Szabad Újság, 1992. október (2. évfolyam, 220-245. szám)

1992-10-23 / 239. szám

II FŐI,»HŐI-S 1992. OKTÓBER 23. Túlfélési esélyek Hosszúszói forró böjt Gályarabságra ítélve • Napozó tehenek, diétázó birkák • Füvet, szénát a legelőre • Egy színész a ratkól tájképen • Vissza az ősközösségbe • „Tehénpénzen” kősót • Kútról­­kútra, tejüzemről­ tejüzemre • Tízmilliós ballasztok • Elkótyavetyélnek 1400 hektár földet?! Új kormány(párt) van hatalmon. Immár hónapok óta. A mezőgazdasági üzemek azonban ebből mit sem érzékelnek, helyzetük már-már tarthatatlan. Persze, balga, áld mást, kánaánt várt. Az Új Országra terpeszkedő „hatalomalom” — gazdaság helyett — politikára játszik. Játszik és kísérletezik. Az élelmi­­szer-ellátással is. Tűréspróbákat, erőmutatványokat végez. Félő, hogy elmerészkedik az éhségküszö­big. Már a termőföld is egyre nehezebben tűri, hogy tápanyag-utánpótlás nélkül egyre több termést akarnak betakarítani róla. No meg a mezőgazdasági dolgozók alamizsnafizetése sem ösztönöz hozam­döntögető, kormánypártnak felajánlandó kötelezettségvállalásokra. A minap egy olyan mezőgazdasá­gi üzembe látogattam el, ahol már az elmúlt esztendőben megkongatták a vészharangot, s immár alapeszközeik terhére felvett hiteladományokból ten­gődnek, de nem fejlődnek. A négy falu határában gazdálkodó Hosszúszói Mezőgazdasági Szö­vetkezetre az utóbbi, szabadnak mondott esztendőkben ugyancsak rá­jár a rúd. A válás utáni traumát belső ellentétek mélyítették komoly gazda­sági válsággá. Az idei szárazság pe­dig újabb ostorcsapásokkal sorjázta meg az állami pénzesbácsinak és a feldolgozó-, illetve felvásárlóüzemek virágzó monopóliumának kiszolgálta­tott szövetkezetét. Milyen barázdát szánt a régi eke? A tikkasztó nyári meleg megvisel­te a szilicei-domicai karsztvidéket. A szárazság olyan iszonyatos volt, hogy az erdőn lábon száradtak el a fák, a kutakból eltűnt a víz, a föld pe­dig kőkeménnyé vált az izzó napsü­tésben. Vajon képesek-e ilyen körülmé­nyek közepette elvégezni az őszi ve­tést? — teszem fel a kérdést Bányász Jánosnak, a szövetkezet elnökének. — A búza legjobb előveteményei­­vel, a lucernával és a vörösherével be­ültetett földeket képtelenek voltunk felszántani, így a szokásosnál mint­egy száz hektárral kevesebb lett az őszi veteményünk. Bár az az igazság, hogy akkor sem lettünk volna képe­sek a tervezett teendők elvégzésére, ha a szárazság nem fog ki rajtunk. Hosszan tartó pénztelenségünk miatt ugyanis nem tudtunk több vetőmagot vásárolni. A műtrágyáról nem is be­szélve. A gázolajat is csak más, hitel­képes gazdaságok segítségével tud­juk beszerezni... Ezzel a máról-hol­napra való tengődéssel azonban nem tudunk előbbre jutni. Egy gályahajó­hoz hasonlítanám helyzetünket; a ha­jófenéken, evezőlapátokhoz láncolva igyekszünk az Új Világ felé. Atommeg­hajtású járgányok, versenytársak tár­saságában. Takarmányínség A fennsíki legelők most legin­kább a szavannákra hasonlítanak. Hogy mit csinálnak itt a legelészni vágyó állatok? Az elnök a következő­képpen kommentálja az áldatlan helyzetet: — A tengernyi haszonállat nap­hosszat deleléssel és sütkérezéssel múlatja idejét. A száraz avartól és a lábon szénának száradt gyér fűtől ugyancsak hamar felkopna az áruk, ezért mivel azt akarjuk, hogy ne a ter­mészet forró ölén leheljék ki elcsigá­zott lelküket , már régóta „mestersé­ges” úton tartjuk őket életben. Azaz takarmányt hordunk a legelőkre. De mivel július végével a „zöld futósza­lagnak” is befellegzett, már a télire va­ló készletet apasztjuk. — S mit raknak majd a vályúkba télen? — A helyzetünk kilátástalan — ke­sereg az elnök —, hiszen ilyen szűkös időket még nem éltünk. Az utóbbi öt esztendőben mindig többletünk volt a szénából; nyolcvannégytől 40 má­zsán felüli volt a hozam, az idén vi­szont a harmincat sem érte el. — Vásárlásra nincs lehetőség? — A környéken nincs, ezért más vidékeken érdeklődtünk. A ratkói gaz­daságnak vannak tartalékai, de egye­lőre még nem tudtunk megállapodni a vásárlást és a további együttműkö­désünket illetően, mivel az ő helyze­tük is bizonytalan. Köztudott, hogy a ratkói völgyet, Adamovic, az ismert szlovák színész vette bérbe, s ez idő tájt még nem tisztázódott, hogy mit kezd majd az ottani környezettel és a gazdasággal. • Milyen együttműködésre szá­mítottak a ratkóiakkal? A válasz már egy új témakört érint. Cserekereskedelem — Mivel pénzünk nincs, csakis cserekereskedni tudunk — avat be Bányász János a legújabb közgazda­­sági praktikákba. — Az idén vásárolt 150 malacért kiselejtezett tehenet ad­tunk, ugyancsak tehénnel fizettünk 15 tonna kősóért. A szükséges növény­védőszerek árát gépekkel dolgozzuk le. Sajnos, a Benzinolnak hiába kínál­nánk fel húst vagy gyapjút. Vesztesé­gesen előállított termékeinkért még műtrágyát sem kapunk. A Ratkói Álla­mi Gazdasággal kötendő egyez­ségünket is barter elszámolási alapon képzeljük el. A szénáért (és a tőlük vá­­sárlandó malacokért is) üszőkkel sze­retnénk fizetni. — Végül is hány kérődző állat el­látásáról kell gondoskodniuk? — A tehenek számát 660-ról 490 darabra csökkentettük, ezenkívül van még 230 üszőnk és 140 borjúnk. A ju­hok száma meghaladja az ezret. — Mit érdemes egyáltalán termel­ni ebben a gazdaságban? — Mint már említettem, maximális erőfeszítéseink ellenére is vesztesé­gesek termékeink. A gabona mázsájá­ért még háromszáz koronát sem akar­nak adni. Örülhetünk, hogy az élő ju­­hoktól 9 korona 20 filléres egységáron megszabadulhattunk. A sertéshús fel­­vásárlási ára április óta 32 koronáról 22-re esett vissza. Most ugyan újra emelkedik, de nem tudni, hogy milyen meglepetéseket tartogat még a jövő­ben az árpolitika. Vajon kilónkért 48 korona értékben beszerzett és hizla­lásra fogott malacokon milyen ha­szonnal adhatunk majd túl, ha időköz­ben újra leszorítják a felvásárlási árat? Tej, túró, (kié a) tejföl? Az elnök nem is merte közölni a tej­termelésre vonatkozó mutatókat. Azon­ban úgy is sok minden kiderült a jöve­delmezőséget akadályozó tényezőkről. — A takarmányhiányról már szól­tam. Ennél már csak a vízhiány jelent nagyobb gondot. A vízvezeték üres, ezért naponta tartálykocsikkal hordjuk a vizet az istállókba. Igen ám, de a környező kutak java része kiszáradt. Kútról kútra járunk, hogy összegyűjt­­sük a szomjazó állatok számára szük­séges vizet. A víz minőségéről most ne beszéljünk. A költségekről is fölös­leges szólnunk. Egyvalamiről azon­ban — a literenként 8 korona 27 fillérért előállított tej értékesítése körüli bonyo­dalmakról — nem hallgathatunk. — Vagyis? — Az elmúlt évben a rozsnyói tej­üzem átlagosan 3 korona 59 fillért fi­zetett az általuk harmadosztályúnak és még ennél is értéktelenebbnek mi­nősített tej literjéért, így mintegy 5 mil­lió korona ráfizetéssel termeltük és szállítottuk a tejet, miközben a feldol­gozóüzem busás nyereségre tett szert. Az idén januárban pedig még az előző évinél is kevesebbet, mind­össze 3 korona 32 fillért adtak egy­­egy liter tejért. Ekkor határoztunk úgy, hogy néhány környező szövetkezet­hez hasonlóan mi is átpártolunk a tor­naljai tejüzemhez. Mondhatom, meg­érte. Hiszen az új felvásárlóink által megvizsgáltatott tej minősége egyik napról a másikra az első és a második osztályba került. Az első negyedév­ben 5 korona 73 fillért fizettek literjé­ért, vagyis 2 korona 14 fillérrel többet, mint amennyit a rozsnyóiaktól kap­tunk volna. Ha ezt a különbséget az 1 millió literen felüli évi termelésünk­re kivetítem, akkor, azt hiszem érzé­kelhető a két tejüzem mércéje közötti különbség. Ráadásul a tornaljaiak a tej szállításáért is többet — 12 fillér he­lyett 18-at — utalnak át literenként. Nem beszélve arról, hogy havonta kö­zösen (a termelő a felvásárlóval) egyezünk meg az árakban és az el­adandó mennyiségben. Mérlegelés, mérgelődés Akárhogy is nézzük a jelenlegi ter­melési struktúrával csak az elszegé­nyedés felé araszol (hat) ez a gazda­ság. Van-e esélye a túlélésre, vagy mérhetetlenül eladósodva a teljes bi­zonytalanság vár ránk? Az elnök véleménye ez: — Eddig 14 millió korona tartozá­sunk van, amihez még 13 millió hitel is járul. Ezzel a teherrel próbálunk ki­jutni a kátyúból. Ha egyáltalán lehet­séges az ilyesmi. Mivel hagyományos termékeinkkel nem tudunk többletjö­vedelemhez jutni, olyan szerkezetvál­tásra van szükség, ami nélkül nincs jövőnk. Nálunk két dolog jöhet számí­tásba: a csincsilla-, és a kecskete­nyésztés. A csincsillák ügyében már jártam Svájcban. A kasmíri gyapjas kecskéket Dániából szereznénk be. Azért használok feltételes módot, mert egyelőre nem akad bank, amely hajlandó volna megbirkózni a mint­egy 5 millió koronát igénylő vállalko­zással. Ugyanis ennyire volna szük­ség ahhoz, hogy megvásároljuk a törzsállományt, a 100 család csincsil­lát és a 300 darab kecskét. Számítá­saink szerint a költségráfordítás egy­két esztendőn belül megtérülne. Hát igen, sok pénz kellene ahhoz, hogy lefaraghassák az adósságot, és valami új, jövedelmező vállalkozásba kezdhessenek. Pénz azonban nincs. A lelkesedés is fogytán. De mi lesz a földekkel, a tulajdonjog-rendezéssel és a transzformációs folyamattal? Az elnök ezekre a mégiscsak alap­vetőbb kérdésekre sem szolgálha­tott megnyugtatóbb válasszal. • A 2 ezer hektárnyi földterület visszaigénylése iránt ijesztően cse­kély az érdeklődés. A jogutódoknak, örökösöknek mindössze az egyhar­­mada jelentkezett. Félő, hogyha to­vábbra is ilyen bizalmatlanok marad­nak a „földbirtokosok" — a gazdátla­nul maradó 1 ezer 400 hektár termő­földet bekebelezi a Szlovák Állami Földalap... S mi lesz ezután kecsőiek, ardói­­ak, borzovaiak, hosszúszóiak?... Korcsmáros László Farkas Ottó illusztrációs felvételei Gúta hagyományos gazdálkodása a XX. század első felében „1986-ban a komáromi Duna Men­ti Múzeum kezdeményezésére négy kisalföldi múzeum — a komáromi, a dunaszerdahelyi, a galántai és az ér­­sekújvári — néprajzkutatói megálla­podtak, hogy A Kisalföld hagyomá­nyos gazdálkodása címen egy hosszú távú kutatási programot indí­tanak el, amelynek keretében a Kisal­föld szlovákiai felének több kutató­pontján megvizsgálják ugyanazokat a kérdéseket, s a végén majd egy összehasonlító munkában ki is értéke­lik a gyűjtések adatait... A szlovákiai magyar néprajzkuta­tás elég sokat produkált már az elmúlt negyven, vagy akár hetven esztendő során, ám inkább a folklór — népze­ne, néptánc, népviselet — körében végeztek néprajzkutatást, tárgyi nép­rajz területén nem voltak kimagasló eredmények. A gazdálkodás, a tárgyi néprajz, a mezőgazdálkodás hagyo­mányos formáit nem nagyon kutatták néprajzkutatóink. Szükség volt tehát egy összehangolt, jól átgondolt kuta­tási terv szerint folyó munkára, így került aztán sor 1987—88-ban a gútai kutatásra. 1989 nyarán az ér­sekújvári járási, Ipoly menti Leléden folytattuk a gyűjtést. Ez a kis település azért volt érdekes, mert homlok­­egyenest más jellegű, mint Gúta. Gúta hatalmas mezőváros, óriási határral, ta­­nyavilággal — Leléd pedig egy kis völ­gyi falu, ahol a szőlőtermesztés, erdei gyűjtögetés dívott leginkább. A követ­kező állomáshelyünk Vásárút, ahol most kezdődtek és még folynak is a ku­tatások. Távlatilag a Galántai járásban kell még egy települést kitippelnünk. A Gúta hagyományos gazdálko­dásával foglalkozó kézirat elkészülte után két esztendeig az asztalfiókban heverészett, ugyanis a kutatásokra, a fordításra még volt pénz, nyomdakölt­ségekre már nem. Akkor aztán sze­rencsére a gútai önkormányzat lehe­tővé tette, hogy megjelentessük ezt a kiadványunkat. Nyomában van már a szlovák nyelvű változat is.­ Liszka Józsefnek, a Népismereti Könyvtár szerkesztőbizottsági elnöké­nek szavait idéztük. Essen szó most magáról a kötetről. A szerzői: Angyal Béla, Danter Iza­bella, Fehérváry Magda (a kötet szer­kesztője), Gaál Ida, Gudmon Ilona, Liszka József és Varga Lídia. A tanul­mányokból kitűnik, hogy Gúta század eleji gazdálkodásának meghatározója a földművelés és az állattartás volt. Katolikus falu lévén sokgyermekes nagycsaládok alakultak ki, ezáltal a birtokok fokozatosan „nadrágszíjpar­­cellákká" zsugorodtak. „A parasztság soraiban lezajló elszegényedési folya­matot a földdel rendelkező népesség elsősorban intenzívebb földművelés­sel igyekezett ellensúlyozni — olvas­ható az első fejezetben. — A földdel rendelkező parasztságon belül a gú­­taiak megkülönböztettek kis-, közép­és nagygazdákat. Magát a gazda jel­zőt csak azokra a parasztokra hasz­nálták, akiknek a szántóföldön kívül annak megművelésére alkalmas iga­erő és gazdasági felszerelés is rendel­kezésükre állt, és gazdaságot vezettek. Az e kritériumot nem teljesítőt csak pa­rasztembernek nevezték. Gútán a pa­raszt kifejezés inkább csak a társadal­mi hovatartozást, mintsem a földhöz való tulajdonviszonyt jelentette, mivel valamennyi mezőgazdaságból élő em­bert parasztnak nevezték.” A megélhetés biztosításához (a család, a jószág élelmezéséhez, az adó fedezéséhez, a következő évi ve­tőmag biztosításához) kb. 10 magyar holdnyi föld szükségeltetett. A birtok­­felaprózódás következménye volt a tanyavilág kialakulása. Az ártéri gyü­mölcsösök pár négyszögölnyi telkei sok szegényparasztnak nyújtottak megélhetést. Gúta parasztlakossága a „helyze­téből kivezető utat nem a szüle­tésszabályozásban és az elvándorlás­ban, hanem (...) a határ nyújtotta lehe­tőségek jobb kihasználásában keres­­te.” Érdekes a zsákmányoló gazdálko­dásról szóló fejezet Megtudjuk belőle, mennyi mindent gyűjtöttek, hányféle élelemmel szolgáltak a rétek, erdők tavasztól késő őszig. Változatos, vita­mindús nyersanyagaikat minden mai reformszakács(nő) megirigyelhetné. A gyógyításra használatos növé­nyek leírása ősrégi, jól bevált és ma újra felfedezett gyógymódokkal is­mertet meg. Gúta gazdálkodásában — főleg az ártereken élők körében — fontos helyet foglalt el a nád és a vessző fel­dolgozása. Komoly szerepe volt a mé­hészkedésnek és a halászatnak is. A munkafolyamatok és az eszközök le­írását is tartalmazza a könyv. Az állattartással foglalkozó fejezet érdekes adatokat közöl a szürke, illet­ve magyarmarha-állomány alakulásá­ról és a fajtavállalások okairól az állat­tartáson belül. A földművelési módokat is külön­álló fejezet tárgyalja, leírva a haszná­lati eszközöket és a munkafolyamato­kat, s az ezekhez fűződő társadalmi szokásokat, hiedelmeket és baboná­kat. Gúta gazdálkodásának alapját végül is a földművelés képezte, ezen belül is a hagyományos gabonater-

Next