Kiskunfélegyháza - Félegyházi Közlöny, 2017 (26. évfolyam, 1-22. szám)
2017-06-30 / 12. szám
zsony Alapítva 1902-ben I Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának hivatalos lapja XXVI. évfolyam 12. szám 2017. június 30. MEGJELENIK KÉTHETENTE ELMARAD A SZEMLE TRÉFÁS BÉKÁSIAK ízlések és pofonok a korsóból A színes gasztronómiai szegmens vidéki fellegvára, a Félegyházi Jótékonysági Kézműves Sörfesztivál harmadik alkalommal nyitja meg kapuit új, tágasabb helyszínen, immár a város főutcáján a Rocktár előtt. A rendezvény július 21-étől 50 magyar sörkülönlegességet hoz Félegyházára az egész ország területéről. Kifejezetten az ínyenceknek és a kalandoroknak kedvez a ritka sörök korzója és az első Magyar Sörútlevél. A forradalmian új fesztiváldokumentummal városról városra, főzdéről főzdére utazhatunk anélkül, hogy valóban nyakunkba vennénk az országot. A sörútlevél - amely limitált, 200 db-os példányszámban szerezhető be - 20 szabadon választott csapolt kézműves sörpikoló helyszíni elfogyasztására jogosít a fesztivál három napján. Néhány fiatal sörfőzde a folyamatos megújulást tűzte zászlójára, és próbál minél érdekesebb, már-már extrém söröket megismertetni a hazai közönséggel. Az egyedi söröknél vagy az előállítási körülmények rendhagyóak, vagy igen szokatlan összetevőket is felhasználnak készítésükhöz, amiről nem is gondolnánk, hogy a folyékony kenyérbe is kerülhetnek. Érdekes fűszerek, gyógynövények, gyümölcsök, zöldségek, vagy akár húsfajták is ízesíthetik 2017-ben a kézműves söröket. Különleges eljárással előállított nedű a „60 Shades of...” sorozat, amely egyfajta komlóval készül, viszont azt a forralás során egy órán keresztül percenként kis dózisokban adagolják, így az alapanyag minden karaktere és jellegzetessége megnyilvánul a kész sörben. Különleges fűszerekkel készül a „Monkey Temple” vaníliás búzasör. Gyógynövényeket és „gazokat” tartalmaz Magyarország legkisebb hivatalos sörfőzdéje „Mecsek Zöld Út” nevű friss erdei söre, amely csalán, medvetalp, cickafark, vadkomló és virágméz hozzáadásé ■§ val, valamint mecseki forrásvíz s felhasználásával készül. A mini £> sörfőzde másik érdekes kreációja az „Édes-3-as”, ami mentával és ! Naponta frissülő hírekkel keresse a város online napilapját a www.felegyhazikozlony.eu oldalon! Magyarországon nagy iramban fejlődik a kézműves sörök kultúrája. Sorra nyílnak a kisüzemi sörfőzdék és a különleges nedűket kínáló rendezvények. Folyamatosan fejlődik a sörök minősége és nő a választék. Korábban nem ismert, különleges sörfajták is megjelennek a korsókban.