Többtermelés, 1954 (8. évfolyam, 1-12. szám)
1954-01-01 / 1. szám
Az élelmiszeripar feladata az új kormányprogramm megvalósításában ALTOMARE IVÁN Pártunk Központi Vezetőségének határozatai új szakaszt jelentenek szocialista építésünkben. Új feladatokat tűznek ki és új módszereket követelnek a gazdasági vezetőktől és az összes dolgozóktól. A Központi Vezetőség határozatai megszabják a szocializmus építésének helyes útját az adott viszonyok között és biztosítják a szocialista gazdaság alaptörvényének fokozott érvényesítését. A népgazdaság fejlesztése és a népgazdaságon belül a helyes arányok kialakítása a dolgozó nép életszínvonala emelésének érdekében történik. Ez a munkásosztály politikája, amely alkalmas arra, hogy megerősítse szövetségét a dolgozó parasztsággal és biztosítsa az elért eredmények megszilárdítása alapján szocialista építésünk további előrehaladását. Pártunk határozatai és kormányunk új programmja igen nagy feladatokat tűz az élelmiszeripar elé. Az élelmiszeripar eredményes munkája jelentős mértékben tud hozzájárulni a dolgozók életszínvonalának emeléséhez. A dolgozók nem utolsó sorban azon mérik le életszínvonaluk emelkedését, hogy több, jobb minőségű és nagyobb választékú élelmiszeripari cikk áll rendelkezésükre. Pártunk határozata és kormányunk programmja fokozza az élelmiszeripar dolgozóinak és vezetőinek felelősségét dolgozó népünkkel szemben. Az új kormányprogram elsősorban azt a feladatot jelenti számunkra, hogy gondoskodjunk a lakosság bőséges, ízletes, kifogástalan minőségű és nagy tápértékű élelmiszerekkel történő ellátásáról. Pártunk, amikor ilyen jelentős feladatokat tűz elénk, gondoskodik a feladatok megvalósításának lehetőségeiről is. A mezőgazdaság fokozott fejlesztése egyben az élelmiszeripar nyersanyag-bázisának kiszélesítését is jelenti. Az élelmiszeripar fejlesztése nem volna megoldható a mezőgazdaság fokozott ütemű fejlesztése nélkül, de az élelmiszeriparnak is jelentős szerepe van a mezőgazdasági termelés szervezésében és a parasztsággal való közvetlen termelési kapcsolatok útján a mezőgazdaság terméshozamának emelésében. Az élelmiszeripar minőségi cikkei fokozzák a mezőgazdasági dolgozók érdekeltségét termelésük emelésében és a mezőgazdasági termékek minőségének megjavításában. Másrészről az élelmiszeripar fokozódó igényei a mezőgazdasági nyersanyagokkal szemben ugyancsak előidézik a mezőgazdasági termékek minőségének megjavítását is. Természetesen, mivel a mezőgazdaság fejlődése előfeltétele az élelmiszeripar mennyiségi termelése fokozásának, az élelmiszeripari cikkek közül többnek nagyobb fokú mennyiségi növekedése egyik napról a másikra nem valósítható meg. Éppen ezért nem is szabad olyan várakozással tekinteni a Központi Vezetőség határozatainak végrehajtása elé, hogy máról holnapra minden felmerülő problémát maradéktalanul meg tudunk oldani és nincs szükség a dolgozók erőfeszítésére, alkotó kezdeményezésére. Nem helyezkedhetünk arra az álláspontra sem, hogy az ipar valamennyi igényét nyomban ki lehet elégíteni és azonnal hatalmas arányú építkezésekkel raktárbővítésekhez, technikai berendezéseink teljes átszereléséhez foghatunk. Tisztán kell látnunk, hogy mindez csak a népgazdaság általános fejlődésének ütemében történhetik meg. Saját erőink helyes megszervezésével azonban ezt az ütemet meggyorsíthatjuk. Az élelmiszeripar az adott lehetőségek figyelembevételével elkészítette 1954. évi tervét. Az elmúlt év viszonylag jobb termése, nyersanyagbázisunk fejlődése lehetővé tette, hogy az ipar 1953. I. negyedévéhez képest 1954 I. negyedévében 18%-kal emelte a termelés volumenjét. Számos gyártmányunk termelése jelentős fejlődést mutat 1954. I. negyedévében 1953. IV. negyedévéhez képest. Nyershústermelésünk 18.8%-kal, kolbászfélék gyártása 27.8%-kal, a tojástermelés 39.7%-kal, a száraztészta gyártása 19,7%-kal, a zsír, zsírszalonna termelése pedig 27,8%-kal lesz magasabb, mint 1953. IV. negyedévében. A mennyiségi termelés fokozása mellett jelentős feladataink vannak a minőség javítása terén is. Természetesen vannak olyan területek, ahol a minőség emelése elsősorban nyersanyag kérdése, ami bizonyos eddig hiányzó nyersanyagok biztosítását teszi szükségessé. Az élelmiszeriparban a minőség emelésének azonban számos olyan lehetősége is van, amelyhez sem több anyagra, sem új gépekre vagy egyéb beruházásokra nincs szükség. Fel kell tárnunk az összes belső erőforrásainkat. A munkaverseny és sztahanov-mozgalom fejlesztése, a műszaki és szervezési intézkedések időben való megvalósítása, a technológiai fegyelem megszilárdítása, a selejt felszámolása, a dolgozók javaslatainak felhasználása, az üzemi higiénia kérdésével való rendszeres foglalkozás és nem utolsó sorban a szakmai oktatás helyes megszervezése a minőség jelentős emelését fogja eredményezni. Különösen nagy jelentősége van a technológiai és higiéniai előírások legszigorúbb betartásának. A mennyiségi termelés érdekében az üzemek vezetői sokszor elnézik a technológiai előírások elhanyagolását, egyes munkafolyamatok kihagyását. Az ilyen magatartást nem szabad megtűrni, mert az előírásoktól való legkisebb eltérésnek is minőségcsökkentő következményei lehetnek. A dohányiparban például, ha csupán a szivarkák csomagolását végzik gondatlanul és elmulasztják a dobozok megfelelő leragasztását, a szivarkák gyorsabban kiszáradnak és a dohány kiszóródhatik. A higiéniai előírások betartására is nemcsak azért kell különösen figyelni, mert a