Vegyi Ipar, 1920 (19. évfolyam, 1-24. szám)

1920-03-31 / 6. szám

Tizenkilencedik évfolyam. Budapest, 1920. március 31. 6. szám. Megjelenik minden hó 15. és 30-án. Előfizetési ár: egész évre 60 korona Sitrkefilascs és kiadóhivatalVEGYI IPAR Erscheint am 15. u. 30. jeden Monats Jahres abonnement: 60 Kronen. R«Uktloi *. idaiilslratlM: Budapest, VIII., Népszinház-u. 49. Chemische Industrie MŰSZAKI SZEMLE Technische Revue Budapest, VIII., Népszinház-u. 49. Közleményeink csakis a forrás teljes megjelölésével vehetők át. Szerkesztőségi és kiadóhivatali telefon: József 40—50. Kémiai-technikai szakkérdések. Tisztelettel értesítjük olvasóinkat, hogy hozzánk intézett speciális technikai-kémiai szakkérdésekre kísérleti alapokon nyugvó feleleteket adunk, ipari és háztartási cikkek előállítására szolgáló kipróbált recepteket mérsékelt díjazásért rendelkezésére bocsá­tunk, vegyészeti üzemek berendezésére vo­natkozólag információkkal szolgálunk, más­részt pedig, hogy azon esetekben, midőn olvasóink egyes technikai analízisek elvég­zése céljából hozzánk bizonyos anyagokat vizsgálatra beküldenek, ezen vizsgálatokat megbízható bel- és külföldi szakmunkatársa­inkkal ugyancsak mérsékelt díjazás mellett elvégeztetjük. Felkérjük azért olvasóinkat, hogy a vegyészet körébe vágó mindennemű szakkérdéseikkel szerkesztőségünket teljes bizalommal keressék fel, valamint, hogy olyan anyagokat,­­ipari cikkek, ásványok, kazánvíz, tüzelőanyagok, ércek, háztartási cikkek stb.), melyeknek értékét és összetételét analitikai úton óhajtanák megállapittatni: hozzánk küld­jék be s mi pontosan, lehetőség szerint gyor­san intézzük el a beküldött munkákat, melyek­hez alapos és megbízható szakvéleményt adunk, teszi, a magyar illatszer- és pipereszappanipar úttörőinek külföldön szerzett üzleti összekötteté­seit megsemmisíti, a már nagy munkával meg­hódított külföldi piacot pedig a külföldnek engedi át. Az ország újraépítése érdekében minden energiát igénybe kell vennünk. A jelszó : „Dolgozni! Dolgozni!“ ne csak puszta jelszó legyen, hanem adjuk meg a munkához a lehetőséget is. Jóakarat és meg­értés kell ehhez, a többit majd elvégzi a rá­termett magyar ipar. Illatszer- és pipereszappaniparunknak most kell erősen felkészülnie, amit már megragadott, nem szabad többé kezéből kiengednie. Ha már sikerült a magyar piacot meghódítania, azt meg is kell tartania és ugyanez áll a meghódított külföldi piacokra is. Mindezekhez feltétlenül szükséges az illóolaj­behozatali tilalom megszüntetése vagy behozata­lának megkönnyítése azon iparvállalatok részére, amelyek ezeket az anyagokat tényleg fel is dol­gozzák.­­ Ha az illóolaj­­behozatalát tiltó rendelet továbbra is érvényben marad, a szakmabeli vál­latok tönkre mennek, a munkások munkanélküliek maradnak, ellenben a készáruk csempészésének ipara felvirágzik. Az ország újraépítése érdekében a leghasz­nosabb nemzetgazdasági politikus akkor gya­koroljuk, ha a termelés lehetőségének minden forrását megnyitjuk ! Bather Hermann: Illatszer- és pipereszappaniparunk helyzete. — A magyar kormány figyelmébe. " Tíz évvel ezelőtt a magyar illatszeripar még a legszürkébb ismeretlenségben, bizonytalan léptekkel küzdött a magyar fogyasztóközönség bizalmatlansága ellen, amely a magyar iparról sehogy sem akart tudomást szerezni. Tagadhatatlan, hogy ennek a bizalmatlanság­nak sok esetben alapja is volt, mert abban az időben a magyar illatszergyártmányok leg­nagyobb része minőség tekintetében nem ütötte meg azt a mértéket, amelyet a külföldi gyárak elismert márkáival szemben a közönség joggal megkövetelt. Azóta lényegesen változott a helyzet. Jött a világháború, az angol és francia gyártmányok behozatala lehetetlenné vált, a német cégeknél pedig az alkoholtilalom miatt csak igen kis mennyiségben volt áru kapható. Hasonló helyzetben volt a cseh és osztrák illatszeripar is. Az illatszerek behozatala úgy­szólván teljesen megszűnt és így a piacot a magyar illatszeripar látta el. Így jutott ez az ipar abba a helyzetbe, hogy közben kifejlett szaktudással készített illatszereit a közönséggel megismertesse és később megkedveltesse. A helyzet ma az, hogy leszámítva a fogyasz­tóknak azt a kevés százalékát, akik még ma is irtóznak mindentől, ami magyar és szívesen adnak egy üveg francia parfümért 1000—1600 koronát is, előszeretettel vásárolják a magyar illatszereket és valóban kedvelik is azokat. De nemcsak a belföldi piacot hódította meg a magyar illatszeripar, hanem a háború alatt megszállott területek, mint Lengyelország, Szerbia, Románia, továbbá Ausztria piacait is és ezeket a jövőben is megtarthatja, sőt inten­zívebb munkával üzletérdekeit még jobban ki­bővítheti.­­ Sajnos, hogy a magyar illatszer- és pipere­szappanipart ebben a törekvésében teljesen lehetetlenné teszi a magyar kormánynak az illóolajok behozataláról szóló tiltó rendelete. Igaz ugyan, hogy az importált illóolajoknak nagy részét illatszerek, kozmetikai cikkek és pipereszappanok, tehát fényűzési cikkek gyár­tására használják fel, viszont az is igaz, hogy az illatszerekhez még belföldi termék, szesz használtatik, a szappanhoz pedig ugyancsak nagymennyiségű faggyú és egyéb zsiradék, tehát a behozott illóolajok értéke csak kis hányada annak, amennyi a határok megnyitá­sakor kivitelre kerül. Ha már eltekintünk is attól, hogy az illóolaj­­behozatali tilalom szépen kifejlett illatszeripa­runkat teljesen megsemmisíti és megnehezíti az illatszer- és pipereszappaniparral karöltve dol­gozó finom dobozipar helyzetét is, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt, hogy hány ezer fiatal női munkás esik el keresetétől, amelyet könnyű testi munkával, úgyszólván játszva szer­zett meg, hogy a tilalom a magyar kereskedői világ legintelligensebb karát, a drogistákat tönkre Az aetherikus illő­olajokról. A régi arabs tudósok hitték és hirdették, hogy léte­zik valahol egy csodás, tüneményes folyadék, amellyel az emberi életet meghosszabbíthatják. Ennek a misz­tikus anyagnak a felkutatására a legkülönbözőbb nö­vények egyes részeit vízzel főzték, hogy az eltávozó vízgőzökben a keresett quinta essenciát megtalálhas­sák. Ilyen kísérletek közben már a XIV-ik században megismerték a rozmarin, a rózsa és a keserűmandula illatos olaját, amelyet nek­ azonban nagy értéket nem tulajdonítottak. Az életet meghosszabbító quinta essen­tia után való lázas kutatás természetesen meddőnek bizonyult, de a sok kísérletezésnek mégis volt ered­ménye, mert ezek alapján felismerték, hogy a növé­nyek legkülönbözőbb részeiben, a virágban, a gyü­mölcsben, gyümölcshéjban, a levélben, a magban, a fa törzsében és kérgében, a gyökerekben és a nö­vények pathologi­kus váladékában olyan olajszerű illa­tos anyagok vannak, amelyek chemiai szerkezetükre nézve teljesen eltérők a zsíros olajokétól és a levegőn állva, hamarosan elillannak. Az aetherikus illóolajok a növények különböző ré­szeiben, legtöbbnyire szabad állapotban — készen — fordulnak elő, más esetben pedig kristályos, kompli­kált szerkezetű vegyületek (glucosidok) alakjában ta­láltatnak fel. Ma már ott tartunk, hála a chemiai tudomány nagy­szerű fejlődésének, hogy a kőszénkátrányból és­ a fa­­kátrányból mesterséges (syntetikus) után a legkiválóbb és legértékesebb illatos anyagokat állíthatjuk elő. A Syntetikus vanillin pl. a fakátrányból leválasztottt guaja­­cokból készül. A növényekben előforduló aetherikus olajokat a gyakorlatban többféle eljárás szerint nyerik és pedig névszerinti desztilláció, enfleurage, maceráció, extrák­­erő, préselés és végre fermentatív bontás útján. A desztillációs eljárás legegyszerűbb módja az, amely­nek segítségével délfranciaországi Alpokban és Bulgá­riában a parasztok és pásztorok a lavendula, illetve a rózsaolajat nyerik. "Vasból vagy rézből készült le­párló üstökben a felaprózott növényeket vízzel főzik, az eltávozó aetherikus olajokkal telített vízgőzöket víz­zel telt hordókban elhelyezett spirális vagy egyenes alakú csövön át­ vezetve­s lehűtik, a kiváló aetheri­kus olajat az e célra elkészített edényekben felfogják és gyűjtik. Az ilyen módon nyert aetherikus olajok igen gyakran a magas hőfokon való hevítés követ­keztében bomlást szenvednek, amely az olaj minőségét nagyon kártékonyan befolyásolja. Azonban a mo­dern gyári üzemben használt lepárló készülékek töké­letessége és a­­ gőzzel való desztillálásnál ezen kelle­­met­lenségek többé-kevésbé kikerülhetők. Vannak azonban aetherikus olajok, amelyek a leg­óvatosabb lepárlásnál is elbomlanak,­­ezért ezeket en­fleurage útján vonják ki a növényből. Ez a­ módszer azon tényen alapszik, hogy a virágból­ elillanó aethe­rikus olajok a szilárd vagy fán­g szilárd zsírokban feloldódnak. Faggyút vagy a disznózsírt vékony réteg­ben üveglemezre kennek és a kivonandó virágszir­mokkal telehintik. 24—72 órai állás után a zsír az aetherikus olajat teljesen elnyelte (absorbeálta). Ezt a műveletet esetleg harmincszor is meg kell ismételni, összegyúrják és az alkoholt vacuumban ledesztillálják, míg a zsír aetherikus olajjal teljesen telítődött. Ez­után a zsírt az üveglemezről lekaparják, alkohollal A macerátiós eljárásnál a növényi alkatrészeket zsí­ros olajokkal vagy folyós zsírokkal, néha ásvány­olajokkal hosszabb ideig 50—70 fok­­-nál melegítjük, a melegítésből az aetherikus olajok kioldódnak. Az elhasznált és visszamaradt növényi részeket kicentrifu­gálják vagy pedig szűrés és préselés útján távontják el a zsírban oldott aetherikus olajtól. Az extrakciós eljáráshoz aethert, petroleumaethert, benzint, szénkéneget, chloroformot vagy széntetrachio­­ridot használnak. A kivonás hideg után történik, a felaprózott növényi részeket az oldószerrel hosszabb ideig áztatják. Ezen eljárásnak az a hátránya, hogy az aetherikus­­olajon kívül a növényben levő festőanya­gokat, zsíros olajokat is kioldja. A legegyszerűbb eljárás a préselés, amely módszert azonban csak nagyon kevés növénynél lehet alkal­mazni (citrom, narancs, bergamotte stb.). A gyümölcsöt kettévágják, húsát kiveszik és a friss héjjat agyag­edényben kipréselik. Ezen eljárás szerint Délolaszor­­szágban, Szicíliában dolgoznak. Az ilyen módon nyert aetherikus olajok a legtisztább és a legjobb minő­ségűek. Végül a fermentatív eljárással akkor dolgoznak, ha a növényben az aetherikus olaj nem szabad állapot­ban, hanem a szőllőcukorhoz kötve fordul elő. Ezen növényekben az aetherikus olajok mellett ter­melitek, vagyis olyan anyagok is vannak, amelyeknél a puszta jelenléte elégséges ahhoz, hogy a szőllőcukor­­ból és aetherikus olajból képzett vegyületeket (glucosi­­dok) széjjel bontja, pl. a keserűmandulaolajat előbb préselés útján a zsíros olajtól elválasztják és a visz­­szamaradó pogácsát megdarálják, meleg vízzel felhí­gítják, ilyenkor a glucosid és a fermentanyag egy­másra való hatás következtében az aetherikus olaj a szőlőcukortól elválik, amelyet azután desztillációval távolítunk el. Általában az aetherikus olajok igen érzékeny és k­émiailag könnyen változó vegyületek, levegő, fény és hő behatására igen rövid idő alatt megváltoztathatják színüket és savanyú szagot vesznek fel, éppen ezért az aetherikus olajokat lehetőleg barna színű és tel­jesen megtöltött üvegben, sötét, hűvös helyen tartjuk. Némelykor ajánlatos alkohollal az olajokat felhígítani. Elgyantásodott vagy megsavanyodott aetherikus ola­jokat egyáltalában nem vagy csak nagy veszteség árán lehet megjavítani. Némely aetherikus olajnak (ánis­­olaj) egy része már közönséges hőmérsékleten kikris­tályosodik, ezt a kikristályosodott részt straroptén vagy camphen-nek nevezik. Beszélnek pl. ánis- vagy rózsa­olaj straropténről vagy patsehuli eamphorról. Vízben való oldhatóságuk nem egyforma, vannak amelyek egyáltalában nem oldódnak, másoknál, mint pl. rózsa­­olajnál az aetherikus olajoknak egy componense oldódik ki vízben, innen van az, hogy a rózsavíznek egész más illata van, mint az alkoholban oldott rózsaolajnak. A legtöbb eddig előállított aetherikus olajnak fizi­kai és chemiai állandói (fajsúly, fénytörési együttható, forrpont, eszterszám, savszám stb.) pontosan meg van­nak állapítva és ezen adatokat használjuk fel tiszta­ságuk és hamisítatlan voltuk megítélésénél. . A hamisításukra leginkább használt anyagok közül megemlítem:a serpentinolajat, a zsíros olajokat, a spiri­tuszt, a paraffinolajat, a vaselint, a benzint és né­mely készítményeknél a chloroformot is. A­­leginkább előforduló aetherikus olajok: az »ánis­­olaj« színtelen, az Oroszországban élő anis növény gyü­mölcséből. A bergamotte olaj Calabriában, Délolasz­­országban élő bergamotte héjjából préselik, zöld vagy sárgás barna színű. Geranium olaj Franciaország, Spa­nyolország, Algériában élő különböző pellargonium­­fajták leveléből nyerik, színtelen , zöld vagy barna. Eucalyptus-olaj Ausztráliában élő Eucalyptusfajták leve­léből desztillálják, világos barna színű. Iriszolaj Olasz­országban élő különböző liliomfajták gyökeréből ké­szül. Gassiaolaj vagy chinai fahéjolaj, Chinában élő cassiafajták leveléből. Lavendulaolaj Angliában és Fran­ciaországban a lavendula virágjából. Keserűmandula­­olajat legtöbbnyire nitrobenzollal (mirbánolajjal) hami­sítják. Patsehuli olaj a Há­tsó-Indiában honos patsehuli fajták leveléből fermentativ után. Menthaolaj, külön­böző mentha piperita fajtákból. A legismertebb fajták az amerikai, az angol, a japáni és a szász. Rózsaolaj, Bulgáriában, Lipcse környékén és Délfranciaországban. Az aetherikus olajokból az egyes alkatrészeket le is választhatják, ilyenek pl. a linionen, a narancsolaj főalkatrésze a geránium, a benzilalkohol, a menthol, terpeniol, a heliotropin, a jonont az eugenol. Más­fajta vegyületek az amillancylát,­ be­nzilacetát, cumarin. Növényi váladékok közé tartoznak a benzoé fa gyantájából nyert aeiriferikus olaj" és a Kisázsiában élő storax, fajták gyökerének kifőzéséből nyert aetheri­kus olaj. Állati eredetű a bálna beleiben előforduló ambraolaj, valamint az állati mirigy váladék­­a mósusz. Az aetherikus olajoknak ma már figyelemreméltó gazdasági jelentőségük van és ennek az iparnál­ nagy­szerű fejlődése nagy anyagi és erkölcsi eredményt mu­tatott fel.­­ Dr. Bíró Gyula.

Next