Magyar Szesztermelő, 1934 (37. évfolyam, 1-12. szám)

TARTALOMJEGYZÉK Oldal Egyesületi és hivatalos közlemények : Igazgatóválasztmányi gyűlések......................................... 2, 29, 95 Közgyűlés......................................................................................... 4 Újonnan engedélyezett mezőgazdasági szeszfőzdék................. 18 Pótkeretkiosztás .......................................................... 9, 13, 32, 79 Hirdetmény az új mezőgazdasági főzdék engedélyezése tár­gyában .......................................................................................... 27 A mezőgazdasági szeszfőzdék kereseti adójának ügye___26, 31 Rendelet a szeszfőzdék kereseti adójának kivetése tárgyában 31 Rendelet a borfogyasztási adó és szeszfogyasztási adópótlék rendezéséről........................................................ ....................... 44 Felhívás burgonya- és cukorrépavizsgálati minták beküldésére 78 Ideiglenes keretkiosztás az 1934/35. évre................................. 79 Termelési kölcsön és előlegár 1934/35-ben................................. 79 Termelési keret időszaki felemelése .............................................. 95 Jelentés az egyesület 1933/34. évi működéséről....................... 103­­ Cikkek, műszaki közlemények : Benedek László: A tengeri keményítő- és nedvességtartalma. 24 — A cukorrépa cukortartalma 1933-ban ............................... 25­­— A burgonya keményítőtartalma 1933-ban .......................... 25 Glaser Géza: Óvakodjunk a túlforró moslék etetésétől............. 25 Hérics Tóth Jenő dr: A burgonya reszelése vagy gőzölése-e a gazdaságosabb feltárás?.................................................. 8, 16 — Ásványi anyagok jelentősége, tekintettel a szeszmoslékokra 15 ■— A vermelt moslék tápértéke ................................................ 32­­— Az orosz szeszipar első ötéves tervének eredményei____ 34 — A burgonya keményítőértékének mérésénél előforduló hibaforrások.....................................­­­­­41 — A tüzelőszerek fűtőértéke...................................................... ..47 — Bevermelt répamoslék anyagvesztesége.............................. 55 A zárt erjesztőkádak előnyei .........­­.............. . 64 — A répaszeletelés jelentősége a lé­nyerésénél..................... 65­­— Az Institut für Gährungsgewerbe szeszgyári csoportja 1932/33. évi működése ......................................................... 71 — Katidinos sterilizáció az erjedési iparokban..................... 72 — Az élesztő, takarmányélesztő és facukorélesztő termelé­sének lényege .................................................................. 79. 87 — Burgonyaszár és levélzet mint takarmány...................... 89 ■— Kozmaolajelválasztás árpa- és zabmalátából................... 96 — Benzin gyors meghatározása a benzin-szeszkeverékben . 98 — Szárazság és csontlágyulás, rossz erjedés........................... 108 — Faszén és répalevél, répafej, moslék takarmányozásánál 108 — Burgonya besavanyítási költségei a német szeszgyárakban 109 Neubauer Mihály: Különböző élesztőtápanyagok gyakorlati értéke ........................................................................................ 33 — Nagy cukorfokú répalevelek nyerése Rapid kilugróval.. 50 — Burgonyapehely és annak feldolgozása szesszé................. 97 Rédly Gyula: Szesztermelők újéve .............................................. 1 — A szeszgyárakban feldolgozott rozs bolettakötelezettsége 9 — A pótkeret felosztása és a szeszfőzdék termelése........... 13 — A mezőgazdasági szeszfőzdék kereseti adójának ügye 13, 27 ■— A szeszipar helyzete nem igazolja a gazdasági optimizmust 39 — A mezőgazdasági szeszipar kérdései a Nemzetközi Mező­gazdasági Kongresszuson ...................................................... 60 — Kállay Miklós kitüntetése ..................................... 74­­— Hoyos Miksa gróf kitüntetése.............................................. 77 •— Az új szesztermelési évad küszöbén.................................... 78 ■— Az új szeszkampány kilátásai................................ 85 •— A motorszeszhasználat befolyása a motorkészítés fejlő­désére .............................................................................. 91 — Darányi István­­ (október 20-i rendkívüli szám) ... 1—4 Szilágyi Ernő: A Barbet-féle kettős gőzteljesítményű és lég­üres térrel működő lepárló-finomító készülék ................... 49 Oldal Szilágyi Ernő: Franciaország szesziparának helyzete a motor­szesztermelés szemszögéből nézve.......................................... 86 Taxner Károly: Újabb eredmények a cellulóze-erjedés terén. 23 — A nemzetközi mezőgazdasági ipari konferencia Párizsban 40 — Nagybritannia erjedés ipara 1—IV................... 80,88,97, 106 Névtelenül megjelent közlemények : (—): A borkrízis és a gyümölcspálinkakérdés a szeszipar néző­szögéből (II. rész).................................................................. 5 (—): Hogyan számolja el a Szeszértékesítő borpárlatot......... 8 (—): A bortermelés válságának oka és orvoslása................... 14 (—): A szőlőtermelés, a mezőgazdasági szeszipar és az irányító gazdálkodás .................­.......................................................... 21 (—): Pillanatfelvételek........................... 26, 36, 40, 52, 69, 99 (—): Egymillió szilvafa................................................................... 43 (—): Az égetett szeszesitalok vasárnapi kimérési tilalma és az idegenforgalom.................... 44 (—): A borválság a földmívelésügyi minisztérium költségvetési vitájában ................................................................................. 47 (—): Megjegyzések a francia borkérdéshez................................ 53 (—): Hoyos Miksa gróf felsőházi beszéde a borválság és szesz kérdéséről................................................................................. 57 (—): A szeszipar és a borválság helytelen megítélése a közgazdasági irodalomban........................................... 63, 69 (—): Lehet-e a borválságot orvosolni az italszesz és ecet gyár­tásának a bor részére való kisajátításával..................... 58 (—): Lapszemle.................................................................... 81, 90 Különfélék : Új igazgatósági tagok a Szeszértékesítő Rt.-nál..................... 10 A „Terra“ szeszgázfőző........................ 11 Csehország mezőgazdasági szervezkedése ........................ 17 Szeszgyári könyvelési minta.......................................................... 17 Új mezőgazdasági szeszfőzdék engedélyezése................... 18, 27 S­zeszárdifferenciálás Csehországban ............................................ 18 Szeszátvételi árak Romániában.................................................... 19 A benzinkeverék készítésének szabályozása Csehországban.. 19 A pótkeret előlegárának felemelése ............................................ 36 A szeszadóbevétel csökkenése ...................................................... 43 A mezőgazdasági szeszfőzdék termelése .................................... 44 Szeszkiviteli prémium Lengyelországban.................................... 44 Motorszesz Angliában ..................................... 52 A mezőgazdasági szeszfőzdék termelése .................................... 55 Nemzetközi mezőgazdasági kongresszus Budapesten ............. 55 Szeszfokolás.......................................................................................... 55 Hoyos Miksa gróf válasza a szőlősgazdák állásfoglalására.. 66 Külföldiek tanulmányútja Harmatosra...................................... 66 Kállay Miklós kitüntetése ............................................................ 74 Konzervipari tanfolyam ................ 74 Koós Mihály dr. kitüntetése........................................................... 82 A sajtolt élesztő megadóztatása Ausztriában ......................... 92 Az európai államok szeszfelhasználási adatai ......................... 107 Az égetett szeszesital vasárnapi kimérési tilalmának enyhítése 110 Darányi István­­, 1934 október 20-án megjelent rendkívüli szám ....................................................................................... 1—4 • Irodalmi szemle és könyvismertetés: Moslék szárítása és vermelése...................................................... 18 A fagázok (generátor) és a motalkó .......................................... 18 A fehérjék biológiai értéke............................................................. 35 Kiadóssági érték a nemes párlatok, likőrök megítélésénél___ 35 Befolyásolja-e az utódokat a mértéktelen szeszivás............... 35 Konzerválószerek befolyása az enzimekre................................. 35 Az oxigén befolyása a szeszes erjedésre.................................... 43 “Pátria"-nyomda R.-T., Budapest, IX., Üllői­ út 25. Felelős vezető : Magyary István 344314

Next