Cukoripar, 1994 (47. évfolyam, 1-4. szám)

1994-01-01 / 1. szám

A CUKORIPAR ÉS A MAGYAR ÉLELMEZÉSIPARI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET CUKORIPARI SZAKOSZTÁLYÁNAK NEGYEDÉVI FOLYÓIRATA 1994. JANUÁR-MÁRCIUS Az 1992193-as cukorgyártási kampányban keletkezett melaszminták vizsgálatáról HAJDÚ GYULÁNÉ - DEÁK PÉTER - DR. MADARÁSZ GYÖRGYNÉ Bevezetés Intézetünk több mint három évtizede végzi rend­szerességgel a magyarországi cukorgyárakban képző­dő melaszok általános fizikai, fizikokémiai és beltar­­talmi vizsgálatát. Az erjedési iparág felhasználói rendre megbízták intézetünket az analízisek elvégzé­sével, melyeket a kampány első két hónapjában ke­letkező melaszmintákból végeztünk el. Ehelyütt az 1992/93-as igen rövid cukorgyártási időszakban keletkezett melasztételek vizsgálati ered­ményeit összegezzük, korábbiak szerint táblázatokba gyűjtve, rendszerezve. Idén elvégeztük a cukorhasznosításra utaló erjeszt­hető cukor meghatározását, valamint néhány törzsre, illetve nyersanyagra megmértük az asszimilálható nit­rogén értékét. Kísérleti rész Az analitikai munka során a már korábban kiala­kított gyakorlat szerinti rendszerben dolgoztunk, s a már több helyütt leírt vizsgálati módszereket alkal­maztuk. Első ízben határoztuk meg a beszámolási időszak­ban keletkezett melaszminták mindegyikének a bio­lógiai úton nem erjeszthető cukormennyiségét. Két, élesztőgyártásra alkalmasnak ítélt nyersanyag­­ból az esetenként alkalmazott két - AOB és VDH - törzsre külön-külön meghatározták a törzs által fel­vehető úgynevezett asszimilálható nitrogén mennyisé­gét. Korábbi megfigyelések szerint ugyanis azonos nyersanyagból a felvehető n­itrogén mennyisége az élesztő aktivitása, fiziológiai állapota elsősorban élet­kora függvénye. A leírt kísérlettel választ vártunk, ezen belül a törzsspecifikusságra is. A végzett munka értékelése 1: A cukorösszetevők jellemzésére az 1. táblázatban összegyűjtött eredmények szolgálnak. Látható, hogy a beszámolási időszakban 44,7 és 52,2 közötti polárér­­tékekkel jellemezhető melaszminták érkeztek. A leg­alacsonyabb értéket az igen rövid kampány­időszak­kal jellemezhető Hatvani Cukorgyárból származó mintából mértük, míg legmagasabb értékűnek a ka­posvári mintát találtuk. Érdemi ioncserét a gyártási időszakban a hatvani gyáron kívül a sarkadi végzett. Érdekes módon a kapott átlagérték a polárcukorra vonatkozóan közel azonosra adódott az elmúlt kampányból származó minták értékével, de utóbbinál a legkisebb érték is csupán 47,9 polárértékű volt. Az invertcukor értéke évekre visszamenőleg 1% körül mozog, igen kis szórással. A raffinóztartalom az

Next