Kiskunfélegyháza - Félegyházi Közlöny, 2017 (26. évfolyam, 1-22. szám)

2017-06-30 / 12. szám

zsony Alapítva 1902-ben I Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának hivatalos lapja XXVI. évfolyam 12. szám 2017. június 30. MEGJELENIK KÉTHETENTE ELMARAD A SZEMLE TRÉFÁS BÉKÁSIAK ízlések és pofonok a korsóból A színes gasztronómiai szegmens vidéki fellegvára, a Félegyházi Jó­tékonysági Kézműves Sörfesztivál harmadik alkalommal nyitja meg kapuit új, tágasabb helyszínen, im­már a város főutcáján a Rocktár előtt. A rendezvény július 21-étől 50 magyar sörkülönlegességet hoz Félegyházára az egész ország terü­letéről. Kifejezetten az ínyenceknek és a kalandoroknak kedvez a ritka sörök korzója és az első Magyar Sörútlevél. A forradalmian új fesz­tiváldokumentummal városról vá­rosra, főzdéről főzdére utazhatunk anélkül, hogy valóban nyakunkba vennénk az országot. A sörútlevél - amely limitált, 200 db-os példány­­számban szerezhető be - 20 sza­badon választott csapolt kézműves sörpikoló helyszíni elfogyasztására jogosít a fesztivál három napján. Néhány fiatal sörfőzde a folyama­tos megújulást tűzte zászlójára, és próbál minél érdekesebb, már-már extrém söröket megismertetni a hazai közönséggel. Az egyedi sörök­nél vagy az előállítási körülmények rendhagyóak, vagy igen szokatlan összetevőket is felhasználnak ké­szítésükhöz, amiről nem is gondol­nánk, hogy a folyékony kenyérbe is kerülhetnek. Érdekes fűszerek, gyógynövények, gyümölcsök, zöld­ségek, vagy­ akár húsfajták is ízesít­hetik 2017-ben a kézműves söröket. Különleges eljárással előállított nedű a „60 Shades of...” sorozat, amely egyfajta komlóval készül, vi­szont azt a forralás során egy órán keresztül percenként kis dózisok­ban adagolják, így az alapanyag minden karaktere és jellegzetessé­ge megnyilvánul a kész sörben. Különleges fűszerekkel készül a „Monkey Temple” vaníliás búzasör. Gyógynövényeket és „gazokat” tar­talmaz Magyarország legkisebb hivatalos sörfőzdéje „Mecsek Zöld Út” nevű friss erdei söre, amely csalán, medvetalp, cickafark, vad­­komló és virágméz hozzáadásé­ ■§ val, valamint mecseki forrásvíz s felhasználásával készül. A mini £> sörfőzde másik érdekes kreációja­­ az „Édes-3-as”, ami mentával és ! Naponta frissülő hírekkel keresse a város online napilapját a www.felegyhazikozlony.eu oldalon! Magyarországon nagy iramban fejlődik a kézműves sörök kultú­rája. Sorra nyílnak a kisüzemi sörfőzdék és a különleges nedűket kínáló rendezvények. Folyamatosan fejlődik a sörök minősége és nő a választék. Korábban nem ismert, különleges sörfajták is megjelennek a korsókban.

Next