Képes Újság, 1978. január-július (19. évfolyam, 1-26. szám)

1978-01-07 / 1. szám

A gasztrofol szakács­ ­ában nem voltam soha a taná­rok kedvence, túl sokat szegtem­­mozogtam, olykor verekedtem is. Hármast kaptam magaviseletből, s közölték velem, arra ne is szá­mítsak, hogy ezzel a jeggyel to­vább tanulhatok. Meg kell mon­danom, cseppet sem éreztem tra­gikusnak a dolgot és a Kispesti Vendéglátónál helyezkedtem el egy étterem konyháján. Szakács szakmunkástanuló lettem. Amikor elvégeztem az iskolát, a Royal szálloda, majd a Citadella étte­rem konyhájára kerültem. Tizen­nyolc éves koromban Kiváló Dol­gozó kitüntetést kaptam a mun­kámért. Aztán gondoltam egyet és világot akartam látni. Elsze­gődtem a DETERT-hez hajósza­kácsnak és három évig a Földkö­zi tengert „jártam". Lehet, hogy még ma is járnám, ha közben meg nem ismerkedem a felesé­gemmel, aki feltette a kérdést, vagy ő, vagy a tengerészet. Mi­után nagyon szerelmes voltam őt választottam.­­ Leszerelés után kerültem a jelenlegi munkahelyemre, sza­kácsnak. Elvégeztem a vendéglá­tóipari technikumot, meg egy üz­letvezetői tanfolyamot. Idő­köz­ben a vállalat többször is kikül­dött külföldi tanulmányútra, az NSZK-ba, Belgiumba, Olaszor­szágba, mert exportra is gyártunk készételeket. Hát ennyi a törté­netem dióhéjban. - Egy szakmai kérdés: mi a különbség a gasztrofol és a kon­­zervételek között? - A gasztrofol ételeket tartó­sítószer nélkül készítjük, a tartó­sítást a mínusz 42 Celsius fokos mélyhűtés biztosítja. Mélyhűtött állapotban, mínusz 18-20 Cel­sius fokon egy évig tarthatók el ezek az ételek. A másik eltérés, hogy mi kisüzemi módon főzünk, kisadagokban, lábasban készül­nek az ételek. Ettől házias jelle­gűek. És ezért is drágábbak a konzerveknél. - Szereti a készételeket? - Megeszem, mert tényleg íz­letesek. De a feleségem inkább főz, méghozzá nagyon kitűnően. Tőlem tanulta. - Véleménye szerint kiből lesz jó szakács? - Szerintem abból, aki nem­csak érti - tudja a szakma for­­tésait, hanem fantáziája is van az ízekhez és szeret az emberek­nek örömet szerezni. Horváth Mária Sok háziasszony ismeretlen ismerőse: Haraszti László konyhafőnök Dobozokban a vacsora vagy az ebéd (Fotó: Dolezsál László)

Next