkban közzétett és hányas számú modell szabásmintáját kérik. a­h A SZABAD FÖLD KONYHÁJA J­éghidegen Napjainkban a zacskós csomagolás­ban kapható fagylaltporok felhasználá­sával készül a legegyszerűbben a házi fagylalt. A tejjel vagy vízzel habosra kevert masszát a jégkockatartóba töltjük, és néhány óra elteltével már tálalhatjuk is. Sok híve van azonban a gyü­mölcsből, tejből, házi ízesítőanyagokkal kevert fagylaltoknak, amelyeket fagylaltgéppel lehet ké­szíteni. Valamikor régen nagyanyáink nagy fadé­zsába tett, sózott jég közé állították a fémtartályt, amelyben fogaskerék-áttételek segítségével kever­ték a masszát, míg az megszilárdult, fagylalttá vált. Nem kevés idő és fáradság kellett ilyen módon a háziasszonyi dicsőség kivívásához! Ezt a módszert váltotta fel a fridzsider mélyhűtőjébe helyezhető fagylaltgép: a sózott jeget a mélyhűtőrekesz, a kézi keverést az elektromotor váltotta fel. A technika azonban egyre újabb készülékekkel szolgálja a háztartásokat. A legújabb házifagylalt­­készítő már önálló masina. Nem nagy! Mérete 30 x 40 x 21 centiméterestől 53 x 40 x 30 centiméteresig terjed, s tartálya ennek megfelelően 1 litertől 2 lite­rig készíti a fagylaltot. Maga termeli a hideget, mi­közben tartályában gép keveri a masszát. És mivel teljesen önálló, nem csupán fagylalt készítésére al­kalmas. Lehet benne jégkockát készíteni, jeges ita­lokat mixelni, s a kívánt hőfokon képes tartani a benne előkészített italokat. A kánikulai napokra mi is ajánlunk néhány receptet. Színes jégkocka A jég­kockakészítőt feltölthetjük gyümölcslével, turmixolt gyümölccsel, paradicsomlével. (A paradicsomlét kevés péppé zúzott fokhagymával, törött borssal, sóval, cukorral ízesítjük.) Almafagylalt Főzzünk meg 1 kg meghámozott, magházától megfosz­tott, negyedekbe vágott almát legalább 10 dkg cukorral, 1,5 dl fehérborral, 1 rúd vaníliával. Amikor megpuhult, dobjuk ki belőle a vaníliát. Ha kihűlt, pépesítsük és keverjünk hozzá 3 dl tejszínből vert kemény habot. Fagyasszuk meg. Eperparfé 25 dkg érett epret turmixoljunk össze 10-15 dkg cukorral. Verjünk fel csaknem keményre 4 dl tejszínt, s keverjük bele a gyömülcsöt. Poharakba vagy tálkákra adagolva fagyasz­­szuk meg. Jegeskávé Keverjünk össze 1/2 liter erős kávét 1/2 liter tejszínből vert habbal, ízlés szerint cukorral, 2 vaníliás cukorral. Hűtsük je­gesre. Jegesb­a Édesítsünk 5-10 dkg cukorral 1/2 liter erős teát, ízesítsük citromlével, hűtsük jegesre, és tálaljuk jégkockákkal. Dísze néhány citromkarika. Jégkockává fagyasztott citromlével is kínálhatjuk. Pataki Mária

Next