Tükör, 1974. július-szeptember (11. évfolyam, 27-39. szám)

1974-07-16 / 29. szám

ágyas üdülőt öt hónapra 130 ezer forintért vett igénybe egy tudományos intézet. A tulajdonosok addig talán a bolgár tengerparton pihen­tek ... Akik szerényen élnek Róna Benedeknek hívják. Gondosan elválasztott, ősz haján szalmakalapot visel, galambszürke tropikás öltö­nyéhez nem illik a sárga cek­­ker és a két fűzfakosár. Nyugdíjas. Kiegészítő kere­setét nyaranként sorbanál­­lással szerzi. Mondhatnánk: bérsorbanálló. Ő óvatosabban fogalmaz: a napsütés meg­hozza a szomszédos villák la­kóit, ismerősök valamen­­­nyien, megkérik, hozzon ezt­­azt. Szívességet tesz, termé­szetes, hogy szolgálataiért jár az a pár forint. — Meg aztán ők itt idegenek. Ismerik az utat a vízparthoz, a mozihoz, a szállodasori bá­rokhoz, de nem a henteshez, aki színtisza húst ad, a fű­szereshez, aki válogatni en­ged. A vásárolt összeg tizen­öt százalékát kapom — árul­ja el, hogy nemcsak szíves­ségről van szó. Az adatok tanúsága szerint a balatoni szolgáltatások mennyisége megnégyszere­ződik a nyár érkeztével. Konjunktúra kezdődik, amit ki így, ki úgy igyekszik saját javára fordítani. Azok, akik több július-augusztusra ren­dezkednek be, megelégszenek a szerényebb haszonnal. Akik egyszerre akarnak meggaz­dagodni, gátlástalanul keres­kednek. Akad ebből is, abból is. Szerencsére, idén, mintha az előbbiből lenne több. Ta­lán azért, mert megszaporod­tak az olcsó, ám nem mindig kulturált bisztrók, önkiszol­gálók (néha sajnos, inkább kocsmához hasonlítanak), ta­lán azért, mert a rendesebb üzletemberek kiközösítették a harácsolókat. Mindenesetre nem csillagászati összegek vetekszenek apró ételadagok­kal, s nem minduntalan a megkopasztott vendég kerül szembe a pénzfaló eladóval. Antal László, aki a Siótour révén Balatonlellén kapott szobát, beosztással üdül: — Szerényen élünk, száz fo­rintot költünk naponta, a másik száz a szoba. Felvágot­tat eszünk reggelire, tejet iszunk hozzá. Tíz napra két­ezer forintot számoltunk a hármunkra. Jut ebből időn­ként fagylaltra, gyümölcsre is. A csárdától a kifőzdéig A zöldség drágább, mint Bu­dapesten, a gyümölcs pedig most is kevés. Legtöbb he­lyen őszibarackot kapni, ta­lán, mert lassabban romlik, mint a többi. A lellei pavi­lont a fonyódi MÉK üzemel­teti, közel is van, még sincs választék. Az eladó, Szarka Anikó mondja: nem jött ma még áru. A tegnapiból pedig hírmondó sem maradt. El­kelt a szamóca, a málna és a meggy, most üresek a ládák. Délután kettő múlt. — Tavaly mennyi volt a for­galom? — Nem tudom, a lány, aki a boltot vezette, börtönben ül. Egy hónap alatt nyolcezer fo­rintos leltárhiányt csinált. Sok egység hordoz rossz em­lékeket a Balaton partján. A füredi Cooptourist-kirendelt­­ség a negyedik főnökét fo­gyasztja, a lellei Vörös Csil­lag étterem, a Balatonszemes közelében fekvő Becsalj­­csárda rendteremtője Simon István pedig néhány szót szól a sikkasztásokról, majd az elismerés bizonyítékát hoz­za: az utolsó dühödt bejegy­zés a panaszkönyvben két évvel ezelőtt kelt, azóta a la­pok dicséretekkel teltek. — Az üzletet már zárni akar­ták, mikor idejöttem ... Nem zártuk be ... Télen gebines­­ként, nyáron szoros elszámo­lással dolgozunk. A forga­lomnövekedés kiteszi évente , a félmilliót. Negyven féle ételt kínálunk, másodosztá­lyú áron. Hegyi István kifőzdéje sem sokkal olcsóbb. Igaz, válasz­téka, s az étel minősége sem kifogásolnivaló. Tizenkét éve bérli egy lellei villa föld­szintjét, az udvarból lugast csinált, lábát visszerek szab­dalják, a tó melle­tt él, de nyolc éve, hogy nem fürdött a Balatonban. — A Balatonon pecsenyesü­tőként kezdtem, de valami­kor a Kárpátiában voltam szakács. A feleségem felszol­gálóként dolgozott. Megnyi­tottuk ezt a kis étkezdét, ma már törzsvendégeink vannak, híres a disznótorosunk, meg a halászlénk. Üdülni nem voltam még ... Szezonban hajnali háromkor kelek, pu­colom a halat, csontozom a húst. A feleségem aztán in­dul a húselosztóhoz, meg a piacra. Délelőtt kilenckor kezdek főzni, tizenegykor át­öltözöm, felveszem a fehér nadrágot és a lyukacsos atlé­tatrikót, fél tizenkettőkor nyitok. Az ebédidő a tónál sokszor a vacsorával folyik össze, addig tartok nyitva, amíg vendég ül az asztalom­nál. Este tizenegy, mire ágy­ba dőlünk. Higgye el, mi itt a saját vizünkben fürdünk ... Hegyi István télen a barátai disznait vágja. Hrabovszky András Balaton­­világoson fia zöldségesboltját vezeti. Őt sem csak az extra­kereset hajtja — szakmája szeretete is. Pavilonjában vá­logatott rendben sorakoznak a zöldségek, gyümölcsök. — 1927-ben kezdtem a szak­mát Békéscsabán. Régi ZÖLDÉRT-es vagyok. Nem szabad ettől sajnálni az időt, élő áruval dolgozunk, azt pe­dig babusgatni kell. .. Reg­gel kiselejtezni a romlott gyümölcsöt, s az egészségest a vevő elé tenni, hogy színei­ben pompázzon a bolt. Fény­képezzétek le a lelketekben a pultot — így tanítottam va­lamikor a tanulóimat... * Idén 123 millió forintot köl­tenek a Balatonra: meggyor­sítják a szennyvíz-csatorná­zási beruházások ütemét, fej­lesztik az ivóvíz-hálózatot, utakat, járdákat építenek, s bővítik a fürdőtelepeket. A szakemberek kiszámítot­ták, hogy a regionális terv megvalósítása után egy na­pon 600 ezer embert képes befogadni a Balaton nyaraló­­vidéke. A jelenlegi befogadó­­képesség — beleértve a negyven parti település la­kóit is — 300 ezerre tehető. Néhány esztendeje az üdülők számát még fölülmúlta az itt élők száma. A 600 ezres nya­raló- és­­ cikrendezősereg felé­nek helyét pedig még ezután kell megteremteni. TAMÁS ERVIN Hegyi István pecsenyesütőből lett étkezdetulajdonos Választékos, szép az áru a balatonvilágosi zöldségesnél □ 9

Next