Cukoripar, 1979 (32. évfolyam, 1-4. szám)
1979-01-01 / 1. szám
1979 MÁR A CUKORIPAR ÉS A MAGYAR ÉLELMEZÉSIPARI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET CUKORIPARI SZAKOSZTÁLYÁNAK KÉTHAVI FOLYÓIRATA • 1979. JANUÁR—FEBRUÁR A cukorrépa tárolási technológiája és a tárolás előtti időszak fontosabb tényezői SZABÓ GÉZA A Cukoripari Vállalatok Trösztje az érdekelt szakemberek rendelkezésére bocsátotta „A cukorrépa tárolási technológiája” című kiadványát, melyben a kijelölt cukoripari szakértő bizottság összegyűjtötte és ismerteti azokat a tapasztalatokat és módszereket, amelyek — az alkalmazott termesztéstechnológia során a cukorrépa minőségét és tárolhatóságát befolyásolják, — a cukorrépa biztonságos tárolását lehetővé teszik, — rámutatva azoknak a veszteségeknek okaira és mértékére, amelyek a helytelenül végzett termesztéstechnológia és tárolás során keletkezhetnek. A téma fontosabb megállapításait a következőkben ismertetjük. A cukorrépa-tárolás jelentősége, a tárolási cukorveszteség alakulásának időbeli elemzése A hazai répafeldolgozási idény — évenként — iparági átlagban a szakirodalmi optimálisnak elfogadott 90 napos kampányhossznál kb. 40 nappal, olykor 50 nappal hosszabb ideig tart. Az optimálisnál 40 nappal hosszabb feldolgozási időszak esetén (amikor a kampányhossz 130 nap) a hátsó veszteségek csökkentése érdekében kb. 20 napi feldolgozás az optimális időszaknál korábbi kezdésre, további 20 nap pedig a befejezés megnyújtására esik. Belátható időn belül a cukoripar jelenlegi kapacitásfejlesztési tervének befejezése — rekonstrukciók és az új Hajdúsági Cukorgyár belépése — után is 100—110 napos kampányhoszszal számolhat. A kampányrövidülés kb. felefele arányban a jelenleginél későbbi üzemkezdést, illetve korábbi üzembefejezést eredményez. Figyelembe véve, hogy a répaátvétel november hó második feléig vagy felében befejeződik, a jelenleginél rövidebb kampány répaátvétele utáni időszakára, még mindig több, mint 2 millió tonna tartósan tárolt répa feldolgozására kell számítani. Ez egyben rámutat a cukorrépa-tárolás jelentőségére. Ugyanis a tárolt répa minősége, feldolgozhatósága nagymértékben befolyásolja mind a kapacitás kihasználását, mind a veszteségek kedvező, vagy kedvezőtlen alakulását, végső soron a cukortermelés, a népgazdaság és a cukoripar eredményét. A cukorrépatermesztés korszerűsítése, a répaprizmázás gépesítése újabb szervezési és fejlesztési megoldásokat kíván, melyek feltárása és gyakorlati alkalmazása nem nélkülözhető. A répatárolási cukorveszteség alakulását, időbeli elemzését, a tárolási veszteség alakulása szempontjából relatíve kedvezőnek ítélhető 1977/78. évi 130 napos kampány alatt mért adatok alapján az 1. ábrán mutatjuk be.