Tejgazdasági Szemle, 1927 (7. évfolyam, 1-24. szám)
1927-01-01 / 1. szám
1927 január 1 TEJGAZDASÁGI SZEMLE 3 Legolcsóbb, legmodernebb szerkezetű, legélesebben fölöző, legtökéletesebb kivitelű, legtartósabb, legkevesebb alkatrészt fogyaszt a Westfalia-Separator Legjobb és legolcsóbb Vaj- és sajtgyártási gápok és eszközök, sajtruhák, tejoltó. Tejcsarnoki berendezések, pasztőrök, szivattyúk. Mesterséges hűtőgépek, tejhűtőkészülékek. Kannák, ónozott bádogáruk, szűrök stb. Serarator alkatrészek kaphatók. STANCA JÓZSEF gépüzletében Budapest, IX., Ráday u. 28. Telefon: 25-73 Vétel előtt saját érdekében kérjen árajánlatot! rendben böki, gyúrja, nyomja, simogatja, dörzsöli, rázza, egyszóval kenegeti (masszálja) a tőgyet VL—2 percig a rendes kifejés után. A tőgy legparányibb részét sem hagyja ki. Ha a tőgy látszólag kiürült, az első és hátsó tőgynegyedeikből először két-két nyomogató és simogató fogással még csal ki tejet. De ez sem a legutolsó csepp. Újabb kenegetésre — utánfejés — még újra bír tejet kifejni a tőgyből, írásban nagyon nehéz és hosszadalmas visszaadni Hegelund fogásait. Aki ezek iránt közelebbről érdeklődik, leghelyesebben a kizárólag e tárggyal foglalkozó művekhez fordul. Hegelund fejőfogásaival fejezve be a fejőst, több és zsírosabb tejet kapunk. Henkel kiséretében minden fejesnél 3—4%-kal több tejet és 6.2%-kal több zsírt kapott. Wall szerint a napi tejmennyiség 4.5% -kal, a zsírmennyiség 9.2%-kal (3—30.2%) növekedett. Tehenenként és naponként kb. 0.5 kg, tejjel és 40 gr. zsírral kaptak a kísérletezők többet. A nagyobb haszon tehát megérdemelné a fejőfogásokkal járó több fáradtságot. Wenk és mások szerint is tévedés a Hegelund eljárással nyert több tejet nyereségnek minősíteni. Azt találta ugyanis, hogy a tehén azután a következő fejesnél annyival kevesebb tejet és zsírt ad, mint amennyit a fejőfogásokkal mégkikényszerítünik belőle. Csak előleg ez szerinte a következő fejes rovására. Hegelund fejtési eljárása mintegy húsz éve nagy port vert fel. Nagy tehenészetekben azonban nehéz és nem célszerű bevezetni, mert a fejes tartamát nagyon megnyújtja. Ugyanis még a legjobb fejének is 1 */2—2 percre van szüksége az összes fogások végrehajtására. Ott azonban, ahol csak néhány tehénről van szó, ajánlatos és érdemes a fejtést a rendszeres tőgymasszással befejezni. Egy gyakori kérdés, hogy a száraz, vagy nedves kézzel való fejés helyes-e. A fejők egy része fejés közben nedvesíti kezeit, hogy síkosabbak legyenek. Az ujjal való fejtésnél nem is nélkülözheti a fejő a kéz nedvesítését. A kéznek ezen nedvesítése, miután a csecs és kéz szennyét oldja, lemossa a tejbe és fertőző lőgylobok terjesztője, kerülendő. Tiszta tejet nedves fejéssel nem lehet fejni. A fejő kezének zsírozása csak előnyös, mert megakadályozza a csecs bőrének nedves, hideg időben gyakran bekövetkező kiállását. A fejőszék alján kis tartályt alkamaznak a zsír elhelyezésére. A fej és műveletét a fejő végzi, tehát azzal is kell fogalkoznunk. A fejő egyik igen fontos kelléke, hogy egészséges legyen. Fertőző, vagy undort keltő betegségben, u. m. bőrgyulladással, kiütésekkel, vagy épen tüdővészben, lzeszen szenvedő fejet ne alkalmazzunk. A tüdőbajosokat tuberkulózis, sorvadás belügyminiszteri rendelet ki is ütja az istállókból. De ha a fejő családjában vörheny, skarlát diftéria, tífusz, vagy más fertőző betegség van, ám fogjuk a fejesre alkalmazni a fejét, míg a baj el nem fiait. Ha netán a feje maga ment át az említett betegségek ejgyikén, igen könnyen még az üdülés szakában is fertőzheti a tejet. A tejtermelő emberbaráti kötelessége ezekre ügyelni. Higgémikus tejet termelő tejgazdaságokban a fejők hetenkint egyszer fürdenek és tiszta fehérneműt kapnak. Csak gyakorlott, ügyes és mindenekelőtt tisztasági érzékkel bíró fejőt alkalmazzunk, aki egyúttal jól is érti mesterségét. Hírhedten piszkos, hanyag, ügyetlen fejőt ne alkalmazzunk. A piszkos fejő munkáját a legjobb berendezés is nehezen tudja jóvátenni, hiábavaló ily istállóban minden pontos utasítás és tisztasági rendszabály. A rossz fejő pedig rossz fejessel napról-napra kisebbíti a tejhozamot és a tejgazdaság jövedelmét. Igen gyakran egy időre, vagy örökre megrontja a tehenek tőgyét és így több kárt, mint hasznot tesz. A fejőkérdés úgy Európa, mint Amerika tejgazdaságának állandó problémája. Mindenütt nehéz fejőket, különösen jó fejőket kapni. Jó fejőket nevelnünk kell! Említettük, hogy külföldön fejő tanfolyamokon tanítják a helyes fejest és a fejessel összefüggő kérdéseket. De ily tanfolyamok hiányában a termelő maga is kézbe veheti a fejők nevelését és oktatását, ha az ehhez szükséges ismeretek birtokában van. Nem fogja megbánni, ha ezt teszi! A kézi fejés egyetlen eszköze a fejősajtár. Szemeljünk ennek is néhány szót. A legjobb fejősajtát egy darab ónozott, vasbádogból sajtolt és hegesztés sehol sincs rajta. Ilyenben nincsenek sehol hézagok, sarkok, rések, ahol tejmaradékok visszamaradva, baktériumok fészkéül szolgálnának, melyekről a tej erősen fertőződik. Alakja legkényelmesebb a lapos u. n. enzenbergi fejősajtár. Minél kisebb szájú legyen, mert akkor fejés közben annál kevesebb piszok és baktérium hull a tejbe. A fejősajtár nyílásának kisebbítése végett lyukas fedelet alkalmazunk arra, u. n. fedett fejősajtár. Ez a fedél azonban, melyet bármely bádogos elkészít, ne tölcsérszerűen vezessen a fejősajtár üregébe, mert akkor a fedélre hulló szenynyet a tej bemossa a fejősajtárba. Tető, vagy ernyőformájú legyen a fejősajtár fedele. A kis nyílású fejősajtárba fejni ugyan némi ügyességet igényel, de a tapasztalat szerint hamar beletanul a feje, ha megvan a kellő jóakarata. A tapasztalatok szerint igen fontos, hogy a fejés alatt a tehenek nyugalmát mi sem zavarja. A nyugalom hiánya csökkenti a tejmennyiséget. A tejhozam érdekében minden olyan elkerülendő, ami a teheneket nyugalmukból kizavarná, avagy éppenséggel felizgatná, megijesztené. Idegen személyek tartózkodása az istállóban már nyugtalanítja a teheneket. Erős izgalmat okoznak a kutyák. Durva bánásmód, félelem, ijedtség, fájdalomérzés behatása után nem adja le a tehén egész tejét, vagy teljesen visszatartja. Különösen, ha fejes közben ijed meg a tehén, szembetűnő a visszatartás jelensége. Hirtelen eltűnik a tej! A tőgybimbó vivőereinek hirtelen megtelődése elzárja a tejöböl tőgybimbós részét és ennek folytán akadályozott a tejnek a bimbóba való jutása. Kiválthatja a tej vissza tartását még