Hajdú-Bihari Napló, 1968. június (25. évfolyam, 127-152. szám)

1968-06-01 / 127. szám

Il NAGYÜZEMEK SZOLGÁLATÁBAN Az intézet laboratóriumaiban rend­szeres kísérleteket folytatnak a gaz­daságosabb takarmány felhasználás korszerű módszereinek kutatására. Képünkön, automatikus aminosav­­meghatározó készülékkel megálla­pítják a takarmányok fehérjetartal­mát Min dolgoznak az Állattenyésztési Kutatóintézetben? A Vérmezőre nyíló ablakok mö­gött, meg hátul a kertben, a Vár­hegy aljában, az Állattenyésztési Kutatóintézet „ősi fészkében”, ahol ma a laboratóriumi munka folyik — az újjászervezés óta el­telt 18 év alatt sok elismerésre méltó eredmény született. Ám va­lahogy egy kicsit céltalanul. Pedig valamennyi tudományos kutató célratörően dolgozott, csakhogy ki­ki a maga érdeklődése, szenvedé­lye szerint, vagyis: ahányan vol­tak, annyiféle irányban. A kor­mányzat a különböző törekvéseket igyekezett összehangolni, a nem­zetgazdaság érdekeinek szolgálatá­ba állítani és, persze, anyagilag fedezni. Az intézetnek az elért eredményekkel azonban „házalnia” kellett a mezőgazdasági nagyüze­meknél. Most gyökeres változás történt, úgy is mondhatnánk, hogy az in­tézet tevékenysége a gazdaságirá­nyítás reformja révén a feje tete­jéről a talpára állt. Miben nyilvá­nul meg ez? Egy alapvető és min­dent átfogó jelenségben: most a tsz-ek, állami gazdaságok keresik meg az intézetet, nem pedig for­dítva. Ez természetesen együtt jár sok egyéb változással. Az állami költ­ségvetés január elseje óta az inté­zet tevékenységét csupán kéthar­madrészben fedezi; az anyagi ala­pokat egyharmadrészben magának az intézetnek kell „kigazdálkod­nia”. Ugyanakkor a kormányzat a kutatási munka feladatait csak nagyvonalakban szabja meg, ezek­hez a mindennapi munka úgy iga­zodik, mint az egykori tengerészek az Északi Sarkcsillaghoz. A gya­korlati „manőverezés” már az in­tézet dolga. Ez ugyanaz az önállóság, mint amelyhez az új­­ gazdasági mecha­nizmusban a mezőgazdasági nagy­üzemek hozzájutottak. S a kettő együtt azonnal érezteti kedvező ha­tását a kutatómunkában is, öt-hat évvel ezelőtt a baromfi­tartás korszerűsítése volt napiren­den. Azóta ebben az ágazatban nagyot léptünk előre. Most szük­ségszerűen a sertéstartás korszerű­sítése került előtérbe, és érthető,­ ha ez az egyik fő feladata a kuta­tásnak is. S jelentkeznek a tsz-ek, az állami gazdaságok, január else­­je óta szinte egymásnak adják a kilincset. Bejelentik, hogy — mondjuk — egy ötezer férőhelyes komplett sertéstelepet akarnak lé­tesíteni, megbíznák az intézetet, a kikísérletezett, új módszerek alap­ján készítsék el működési tervét. Az intézet munkatársai pedig felmérik a gazdaság adottságait, aztán hozzálátnak a tervdokumen­táció készítéséhez. A műszaki iro­da (nemrég alakult) megszabja az építkezés tennivalóit; a közgazdá­szok elvégzik a szükséges üzem­­gazdasági számításokat; a „rotáció­sok” a gazdaság tervéhez igazodva kialakítják a legkedvezőbb forgási tervet, technológiai, takarmányozá­si eljárást; a számviteli csoport kiszámítja, hogyan lehet a vállal­kozást gazdaságossá tenni. A tervdokumentációt a gazda­ság a megállapodott összegért, ha­táridőre és garanciával kapja, s aztán hozzáláthat a kivitelezéshez. Az intézet­ ebben sem hagyja ma­gára, ott bábáskodik a sertéstelep kialakításánál, a tenyészállatok beállításánál. Sőt! Az intézet fel­adatköre újabban a mind széle­sebb körű szaktanácsadó szolgálat­tal is bővül. Ez lehet állandó (pél­dául meddőségi problémák figye­lemmel kísérése) a gazdasággal kötött megállapodás alapján fix összegért, vagy az eredménytől függő fizetségért. A sertéstenyésztés korszerű technológiájának elterjesztése mel­lett fő feladat a szarvasmarha nagyüzemi tartásának bevezetése,­­a technológiai eljárások mellett pedig az új fajták kutatása, a faj­tatenyésztés. A sertéseknél már mindkettő előrehaladottabb, csak szaporítani kell a piackövetelte hússertés fajtákat, s csökkenteni a vágósúly eléréséhez szükséges időt. A szarvasmarháknál még sok a teendő. Szarvasmarha-állományunk többsége magyartarka fajtájú, de nagyüzemi tartása vidékenként még igen eltérő, elsősorban a ta­karmányozási feltételek különböző­sége miatt. A keresztezések egy­részt a tőgyjavítást célozzák, a nagyüzemekben gazdaságos gépi fejés érdekében. Az intézet az idei esztendő első sikerét a Horn Ar­tur professzor által irányított ma­gyartarka—jersey keresztezési kí­sérletekkel aratta. Nagy várako­zással tekintenek a hibridkísérle­tek elé, amelyeket minden bizony­nyal fellendít a Herceghalomban létesítendő, külföldről importált, új hibridüzem. Fontos feladatként tartják szá­mon hazai takarmányozási feltéte­leink javítását. Az intézet ehhez igen sokrétű munkával járul hoz­zá. Munkatársai kutatják a fehér­jebiztosítás, a koncentrátumok ké­szítéséhez szükséges alapanyagok leggazdaságosabb előállítási mód­ját, s újabb és újabb takarmány­­receptúrákkal szolgálnak. Szüts László A kutatók naponta ismétlődő feladata a kísérleti állatok sokoldalú megfi­gyelése, vizsgálata. Ezt a kakast most éppen röntgenezésre készítik elő (Rózsa L­ászló felvételei) HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ , 1968. JÚNIUS 1. Megváltásra kerülő földek A földtulajdoni és földhasználati viszonyokat Debrecen II. kerületé­ben és Józsán felülvizsgáló bizott­ság értesíti az érdekelteket, hogy a debreceni Arany János, Alkotmány, Január 1., Vörösmarty, Hunyadi és Dózsa termelőszövetkezetek hasz­nálatában álló és megváltásra ke­rülő földterületekről készült kimu­tatásokat 1968. június 1. és június 16. között naponta 8 órától 12 óráig közszemlére teszi ki a Debrecen Városi Tanács épületének földszint 96. számú szobájában, a józsai föl­dekről pedig a Józsai Községi Ta­nács épületében. Ez idő alatt az ér­dekeltek a kifüggesztett kimutatá­sokban feltüntetett adatokkal kap­csolatban felvilágosítást kaphatnak, észrevételeket tehetnek. Az esetle­ges mentesítési kérelmeket 1969. ja­nuár 1-ig lehet előterjeszteni a Deb­receni Járási Földhivatalnál, ille­tékmentesen. Egy pillantás a belkereskedelemre Az országos jelentések alapján most készítették el a Belkereske­delmi Minisztériumban a tájékoz­tatót, hogyan alakult május első felében a kiskereskedelmi forga­lom. Alapvető tendenciáit tekintve az áruforgalom az év első négy hónap­jának megfelelően fejlődött. A ru­házati cikkeknek — a húsvéti vá­sárlások miatt — figyelemre mél­szakemberek megítélése szerint az év eddigi szakaszában a keres­let iránya nagyjából megfelel az el­múlt évben tapasztaltaknak. Ami azt jelenti, hogy a bolti élelmisze­rekből és vegyes iparcikkekből a lakosság vásárlásai az átlagosnál jobban növekedtek, a ruházati áruk kereslete a tavalyinál némileg mér­sékeltebben alakult. Természetesen e pillanatban még nehéz megítélni a vendéglátás forgalmát, hiszen az idegenforgalmi idény igazából csak most következik. Január óta az állami kiskereske­delem forgalma 6 százalékkal, a szövetkezeteké 9 százalékkal növe­kedett, ami nem utolsósorban azt is bizonyítja, hogy a szövetkezeti ke­reskedelem mind erőteljesebben ve­szi ki részét a lakosság ellátásából, részben hálózatának bővítésével, korszerűsítésével, részben árukíná­latának növelésével, szélesítésével. De igazolja azt is, hogy a fogyasz­tóan magas üteme jelentősen mér­séklődött. A májusit megelőzőnél kedvezőbben alakultak viszont a vendéglátás bevételei, míg a bolti élelmiszer- és vegyesiparcikk-forga­­lom­ nem változott lényegesen. Ves­sünk egy pillantást az alábbi táblá­zatra, amely számokkal illusztrálja a kiskereskedelmi áruforgalom ala­kulását, az elmúlt év azonos idősza­kának százalékában. tök is érdeklődéssel fordulnak a szövetkezeti üzletek, árudák, áru­házak felé. Ugyancsak tanulsággal — ha fordított előjellel is — szolgál az a tény, hogy a vendéglátás be­vételei az összforgalommal ellentét­ben az állami szektorban mintegy 5, a szövetkezeteknél viszont csu­pán 3 százalékos fejlődést mutat­nak. Áruforgalomról, fogyasztásról lé­vén szó, felmerülhet a kérdés, va­jon a tervezett 1968. évi 112 milliár­dos forgalomhoz képest mi a hely­zet jelenleg. Május 15-ig idő­ará­­nyosan a 112 milliárdos forgalom­nak mintegy 36 százaléka teljesült. Nagyjából tehát azt mondhatjuk, hogy a fogyasztók a várható mér­tékben vásárolnak, s mivel a ke­reskedelem áruellátása általában kielégítő, valószínűnek látszik, hogy az egész évre tervezett 112 milliár­dos forgalom megvalósul. h. gy. Január—április Május 1—15-ig Január 1—május 15-ig Bolti élelmiszer 109 108 109 Vendéglátás 104 107 105 Ruházat 106 101 104 Vegyesiparcikk 108 107 108 összesen: 107 106 107 Több száz hajdúsági horgász versenyre kész Hajdú-Bihar horgászegyesüle­teinek intéző bizottsága ülést tar­tott, melyen megtárgyalta a megye 23 horgászegyesülete versenyeinek ügyét. Úgy döntött, hogy a fogó­versenyeket június 22-ig kell lebo­nyolítani. A verseny idején, a tiltó rendelkezések nem érvényesek. Az intéző bizottsági versenyt június 30-án rendezik meg. A legjobb eredményt elért megyei horgászok soraiból sorrend szerint öten az országos versenyre Bajára utaznak, ahol július 14-én találkoznak az ország legjobb horgászai. A megyei egyesületek mindegyike ér­tékes díjat tűzött ki. A debreceni egyesületekből a vagongyáriak június 16-án rendezik meg versenyüket a Hor­tobágy folyón. A megyei 23 egye­sületből több százan készülnek a versenyre. Harapnak a halak. Nincs már panasz a fogásra. A horgászszezon igen kedvezőnek ígérkezik. Van süllő, balin, ponty és harcsa is. A tiszalöki vizek különösen gazdagok. Dr. Dobó Lajos, a debreceni Fáklya Horgászegyesület jó hírét öregbí­tette legutóbb azzal, hogy ritka szép süllőket akasztott meg. Ritka rekord született legutóbb a szekszárdi horgászegyesületben. Idős Hepp József három fiával vett részt a versenyen, és három óra alatt 1350 kis halat fogott. Új horgászegyesület alakul a megyében. Egyek eddig a tiszacse­­gei egyesülethez tartozott. Most úgy döntöttek, hogy önálló egyesü­letet alakítanak. Horgászásra al­kalmas vizük van elég. Az új egye­sületben száz egyeki horgász tömö­rül. Szőlő- és gyümölcstelepítés Még 1966-ban a MESZÖV ötéves tervet készített a háztáji és kise­gítő gazdaságok, valamint házi kertek szőlőinek és gyümölcsösei­nek felújítására. A rekonstrukciós terv első célja, hogy pótolja a ki­öregedett gyümölcsfaállományt. A terv alapján 1970-ig Debrecen határában, továbbá Derecskén, Be­rettyóújfaluban és Darvason mint­egy 232 hold szőlőt és gyümölcsöst telepítenek. A terv végrehajtása már megkezdődött. Eddig 63 hol­dat telepítettek be szőlővel, illetve gyümölcsfával. A gyümölcsösök közül a csont­héjasok — elsősorban a cseresz­nye, őszibarack, szilva és meggy — telepítése a legjelentősebb. Ezenkí­vül Debrecenben figyelemre méltó az egrestelepítés. A szövetkezetek jelentős meny­­nyiségű szaporítóanyaggal, törzses gyümölcsfacsmetével, továbbá sző­lőoltványokkal segítik a termelő­ket, bár a szaporítóanyag-ellátás korántsem zavartalan. A csemegebolt egyik pultján fehér porcelán tál állott, tele franciasalátával. A kör alakú tál átmérője lehetett negyven centiméter. A franciasaláta domború tetején egy darabka hering hevert, dekorációkép­pen. A hering tehát a tál szé­lének mindegyik pontjától húsz centiméternyire volt. Egy asz­­szony a pulthoz lépett, s a tál­ra mutatva így szólt: „Kérek tíz dekát”. A kiszolgáló fogta fehér faka­nalát, s merített a salátából. Papírra, majd mérlegre tette. Éppen tíz deka volt. Az asz­­szony ekkor azt követelte, hogy a kiszolgáló a heringet is mér­je bele. Az kijelentette, hogy nem teheti, a hering azé lesz, akire jut. Arra hivatkozott, hogy ha az első tíz dekával odaadná a heringet, megfoszta­ná az árut a díszétől. Az asszony ezt az álláspon­tot elutasította, s utalt arra, hogy a heringet csak egy vevő kaphatja, méltányos tehát, hogy ez az egy az első legyen. Most már beleszólt a vitába egy má­sik asszony is. Ez azt fejtegette: ha a heringet az első vevő kap­ná meg, az ugyanannyi volna, mintha a békekölcsönhúzáson legelőször a százezer forintot sorsolnák ki. Az előbbi asszonyt a hasonlat nem győzte meg. Az­zal gyanúsította meg az eláru­sítót, hogy saját maga akarja megenni a heringet, s azért nem adja oda az első vevőnek, mert ha az már elment, a hering megehető, tekintve, hogy a má­sodik vevő (ha egyáltalán tud­ hat a salátán arról, hogy hering is volt a sa­látán) joggal hiheti, azt az el­árusítónő már az elsőnek oda­adta. Az elárusítónő erre felhábo­rodottan utasította vissza a hi­vatali sikkasztás kísérletének vádját, de hozzátette: amennyi­ben a heringdarabkát el akar­ná sikkasztani, egyszerűen vá­sárolna önmagának tíz deka salátát abban a pillanatban, amikor abba a tíz dekába a hering már automatikusan be­leesik. A vita olyan éles lett, hogy a fűszerosztályról is átjött néhány vevő és elárusító. Amikor el­terjedt a híre, miről van szó, újabb nézetek merültek fel. Egyesek azt hangoztatták, a he­ringet valójában talált tárgy­nak kellene minősíteni, amely azé, aki először igényt tart rá. Mások azon a véleményen vol­tak, hogy a hering csak deko­ráció, mely a salátába bele se mérhető. Egy opportunista azt javasolta, a heringet utalják át a szomszédos halsalátába, miál­tal a visszás helyzet egyszeri­ben megszűnik. Ekkor egy ma­gas, ősz férfi lépett a pulthoz, s fél kiló franciasalátát kért. Feszült csendben csapkodta fakanalával a mérlegre az árá­­rusító a salátát. Az izgalom a tetőfokra hágott, amikor az utolsó lapátkával a hering is bekerült a fél kilóba. Minthogy a további vita már csupán el­méleti értékű lett volna, a vi­tatkozók szétoszlottak. Magam is távoztam, jót mosolyogva egyrészt a vevők határtalan ki­csinyességén, másrészt azon, hogy az elárusító jogtalanul ad­ta oda a heringet a magas fér­finak, mert ha nem a tál köze­pe felé tör, hanem egyenes vo­nalban halad, a hering nem ke­rülhetett volna bele a fél kiló­ba, ellenben belekerült volna abba a tíz dekába, amit én akartam venni, s amelyről ilyen előzmények után természetesen lemondtam. Tabi László

Next