Unio - Sütőiparosok Lapja, 1932 (32. évfolyam, 1-24. szám)

1932-01-01 / 1. szám

1932 [január 1. UNIO SÜTÖIPAROSOK LAPJA 3 ALAPÍTÁSI ÉV 1903. STRACK-féle LEGRÉGIBB Kecskeméti Árpád valódi RADEBURGI kemence-HAZAI CÉG BUDAPEST, VII., Rottenbik­er ucca 48. szám.A Több kiállításon kitüntetve. fenéklapok SÜTŐ és CUKRÁSZ Telefon : József 365-46. Sürgönyeim : Keméti. Budapest. KIZÁRÓLAGOS GÉPS­Z FIRMÁBAN. Szállít raktárról , lerakata, minden sü­tő- és cukrászipari gépet és kelléket. Kizárólag elsőrendű gyártmányok ! Gyári árak. Visszonteladók­ A fővárosi sütőipart és a napisajtót régen fog­lalkoztatta ehez hasonló jelentőségű gazdasági kér­dés. Arról van szó, hogy addig, míg a viszonteladás kérdése törvényben vagy rendeletben szabályozva nincsen, addig a kenyér és sütemény árát lényege­sen csökkenteni nem lehet. A külföldnek majdnem valamennyi kultur­álla­­mában ismeretlen fogalom és idegen szó a viszont­eladód. Kenyeret és süteményt csak a péknél lehet kapni. Kivétel volt e részben az Osztrák—Magyar Monarchia. Csak nálunk vált rendszerré az a szo­kás, hogy a fogyasztó nem a sütőmesternél, hanem a fűszeresnél és más viszonteladóknál szerezte be szükségletét. Ez a rendszer hozta magával, hogy a verseny folytán a viszonteladók a nagybani árat állandóan nyomták lefelé és ennek révén folyton nőtt a viszonteladói haszon. Ez tette viszont szük­ségessé, hogy a hatóság a viszonteladói hasznot már béke idején szabályozza. A most dúló nagy gazdasági válság nyomán aktuálissá vált az élelmiszerek kicsinyben­ árának rendezése, a drágulás meggátlása. Ez a fontos kér­dés irányította a viszonteladás kérdésére József Fe­renc főherceg őfensége figyelmét, aki már­ jó ideje foglalkozik a napirenden levő gazdasági és társa­dalmi problémákkal. A kenyér- és süteményárak mérséklésének kér­déséről őfensége a lapok közlése szerint beható ta­nulmányt írt és azt tárgyalás, valamint megvalósí­tás szempontjából beterjesztette az illetékes mi­nisztériumokhoz. Ennyi a mi értesülésünk erről a fontos anyag­ról a napilapok nyomán. Arra nézve nincsen infor­mációnk, hogy milyen stádiumban van ma ez a fon­tos probléma, amelynek sorsától függ jórészt a ma­gyar kis- és középrendű sütőipar boldogulása. Távol áll tőlünk, hogy a polgári kereső osztá­lyok bármelyikének üzletkörét akár önzésből, akár kenyéririgységből kisebbítsük. A mi szemünk előtt csak az a cél lebeg, hogy a mi két kezünk munká­jából származó sütőipari termékek értékesítését a magunk részére visszaszerezzük, a fogyasztóközön­séget újból magunkhoz szoktassuk. Számtalan esetben bírósági iratokkal bizonyí­tottuk, hogy viszonteladók fizetésképtelensége ese­tén a tartozások 60—70'% -a sütőipari termékekre esik. Igazoltuk, hogy újabban a malmok a lisztet csak készpénzfizetésre szállítják, a sütőiparosnak pedig hónapokra menő hitelt kell nyújtania, akkor sem tudja inkasszálni a viszonteladónál követelését. Még, ha figyelembe is vesszük, hogy a fogy­asz­tónak kiszolgálása, a detailírozás, vagy a házhoz­szállítás költséget jelent a sütőiparosnál is, akkor is olcsóbban jut hozzá a fogyasztó, aki közvetlenül ná­lunk veszi meg szükségletét, amellett fontos az o<vvy)<>oo<>o<x>oooooooocK'C>o<>oo<K><>ooo<X'C>oo<>c» Sütőipari Műhelyvezetés S Sütőipari Számtan NEUMANN BÉLA ezüstkoszorús sütő­­mester kitűnő szakkönyve. Nélkülözhetetlen az üzletben, a műhely­ben és a hivatalban, ahol a mi szak­mánk kalkulációját ellenőrzik. Könyvelni és rendet tartani az üzletben, kalkulálni a műhelyben a mester csak úgy tud, ha ezt a könyvet jól ismeri. A sütősegéd szaktudását csak ennek a könyvnek útján gyarapíthatja. A könyvet 4.­­ pengőért küldi meg a Budapest Székesfővárosi Sütőipartestület (VII., Hársfa­ utca 21.) „A felesleg az iartestület jóléti alaját illeti."­­00000000000000 скх'ооооооооооооооооооооооо

Next