Falvak Dolgozó Népe, 1969 (25. évfolyam, 1-52. szám)

1969-01-08 / 1. (1127.) szám

12­ ­ É ) A víz nemcsak az ember, de min­den élőlény, így a növények életének is nélkülözhetetlen feltétele. Tudjuk, hogy a növényeknek fényre, melegre, levegőre, tápanyagokra és vízre van szükségük ahhoz, hogy növekedjenek, fejlődjenek, és termést hozzanak. A felsorolt öt alaptényező közül három: a fény, a meleg és a levegő összeté­tele a szántóföldi növénytermesztés­ben nem szabályozható, hanem csak az üvegházban. Ellenben a növények tápanyag- és vízellátása a növényter­mesztési módszerek segítségével ja­vítható, irányítható. Az agrotechni­kai, a növénytermesztési módszerek, a jó talajművelés, az idejében való vetés, a gondos növényápolás, az okszerű trágyázás, a növényeket több tápanyaghoz juttatják, csökkentik a talaj vízveszteségét, a víz gazdaságo­sabb felhasználását teszik lehetővé és ezen az úton növelik a termésát­lagot. A felsorolt eljárások csak „a — a talaj porhangosítása, a­z. Irtása útján — hatnak a növény és a talaj vízgazdálkodására. A n­övén­yek vízellátását közvetlenül önt­­­és útján javíthatjuk, úgy ahogy a tápanyag­ellátást is leghatékonyabban az is­tállótrágya és műtrágyák használatá­val befolyásolhatjuk. Ezért aztán érthető, hogy az öntözés és a trá­gyázás a termésátlagok növelésének legeredményesebb útjai. Az öntözés mint növénytermesztési módszer nem új, hanem ugyanolyan ősi tartozéka a mezőgazdaságnak mint az állati vontatású ekével vég­zett szántás és a trágyázás. Mind a három elemet megtaláljuk a legősibb, öt-hat ezer évvel ezelőtti mezopotá­miai (a mai Irak állam területe), egyiptomi és kínai mezőgazdaságban. Az öntözés az esőt kell pótolja, vagy kiegészítse, amikor az nem elégséges a növények fejlődéséhez. Ezért elsősorban ott terjedt el az ön­tözés, ahol a mezőgazdaság leginkább megérezte az eső hiányát: a száraz és meleg éghajlatú vidékeken. Az utolsó évszázadokban de inkább év­tizedekben az öntözött növényter­mesztés a mérsékelt égöv alatt is tért hódított. Hazánkban az öntözés a szocialista mezőgazdaság fejlődésével párhuza­mosan fejlődött. A jelenleg 400 000 hektárnyi öntözött terület gyors ütemben gyarapodik újabb és újabb modern rendszerek használatbavéte­lével. Ismerjük az 1968-as évi párt­­határozatokat amelyek az öntözés alkalmazásának mind nagyobb terü­letekre való kiterjesztését írják elő. Mikor, melyik növényeknél van szükség öntözésre ? Akkor, amikor nálunk is a legnagyobb a meleg te­hát a legnagyobb a víz párolgása, a növények vízfogyasztása. Ez a nagy vízszükséglet leggyakrabban június végén, júliusban és augusztusban van. Azok a növények melyeknek legerőteljesebb a növekedése július­ban, melyek terméskötése egybeesik a meleg, száraz időjárással, azok szenvedik meg a legjobban az aszályt, a szárazságot. Gondoljunk arra, hogy egy kukoricatábla napi vízfogyasztása júliusban olyan nagy mint egy kisebb eső, így a víztarta­lék hamar kimerülhet és a még aránylag csapadékosabb Erdélyben, Bánátban, a nyugati mezőségen is a kukorica, a cukorrépa, a lucerna, a másodvetések termése megszenvedi az elkésett esőt, a nagy hőséget. Ne feledjük el, hogy Erdélyben is a jú­liusi középhőmérséklet 19—22 fok körül van és a meleg napokon a hő­mérő árnyékban is többet mutat mint 30 fok, az ilyen meleg, nagy vízfogyasztású napokon pedig a hiányzó esőt pótoló minden köbméter víz sokat ér. Lássuk csak mennyit. Mennyi ter­méstöbbletet várhatunk az öntözés­től és a trágyázástól ? Mit mutatnak a kísérleti eredmények ? A funduleai Gabona és Iparinö­­vénytermesztési Kutató Intézet irá­nyítása alatt végrehajtott kísérletso­rozat, amelyet több éven át az or­szág több kísérleti állomásán végez­tek, igen érdekes eredményeket ho­zott. Az eredmények azt mutatják, hogy több év és több kísérleti állomás át­lagában a fontosabb növényeknél a trágyázás 20—69 százalékkal és az öntözés 25—118 százalékkal növelte a termést. Az együtt alkalmazott mindkét terméshozam-növelő eljá­rás nagy, 79—156 százaléknyi ter­mésgyarapodást biztosított. Leghaté­konyabb volt az öntözés és trágyázás a kukoricánál és cukorrépánál me­lyek termését két és félszeresére nö­velte. A hektáronkénti termésátlag magas szintje : 94,6 mázsa a tengeri­nél és 836 mázsa a cukorrépánál jól mutatja mennyire meghálálja ez a két növény az öntözést és a trágyá­zást. Eredményesen emelte az öntö­zés és trágyázás a lucerna és szója termésátlagát is. A búzatermés is lényegesen nőtt de a búza jelentősé­gét az öntözött vetésforgóban, első­sorban az adja meg, hogy lehetővé válik a kettős termesztés. Az öntözés mindig költségtöbblet­tel jár. Beruházást igényel, berende­zéseket, több gépi és kézi munkát, több trágyát. Ezért nemcsak a termés­többlet nagysága a fontos, hanem az, hogy mennyibe került ez a termés­­gyarapodás. Az öntözés csak akkor lesz gazdaságos, ha a terméstöbblet értéke meghaladja a költségtöbblet értékét. Az öntözés gazdaságossága szem­pontjából két érték adhat hasznos útbaigazítást: az egységnyi öntözővíz ára és az egységnyi vízmennyiséggel elért terméstöbblet értéke. Az öntözésnél felhasznált vízmeny­­nyiséget többféleképpen fejezhetjük ki. Gyakran az egy hektárra jutó köbméterről beszélünk. Egy köbmé­ter — 1000 liter, (öntözéskor általá­ban egy alkalommal 300—1000 köb­méter vizet adunk). Kifejezhetjük ezt a vízmennyiséget milliméterben is, vagyis milyen vastag, hány mm-nyi vízréteget öntözünk ki egy hektárra. 1 mm vízréteg egy hektáron , 10 000 literrel ~ 10 köbméter. Tehát egy öntözési norma 30—100 mm. Az első táblázat eredményei alap­ján kiszámíthatjuk (ismerve a fel­használt öntözési normákat is) meny­nyi terméstöbblet jutott 1 mm-nyi öntözővízre. Az eredményeket a 2. számú táblázat foglalja össze. Amint látjuk, 1 milliméternyi víz 16—27 kg-mal növelte a kukorica, 62—120 kg-mal növelte a cukorrépa termését és ennél a két növénynél 13—36 lej értékű többlettermést adott. Ugyanígy jelentős a hatása a lucerna, szója és egyes esetekben a búza termésére is.­­Érdemes most elgondolkozni azon is, milyen nagy értéket jelent egy jó nyári eső. Egy 2000 ha szántóterü­leten dolgozó termelőszövetkezet, mely például 600 hektáron termel tengerit és 200 hektáron cukorrépát egy kisebb, 10 mm-es eső nyomán 100 000—200 000 lej értékű többlet­terméshez, többletjövedelemhez jut.) Ahhoz, hogy a terméstöbblet gazda­ságosságát értékelni tudjuk, ismer­nünk kell a felhasznált víz árát is. Ez az ár azonban nagyon változó és attól függ mennyibe került az ön­tözési rendszer elkészítése (öntöző­csatornák, terület elkészítése-elegyen­­getése, csővezeték) a szükséges fel­szerelés (szivattyúk, hordozható csö­vek, szórófejek) és maga az öntözés végrehajtása (üzemanyag, gépi és munkaerő értéke). A víz ára, a táb­lára, a növényekhez kijuttatva 2—8 lejbe kerülhet milliméterenként Az ár és a terméstöbblet értékéből lát­hatjuk azután, mindegyik gazdaság sajátos éghajlati, termelési, talajoi­(Folytatása a 8. oldalon) Dr Sipos György TUD, AKI TANUL .I * TERMÉSÁTLAG TERMÉS KUKORICA CUKORRÉPA MMäSä Termcstöbblet a I I Terméstöbblet az MENNYIVEL NÖVELI AZ ÖNTÖ­ZÉS ÉS TRÁGYÁZÁS A TERMÉST 98 LUCERNA SZÓDA BÚZA trágyázás hatására öntözés hatására ■ ■■■■ Terméstöbblet az AZ ÖNTÖZÉS HATÁSÁRA KAPOTT TERMÉSTÖBBLET A termesztett növény 1 mm öntözésre számított terméstöbblet terményben értékben kg­ mm lej/mm Kukorica 16— 27 13—22 Cukorrépa 62—120 19—36 Lucerna 30—130 3—13 Szója 3— 8 9—24­­ Búza 1— 9 1— 9 öntözés és trágyázás hatására FALVAK DOLGOZÓ NIIPE Tejgazda­sági ABC Mai lapszámunkkal újabb cikk-­­ sorozatot indítunk be, mert terepen dolgozó szakembereink általános megállapítása szerint nemcsak a fejőgondozók­ zöme, de a téeszek ál­lattenyésztésének irányításában közvetlenül résztvevő elnökök, al­­elnökök, vezetőtanácstagok, brigá­­dosok, csoportfelelősök ismeretei is hiányosaknak bizonyulnak, amikor­­ a tej képződéséről, összetételéről, tárolásáról, vizsgálatairól van szó, márpedig legtöbb erdélyi termelő-­­ szövetkezetben a gazdaság egyik legjelentősebb bevételi forrása a tejtermelés. Mondanivalónkat lexikális tö­mörséggel fogjuk össze, de a kor­szerű tudomány színvonalán, úgy­, hogy az a régebben végzett agrár­mérnökök idevágó ismereteinek fel­frissítésére is alkalmas legyen.­ ­ A tehéntej összetétele ■ óta a tejet addig forraljuk, amíg a­­ víz mind elpárolog belőle, az edény I alján egy ,­űrű üledék marad. Ha ezt f elégetjük, az edényben csak egy ke­vés hamu marad vissza. Ebb­ől a bár­ki által elvégezhető egyszeri­! kísérlet­ből kiderül, hogy a tehéntej (egyéb­ként minden emlős teje) két fő rész­ből áll: vízből — ami a forralásnál elpárolgott — és úgynevezett száraz­anyagból, ami a forralás után vissza­maradt. Ez utóbbi kétféle anyagcso­portot foglal magába : úgynevezett szerves anyagokat (amelyek elégnek) és szervetlen anyagokat (amelyek a hamuban maradnak). Az, hogy mennyi víz és mennyi szá­razanyag van a tehéntejben, függ a tehén fajtájától, egyedi tulajdonságai­tól, korától, takarmányozásától, egész­ségi állapotától, a tejelési időszak időpontjától, stb. Országos átlagban nálunk a tehéntej 872 gramm vizet és 128 gramm szárazanyagot tartalmaz kilogrammonként, vagyis durván a tehéntejnek 87 °/c-a víz, 13 Wc-a szá­razanyag. Már ebből is láthatjuk, hogy miért kell a fejőstehénnek sok ivóvíz vagy lédús takarmány. Miből áll az a bizonyos 13 százalék szárazanyag ? Csak a mennyiségüknél fogva leg­fontosabbakat említve : zsírból, fehér­jékből, cukorból, ásványi sókból és különböző — kisebb mennyiségben előforduló — szerves anyagokból. Nagy általánosságban egy liter tehén­tejben 37 g tejzsírt, 34 g tejfehérjét, 47 g tejcukrot, 7 g ásványi sót, és 3 g különféle — itt fel nem sorolt —szer­ves anyagot találunk. Ezek közül gyakorlatilag a legfon­tosabb a tejzsír, mert jelenleg a tej­ipar ennek mennyisége szerint fizeti a tejet és a tejszínt. A termelőszövetke­zeti könyvelők jól tudják, hogy a Tej­ipari Vállalat az átadott tejet és tej­színt zsíregységben számolja el. Egy zsíregység egy gramm tejzsírnak felel meg. Tehát egy liter 3,6 % tejzsírt tar­talmazó tej 36 zsíregységgel kerül el­számolásra. Az a bizonyos kilónkénti 3 gramm „egyéb szerves anyag" a borjú és az emberi táplálkozás szempontjából é­­lettanilag nagyon fontos anyagokat , vitaminokat, enzimeket, ellenanya­gokat foglal magában. Cikksorozatunk következő folytatá­sában a tej képződéséről írunk. Ennek megértéséhez még el kell mondanunk, hogy a tejben háromféle fehérje van: kazein, albumin és globulin. Ezeket a tehén szervezete szinte kizárólag a ta­karmányokban levő hasonló anyagok­ból (fehérjékből, amidokból) tudja elő­állítani. Ezért figyelmeztettünk már annyi írásunkban arra, hogy ha a te­hén nem kap takarmányában elég fe­hérjét, nem is tud képességeihez mér­ten tejet termelni. Ezt jól emlékeze­tükbe kell vésniük termelőszövetkezeti elnökeinknek, hogy támogassák agrár­mérnöküket, amikor az a termelési terv összeállításánál a fehérjetakar­mányok vetésterületének növekedé­séért hadakozik.­­ A tejcukor, amilyen édes, annyi ke­serűségnek a kútfője , ennek a bomlá­sából keletkeznek a tej és tejszín sa­­vanyodását okozó savak.­­ Az ásványi sók sokféle szervetlen vegyületet tartalmaznak. Gyakorlat­ban ezekről elég annyit tudni, hogy ezeket pótoljuk — szükség esetén — takarmánymésszel, csontliszttel, fosz­forsavas mésszel. (Folytatjuk) Dr. Nagy Miklós

Next