Borászati Lapok – 44. évfolyam – 1912. 1-26. sz.

Tartalom

Oldal akadályozhatjuk meg a must erjedését? — 83. kérdés. Az előhajtatott oltványokat miként kezel­jük czélszerűen?­­ 578 84. kérdés. Hogyan tegyem boraimat palaczkéret­tekké? 591 85. kérdés. Melyik a legjobb hordótelitőszer ? — 86. kérdés. Futóhomokos szőlőben mikor fedjünk ? 606 87. kérdés. A fogyasztási adók megváltása esetén foglalkozhatik-e a beszedéssel adóköteles fél ? 645 88. kérdés. Megromlott bor italadója visszatérí­ten­dő-e ? 700 89. kérdés. Helytelenül megmért üsz után fizetendő-e pótlólag adó? 716 91. kérdés. Megadott italmérési engedély mikor von­ható meg? — 92. kérdés. Italmérési engedély­lyel biró egyén által távozása alkalmával mikor állítandó helyettes ? — 93. kérdés. Mik tartan­dók szem előtt homoki szőlőmivelésnél ? 767 94. kérdés. Hány évig tart kötött talajon az istálló­trágya?­­ 780 95. kérdés. Miért hagyták abba a tőkék bujtását?­­ — 96. kérdés. Vörös bort szabad-e tejjel derí­teni? — 97. kérdés. Melyik szőlőfajta terem leghamarabb? 789 98. kérdés. Erősen szivárgó tőkék hogyan metszen­dő­k? — 99. kérdés. Póttrágyázás miképen tör­ténjék? 815 100. kérdés. Forgatáskor a planirozás mikor tör­ténjék ? — 101. kérdés. A tavaszi fagyok jelzése és ellenök a védekezés hogyan történjék ? 816 Borkezelési tanácsok. Kérdések. 1. Hogy kell a buteliás bort kiállítani? 121 2. Az asbest-kénlapok használata mennyiben indo­koltabb a közönséges kénlapok használatánál? 554 3. Szőlőtörköly felhasználása mézbor készítéséhez 767 Feleletek: 1. Hogy kell a buteliás bort kiállítani? 579 2. Az a­best-kénlapok használata mennyiben indo­koltabb a közönséges kénlapok használatánál? 554 3. Szőlőtörköly felhasználása mézbor készítéséhez 767 Irodalom. Agenda Agricole et Viticole pour 1912. (Vermorel) 75 Szegő-féle i­odótáblázat (Szegő A.) 86 „Növénygazdasági Lapok". — Az 1909. évi magyar borok összetétele (Krámszky L.) ... 198 ..Növénygazdasági Lapok". — Az Országos szőlő­molykongresszusi Jegyzőkönyv. — Mezőgazdasági Szemle 264 Két spanyol minta (Bánó J.) 306 Szőlőmivelés (Fend K.).__ 372 Die französische Rebe (A franczia szőlő) ... 473 Előadások a szőlészet és borászat köréből 486 Neuere Erfahrungen über das Vortreiben veredelt­er Schnittreben und deren weitere Behandlung. Ujabb tapasztalatok a simavesszők előhajtására és azok további kezelésére vonatkozólag (Limbacher F.) 517 Az 1913-iki Borászati Zsebnaptár 681 Mexicói borászati könyv. — A must és bor derítése és szűrése 716 Szőlőművelési káté 735 Taschenkalender für Weinbau und Kellerwirtschaft 767 Különfélék. A borárak és a bortörvény. — A dugó- és parafa­üzlet 1911-ben. — A f­­érborok színezése (Vg.) — Idegen bor bevitele a tokaji területre 27 A Pulvasuro jelentősége a védekezésnél (r. u.). — A venyige mint takarmány. — A borseprő takar­mányérté­ke (k. k.) — Borszivattyuhoz használt gummitömlők (R.) 28 A „Pulvasuro" külföldön ... ... ... 42 A termelők és vendéglősök együttműködése (L. A.). — A barna molyra vonatkozó élettani meg­figye­ls (Vg.) 57 A boritaladó reformjáról (Hagymássy K.) 75 A szőlőmolyok pusztítása Ausztriában. — A bor különös hatása 87 Az állami szőlő­telepekről (L. A.)._ 103 Szőlőmivelés Kínában (Ve.) — A tőkék lesorolása a szőlőmoly ellen (J. B.) ... 104 A szőlőmoly és a napfény (Dr. Molnár J.) 140 Megjegyzések a bor­kezelési tanfolyamok kérdéséhez (Vg.) 158 Korcsmárosiparról, a korcsmárosok szakképzettségé­ről (Fammer F.) 178 A törkölyplánka eladása (H-k) ___ ... 179 A bor korlátlan kimérése (Balázs J. F. és Slauser K.) 198 Az „Alsólendvai Hegyközség" szőlőmoly elleni véde­kezése ... ... . 219 A peronosporakutatás legújabb eredményei (L. A.). — Új fiiloxerairtószer (Jablonowski J.). ... 220 A szőlőfajták ellenállósága (I.) ._ 237 A szőlő feldolgozása lekvárnak (Vg.) 238 Bakszőlő (Színes melléklet) — ... 265 A permetezés gondjai. — A penészszagú borok szellőztetése 283 A Százszoros ellenállósága (Meizinger A.) 284 Oldal Az érett vessző felismerése és a korai zöldoltásról (István­ffi Gy. dr.) 305 Ujabb moly tapasztalatok (I.) — Szénkénegezett szőlők (T.) — A francziák védekezése a sző­rmoly ellen 322 A szőlőmoly elleni küzdelem. — A borok eezetkés jellege. — Uj oltványanyagok (Vg.) 341 A homoki szőlők helyzete Kelet-Francziaország középső részeiben (Vg.). — A francziák sikere a molyirtás terén. — „Vinczellér" (Rt.)._ 356 Kiadna négy napszámot négy hektoliter borért ? (Pammer E.). — A francziaországi pinczeszövet­kezetekről (Vg ) 372 Sárga Muskotály (színes melléklet). — A munka­torlódás enyhítése (D. J.) 387 A permetezés sürgőssége. — A bor termésének fokozása fagyos esztendőkben (Tömör J.). — Uj irtószer a filloxera ellen ... 405 A peronospora fejlődésére vonatkozó ujabb meg­figyelések (Vg.) — A rézkénporozás ideje ... 421 Védekezés a szőlőmoly ellen (Gróf L.). — Néhány szó a borellenőrzés kérdéséhez (R. Baross L.) ... 436 Védőjegyek alkalmazása az Északamerikai Egyesült-Államokba bevitt palaczkborokon (ifj. Keleti L.) 462 Védekezés a szőlőmoly ellen (Takács J.) — Tesznek-e kárt a méhek a szőlőben (r. s.) ... 472 Oroszország új bortörvénytervezete (Vg.). — Tesz­nek-e ke­rt a méhe­k a szőlőben? 494 A homoki bor a fővárosi jobb vendéglőkben (I.). — A kén és a növényi szervezet. — A felvágott szőlővesszővel való takarmányozás ... 507 A hordójelzés k­iszabása (Sági J.). — A mellékrügy és a kacs (Horváth G.) 517 A molypete és a molykukacz elleni védekezésről (Bányász Gy.) 518 A szőlőmoly ellen való védekezés t­anatonnal (Kántor S.) •_..„_.. 529 Ökörszem (Szines melléklet) 542 Boreczet szűrése. — A világ bortermése és bor­fogyasztása. A hordójelzési díjszabásról — 555 A németek a m. kir. pinczemesteri tanfolyamról és a Tokaj-Hegyaljáról. — Osztrák szőlőmolytapasz­talatok 556 A víznyomású sajtókról ... ... 566 Uj palaczkmosó gép — — — 579 A Százszoros ell­nállósága és bora (Takácsi M.) — 592 A szőlők fedése (R.). — A borkivitel kilátásai Ausztriá­ban (B. I.). — A foloxera természetes terjedésére vonatkozó ujabb tanulmányok (Vg.) 606 Az idei must minősége (Bichler D.). — Mire lehet a mustmérőt még használni (i. f.). — A Ripária és a Rupestris Stájerországban. — Csehország legrégibb borpinczéje. — Az osztrákok a chloro­sisról 619 A csereborárpajor Ausztriában­­ 620 A múltévi szárazság hatása a borok összetételére (Vg.). — A közönséges létrásszekérnek csemege­szőlő szállítására való berendezéséről (B. E.) — 634 A bécsi központ jövője. — Miként akadályozhatjuk meg a must erjedését? (Egyúttal fel. a 82. kérd.). — A németek az oltványszőlőről ... 646 Szőlőművelés mocsaras talajon ... 647 Vagyontérő borok­­ .­ 667 Magyar borexport Ausztriába. — Az erjesztési hő­mérséklet befolyása a vörös bor minőségére ...­­580 Az aranyfajták beérése. — Valami az uj borok kezelésé­ől. — Ujabb franczia tapasztalatok a jég elleni lövedékekről 701 A lisztharmat elleni védekezés káliumpermanga­náttal. — A négyféle must._ 716 Az oltványok és forradisok. — A tekei „Leányka". — A seprő értékesítése. — Az alkoholizmus és a bor ... ... 735 A „Százszorosának rothadási ellentálló képessége. — Az oltvány kezelésénél követendő elővigyázat 750 A szőlőbirtokosok kereseti adója 767 A 411. és 1202. számú hybridek összehasonlítása. — A kén termékenyítő hatásának mechanismusa. 768 A vendéglősök mint üzletemberek ... 781 A peronoszpora következményeiről. — A görög mazsolakereskedelem szervezete 798 Budai zöld. — Kúszó szőlő — Gyorstermésü szőlőtőke ... 816 A „Százszoros" gyors fejlődése 817 Külföldi lapszemle. Nagyszemü szőlőfürtök előállításának módja. — Ta­karmányozási kísérletek venyigével. — A Pelo­ponesus mazsolatermelése. — A faj élesztők alkal­mazása erősen kénezett mustok erjesztésére Alig. Weinzeitung: Ausztria idei borterméseredmé­nye. — Az erjesztő és borpinczék épités­éről. — A mezőgazdasági chemiai szakértők határozatai. — Az oltványkereskedés Erdélyben. — Weinbau und Weinhandel. — A pezsgőborra kivetett adó. — A felsőmoseli idei termés. — Revue de viti­culture : Svájcz oltványszőlői. — Progres agricole et viticole : A szőlőmolynak a kéreghántással való pusztítása. — A katiczabogár és a szőlőmoly. — A szőlőmoly állati ellenségei _­ 2 Praktischer Ratgeber für Kellerwirtschaft u. Wein­bau : Savanyu borok savtalanitása és a savtar­talom meghatározása. A pinczék hőmérséklete és hűvösen tartása. — A boro-palaczkok és azok tisztítása. — A gyümöcspálinkákról. — Deutsche Weinzeitung: Évfordulók. — A német vámtarifa Oldal reformja. — Revue de viticulture: Az oltás ha­tása. — A belga szőlők rekonstrukcziója L 43 Alig. Wein-Zeitung: A S. Michali intézet oltvány-EZÖZŐI. — A borkereskedelem mai helyzete. — Az osztrák-magyar monarchia borforgalma. — Weinbau und Weinhandel: Elméleti átlagminőségü borok. — Szőlőmoly irtására vonatkozó kísérle­tek­­ ... 58 AUg Weinzeitung: Uj osztrák szeszadótörvény. — Precziziós erjedési sacharometer. — „Rapid" czimkézőkészülék. — Weinbau und Weinhandel: Német birodalmi törvények döntvénye. — A hő­mérsék befolyása a borok illatára és ízére. — Az amerikai vesszőkkel Svájczban végzett kísér­letek. — A borkereskedelem Mainz vidékén. — Deutsche Wein-Zeitung: Ludwigshafeni kereske­delmi kamara felirata. — A német birodalmi törvényszék döntvénye a czukrozásra vonatkozó­lag. — Löckermann előadása. — Progres agricole et viticole: A műtrágyáknak szőlőben való ki­szórásának ideje. — A franczia borpincze hely­zete. — A molynak kéreghántással való irtása. — A hőmérsékletnek a szőlő virágzására gyakorolt hatása. — A borok állott béről. — Revue de viticulture: Az oltványok kölcsönös hatása. — Természetszerű pálinkák. — Viharágyukkal való védekezés. — A vörösbor toxinölő antiszeptikus hatása. — Rotácziós pasztőrözőgép ... ."_ 87 Deutsche Wein-Zeitung: Áru névjegy. — Angol­or­zág múlté­vi borforgalma. — Weinbau und Weinhandel: Az 1911. évi borok minősége. — A hőmérsékletnek a borok illatára és izére gya­korolt befolyásáról. — Schweizerische Zeitschrift für Obst- und Weinbau : A gyümölcsbor. — Neue Wein-Zeitung: A boritaladó reformjáról Magyar­országban. — Aktuális borászati kérdések. — Revue de viticulture. Az oltványtelepitések csődje. — A mezőgazdasági szakortás szerepe a falusi elemi iskolákban. — The Wine Trade Review : Az 1910. évi uj pénzügyi törvény hatása. — Az 1911. évi burgundi borokról 104 Weinbau u. Weinnandel: A luxemburgi bortörvény. — A hőmérséknek a borok illatára és izére gya­korolt befolyás. — Fűszeres italok gyártása. — Allgemeine Wein-Zeitung: Magyar állami bor­pinczék. — Oppenheim-féle drótmivelési rendszer. — A monarchia must és törkölykivitele. — Deut­sche Wein-Zeitung: Németors­zág multévi bor­kivitele és bevitele. — Progres agricole et viticole: Alulról való permetezés. — A borpincze helyzete. — Oltványoknál előforduló visszaesé­sek 121 Praktisches Ratgeber für Kellerwirtschaft u. Wein­bau : Piolaczkborok áttöltése és szűrése. „Tehag" nevű borátszellőztető készülék. — Vasbetonból készült karók. — Schweizerische Zeitschrif­t für Obst- und Weinbau: A peronospora elleni per­­­metezés ... . ... ... 159 • Revue de Viticulture: A szőlőmoly élettana. — Az arzéntart­almú rovarölő szereknek használata. — Algéria fejlődő bortermelése. — Anglia bor­fogyasztása. — Le Progres agricole et viticole: A vinczellérbogár. — A peronospora fertőzése. — Szőlőmolypeték elpusztítása. — Alig. Wein-Zeitung. — Magyar cognac. — Deutsche Wein-Zeitung: A német birodalmi bortörvény 199 Allgemeine Wein-Zeitung: A bornak a törkölyből való kivonása. — Egy magyarországi cognac­hamisitási eset. — A cs°rebogáj pajorjának kár­tétele. — Rajnavidéki szőlőmunkások bérmozgal­máról. — A parafadugó megválasztása. — Ausztria 1911. évi terméseredménye. — Fajtaillat. — Wein­bau und Weinhandel: Németország borbevitele az év első negyedében. — A peronospora elleni védekezés. — Az 1911. évi borokról és az ár­verésekről. — Az időjárásnak a peronospora fel­lépésével összefüggő hatásáról. — Revue de viti­culture : A szőlőmoly pusztulása. — Az 1911. évi peronosporafellépés. — A tavaszi fagyok és a jégverések. — A motorok mezőgazdasági gépek. — A szőlők és a borüzlet állapota 356-Neue Wein-Zeitung : A magyarországi termelők bor­hamisításáról. — Magánosok bortartánykocsijai. — A magyar bornyilvántartás. — Magyar pezsgő kivitele Szerbiába. — Deutsche Wein-Zeitung: A berlini és a wiesbadeni kereskedelmi kamarák jelentése az 1911. üzleti évről. — A németek saját borterméseik minőségéről 387 Praktischer Ratgeber für Kellerwirtschaft u. Wein­bau: A borok megvirágosodása. — A gyümölcs­pálinkák érlelése. — A mazsolaszőlőtő készítése. — Gőzüzemő franczia törkölypálinkafőzőkészülék. — Eczetszűrésre Seitz-féle „Terra". — Deutsche Wein-Zeitung: „Sherry" elnevezés. — A trieri borárverések. — Revue de Viticulture: A szőlő­lombosodás. — A szőlőmivelő lókapák. — A pincze­szövetkezetekről ... ... ... ... 406 Mitteilungen zur Weinbau und Kellerwirtschaft in Geisenheim: A szőlők fagykárairól. — A füst által a szőlőben okozott kárról — Schweizerische Zeit­schrift für Obst- und Weinbau: A gyümölcsfák ráksebeiről. — A szőlők fagykárairól. — Le progres agricole et viticole : A peronospora elleni védekezés. — Az erjesztés és a hőmérséklet. — A borkereskedelem helyzete ... ... 449 Le progres agricole et a viticole: A csonkázás.— Vissza­pillantás a borászat történetére az utolsó harminca­ d

Next