Kertészhiradó 2. (1960)
1960 / 1. szám
Technológiai buttó munkánk szorosan kapcsolódik a termesztési tanszékek kutatásaihoz és eredményeihez. A mi feladatunk a megtermelt kertészeti cikkek, gyümölcs, és zöldségfélék termelés utáni eltartása, a fogyasztó részére való biztosítása egész éven át, feladatunk, hogy ezeket a cikkeket magas biológiai értékben, jobb minőségben, élvezetes formában, és minél alacsonyabb áron biztosíthassuk a dolgozók részére.Kutató munkánk is ezen célok minél teljesebb megvalósítására irányul. A Tanszék külön kutató intézeti részleggel is rendelkezik, így kis létszám, és kevés oktató mellett is lehetőség nyílik ara, hogy ezen a téren bizonyos eredményeket tudjunk felmutatni. Kutatásaink évek óta több irányban folynak. Elméleti vonatkozású témáinkban újabb vizsgálati módszerek kidolgozásán munkálkodunk, és kidolgoztuk a különböző gyümölcssavak szétválasztásának papírcromatográfia módszerét. Ezzel a módszerrel meg tudjuk állapítani egyes terményeink szerves sav öszszetevőit, és azt érés és tárolás folyamán követni tudjuk, mely mind a feldolgozás, mind a tárolás a tárolás szempontjából is lényeges befolyást gyakoroló tényező. Ezen a témakörön belül folyamatban van a gyümölcscukrok cromatográfiás módszerének kidolgozása is a fentiekhez hasonló célkitűzéssel. A gyakorlati élettel szorosan összefüggő, és termesztési, nemesítési vonalon is jól használható eddig még fel nem derített eredményeket értünk el C vitamin kutatásainkkal. Itt hazánk éghajlati és talaj adottságaiból adódó magas biológiai érték meghatározásával foglalkoztunk már 1954 óta. Az első években sorra vettük C vitamin tartalmú gyümölcs és zöldségféléinket, és pontos meghatározási módszerrel rögzítettük annak mennyiségét. Ugyanezt végeztük el ezekből készített konzerveinknél is, majd a további években kísérletet állítottunk ,be a különböző feldolgozási módoknak a C vitamin tartalomra gyakorolt hatásának megállapítására. Kutató munkánk kiterjedt C vitamin tartalom megőrzése megfelelő módszerének kidolgozására is, mely szintén eredménnyel zárult. folyamatban van C vitamin tartalmú készítmények tárolás alatti vitamin megtartó tulajdonságának megállapítása, különböző konzervkészítmények- A Kert.- sdar . .i Technológiai Tanszék kutató munkájáról.