Uj Világ, 1956. október (9. évfolyam, 27-42. szám)

1956-10-11 / 41. szám

IX. évfolyam, 41. sz. Ara 60 fillér 1956 október 11 üi VILÁG ! SZÍNÉSZTALÁLKOZÓ A MOSZKVAI MŰVÉSZ SZÍNHÁZ PREMIERJE UTÁN. 1. Balról-Jobbra: Mihail Kedrov főrendező, Ferrari Violetta és Marija Anasztaszjeva. 2. A Három nővér: Jelanszkaja, Taraszova és Sztyepanova. (Cikkünket lásd a 6. oldalon) 3. Ladoroevszky Margit az előadás szünetében Alla Taraszovával, Mása alakítójával. 4. Ismerősként üdvözli Mihail Kedrov a budapesti Operettszínház vezetőit., Gáspár Margitot és Szirtes Györgyöt (Novotta Ferenc és Melega Pál felvételei) Ortátyok, (füvek máriabijában Látogatás a Kertészeti Kutató Intézetben No meg ... hörpints újabb poha­rat az ősz szépségéből, mielőtt vég­legesen meghajtaná fejét a dérnek! A rózsalugasból száll a biztatás, s szinte valamennyi érzékszervein megfeszül. Micsoda válogatás: itt bármin kedveskedik a szemnek, amott középkori miseruha-árnyala­­tok, ezerkétszáz rózsafajta, cirka­-, más rendben, lendázva. Ki gondolná, hogy a magyar tu­domány műhelyében a virágneme­sítés is helyet kapott? Hogy — mi­közben a szocializmus élet­mecha­nizmusát kísérletezzük, a gazdasági rend tömör pilléreit ássuk be, az élet parányi szépségeire , a virá­gokra is ügyelünk? A Kertészeti Kutató Intézet budatétényi központ­jában jártunk, s ott ismerkedtünk meg néhány kertész-kutatóval. E lá­togatás arról győzött meg bennün­ket, hogy Kolumbusz konok vágya: az új felfedezése a fák, virágok sze­relmeseit is sarkallja. Hogy egyebet ne mondjak: a budatétényi kertész­kutatók 86 fajta kísérleti témával foglalkoznak, s jónéhány kísérlet már túljutva az ellenőrzés stádiu­mán, a gyakorlati életet szolgálja. A sokfajta kísérletből ösztönösen válogattam ki néhányat: hol a nép­­gazdasági szempont, hol csupán az érdekesség irányított a válogatás­ban. Európa magyar paprikát eszik Még nem ma, de holnap, holnap­után biztosan! Angeli Lambert egye­temi adjunktus a cecei csípős papri­káiból négy évi munkával nem csí­pős paprikát nemesített. Paprika - exportunk szempontjából igen jelen­tős ez eredmény, mert — bár fűszerpaprikát eddig is bőségesen szállítottunk külföldre — étkezési paprikánkat, éppen a csípőssége miatt, nem bírták a kényesebb nyu­gati gyomrok. A kinemesített új paprikafajta fehérbőrű és vastaghúsú, ezért jól bírja a szállítást. Az első, nagyobb tételt Nyugat-Németország vásárolta meg, s minden remény megvan arra, hogy a fűszerpaprikával ver­senyre kelve, a cecei étkezési paprika is meghódítja Európa piacait. Konzervgyáraink is örömmel fogad­ták a nem csípős ceceit, megbízható alapanyagot­­kaptak benne a külön­féle paprikás konzervek készítésé­hez. A budatétényi nemesi tők a fajta fenntartására most elit-vető­magot küldenek az ország minden részébe. Az elfelejtett cserszömörce Tékozló ország vagyunk, hallot­tuk sokszor az ítéletet nemzeti nagyjaink szájéból. Rosszul gazdál­kodtunk javainkkal, henyén és fél­szívvel. Itt van például ez az őshonos magyar növény, a cserszömörce. Le­vele kiváló cserzőanyagot, növényi tannint tartalmaz. Valamikor a híres kordován­­bőröket és szattyánt ezzel cserezték. Aztán elfeledkeztünk róla. Olyannyira elfeledkeztünk, hogy a harmincas években Franciaországból akartunk behozni 250 ezer darab csenszömörcét, amikor azt a veszp­rémi fennsíkon is megtalálhattuk. Úgybizony! Az őshonos növényért külföldre mentünk ... Márk Gergely fiatal kutató ismer­tet meg ezzel az anekdotába illő tör­ténettel , és a cserszömörce gazda­sági jelentőségével. Ezerkilencszáz­ötvenegy óta foglalkozik a cser­­szömörcével. Elmondja, hogy évente másfélmillió dollárt fizetünk ró a nyugati országoknak cserző­anya­­gokért, amikor ennek az összegnek 40—50 százalékát megtakaríthatnánk, ha a csenszömörcét irányítottan ter­mesztenénk. A benne rejlő tannin ugyanis csak a puha bőrök cserzé­sére alkalmas, a kemény talpbőrök cserzőanyagát, a quebracho-t, a továb­biakban is külföldiről kell beszerez­nünk. , Ám ez a 600—700000 dollár nye­reség se lenne megvetendő! A múlt hagyományaiból szűrjük ki bátran a hasznosakat s éljünk vele. Annál is inkább, mivel a cserszömörce nagyon igénytelen bokor. Száraz, kopár fenn­síkokkal is beérd, erdősítéseknél a legjobb pionír-növény. Harcban a C-vitaminért Vadrózsa-nemesítési kísérletek is folynak az intézetben, s ezek a kísér­letek a csipkebogyó magasabb C-vi­­tamin tartalmának elérését célozzák. Ma már nemcsak paprikában expor­tálunk C-vitamint külföldre, hanem a csipkebogyóban is. S így nyomult előtérbe a csipkebogyó C-vitamin tar­talmának nemesítéssel történő foko­zása, ami megkülönböztető rangot adna a magyar csipkebogyónak. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy nagyobb tengerszint feletti magasság­ban, ahol nagyobb az ibolyántúli su­gárzás (például a Bükkben) a csipke­bogyó C-vitamin tartalma 5­­-60 százalékkal magasabb, mint egyebütt. A­­kutató intézetben szelekciós nemesítés folyik, a kiválogatott faj­tákat tovább szaporítják, míg a végső célt, a „vitaminban dúskáló” csipkebogyót elő nem teremtik. Öntözés nélküli parkok A park­kultúra nálunk is egyre nagyobb teret hódít. Ámde a parkok fenntartása tetemes pénzösszegbe kerül, a parkfelületeket ma még locsolni, trágyázni kell, hogy nyári zöldjükön indulhasson a szem. Ma még — mondottam —, mert 3—4 év múlva a budatétényi kutatók neme­sítő munkája nyomán új füvek ke­rülnek parkjainkba. Olyan száraz­­ságtűrő füvek, amelyek öntözés nél­kül és egész nyáron át zöldelnek. Ahol víz hiányaiban eddig nem lehe­tett parkot létesíteni, a közeljövőben ott is park virulhat. Kováts Zoltán tudományos munkatárs tervében már távolabbi cél is lebeg: a száraz klím­ású országokba ebből a kineme­­sített, szárazságtűrő gyepfüvekből exportálni is tudunk. A fiatal magyar kertészeti neme­sítés életrevalóságához befejezésként hadd említsek meg egy példát. A mályva, mint ismeretes, kétnyári nö­vény. Az első nyáron csak levél­rózsát hoz, a másodikon virágzik. Ebből a kétnyári mályvából Buda­­tétényben egynyári mályvát nemesí­tettek ki a kutatók. A vetési évben virágzó mályvának külföldi egyed­­árusítási jogát egy dán világcég vá­sárolta meg tőlünk s a cég árjegy­zékében előkelő helyet foglal el a magyar nemesítésű mályva. Hírnév és valuta — az egyszerű „parasztvirág” egyszerre hozta mind­kettőt. A nyolcvanihat kísérleti té­mából, ki tudja, hány ilyen „mályva­­történet” születik? Kovács Béla Az elfelejtett növény, a cserszömörce — és aki újra fel akarja támasztani. Márk Gergely, tudományos kutató Évelő törpe őszirózsák az Intézet rózsakertjében (Novotta Ferenc felvételei)

Next