Tolnai Világlapja, 1933. július-augusztus (35. évfolyam, 28-36. szám)

1933-08-02 / 32. szám

■ Bismarck fiatal korában a városi törvény­széknél dolgozott, mint jegyzőkönyvvezető. Egy alkalommal egy berlini polgárt hall­gattak ki, aki meglehetősen szemtelenül viselkedett és tiszteletlen vitatkozásával úgyszólván lehetetlenné tette a jegyzőkönyv felvételét. A fiatal Bismarck egy ideig tűrte a dolgot, végre azonban nem bírta tovább, felugrott és rárivallt az emberre. — Visel­kedjék tiszteségessen vagy kidobom. —• A jelenlevő törvényszéki tanácsnok barátsá­gosan Bismarck vállára tette kezét és így szólt : — Hohó, a kidobás az én dolgom ! — Bismarck, mit tehetett, tovább folytatta a jegyzőkönyv felvételét, a berlini polgár azon­ban vérszemet kapva még szemtelenebb lett. Bismarck erre újra felugrott és rámenny­­dörgött. — Vagy viselkedjék tiszteségesen, vagy kidobatom a törvényszéki tanácsos úrral! Blücher, a napóleoni idők híres gene­rálisa csata előtt egyszer nyugodtan lefeküdt éjjeli pihenőre sátrában. A sátorba egyszerre csak lélekszakadva berontott az adjutánsa, felkeltette őt és jelentette: — Az ellenség egy mozdulatot tett! — Úgy — szólt nyu­godtan Blücher — akkor jelentse az ellenség­nek is, hogy én is tettem egyet , és e szavak után nyugodtan másik oldalára feküdt. Szimatja jó volt, reggel előtt tényleg nem került támadásra a sor. Börne, a híres költő halála pillanatáig sem tudott lemondani a gúnyolódásról. Halála napjának reggelén így szólt hozzá résztvevően az orvos. — Uram, ön egyre nehezebben tud csak köhögni.­­ Csodálom — felelt jámbor képpel a haldokló — hiszen egész éjjel csak ezt gyakoroltam. Bosen-nak a múlt század világhírű bűvé­szének legsikerültebb tréfája volt a következő. Egy barátjával kisétált a hamburgi piacra. — Várj csak — mondta a barátjának — majd megmutatom neked, milyen az emberi kapzsiság. Odalépett egy tojáskereskedő asszonyhoz. — Friss a tojás ? — kérdezte. — Igen. — Akkor megveszem az egész ko­sárral, csak előbb hármat feltörök, hogy tényleg friss-e. Sorjában kezdete feltörni a tojásokat és minden tojásból csodák­ csodá­­jára egy pénzdarabot húzott ki. Halt — kiáltotta a harmadik pénzdarab után az asszony — a tojást nem adom el. — Azzal felkapta kosarát és hazarohant. Bosco és barátja követték és az asszony háza előtt negyedóráig álldogáltak, majd beléptek. Az asszony nagy halom összetört tojás előtt ült a földön és sírt dühében, hogy nem talált a tojásban pénzt. — íme, az emberi kapzsiság — mondta Bosco és hangos nevetés kísé­retében megfizette a kofának a tojások árát. Michelangelo, a renaissance halhatatlan művésze mindenkinek és mindig gorombán megmondta véleményét, még akkor is, ha fejedelemmel állott szemben. Medici Cosimo, Firenze hercege, aki a művészeteknek nagy barátja volt, maga is szívesen festegetett képeket és faragott szobrokat. Egyszer elké­szítette Neptun szobrát és a szobrot Firenze egyik szökőkútján helyeztette el. Egy napon megkérdezte Michelangelot, hogy tetszik neki a szobor. — Ó — felelte a művész — kérem Istent, kegyelmezzen meg Fenséged­nek, hogy ilyen pompás darab márványt használhat ;il­lítiUlá­t­i­ l t Úgy örülök ennek a kötött ruhámnak, pe­dig csak 7 pengő 80 fillérbe került a FENYVES VÁSÁRON. Siessen Ön is,­mert, e hó végén már befejeződik a vásár KÁLVIN TÉR 7 (Fotó Kis Pál) Curzcnyi creveQés a háztartásról Tudom, hogy ma, dacára annak, hogy a piacon minden olcsó, mégis nagyon nehéz az asszonyok helyzete és sok min­denről le kell mondanunk, hogyha háztartásunkat csak féligmeddig rendesen akarjuk vezetni. Minden oldalon a végletekig kell takarékoskodnunk, hogy mindenre, ami feltétlen szükséges, jusson, éppen ezért nem győzöm eleget hangoztatni, hogy igyekezni kell most beszerezni mindent a téli hónapokra. Sok-sok savanyúságot, főzelékfélét (ha telik az erszényedből, befé­­­teket) rakj el Kedvesem, most ez fillérekbe kerül, a télen viszont egy kis rántást csinálsz és kész a finom főzelék. Tehát légy szorgalmas, ne sajnáld a fáradságot, meg lesz érte a jutalom. Jegyezd a mai étrendet: Hétfő. Ebéd: Daraleves, Káposztás kocka. Vacsora : Rántotta, vizes uborka. Kedd. Ebéd: Karfiolleves, Paprikásburgonya virstlivel. Vacsora: Hideg sertéssült, uborkasaláta. Szerda. Ebéd: Töltött paprika. Vacsora : Gyümölcs,­­ Kávé, vajaskenyér. Csütörtök. Ebéd: Gombaleves, Borjúpörkölt, burgonya. Vacsora : Füstölt nyelv, párolt rizs. Péntek. Ebéd: Tejfeles zöldbableves, Sajtos tészta. Vacsora : Körözött liptói, zöldpaprika. Szombat. Ebéd: Csontleves, Vágotthús, tejfeles tökfőzelék. Vacsora : Délről hús és főzelék. Vasárnap. Ebéd : Libaaprólékleves, Sült libahát, burgonya, paprika­saláta, Tojásos perecek. Vacsora : Libamáj, franciasaláta. Tojásos perecek : 36 dkg. lisztet 24 dkg. vajjal össze­morzsolunk, adunk bele 12 dkg. cukrot, kevés vaníliát, pici sót, 2 nyers tojás sárgáját, 2 keményre főzött tojás áttört sárgáját. Gyengéden összegyúrjuk, majd kisujj­­vastagságúra kinyújtjuk, különféle formákkal kiszaggat­juk. Tetejét tojásfehérjébe és kristálycukorba mártjuk, világossárgára sütve, vaníliás cukorral meghintjük. Cseresznyés vagy meggyes pile: 6 tojássárgáját 6 kanál porcukorral kikeverünk, adunk hozzá 6 kanál lisztet, majd a 6 tojás kemény habbá vert fehérjét. Kikent tep­sibe öntjük, bontott meggyet vagy cseresznyét rakunk egyenletesen bele. Ha megsült, szép kockákra vágjuk. Francia saláta : 1 egész tojást egy evőkanál mustárral, pici sóval, kevés cukorral jól kikeverünk, felöntjük bő­ven tejföllel, adunk bele ízlés szerint citromlevet vagy ece­tet. Főtt burgonyát, Vizes uborkát, keményre főzött tojást vékony karikára vágunk és a mártással jól össze­keverjük. Tálalás előtt egy jó órával készítjük. Zöldbab télire: Gyenge zöldbabot megtisztítunk és tetszés szerint akár hosszába, akár keresztbe felvágjuk. Gyenge sós vízben félig megfőzzük, a babot üvegekbe rakjuk, a levébe kevés ecetet teszünk, ráöntjük a babra, szalicilt teszünk rá, lekötjük és kigőzöljük. Tök : A tököt megtisztítjuk, legyaluljuk és lesózzuk este. Másnap reggel a levéből kinyomjuk, üvegekbe rak­juk, pici szalicilt teszünk rá, gyenge ecetes vízzel leöntjük, szorosan lekötve kigőzöljük. Ecetes uborka: Legjobb, ha egész apró uborkákat veszünk, jól megmossuk, szitán lecsurgatjuk és üvegekbe rakjuk. Borecetes vizet jól megsózunk és felforraljuk, teszünk bele szemes borsot és babérlevelet. Ha jó sokáig forrt, levesszük, kihűtjük, az uborkára öntjük, szorosan lekötve eltesszük. Savanyú paprika: Szép nagy paprikákat jól meg­mosunk és szitán lecsorgatjuk. Üvegekbe rakjuk, teszünk rá borsot, babérlevelet, öntünk rá jól megsózott erős ecetes vizet. Pár napig nyitva hagyjuk, ha a leve elapadt utána töltjük és 2—3 nap múlva lekötözzük. Káposztás paprika: Fehér- és piros káposztát le­gyalulunk és jól lesózunk, pár óráig állni hagyjuk. Szép nagy paprikákat a száránál kereken kivágunk, az ereket kiszedjük, megmossuk és lecsurgatjuk a víztől. A jól kicsavart káposztával szorosan megtömjük a paprikákat. Az üveg aljára szemes borsot szórunk, a paprikákat be­rakjuk, forralt, ecetes sós vízzel leöntjük, tetejébe pici szalicilt téve, lekötjük. Vigyázz, hogy mindég hibátlan gyümölcsöt vegyél, mert egy rossz, amit esetleg nem veszel észre elrontja az egész üveget. Földes Dezsőné. 39 /■

Next