Állami Főreáliskola, Kassa, 1888

jükben és anyagukban kihasználja és bizonyára már a legelső emberek könnyen rájöhettek a gondolatra, hogy a növényevő állatok tejét táplálék gyanánt élvezzék. Hogy ennek így kellett lenni, az kitűnik az ős­világ my­­thosából, mely nem is képzelhette másként az emberiség léte­zését, mint szorosan egybekötve a tejelő házi állatokkal. Ré­­gente éppen úgy, mint manap ott legelt a fúdús lapályokon a tejelő tehén, az ázsiai puszták lakója megfejte kanczáját, a magas vidéken a juh és kecske látta el az embert tejjel, sőt még a későbbi időben megszelídített teve és rénszarvas is, — melyek pedig inkább teherhordó állatoknak vannak alkotva, — kényszerítve lettek más vidékek tejelő állatjait pótolni. Nagyon is messze vinne, ha a tej történeti részével akar­nék foglalkozni, de még­sem mulaszthatom el, hogy erre vo­natkozólag legalább egyes érdekesebb részeket fel ne em­lítsek. Földünk minden népe élvezi a tejelő állatok tejét, de csu­dálatosképen ott, a­hol a népesség legsűrűbb, t. i. Ázsia ke­leti részén, hosszú időn át nem használták a tejet tápláléknak, sőt állítólag a Nagah’k és Cochinchinaiak még ma­nap is tisztátalannak tartják a szarvasmarhák tejét s meg­vetik azt. Az Indusok Kr. e. legalább másfél ezer évvel már a vaj készítés módját is ismerték, míg a zsidók, kik Chalden, Mezopotámia és Kanan termékeny vidékein nagyszámú szarvas­­marha, juh, kecske és tevecsordákat hajtottak magukkal, csak a tejet élvezték friss és erjesztett állapotban, de a vajat csak később Palaestinában való letelepedésük után tanulták meg készíteni. I Ámbár Egyptom népeinek történetét képírásokból sokkal régibb időktől ismerjük, mint az indusok vagy zsidókét, a tej használatára nézve nem sok felvilágosítást találunk azokban. Kétséget nem szenved, hogy e nép körülbelül 2000 évvel Kr. e. igen gazdag volt mindenféle háziállatokban, de a tej, — valószínűleg éppen úgy, mint manap, — már csak azért sem bírt valami nagy fontossággal a tápszerek között, mert tarto­mányuk bőven meg volt áldva a legkülönfélébb mezei, kerti és erdei gyümölcsökkel, mely tápszerek, a kellő mennyiségben rendelkezésükre állott húsétel mellett, teljesen kielégítette e tekintetben minden szükségletüket. A görögök már Homer idejében tudták a sajtot előállí­tani, de a vajat csak sokkal később a skythaktól tanulták el készíteni. Aristoteles sokat foglalkozik munkálataiban a külön-

Next