Cukoripar, 1979 (32. évfolyam, 1-4. szám)

1979-01-01 / 1. szám

1979 MÁR A CUKORIPAR ÉS A MAGYAR ÉLELMEZÉSIPARI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET CUKORIPARI SZAKOSZTÁLYÁNAK KÉTHAVI FOLYÓIRATA • 1979. JANUÁR—FEBRUÁR A cukorrépa tárolási technológiája és a tárolás előtti időszak fontosabb tényezői SZABÓ GÉZA A Cukoripari Vállalatok Trösztje az érdekelt szakemberek rendelkezésére bocsátotta „A cukorrépa tárolási technológiája” című kiadványát, melyben a kijelölt cukoripari szakértő bizottság összegyűjtötte és ismerteti azokat a tapasztalatokat és módszereket, ame­lyek — az alkalmazott termesztéstechnológia során a cukorrépa minőségét és tárolhatóságát befo­lyásolják, — a cukorrépa biztonságos tárolását lehetővé teszik, — rámutatva azoknak a veszteségeknek okaira és mértékére, amelyek a helytelenül végzett termesztéstechnológia és tárolás során kelet­kezhetnek. A téma fontosabb megállapításait a követke­zőkben ismertetjük. A cukorrépa-tárolás jelentősége, a tárolási cukorveszteség alakulásának időbeli elemzése A hazai répafeldolgozási idény — évenként — iparági átlagban a szakirodalmi optimálisnak elfogadott 90 napos kampányhossznál kb. 40 nappal, olykor 50 nappal hosszabb ideig tart.­ Az optimálisnál 40 nappal hosszabb feldolgo­zási időszak esetén (amikor a kampányhossz 130 nap) a hátsó veszteségek csökkentése érdekében kb. 20 napi feldolgozás az optimális időszaknál korábbi kezdésre, további 20 nap pedig a befe­jezés megnyújtására esik. Belátható időn belül a cukoripar jelenlegi ka­pacitásfejlesztési tervének befejezése — re­konstrukciók és az új Hajdúsági Cukorgyár be­lépése — után is 100—110 napos kampányhosz­­szal számolhat. A kampányrövidülés kb. fele­fele arányban a jelenleginél későbbi üzemkez­dést, illetve korábbi üzembefejezést eredmé­nyez. Figyelembe véve, hogy a répaátvétel novem­ber hó második feléig vagy felében befejeződik, a jelenleginél rövidebb kampány répaátvétele utáni időszakára, még mindig több, mint 2 mil­lió tonna tartósan tárolt répa feldolgozására kell számítani. Ez egyben rámutat a cukorrépa-tárolás jelen­tőségére. Ugyanis a tárolt répa minősége, fel­dolgozhatósága nagymértékben befolyásolja mind a kapacitás kihasználását, mind a veszte­ségek kedvező, vagy kedvezőtlen alakulását, végső soron a cukortermelés, a népgazdaság és a cukoripar eredményét. A cukorrépatermesztés korszerűsítése, a répa­­prizmázás gépesítése újabb szervezési és fejlesz­tési megoldásokat kíván, melyek feltárása és gyakorlati alkalmazása nem nélkülözhető. A répatárolási cukorveszteség alakulását, idő­beli elemzését, a tárolási veszteség alakulása szempontjából relatíve kedvezőnek ítélhető 1977/78. évi 130 napos kampány alatt mért ada­tok alapján az 1. ábrán mutatjuk be.

Next