Utazási Magazin, 1984 (8. évfolyam, 1-12. szám)

1984-03-01 / 3. szám

Fővárosunk dísze, a budai várnegyed sok nevezetesség­gel csábítja az odalátoga­tót, nehéz eldönteni, melyi­ket nézzük, melyiket csodáljuk. A kü­lönlegességek osztályába sorolhatjuk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglá­tóipari Múzeumot. Mi mindent szol­gált a copf homlokzatú műemlék épület 1777-től napjainkig­­ felsorolni is nehéz; székháza volt a Helytartó­­tanácsnak, majd fogadóvá, kávéházzá varázsolták, később rajziskola és nyomda működött az át meg átalakí­tott méteres falai között, de volt itt törvényszék és miniszteriális hivatal is. Mígnem 1965 októberében múzeu­mot létesítettek a boltívek alatt, meg­valósítva a vendéglősök régi-régi vágyálmát. Már a századforduló idején felmerült az a gondolat, hogy a budapesti vendéglősök szakmúzeumot, illetve szakkönyvtárat létesítenek, ám a gon­dolat s a megnyitó között több mint fél század telt el. Később intézkedtek a múzeum bővítéséről, helyet adtak a kereskedelmi gyűjteménynek is, s így együtt olyan világhírneves kul­turális intézmény született, amelyet bármely ország fővárosa méltán meg­irigyelhetne. A világ minden tájáról érkeznek látogatók, a vendégkönyvi bejegyzések jelzik azt az elragadta­tást, amellyel a múzeum különleges anyagát szemlélik. A látnivaló elbű­völi a magyar vendégeket is, szakma­beliek és „civilek”, fiatalok és öregek töltenek itt szép órákat, felidézve és megismerve a múltat... Az összegyűlt múzeumi anyag olyan hatalmas és sokrétű, hogy természete­sen egyszerre nem tárhatják a láto­gatók elé, a mai látogató­­a magyar cukrászmesterség múltjával, s a 19. századi kereskedői emlékekkel ismer­kedhet meg. Cukrászati „kóstoló” A tisztes cukrászipar honi emlékeiért nagyon messzire nyúltak vissza a ku­tatók, már a középkorban ínyencked­­hettek a magyarok. Jófajta cukrász­­süteményeket, cukorkákat, fűszeres és gyümölcsből készített italokat vá­sárolhattak maguk és gyermekeik örömére. A törökök hozták a keleti édességet, jóval később a bevándorló svájci, olasz és francia mesterek bőví­tették tovább a repertoárt. A kiállító muzeológusok az első te­remben tárják elénk az édességkészí­tés korabeli tárgyi emlékeit, az önálló foglalkozássá válást pedig dokumen­tumok illusztrálják. Kiderül, hogy hajdanán a „zsemege-csinálókat” kü­lönleges díszmunkáik alapján nem is iparosoknak, inkább művészeknek minősítették. Plasztikus kompozícióik és asztaldíszek - a cukrászkirályok Berendezési tárgyak az Auguszt és Weisz cukrászdákból 14 utazási mnaazin

Next