Képes Újság, 1978. január-július (19. évfolyam, 1-26. szám)
1978-01-07 / 1. szám
A gasztrofol szakács ában nem voltam soha a tanárok kedvence, túl sokat szegtemmozogtam, olykor verekedtem is. Hármast kaptam magaviseletből, s közölték velem, arra ne is számítsak, hogy ezzel a jeggyel tovább tanulhatok. Meg kell mondanom, cseppet sem éreztem tragikusnak a dolgot és a Kispesti Vendéglátónál helyezkedtem el egy étterem konyháján. Szakács szakmunkástanuló lettem. Amikor elvégeztem az iskolát, a Royal szálloda, majd a Citadella étterem konyhájára kerültem. Tizennyolc éves koromban Kiváló Dolgozó kitüntetést kaptam a munkámért. Aztán gondoltam egyet és világot akartam látni. Elszegődtem a DETERT-hez hajószakácsnak és három évig a Földközi tengert „jártam". Lehet, hogy még ma is járnám, ha közben meg nem ismerkedem a feleségemmel, aki feltette a kérdést, vagy ő, vagy a tengerészet. Miután nagyon szerelmes voltam őt választottam. Leszerelés után kerültem a jelenlegi munkahelyemre, szakácsnak. Elvégeztem a vendéglátóipari technikumot, meg egy üzletvezetői tanfolyamot. Időközben a vállalat többször is kiküldött külföldi tanulmányútra, az NSZK-ba, Belgiumba, Olaszországba, mert exportra is gyártunk készételeket. Hát ennyi a történetem dióhéjban. - Egy szakmai kérdés: mi a különbség a gasztrofol és a konzervételek között? - A gasztrofol ételeket tartósítószer nélkül készítjük, a tartósítást a mínusz 42 Celsius fokos mélyhűtés biztosítja. Mélyhűtött állapotban, mínusz 18-20 Celsius fokon egy évig tarthatók el ezek az ételek. A másik eltérés, hogy mi kisüzemi módon főzünk, kisadagokban, lábasban készülnek az ételek. Ettől házias jellegűek. És ezért is drágábbak a konzerveknél. - Szereti a készételeket? - Megeszem, mert tényleg ízletesek. De a feleségem inkább főz, méghozzá nagyon kitűnően. Tőlem tanulta. - Véleménye szerint kiből lesz jó szakács? - Szerintem abból, aki nemcsak érti - tudja a szakma fortésait, hanem fantáziája is van az ízekhez és szeret az embereknek örömet szerezni. Horváth Mária Sok háziasszony ismeretlen ismerőse: Haraszti László konyhafőnök Dobozokban a vacsora vagy az ebéd (Fotó: Dolezsál László)