Cukoripar, 1981 (34. évfolyam, 1-4. szám)
1981-01-01 / 1. szám
Cukoripar XXXIV. évf. (1981.) 1. szám A vizsgált cukorrépa állomány növényszáma kedvező, 103 320 db/ha, és minden egyes répagyökér betakarítását feltételezve a termés 53,67 t/ha. Kiegyenlített gyökértömegnél és tőeloszlásnál ez a növényszám megközelítené a hektáronkénti 55—57 t betakarítható termésmennyiséget. Valójában azonban más eredményt kapunk, ha először értékeljük az össztermésen belül az egyes répaegyedek tömeg szerinti megoszlását. A hektáronkénti répaállományból 61 377 egyednek gyökértömege 50 dkg/db alatt marad és átlagtömegük 21 dkg. E tömegkategóriába tartozó répák 40—50%-ának tömege a 20 dkg-ot nem éri el, átmérőjük 5—6 cm-nél kisebb, így betakarításra nem kerülnek. A 0—50 dkg-os répaegyedek a teljes termésmennyiségnek 24,8%át teszik ki, de ennek jelentős része betakarítási veszteségként vehető számításba. Betakarítható termést lényegében az állománynak csak közel 40%-a hoz. A gyökértermés legnagyobb részét — 62,6%-át — az 50—100 és 101—150 dkg tömegkategóriába tartozó 38 376 db répa adja. Ezek érik el a feldolgozás szempontjából a legkedvezőbb technológiai minőséget is. A 151 dkgnál nagyobb tömegű — 3567 db/ha — répák az össztermésből 12,6%-kal részesednek. Ezek a répák már túlzottan nagyok, minőségi tulajdonságaik rosszabbak, és betakarításuk általában nagyobb fejezési veszteséggel jár. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a répaállomány rendkívül heterogén, jelentős a különbség az egyedek produktivitása között, ami döntően hat a terméshozamra. Nagyon sok az apró, gyenge technológiai értékű répa, mely betakarítható termést alig hoz, de vizet és tápanyagot ennél nagyobb arányban fogyaszt. Érdemes tehát megvizsgálni azokat a tényezőket, melyek az állomány heterogenitását kiváltják. Ezek ismerete és az előidéző okok leküzdése a cukorrépa-termésátlag növelésének egyik fontos tényezője lehet. Az állományheterogenitás egyik fő okaként említik a növények soron belüli eloszlásának egyenlőtlenségét, bár a répa a tenyészterület nagyságából eredő eltéréseket jól kompenzálja. A továbbiakban arra kerestünk választ, hogy a tőeloszlás valójában hogyan hat a termésmennyiségre és minőségre. Szántóföldi körülmények között nagy tömegű mérést végeztünk, hogy a 14,5 cm-es gomoly távolságra vetett répaállományban milyen a répaegyedek tenyésztávolság és tömeg szerinti megoszlása (1. 2. táblázat). A tenyésztávolság egy adott répa és két közvetlen szomszédos répa közötti felének összege. A vizsgálati adatok szerint 10 cm alatti tenyésztávolság elhanyagolhatóan kis arányban fordul elő. A betakarításkori növényszám 29,6 %-a a 10,5—15,0 cm-es tenyésztávolság kategóriába tartozik, mely az össztermésnek 24,6%-át teszi ki. E kategórián belül a vetésminőségből eredően a répák 59%-ánál a tenyésztávolság nem éri el a 14 cm-t. A már kedvezőbb tenyésztávolság-tartományban — 15,5—25,0 cm között — az állomány 47,5%-a található, közel ilyen arányú termésrészesedéssel. A hiányos kelés és a tenyészidő alatti ritkulás következtében a répaegyedek 17,4%-a 25,5—40,0 cm tenyésztávolság között helyezkedik el. Az ennél nagyobb távolság gyakorisági értéke jelentéktelen. A tenyésztávolság növekedésével együtt kismértékben nő a répák átlagos tömege és a nagyobb tömegkategóriába tartozó répák aránya. Azonban 0—40 cm-es tenyésztávolságig legnagyobb gyakoriságot az 50 dkg-nál kisebb répák mutatják. Legkedvezőbb tömeg szerinti eloszlást 20,5—30,0 között kapunk. A táblázati adatok és az 1. ábra alapján megállapítható, hogy a tenyésztávolság és a répa átlagos gyökértömege között az összefüggés laza de szignifikáns. A tenyésztávolság változása vizsgálati körülményeink között csak 5—6%-ban befolyásolja a répa fejlettségbeni kiegyenlítetlenségét. Az eltérő tenyésztávolság, illetve tenyészterület hatással van a répa cukortartalmára is (3. táblázat). Legmagasabb a cukortartalom a 20,5—30 cm-es tenyésztávolság-tartományban, ahol optimális a répák tömeg szerinti eloszlása is. Ennél kisebb, vagy nagyobb tenyésztávolság a cukor- A tenyésztávolság hatása a cukorrépa gyökértömegére /Kondoros 1978/ 2. táblázat Tenyésztávolság cm 0% ömértömeg kategória dkg Összesen 0-50 51-100 Tül 150 151-200-----■ZÜT-250— gyökértömeg gyökértömeg gyökértömeg gyökértömeg gyökértömeg gyökértömeg t/ha% étl. t/ha átl . dkg t/h a /0 átl. dkg t/ha % átl. dkg t/ha yo átl. dkg . t/ha átl. dkg 0 -10,0 0,4054,0 13 0,3446,0 69 0,74 1,4 27 10,5-15,0 4,2432,1 20 5,0738,4 72 2,5619, 122 1,08 8,2 176 0,26 1,9 21113,2124,6 43 15,5-20,0 4,1532,4 22 4,8838,1 71 2,3618 119 1,12 8,8 182 0,30 2,324312,8123,9 45 20,5-25,0 2,4219,3 24 5,0940,7 74 3,6629 , 123 0,81 6,5 165 0,54 4,3 22012,51 23,3 60 25,5-30,0 1,0417,7 23 1,70 29,0 73 2,4141 1, 122 0,43 7,4 175 0,28 4,8 228 5,8610,9 64 30,5 40,0 0,8714,2 21 2,0233,0 78 2,0233,01 126 0,6510,6 176 0,56 9,2228 6,1211,4 69 40,5 0,21 8,7 21 0,8736,0 79 0,64 26 ■ 130 0,4317,8 175 0,2711,1 220 2,42 4,5 82 összesen 13,3324,8 21 19,9737,2 7313,6425,4■ 123 4,52 8,5 175 2,21 4,1 22553,67100,052