Tejgazdasági Szemle, 1939 (19. évfolyam, 1-24. szám)
1939-01-15 / 1. szám
XIX. ÉVFOLYAM. A m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter 41.325/1938. V/2. sz. rendeletével a Tejgazdasági Szemlét az önálló gazdasági népiskolák tantestületi, a felső mezőgazdasági iskolák, tanító- és tanítónőképző-intézetek és a polgári iskolák tanári könyvtárai számára megrendelésre ajánlotta. SZERKESZTŐSÉG ÉS KIADÓHIVATAL: BUDAPEST, I., VAK BOTTYÁN U. 3., III. 5. TELEFON: 2-59152. Hivatalos órák: hétfő, szerda, péntek 9—12.______ Özv. Dr Kovács Józsefné ST, 1939. január 15. *• !*• KXpi-33átt" Bu.cU.pest*YIII* Jdraecí kUxut• TEIGAauhmui suHLE EGYETEMES TEJGAZDASÁGI, TEJTERMÉKIPARI ÉS KERESKEDELMI SZAKLAP ÁRJEGYZŐBIZOTTSÁGJ: Január 30-án, hétfőn fél 6 órakor tartja legközelebbi ülését. )M: 1. Csiszár József ft Dohai Gyula: Juhsajt pasztőrözött tejből. 2. A tej a rádióban. 3. Dr. Kisfaludi Imre: Tejtermelő gazdák Címadományozások, kinevezések, előléptetések dasági Zsebkönyv 1939. 9. Piaci jelentés. 10. Külföldi piacok. 11. Budapesti tej- és tejtermékri Hirdetések érdekközösségének jogviszonyai. 4. A jódtartalom határa.» vajkijja Ilysé a földművelési minisztérium státusaiban. 6. HírekKat 101 p h - Szent II.J LAPTULAJDONOS FELELŐS SZERKESZTŐ ÉS KIADÓ: MEGJELENIK MIHÓ 15-ÉN . Jo AN ELŐFIZETÉSI ÁRA: NEGYEDÉVRE 4.80 P, FÉLÉVRE 9 P, Egyes szám 80 PL Külföldre a fenti árak kétszeres.. ________Postatakarékpénztári csekkszámla 4912&_______ Juhsajt passziót úszott tejből (A „Csermajori-juhsajt“ készítése.) írták: Csiszár József kíséri, adjunktus és Dobai Gyula gazdátan. Hazai statisztikai adatok szerint az évenként fejt juhtej mennyiség 25 millió liter körül van. Ez legnagyobb részben, mint gomolya, illetőleg juhtúró értékesül és csak elenyésző mennységben készül belőle sajt is. A juhtúró legnagyobb hibája, hogy gyorsan csipősödik s ezért ritkán értékesül a megfelelő árban. A juhsajtféleségekkel szemben is állandó panasz tárgya az erős, tolakodó szag és az ezzel kapcsolatos erősebb, nem mindig kellemes „birkaíz“. A juhtej jobb értékesítése céljából a csermajori M. Kir. Tejipari Szakiskola a M. Kir. Tejgazdasági Kísérteti Állomással karöltve, dr. Schandl József ny. egytemi tanár kezdeményezésére egy jóminőségű, a juhsajt általános hibáitól ment sajtféleség készítését határozta el. Minthogy a kényesebb ízlésű közönség a nem csípős, enyhe ízű, de emellett kellemes aromájú és zamatos sajtokat részesíti előnyben, a cél, egy olyan sajtféleség készítése volt, mely nem mint másod-, vagy harmadrendű termék kerül a kereskedő polcára, hanem, amely mint a legfinomabb csemegesajtok méltó versenytársa foglalhatja el a sajtok között a helyét. Részben a csermajori Szakiskola tejüzemének kísérleti sajtkonyhájában, részben a magyaróvári Tejgazdasági Kísérleti Állomás üzemi laboratóriumában folytatott kísérletek után sikerült a célnak megfelelő sajtféleséget előállítani, melyet a Szakiskola üzeme „Csermajori-juhsajt“ néven hoz forgalomba. A kísérletek elvégzését lehetővé tette egyrészt a M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium pénzbeli támogatása, másrészt a hg. Esterházy-uradalmak jószágfelügyelőségének és a magyaróvári Gazdasági Akadémia igazgatóságának előzékenysége, amellyel a kísérletekhez szükséges juhtejet rendelkezésre bocsájtotta. A pasztőrözött tejből való juhsajt készítésének leírásánál tekintettel voltunk a juhtenyésztő gazdaságok sokszor primitív viszonyaira és egyszerű berendezésére. Nem hagyhattuk azonban figyelmen kívül a sajtkészítés legújabb elveit sem és ezért sok esetben eltértünk a juhsajt-készítés „ősrégi“, „apáinktól tanult“ módszereitől és a legegyszerűbb sajtkonyhába is bevisszük azokat az eljárásokat, melyek nélkül ma már a legügyesebb sajtmester sem boldogulhat, ha állandóan jó és kiegyenlített minőséget akar készíteni. Az egész világon több mint 4 és millió megelégedett szeparatortulajdonos dicséri az ALFA áruk minőségét. Kedvező fizetési feltételek ALFA SEPARATOR RT., Budapest, központ és gyár, XI., Csurgói utca 15. Telefon: 25-88-24. Városi üzlet: Vili., Baross utca 6. Telefon: 13-14-35.