Új Tükör, 1976. július-szeptember (13. évfolyam, 27-39. szám)

1976-08-31 / 35. szám

hogy nála a vendégnek soha nem lehetett igaza s ki tud­ná, honnan szerzett három­emberes bort mért. Vagyis két markos csaposnak kellett lefognia a vendéget, hogy a harmadik beléje tölthesse a csingért. Meg is bukott rö­videsen. A harmincas évek hallatán Ajpek Pál bérelte a helyiséget. Csaposként kezd­te Pesten, értette a mester­ség valamennyi fortélyát s megismerte a korcsmárostör­­vényt: jó bort, olcsón. Szü­retkor megvásárolta az egész évre való mustot a Fejér me­gyei Alapon és főként Mó­ron. Csupán nála lehetett móri murcit inni a Várban. Gondosan felnevelte borait, nem mesterkedett, nem há­zasított erőszakosan, nem­szólván cukrozásról, a leg-­gy­alázatosabb pincegazda­­bűnről , a tetejében, négy fillérrel olcsóbban adta a nagyfröccsöt. Rövidest hozzá jártak az aprópénzes várbeli szomjasok, a minisztériumok altisztjei, kisiparosok, nap­számosok. B­arátaimmal elsősorban a Szentháromság té­ri Fehér galamb­oszta szárnya alá húzódtunk, szekszárdi vörös­sel öblögetve az illatozó pi­rított májat, zöldszilvánival a legendás túrógombócot. Tamási Áronkával, Janko­­vich Ferivel, Szántó Gyur­kával, a Stradivárius világ­hírű, világtalan írójával, ám azért szívesen átruccantunk, kivált Tersánszky Józsi Je­nővel. Alpek kocsmájába, kolbászos bablevesre és móri kisfröccsre. Hébe-hóba fel­­ballagott Újpest fia, Berda Jóska, szétosztva vándor fű­szeresboltjának kincseit, cse­resznyepaprikát, borsot gyömbért, teli marokkal­ szórva pannon bölcsességé­nek vagáns ízű magvait. A kocsma népe: Szilágyi Jenő, a Vár garabonciás deákja, Hajgató Ferenc, a haza leg­­szomjasabb ácsmestere. Sző­ő­ke Jóska, a Buddha-nyugal­­mú gépkocsivezető. Baranyai Matyi és Bárány János, a Werbőczy utcai Kossuth­­börtönben tanyázó, pénzügy­minisztériumi fűtő hallgatta a szegénység prófétáját, Bakkhosz pest-budai papját. Valahogy szóba került a fa­vágás. Tersánszky felénk for­dult: — Vágtatok már fát, nap­számba? — Voltam lakatosinas, kifu­tó, gyári hordár, könyvüg­y­­nök — sorolta Berda —, még laikus fráter is, de fát nem hasogattam. Belémbújt a móri ezerjó ör­döge. Én bíz döntöttem gyer­tyánt, fűrészeltem rönk fát, hasítottam tüsköt! — Pénzért? — kérdezte Józsi Jenő. — Nem is iigyér! — fillen­­tettem. Kakuk Marci feje búbjára tolta svájcisapkáját: — Akkor ezentúl becsüllek. Tiszta szeme úgy ragyogott reám, hogy fülig veresed­­tem. A­lpek Pali még a fel­­szabadulás után is­­ mért bort a szomjú­­hozóknak és Maris­ka néni paprikást főzött az éhezőknek. A vendéglők ál­lamosítása után házában maradt, de máshová szegő­,­dött csaposnak, egy Duna­­parti sörözőbe. Ott ismerke­dett össze a debreceni Mol­nár Gyurival, aki később át­vette az állami kocsma ve­zetését, felruházva a törött szárnyú, háborús rokkant Fehér galamb patinás cégé­rével. Molnár keze alatt vi­rágzott az üzlet. Hajnali öt órától éjfélig dolgozott ne­gyedmagával, több mázsa hús és krumpli változott na­ponta gulyássá. — Ha így folytatod, még a gatyád is aranyból lesz! — ugratták a törzsvendégek. Ráragadt a fejfa: Aranygatyás Gyuri. Egyik szabadnapján bevá­sárló útra indult új motor­­kerékpárján. Az ördögi ma­sina felbukott egy kupacban. Gyuri tört koponyával a Já­nos kórházba került. Meghalt a műtőasztalon. Az utódokról éppenséggel nem könnyű számot adnom. Annyian voltak. Számomra legemlékezetesebb Pap Gyu­la vezetése és Rózsi néni konyhaművészete. Gyula, fe­leségével meghitt hangulatot teremtett. Medzihradszkyné lakodalmas húsleveseket köl­tött Berda Jóska örök hűsé­get ígért volna érte. Halász­­léja vetekedett a Tisza-parti halászokéval. Hálás vendégei közül többen tisztelegtünk konyhájában. Rózsi néni cuppanós homlokcsókkal vi­szonozta a sütés-főzés buda­vári fejedelemasszonyát il­lető hódolatunkat. Néhány éve nyugalomba vonult, s aztán felköltözött a Korcs­macsillag konyhájába. Bizo­nyára ő főz Jenőre, Vitárius mesterre, Veres Józsefre, s megkínálja Ajpek Palit, aki nem győzvén kivárni lakása korszerűsítését, elszegődött az angyalok csaposának. Az Országház utcai kisven­déglő akkor már felvette Pe­­reházy Károlynak, a Várban működő műemlékvédők ka­pitányának javaslatára, a Fe­kete holló nevezetet. Tavaly­előtt még a Hunyadi-madár szárnya alatt üldögéltünk Lengyel Józseffel, Major Ot­tóval, Mátrai-Betegh Bélá­val, s néhány ifjú építész­szel. Fülelve a „kicsi, mérges öregúr” olykor fanyar, gya­korta vidám s mindenkor igaz szavára. ^^^sszecsukta szárnyát az­­tán a Fekete holló. Fészkét megbolygat­­ták, s most újraépí­tették a műemlékvédelem műves tudósai: Dragonits Tamás, Cziffka Anna, Ku­tas­ József, a csupa tűz-láng Tessényiné Soproni Vilma, az itáliai Antonio Chitler épí­tész Budába szerelmesedett származéka. Az avult laká­­sokat átszabták, fürdőszobá­kat alakítottak, a megosztott konyhákból kedves kis ebéd­lőket kerekítettek, s minde­nütt beépített ruhásszekré­nyek szolgálják a kényelmet. A fekete ködöt okádó kémé­nyek helyére a gázfűtéshez szükséges újdonatúj kürtők kerültek. A visszaköltözött lakók újmódi, takaros ott­honokra leltek. A szomjasoknak még so­káig kellett várakozniuk. Szegény holló magában gub­basztott a pőre kocsmában. Három hónapig. Hiába sür­gette rekedten a vendéglátó­­ipar mestereit: szaporábban emberek! Tapasszátok, pin­­gáljátok takarosra füstös fészkemet! Május elején kezdték a munkát a festők, asztalosok. Június derekára ígérték a nyitást. Júliusra megszületett a­­ kármentő. Szólt a holló: kár, kár! Ilyet régen láttam s akkor is út­menti csárdában. Budán nem védték léccel a kocsmai po­hárszéket, meg a csapost, bár betyárféle itt is akadt. Sebaj! Legyek! — ahogy a kunsági Kutyakaparóban mondták volt. Augusztusra kicserélték a faburkolatot s lassaban megérkeztek a helyre búto­rok. S egy kispénteki napon kitárta szárnyas vasajtaját a megújhodott Fekete holló s ezzel új fejezet kezdődött a kocsma­madár regényében. Reméljük, vidám lapok íród­nak, illőek az ötszáz éves ház s idestova százesztendős ven­déglő múltjához. Főztje mél­tó lesz Mariska és Rózsi néni fogásaihoz, bora a móri Ezer­je távoli atyafiságához, ha már az „ősök főborából” nem köppenthetnek-hörpinthet­­nek a régi s új vendégek. Köztük a „szellem cigányai”, miként Reviczky Gyula ne­vezte a penna­s ecsetforgató szerzetet. S bizakodunk: a vezető nem gyakorolja néhai Ottó borbély főhivatását, az érvágást. SZALAY ZOLTÁN FELVÉTELE □ 17

Next