Tejgazdasági Szemle, 1939 (19. évfolyam, 1-24. szám)

1939-01-15 / 1. szám

XIX. ÉVFOLYAM. A m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter 41.325/1938. V/2. sz. rendeletével a Tejgazdasági Szemlét az önálló gazdasági népiskolák tantestületi, a felső mezőgazdasági iskolák, tanító- és tanítónőképző-intézetek és a polgári iskolák tanári könyvtárai számára megrendelésre ajánlotta. SZERKESZTŐSÉG ÉS KIADÓHIVATAL: BUDAPEST, I., VAK BOTTYÁN­ U. 3., III. 5. TELEFON: 2-591­52. Hivatalos órák: hétfő, szerda, péntek 9—12.______ Özv. Dr Kovács Józsefné ST, 1939. január 15. *• !*• K­­Xpi-33átt" Bu.cU.pe­st*YIII* Jdraecí kUxut­­• TEIGAauhmui suHLE EGYETEMES TEJGAZDASÁGI, TEJTERMÉKIPARI ÉS KERESKEDELMI SZAKLAP ÁRJEGYZŐBIZOTTSÁGJ: Január 30-án, hétfőn fél 6 órakor tartja legközelebbi ülését. )M: 1. Csiszár József ft Dohai Gyula: Juhsajt pasztőrözött tejből. 2. A tej a rádióban. 3. Dr. Kisfaludi Imre: Tejtermelő gazdák Címadományozások, kinevezések, előléptetések dasági Zsebkönyv 1939. 9. Piaci jelentés. 10. Külföldi piacok. 11. Budapesti tej- és tejtermé­kri Hirdetések­ érdekközösségének jogviszonyai. 4. A jódtartalom határa.» vaj­­kijja Ilysé a földművelési minisztérium státusaiban. 6. HírekKat 101 p h - Szent I­I.J LAPTULAJDONOS FELELŐS SZERKESZTŐ ÉS KIADÓ: MEGJELENIK MIHÓ 15-ÉN . Jo­ AN ELŐFIZETÉSI ÁRA: NEGYEDÉVRE 4.80 P, FÉLÉVRE 9 P, Egyes szám 80 PL Külföldre a fenti árak kétszeres.­. ________Postatakarékpénztári csekkszámla 4912&_______ Juhsajt passziót úszott tejből (A „Csermajori-juhsajt“ készítése.) írták: Csiszár József kíséri, adjunktus és Dobai Gyula gazdá­tan. Hazai statisztikai adatok szerint az évenként fejt juh­tej mennyiség 25 millió liter körül van. Ez legnagyobb részben, mint gomolya, illetőleg juhtúró értékesül és csak elenyésző menny­­ségben készül belőle sajt is. A juhtúró legnagyobb hibája, hogy gyorsan csipősödik s ezért ritkán értékesül a megfelelő árban. A juhsajtféleségekkel szemben is állandó panasz tárgya az erős, tolakodó szag és az ezzel kapcsolatos erősebb, nem mindig kelle­mes „birkaíz“. A juhtej jobb értékesítése céljából a csermajori M. Kir. Tejipari Szakiskola a M. Kir. Tejgazdasági Kísérteti Állomással karöltve, dr. Schandl József ny. egytemi tanár kezdeményezésére egy jóm­inőségű, a juhsajt általános hibáitól ment sajtféleség ké­szítését határozta el. Minthogy a kényesebb ízlésű közönség a nem csípős, enyhe ízű, de emellett kellemes aromájú és zamatos saj­tokat részesíti előnyben, a cél, egy olyan sajtféleség készítése volt, mely nem mint másod-, vagy harmadrendű termék kerül a kereskedő polcára, hanem, amely mint a legfinomabb csemege­sajtok méltó versenytársa foglalhatja el a sajtok között a helyét. Részben a csermajori Szakiskola tejüzemének kísérleti sajt­konyhájában, részben a magyaróvári Tejgazdasági Kísérleti Állo­más üzemi laboratóriumában folytatott kísérletek után sikerült a célnak megfelelő sajtféleséget előállítani, melyet a Szakiskola üzeme „Csermajori-juhsajt“ néven hoz forgalomba. A kísérletek elvégzését lehetővé tette egyrészt a M. Kir. Föld­­mívelésügyi Minisztérium pénzbeli támogatása, másrészt a hg. Esterházy-uradalmak jószágfelügyelőségének és a magyaróvári Gazdasági Akadémia igazgatóságának előzékenysége, amellyel a kísérletekhez szükséges juhtejet rendelkezésre bocsájtotta. A pasztőrözött tejből való juhsajt készítésének leírásánál te­kintettel voltunk a juhtenyésztő gazdaságok sokszor primitív vi­szonyaira és egyszerű berendezésére. Nem hagyhattuk azonban figyelmen kívül a sajtkészítés legújabb elveit sem és ezért sok esetben eltértünk a juhsajt-készítés „ősrégi“, „apáinktól tanult“ módszereitől és a legegyszerűbb sajtkonyhába is bevisszük azokat az eljárásokat, melyek nélkül ma már a legügyesebb sajtmester sem boldogulhat, ha állandóan jó és kiegyenlített minőséget akar készíteni. Az egész világon több mint 4 és­­ millió megelégedett szeparatortulajdonos dicséri az ALFA áruk minőségét. Kedvező fizetési feltételek ALFA SEPARATOR RT., Budapest, központ és gyár, XI., Csurgói­ utca 15. Telefon: 25-88-24. Városi üzlet: Vili., Baross­ utca 6. Telefon: 13-14-35.

Next