Világgazdaság, 1997. április (29. évfolyam, 63/7073-84/7094. szám)

1997-04-30 / 84. (7094.) szám

1997. ÁPRILIS 30. VILAGGAZDASAG 11ZLETI NAPILAP BOROK ÉS VIDÉKEK Évről évre jobb borok kerülnek a zsűri asztalára Tavasz vége a borversenyek ideje A tavasz vége nem csak a közgyűlések időszaka. A hazai borvilág számára például azért fontosak ezek a hetek, mert ilyenkor egymást követik a borversenyek. Az elmúlt tíz napban három híres bortermelő városban ültek össze a bizottságok, hogy megmérettessenek a termelők és termékeik. Ezúttal a siklósi és a villányi versenyről számolunk be. A villányi—siklósi borvidé­ket az utóbbi években legin­kább a villányi oldal vörösbo­rairól ismerhette meg a nagy­­közönség. Ez volt ugyanis azon része az országnak, ahol a leg­gyorsabban alakult ki a mo­dern borászkodás, s ahonnan a legtöbb országosan ismert pin­cészet került ki az utóbbi hat­tíz évben. Éppen ezért örvendetes, hogy az eddig elfeledni látszott, ám adottságaiban a villányi rész­től semmiben el nem maradó siklósi oldalon is megmozdult a borásztársadalom. Ezt mu­tatja az idei borversenyre ne­vezett tételek száma, és néhány nagyon szép bor. Két cirfandlit emelünk ki az indított tételek közül, már csak a fajta érdekessége miatt is. Két olyan bort, amellyel ma már alig találkozni a hazai pincésze­tek kínálatában. Annak ellenére így van, hogy a Mecsekalja és Siklós környéke gyönyörű tételekkel ajándékozta meg egy­kor a cirfandlit szerető fogyasz­tókat. Elsőként a Pannonvin 1978-as borát kell megemlíte­nünk, amely ritka szép formáját mutatta tizenkilenc évvel meg­születése után is. Bár az összpontszám alap­ján három muzeális bor vég­zett az abszolút első helyen, az első hat között pedig négy ilyen itallal találkozhattunk, sajnos a muzeális borok több­ségének nem vált hasznára a hosszú érlelés. Többségüket évekkel ezelőtt meg kellett vol­na inni. El kell ugyanis végre fogadni, hogy egy bor nem lesz szép csupán attól, hogy hosszú évekig érlelik. Csak a legkivá­lóbb boroknak használ a több­éves érlelés. Az persze más kér­dés, hogy éppen ezek a borok fogynak el leghamarabb. Az említett cirfandli ellenben a po­zitív példák közé tartozik: né­hány társával egyetemben szépen mutatta, milyen érté­kek előállítására képes Siklós környéke. A másik kiemelt bor a Vy­lyan Rt. cirfandlija: üdítően friss, “ízletes” italnak bizo­nyult. Némi derűlátásra is okot adva, hogy nem kell elfelejte­nünk ezt a ma már alig ismert fajtát. A siklósi borverseny, bár nagy előrelépést hozott az el­múlt esztendőkhöz képest, még várhatóan sokáig nem tudja utolérni a villányi “bor­megmérettetést”. Ezt persze ma még nem is várja el senki, hi­szen Magyarország első szá­mú vörösboros vidékén, Vil­lányban gyakran az országos­nál szigorúbb, így majdhogy­nem nagyobb presztízsű ver­senyeket rendeznek. Nem meglepő, hogy ezúttal is Villány volt az, ahol két fon­tos újítást vezettek be a rende­zők. Az úgynevezett nagy aranyérem az egyik. Eddig a magyar, húszpontos bírálati rendszerben azok a borok kap­tak aranyérmet, amelyeket 18,51 és 20 pont között érté­kelt a zsűri. A villányi kezde­ményezés lényege az, hogy 19 ponttal egy újabb kategória él, a nagy aranyérem, amely a kü­lönleges minőségű borokat il­leti meg. Az újítás figyelemre méltó, ám hangsúlyozni kell azt is: csak akkor válthatja be a hozzá fű­zött reményeket, ha az új érem nem veszi át automatikusan az aranyérem szerepét, és az arany­érem nem válik a gyakorlatban ezüstéremmé. Márpedig ennek a veszélye fennáll. Meg lehet említeni olyan bírálatokat — fő­ként külföldi példákat lehet fel­hozni —, ahol néhány ritkasá­got az eredetileg meghirdetett maximális fölötti ponttal érté­keltek. (Ilyen persze nem a bor­versenyeken, inkább a szaksaj­tóban megjelent borértékelések­kor fordult elő.) Ez — bárhogy is finomítjuk — azt jelenti, hogy a bírálat kénytelen kilépni saját szabály­­rendszeréből. Ennek a veszé­lye tehát mindig fennáll, amit a legtöbb helyen úgy próbálnak kivédeni, hogy korlátozzák az éremmel jutalmazható borok számát. A villányi borverseny másik újítása volt (egyben figyelem­re és követésre méltó gesztusa a kezdő borászatokkal szem­ben), hogy külön csoportban bírálták el a vállalkozói és ter­melői borokat. Vagyis nem ál­lították egymás mellé a mo­dern technikával és helyi vi­szonylatban nagy tőkeerővel rendelkező országos borászte­kintélyeket és a borászkodás­sal amatőrként vagy kezdőként foglalkozó lelkes termelőket. Ez olyan gesztus, amit csak az a borvidék engedhet meg ma­gának, ahol szép számmal ta­lálható sikeres és a vidék bol­dogulásában érdekelt termelő. Hogy az eredmények milye­nek lettek? A villányi borver­senyeken évek óta bíráskodó szakemberek szerint hatalmas változáson megy át a vidék. Évről évre szebbek a borok, így az idén páratlan szépség­ben vonultak fel a nevezett té­telek legjobbjai. Az igazi ítéle­tet azonban majd a fogyasztó mondja ki. Tájékoztatásul min­denesetre mellékelten közöl­jük a siklósi borverseny aranyérmeseinek és a villányi verseny nagy aranyérmet ka­pott borainak listáját. A villányi borverseny nagy aranyérmesei ALKONYI LÁSZLÓ A siklósi borverseny aranyérmes borai 1997. április 18. Termelő Borfajta Évjárat Pont Borkert Kft. Olaszrizling 1981 19,94 Pannonvin Rt. Olaszrizling (szemelt) 1969 19,80 Pannonvin Rt. Nyelveskérs 1973 19,35 Molnár Lajos Tramini 1996 19,33 Fonti Rt. Rizlingszilváni 1996 19,26 Pannonvin Rt. Cirfandli 1978 19,22 Klement József Sauvignon blanc 1996 19,08 Bíró Dezsőné Cserszegi fűszeres 1996 19,04 Tollas Tibor Olaszrizling 1996 19,02 Borkert Kft. Hárslevelű 1991 19,00 Horváth Miklós Szürkebarát 1995 18,98 Horváth Miklós Hárslevelű 1989 18,95 Horváth Miklós Szürkebarát 1995 18,94 Prihoda József Olaszrizling 1996 18,94 Boros József Hárslevelű 1991 18,93 Borkert Kft. Hárslevelű 1989 18,88 Fonti Bt. Kékoportó 1995 18,85 Fonti Bt. Zweigelt 1996 18,83 Németh János Zweigelt 1996 18,83 Vylyan Rt. Cirfandli 1995 18,78 Rajnai József Rajnai rizling 1996 18,75 Preisendorf János Cabernet sauvignon 1993 18,70 Meszlényi Ferenc Cabernet sauvignon 1996 18,70 Preisendorf János Cabernet-kékoportó cuvée 1996 18,70 Eisol Kft. Bánáti rizling 1996 18,70 Fonti Bt. Olaszrizling 1996 18,70 Fonti Bt. Zweigelt José 1996 18,68 Bíró Dezsőné Olaszrizling 1996 18,68 Borkert Kft. Tramini 1996 18,66 Százaj István Olaszrizling 1996 18,66 Kesztyűs György Olaszrizling 1996 18,65 Maticsánácz Márk Zenit 1996 18,64 Bajor Péter Rajnai rizling 1995 18,63 Sárosi Tivadar Zweigelt 1996 18,60 Molnár Lajos Rosé 1996 18,60 Bajor Péter Muscat cuvée 1995 18,60 Laczkovich Miklós Tramini 1994 18,60 Preisendorf János Kékoportó 1996 18,58 Bajor Péter Rajnai rizling 1994 18,58 Molnár Antal Olaszrizling 1996 18,58 Szabadi János Chardonnay 1996 18,55 Százaj István Rajnai rizling 1996 18,55 Józsa Ferenc Olaszrizling 1996 18,53 1997. április 22. Termelő Fajta Évjárat Pont Tiffán’s Bt. Cabernet sauv. barrique 1994 19,58 Tiffán’s Bt. Cabernet sauv. barrique 1993 19,57 Weninger+Gere Kft. Cabernet franc 1995 19,48 Mayer Márton Cabernet sauvignon 1994 19,36 Tiffán's Bt. Cabernet sauvignon 1993 19,36 Vylyan Bt. Cabernet sauv. barrique 1994 19,36 Günzer Zoltán Cabernet sauv. barrique 1995 19,32 Polgár Zoltán Cabernet sauv. barrique 1993 19,30 Weninger+Gere Kft. Cabernet sauvignon 1994 19,26 Preisendorf Gábor Cuvée 1996 19,23 Villányi Borászat Rt. Cuvée 1995 19,20 Mondivin Kft. Cabernet franc barrique 1994 19,16 Bock József Merlot 1995 19,14 Gere Tamás Cuvée 1994 19,12 Teleki Szakképző Hárslevelű 1989 19,12 Szemes József Kékoportó 1996 19,04 Albert János Kékoportó 1995 19,10 Hágen János Kékfrankos (I.) 1996 19,10 Hágen János Kékfrankos (II.) 1996 19,10 Kovács Zoltán Kékfrankos 1996 19,10 Mgtsz, Villány Cabernet sauvignon 1996 19,10 Molnár Lajos Blauburger 1996 19,10 Polgár Zoltán Chardonnay barrique 1995 19,10 Mgtsz, Villány Cabernet sauvignon 1993 19,06 Jekl Béla Cuvée barrique 1994 19,02 Mayer Márton Kékfrankos 1994 19,00 Schuller József Rosé kékfrankos 1996 19,00 Tiffán Imre Cabernet sauv. barrique 1995 19,00 Hosszú előkészületek után gyakorlatilag már fogadó­készen várja a látogatókat az ország első borútja, a siklósi villányi. A Borút Egyesület bábáskodásával felálló vállalkozás egy útvonalra fűzi fel legdélibb borvidékünk látványosságait, vendéglátó- és borkóstoló helyeit. Téved azonban az, aki úgy hiszi, hogy mindössze néhány vállalkozó szövetkezéséről van szó. A borútvonal tagjai csak minősített vállalkozók lehetnek, akik csak meghatározott kritériumok teljesítése után csatlakozhattak a borúthoz, és használhatják annak logóját. A minősítési szempontok kö­zött a kellő információdási kötelezettségtől kezdve a fogyasz­tóvédelmen keresztül a borkultúra és a borvidék bemutatá­sáig összesen nyolc szemponttal találkozhatunk. A tartalmi elvárások mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a megjelenítésre is, így az utóbbi hetekben meg­jelent térképeknek, tábláknak köszönhetően ma egyre rit­kábban találkozni céltalanul kóválygó, célját vesztett turis­tával. Remélhetőleg egyre több borvidékünkön alakul ki a borutak rendszere. Ha ugyanis már vannak jó boraink, megfelelő színvonalon el is kell tudni adni azokat — akár háznál is.

Next