Szabad Földműves, 1970. július-december (21. évfolyam, 27-52. szám)

1970-11-21 / 47. szám

(Folytatás az 1. oldalról: szék nem érnek be tökéletesen, szövetük laza marad, s ez fagy­érzékenységüket növeli. ) A téli fagyok káros hatását következőkkel előzhetjük meg. Mély fekvésű, magas vízállá­sú, nedves területeken gyümöl­csöst ne telepítsünk. Meglevő gyümölcsösökben a magas ta­lajvizet vezessük le. Július 15-e után az öntözést és trágyázást szüntessük be, a talajművelést pedig augusztusban fejezzük be. A nitrogéntartalmú trágya adagolását csökkentsük. A fia­tal fák törzsét 6—8 %-os me­szes permetezéssel (mésztejjel) védjük. A fehér szín a napfényt visszaveri, így a felmelegedés és a lehűlés közötti hőingado­zás kisebb lesz. A mészfejes permetezés csak ebben az eset­ben indokolt! Egyébként kerül­jük azt a régi és helytelen szo­kást, hogy a fákat sűrű més­­szel bemázoljuk. Ennek ugyan­is rovarölő hatása nincs, mert a kártevők mélyen a kéreg alatt telelnek. A törzset tehát nö­vényvédelmi okból inkább ka­parjuk le. Váli Pál A III. mustfrakció derítése A folyamatos csigaorsós saj­tok 76 %-os lényeréskor csak 60 %-ban adnak minőségi mus­tot. A többi rész — a III. must­frakció — összetétele kedve­zőtlen, mert cukor- és savtar­talma kisebb, pH-értéke, nitro­gén-, cserző anyag- és kolloid­­tartalma, valamint üledéktartal­ma nagyobb, mint a színléé. Emiatt ennek a mustfrakciónak a kezelése is nehezebb, így pl. a III. mustfrakció gyakorlatilag nem ülepíthető, a kierjedt bor pedig durva, diszharmonikus és nehezen szűrhető. A kezelhető­ség megkönnyítésére az ilyen mustokat enzim-preparátummal keverték. A kísérlet alapján ki­dolgozták a megfelelő techno­lógiát. Ennek egyik része az enzimes kezelés 2—4 óra hos­­­szat 40—50 ° C-on, ami után a mustot lehűtik és fajéleszíővel beoltva erjesztik. A javasolt technológia egyszerű berende­zéssel végrehajtható és a kísér­letekben kedvező eredményt adott. (Vin. Vinogr., SZSZSZR) 0­ 0 ‘0 ■ ■ИВ0 0 © J5*» C.0Л J a­zt szoktuk mondani, hogy a bor folyékony nap­­sugár. Idén nem volt panaszunk a napsugárra. Nyáron és az ősz folyamán nagyon sokat sütötte a szőlő­fürtöket. Ám mégsem következett be, amire a szőlőter­mesztők számítottak. Ugyanis a közhit szerint, ha meleg a nyár, magas a szőlő cukortartalma. Ez így igaz, de idén a tavaszi szárazság, majd az ezt követő egyenetlen csapadék mennyisége befolyásolta a cukortartalom ala­kulását, s a vártnál jóval alacsonyabb lett a must cu­korfoka. Éppen ezért a szokottnál nagyobb figyelmet kell fordítanunk a borok fejtésére, ápolására és érlelé­sére. A bor értékét illetően nagyon fontos tényező az első fejtés. Ez általában a zajos erjedés után 4—8 hét múlva érkezik el. Korábban fejtjük a lágy és a fejélesztővel erjesztett borokat. Későbben fejtjük a kemény, testes, esetleg cukrot tartalmazó borokat és a vörös borokat. A túl késői fejtés mindig nagyobb hiba, mint a korai. Az első fejtés pontos idejét a bor íze és viselkedése határozza meg a legjobban. Fejtés előtt a hordó közepé­ből mintát veszünk. A bor tisztasága, enyhe kesernyés íze, megfelelő savtartalma arra utal, hogy a bor fejthető. A bor viselkedését a hordó mellett nem tudjuk elbí­rálni. A törésre hajlamos bor a hordóban teljesen tiszta, a törés jeleit nem mutatja, ugyanakkor ha nyitott po­hárba teszünk belőle és azt szabad levegőn tartjuk, a törés, ha a bor arra hajlamos, bizonyos idő elteltével bekövetkezik. A pohárban levő bort szobahőmérsékletű helyiségben tartjuk s ott egy-két napig figyeljük. A jól kierjedt, egészséges bor szépen megtisztul, színe nem változik. A hibásan erjedt vagy törésre hajlamos bor a levegőn még zavarosabb lesz. 1 Ha a törési próba azt mutatja, hogy borunk többé­­kevésbé barna törésre hajlamos, úgy zárt fejtést alkal­mazunk. Fejtés előtt azonban okvetlen képezzük a hor­dókat, mert ez a törés ellenszere. . (s) Hogyan előzhetjük meg a gyümölcs romlását? A nyári és az őszi gyümölcs­­fajtákon kívül a téliek is szép termést hoztak ebben az évben. Mindent el kell követnünk, hogy ezt a nagy termést a rom­lástól megmentsük. Többféle lehetősége van, hogy gyümöl­cseinket hosszabb időn keresz­tül jó minőségben eltartsuk. A legegyszerűbb eljárás a hő­mérséklet 0 ° C-ra történő csök­kentése. Ez erősen akadályozza az anyagcserét, a gyümölcsök légzése is a minimumra csök­ken, így a gyümölcsök cukor­­sav- és vitamintartalma alig változik, a mikroorganizmusok tevékenysége is korlátozódik. A hőmérséklet 0 ° C-on tartása azonban sokszor nem valósít­ható meg. Másrészt a legjobb almafajták, mint a Jonathan és a Golden Delicious e hőmérsék­leten fiziológiai változáson men­nek keresztül, ez pedig a gyü­mölcs húsának és magházának bámulásában nyilvánul meg. Az angol Kidd és West tudo­mányos kutatók felfedezték, hogy magasabb hőfokon is jól tárolhatók a gyümölcsök, ha a levegő természetes összetételét megváltoztatják. Erősen lelas­sítja a gyümölcsök anyagcseré­jét, ha a levegő oxigéntartalmát csökkentik és széndioxidtartal­mát növelik. Lehetőség nyílott a műanyag­fóliák felfedezése óta e felté­telek biztosítására saját kam­ránkban is. Egyes fóliák kis­mértékben áteresztik az oxigént és a széndioxidot, a párát vi­szont nem. A fóliazacskóban a gyümölcsök lélegzése következ­tében az oxigén mennyisége csökken, a széndioxid pedig fel­halmozódik. Miután a szén­dioxid bizonyos mennyiségét a fólia átereszti, a gázösszetétel pár nap alatt egyensúlyba jut a zacskóban és ez növeli a gyü­mölcs tartósságát. A fóliazacskók a párát nem eresztik át, így páratelt levegő keletkezik bennük, a gyümölcs víztartalma nem csökken, tehát nem fonnyad. Ez az oka, hogy hat hónapi raktározás után a zacskók súlycsökkenése soha­sem volt több 0,5—2 %-nál. Az alma és körte tárolására azon­ban nem minden fólia alkalmas. Semmi esetre sem szabad Per­ion vagy PVC fóliát használni. Ezek az anyagok nem engedik át a gázokat, és a bennük tá­rolt gyümölcs oxigénhiány kö­vetkeztében rövid idő alatt megromlik. Az alma és a körte szúrós szagú és csípős ízű lesz, a gyümölcs húsa pedig megbar­­nul. Csak a 0,03—0,05 mm vas­tag polietilén fólia alkalmas a gyümölcsök raktározására. A gyümölcsök zacskózásánál vi­gyázzunk, hogy a gyümölcs szá­ra ne tépje ki a zacskót. A gyümölcszacskókat ládába fek­tetve töltjük meg. Egy-egy zacskóba 3—20 kg gyümölcs rakható úgy, hogy a zacskóban 20—30 cm-es hézag maradjon. A megtöltött zacskókat a tároló helyre rakjuk, és egy napig nyitva hagyjuk, hogy a hőmér­séklet kiegyenlítődjék. Ezután a nyitott végét összesodorjuk és műanyagszorítóval rögzítjük. Ha a zacskókat azonnal lezár­nánk, a hűvös helyen a zacskó belső oldala párás lesz, a pára lecsapódik, a lecsöpögő pára pedig egyes fajták esetében elszíneződést okozhat. Egyes fajták nem raktározha­­tók polietilén zacskókban, nem viselik el a 3—6 %-os szén­dioxid-koncentrációt és meg­­romlanak. A gyümölcs húsa és magháza megbámul, szúrós ízt és illatot vesz fel. Más fajtákat viszont nem raktározhatunk erősen lezárt zacskóban, ezek­nek nem csavarjuk össze a zacskóit, hanem nyitva fektet­jük a ládába­ vagy 2—4 mm lyukakkal ellátott tároljuk. Elegendő zacskókban a zacskó felső részén lyuk. Az így elhelyezett 6—10 eltett gyümölcs azonban nem tartható el so­káig, mert kevés a zacskók széndioxid tartalma. Különösen körtét nem tárolhatunk így, mert gyorsan utóérik. A zacskókban tárolható alma­fajtákat, aszerint, hogyan rea­gálnak a tárolásra, négy cso­portba oszthatjuk: 1. igen jól tárolhatók (Sárga szépvirágú), 2. jól tárolhatók (Boscoppi szép fajta), 3. egyes években különböző tartósságú (a Cox narancs ra­­nett, Jonathán), 4. nem alkalmasak tárolásra (Arany parmén). A Vilmos, Alexander körte­fajták egyes években különböző tartósságúak. Egyes években jól eltarthatók, más években a magháznál bebarnulnak. A különböző eltarthatóság szempontjai miatt ne használ­junk túl nagy zacskókat. A ki­sebb zacskókat könnyebb gyak­rabban ellenőrizni. A nagyobb zacskók gázkoncentrációja azok felnyitásánál megváltozik, és a gyümölcs tartóssága csökken. Nem szabad túlérett gyümöl­csöt raktározni, mert ez az el­tarthatóság rovására fóliazacskókban úgyis megy, a­utóérik némelyik gyümölcs és gyorsan romlani kezd, főleg a körté. Ép­pen ezért a gyümölcsöt lesze­dés után azonnal zacskóba kell rakni. Semmi esetre sem sza­bad sérült vagy beteg gyümöl­csöt zacskózni. Ezek páratar­talma és a helyiségek magasabb hőmérséklete igen kedvez gombák fejlődésének, és a sé­­­rült gyümölcs így gyorsan rom­lik. A zárt zacskókban a raktá­rozás folyamán a gyümölcs ter­mészetes érése erősen akadá­lyozott, lelassul vagy teljesen megáll. Különösen a körte ma­rad zöld és kemény. A gyü­mölcs a hosszú raktározási idő alatt elveszti utóérő-képességét, ezért 16—18 ° C hőmérsékleten 3—4 héten keresztül utóérlel­jük. Ha az utóérési idő hat nap­nál rövidebb, a körte raktáro­zását azonnal be kell fejezni, mert a gyümölcs elérte a raktá­­rozhatóság határát. Az almát — miután a zacskókból kivettük — szobahőmérsékleten 8—14 napig utóérleljük, így elveszti erősen savanyú ízét és aromája kifejlődik. Ugyanakkor eltűnik a gombák okozta dohos szag is. Annak érdekében, hogy a zacskókat másodszor is raktá­rozásra használhassuk, szódás vízben mossuk meg, tiszta víz­zel öblítsük ki, szárítsuk meg, simítsuk ki és így tároljuk. Az alma és a körte jó minő­ségű polietilén zacskóban hos­­­szabb tárolásra is ad lehetősé­get. A kertkedvelő azonban csak kisebb mennyiség tárolá­sával próbálkozzék először és csak kellő tapsztalat után rak­tározzon így nagyobb mennyisé­get, nehogy az esetleges siker­telenségek kedvét szegjék. (Garten und Kleintierzucht) Fejlettség és leghatásosabb munkabírás Világosan kell látnunk, hogy a magasabb biológiai fejlettség (erősség) és leghatásosabb munkabírás között egyenes ös­­­szefüggés van. Az nem biztos, hogy magas biológiai fejlettsé­gű méhcsalád mindig a legha­tásosabban dolgozik, mert az ilyen munkát több, főképpen a méhek tulajdonságaival össze­függő feltétel biztosítja. A ma­gasabb biológiai fejlettségen kívül tehát még a leghatáso­sabb munkát is elő kell segí­tenünk. Ezért: 1. erős méhcsaládokat neve­lünk, vagyis betartjuk a méh­család létezésének fenntartásá­val kapcsolatos természettani feltételeket minden időszakban; 2. betartjuk a leghatásosabb munka kifejthetőségével kap­csolatos feltételeket is. Ez a munkamozzanat a fő fejlődési időszak tartozéka. Ter­mészettani feltételit ott részle­tezzük. Lényege az, hogy meg­gátoljuk a rajzást, jó lépeket, jó lakást, bőséges helyet bizto­sítunk az új fiasításnak úgy, hogy a szabályszerűséget és ki­egyensúlyozottságot legkevésbé bolygatjuk meg, vagyis a fék­telen gyűjtési ösztönt fejleszt­jük ki, mert lényegében ez a leghatásosabb munkabírás. Ekkor maga a méhcsalád bil­lenti fel a kiegyensúlyozottsá­got. Megbontja a beözönlő éle­lem által irányított három munkacsoport mindig arányos összetételét azzal, hogy részben elhanyagolja a fiasítást és az építést, mert alkalom adódott a méhcsalád esetleg több évi éle­lemkészletének könnyű és gyors biztosítására. Ezeket az ismereteinket tudá­sunk segítségével könnyen be­tarthatjuk. A legmagasabb bio­lógiai fejlettségnek és így a leghatásosabb azonban ezeken munkabírásnak kívül sajnos még olyan feltételei is vannak, amelyekre tudásunk bizony be­folyással nem bír. Ezek: a) az általános időjárás; b) az időjárásnak, talajnak és körzetünk növényzetének az a pompás összjátéka, mely eset­­ről-esetre a legmagasabb virág­por és nektártermést hozza létre. Talán-talán olcsóbb vagy költ­ségesebb öntözéssel, különleges trágyázással lendíthetünk néha a nektártermésen (magtermése­ken is), de ez csak nagyon ki­vételes esetekben lehetséges. Ez általában kulcsproblémája a mezőgazdasági termelésnek. Ide tartozik a méhészkedés is. Ha mezőgazdászaink minél több öntöző berendezést létesítenek majd, akkor ez a méhészkedést is kedvezően befolyásolja. A méhészkedésben ez a mun­kamozzanat válaszút is és vál­lalkozásunknak, akárcsak a me­zőgazdasági termelésnek álta­lában, ez a kockázata. Ez iga­zolja azt, hogy a méhészkedés a mezőgazdaság tartozéka, attól elkülöníteni lehetetlen. Ha leghatásosabb munka kifejtésé­n­­ek természettani feltételei kedvezően alakultak, bödöneink megtelnek. Ha azonban nem így történt (pl. ha az akác el­fagyott), semmi esetre se es­sünk kétségbe, mert ilyenkor anyákat nevelünk, pempőt ter­melünk, szaporítunk és neme­sítünk, hogy e mellékhozamok részben kártalanítsanak az el­maradt fő hordásért. Adódhat azonban úgy is, hogy e mellék­hozamok lesznek az értékeseb­bek, mert ilyenkor sok pempőt termelhetünk és állományunk értékesebb családokkal szapo­rodhat, melyek még a további két nagyobb hordásban kivá­lóan dolgozhatnak majd. E munkálatokat csakis úgy végezhetjük, hogy a tovább is szükséges 100 dm* fiasítás az időrendi számvetés határidejé­re fennmaradjon, mert erre szükségünk lesz a további hor­dásoknál. Több évtizedes megfigyelések szerint bioklimatikus viszo­nyaink olyanok, hogy évente átlagosan két jó hordási lehe­tőséggel számolhatunk. Mégis, mint bármilyen vállal­kozónak, nekünk is tudnunk kell, kockázat nélkül semmi­féle vállalkozás nincs. Most még néhány szóval meg kell emlékeznünk hazánk idő­járási viszonyairól és egyes bioklimatikus területeiről. Kétségtelen, hogy a külső környezet a méhcsalád bioló­giai alaptulajdonságaira állan­dóan befolyással van. Ezért hegyvidéki, közepes tengerszin­ti és lapályosabb vidékeink mé­­hei egymástól mind testalkati­ig, mind életmódjaikkal kü­lönbözni fognak. Az átmenetek persze nehezen követhetők, de a különbségek valóban léteznek. Ezért minden vidéken saját méhcsaládjainkból kell törzs­család-állományunkat hozni, ami nem okoz megala­gondot, mert az egységesen irányított területi tenyészállomások hiva­tottak a legjobb tulajdonságok­kal bíró méhcsaládok megálla­pítására. De természetesen mi, gyakorló méhészek sem hanya­golhatjuk el ezt a nagyon fon­tos kiválasztó munkát. Sőt, úgy látjuk, hogy elsősorban a mi feladatunk a kezdeményezés Azonban azért, hogy a külső környezet a méhcsaládokra ilyen nagy befolyással van nem lenne szükséges az egységes kaptárt úgy megszerkeszteni, hogy azt nagyobbítani vagy ki­sebbíteni tudjuk? Más a helyzet a zordabb ég­hajlati viszonyok miatt változó biológiai életfeltételekkel kap­csolatban, melyek növényze­tünkre is hatnak. Magasabb tengerszint felett fekvő vidé­keink növényzete később kezd éledni és fejlődésük jóval rövi­debb. A külső környezet a méh­családokra hasonlóan hat, vagy­is annak a fejlődése is később indul és előbb is szűnik meg. A hordás ideje is többé-kevésbé rövidebb, vagyis kétségtelen, hogy a nagy méhlakás a rövi­debb biológiai fejlődés miatt és rövidebb ideig tartó legelő miatt fölösleges. Hazánk sík vi­dékein viszont minden fejlődés előbb indul és huzamosabb ideig tart. Az akác hatalmas hordási lehetőségeket nyújt, vagyis méhészeinknek a legna­gyobb kaptárakra lesz szüksé­gük. A külső környezet ezen be­folyását elődeink kicsi, közepes és nagy kaptárak oldották meg. Ez a készítésével megoldás mai ismereteink szerint helyte­len volt, mert a kicsi és köze­pes kaptárak nem biztosítják azt a biológiai fejlettséget, ame­lyet ma minden bioklimatikus területen mint legkisebbet meg­követelünk. Ez a minimális biológiai fejlettség számszerű­leg kifejezve 70 ezer méhegyed, ami azt jelenti, hogy még a leg­kisebb nagynak méhlakásnak is olyan kell lennie, hogy a méhcsalád legalább ilyen men­­­nyiségre fejlődhessen. A megoldást messzemenően kedvezően és jól oldja meg az egységes kaptár. Egyszerűen úgy, hogy a kap­tárt 11 db egységes méretű ke­retre szerkesztjük. Egyszer 9, máskor 10 és harmadszor 11 keretre tudjuk használni. Az első két esetben mindössze szalma vagy gyékénypárnákkal, esetleg wellitlapokkal és vá­lasztódeszkával kell a kaptár belső térfogatát leszűkíteni, s az egységes kaptár minden bioklimatikus területen alkal­mazható. Hazánkban eddigi tapaszta­lataink szerint leggyakrabban tíz kerettel használjuk az egy­séges kaptárt. Ezért beszélünk általánosan, de kissé helytele­nül 10 keretes egységes kaptár­ról. Határozottan hangsúlyozzuk, hogy a bioklimatikus viszonyok által megkövetelt méhlakás nagyságát (tehát a 9, 10 vagy 11 keretet) nagyobbítani fölös­leges, mert jobb fejlődést, na­gyobb eredményeket nem lehet elérni. Ma már biztosan tudjuk, hogy a legnagyobb hozamokat csak úgy biztosíthatjuk, ha a méh­­lakást olyan terjedelemben használjuk, mely aktív összhan­got hoz létre; a) a mindenkori takarmányalap (a beözönlő élelem), b) a munkacsoportok számsze­rinti mennyisége és c) a lakás nagysága (űrtartal­ma) között. Az egységes keret nagysága és vele kapcsolatban a három­féle kaptárnagyság e szükség­letet szem előtt tartva lett, is­mereteink alapján, megszer­kesztve. A kaptár nagyobbítása vagy kisebbítése a szabálysze­rűség és kiegyensúlyozottság rovására menne, ezért a bőví­tésnek vagy szűkítésnek nincs semmi értelme. Szirmai István Teleltetés oldalsó hézaggal Makarov, az ukrán méhészeti kísérleti állomás méhé­sze szerint a többfiókos kaptárban, melynek két alacsony fiókjában teleltetik a családot, még népes családok szél­ső lépei is gyakran megpenészednek. Makarov úgy segít ezen, hogy az alsó fiókba nem rakja be mind a tíz lé­­pet, hanem közepes családnak csak 5—6 keretet, erősnek 6—7-et. Az alsó fiókban tehát két oldalt hézag marad a lépek és a kaptár fala közt. Makarov nem határolja ezt a hézagot választódeszkával. A szélső kereteket szeg­gel rögzíti helyükön, hogy ne mozduljanak el, amikor a kaptárt telelő helyiségbe, majd onnan a szabadba vi­szik. A felső fiókban középre a legmézesebb lépek kerül­nek. Az alsóban a méhek a kaptár közepén helyezked­nek el, és télen fölfelé vonulnak, ahol legtöbb mézet találnak. Az így telelt családok száma az 1967/1968-as télen 50 volt, az 1968/1969-as télen 102. (Szovjetunió)

Next