Magyar Szesztermelő, 1928 (31. évfolyam, 1-12. szám)

TARTALOMJEGYZÉK. Oldal Egyesületi közlemények. A mezőgazdasági szeszgyárak kereseti adójának meg­állapítása ..............................................................­............. 23 1927/28. évi zárszámadás és vagyonmérleg ......................... 79 1928/29. évi költségvetés ........................................................... 79 Számvizsgálóbizottság ................................................................. 80 Igazgatóválasztmányi ülések ............................................ 20, 74 Közgyűlés............................................................................ 2, .11, 26 Termelési keret és pótkeret megállapítása 20, 32, 39, 45, 50, 62, 76, 84, 92 Taggyűjtési felhívás...................................................... 65, 73 A Magyar Mezőgazdasági Szesztermelők Országos Egye­sülete 30 éves fennállása ................................................... 2 Krolopp Hugó dr. halála........................................................... 17 Cikkek, műszaki közlemények. Krolopp Hugó dr.: A szeszipar külkereskedelmi jelentő­sége és a mezőgazdasági szeszipar helyzete................. 1 — A drága melasz..................................................................... 8 — Németországban nem jövedelmező a mezőgazdasági szesztermelés ............................................................................... 11 — A szesztermelés és értékesítés rendezése Romániában 12 — A szlovenszkói szeszipar helyzete.................................... 12 — Szovjetoroszország szesztermelése...................................... 13 — A török szeszmonopólium fejlődése.................................. 12 Szilágyi Ernő: Adatok a francia szesziparról....................... 7 — Az abszolutszesz termelési költségei................................ 31 — Abszolutszesz mint motorhajtóanyag............................. 43 — A német Reichsmonopolverwaltung absolutalkohol készülékének üzembehelyezése.......................................... 54 — Szesztermelés növényi hulladékokból és szénből........... 67 — A rozs feldolgozása mezőgazdasági szeszgyárban___ 67 — A cukorrépa, burgonya és maláta idei minősége........ 80 — Szilárdszesz élvezeti célokra...................................... 82 — Az Arland-féle új burgonyamérleg......................... 91 Hérics Tóth Jenő dr.: A habos erjedés........................... 8 — Érdemes-e csicsókát termelni szeszfőzési célokra ? ... 14 — A kilúgozó eljárások répamoslékának öntözésre való fel­használása ................................... 59 — Csicsóka szessze való felhasználása ......................... 66 — Lisztneműek feldolgozása, a rozs­maláta nélküli cukro­sítása, rozsmaláta........................................................ 87 — A konkoly szeszipari jelentősége............................. 91 Rédly Gyula : Új szesztörvény készül Cseh-Szlovákiában.. 33 Kárpáti Jenő dr.: A fenolok jelentősége a különböző motor­szeszkeverékek homogenizálásánál .................................. 9 . Adatok az abszolutszesszel készült motorszeszkeverékek hygroskóposságához...................................................... 53 — Motorikus célokra alkalmas alkoholos szénhidrogén­oldatok előállítása .........................................................61, 68 Osztrovszky Antal: A melászmoslék értékesítése .. 21, 30, 37 — Szeszgyári víz .................................................................49, 54 Horváth István: A berlini Institut für Gärungsgewerbe beszámolója.................................................................... 22 Oldal Horváth István: Diffúziós répacefrék erjesztése átvágással élesztővezetés nélkül ....................................................... 35 — Célszerű-e két egymást követő főzetet együttesen el­cukrosítani......................................................................... 47 Schmidt Elek dr.: A német szeszmonopolium reformja és kitűzött céljai..................................................................... 26 — A mezőgazdasági szeszipar jelentősége............................ 34 Taxner Károly : A jávai cukornádmelász erjedése és össze­tétele .................................................................................. 55 — Az alkohol és elnevezésének története ........................ 89 Perl Áron: A cukorrépa feldolgozása Rapiddal................ 29 Lendvai László : Cukorrépa feldolgozása Rapiddal átvágásos erjesztéssel.................................­...................................... 13 Zelnik János: Hozzászólás a cukorrépa feldolgozása Rapid­dal című cikkhez ............................................................. 36 Dobler Lajos: Hozzászólás a cukorrépa feldolgozásához .. 41 Hunyady István : A cukorrépa cukortartalma 1927-ben .. 43 Benedek László: A maláta különböző értékesíthetőségei . 81 Müller Márk: Tapasztalatok a rozs szeszgyári feldolgozása körül.................................................................................... 87 Különfélék. Tanfolyam szeszgyártulajdonosok és vállalkozók részére . 9 Új mezőgazdasági szeszgyártulajdonosok ................................ 15 Ecetmesteri tanfolyam ............................................................... 16 Szeszgyárvezetői tanfolyam ....................................................... 32 A mezőgazdasági szeszgyárak kontingensének felemelése Jugoszláviában ..................................................................... 39 A szeszmérőgépek javítási költsége ..................................... 38 A szesztermelési keret emelése Németországban................ 40 ,, „ „ „ Cseh-Szlovákiában.............. 45 A lengyel szeszmonopólium......................................................... 45 Konzervipari tanfolyam ............................................................. 51 Az egyes államok szeszárainak összehasonlítása.................... 57 A szeszkontingens megállapítása és felosztása Cseh-Szlová­kiában ..................................................................................... 57 A szeszipar helyzete Bulgáriában............................................. 57 Részesedési kulcs Cseh-Szlovákiában................................. 62 Szeszgyárvezetők gyűlése Nyíregyházán .................................. 69 Szeszforgalmi adó Cseh-Szlovákiában........................................ 70 Likőripari tanfolyam................................................................... 84 Mesléketetés állami támogatással Ausztriában ...................... 92 Szesztermelési és forgalmi kimutatások 15, 23, 31, 39, 45, 51, 57, 62, 70, 83, 92 Irodalmi szemle és könyvismertetés. Horváth István: „Hogyan befolyásolja a hőmérséklet a diasztáznak a legkedvezőbb savanyúságát“-hez ........ 14 Szilágyi Ernő: „Destillieren und Rektifizieren“-hez ............ 44 — „A szeszgyártás kézikönyvedhez...................................... 55 Érsek Albert: „A melászmoslék nitrogénanyagairól és a melásznitrogén átalakulásáról az alkoholos erjedés közben“-hez ........................................................................... 56 Hérics Tóth Jenő dr.: „Spórás hőtűrő tejsavbaktériumok“­hez........................................................................................... 83

Next