Kertészeti lapok 1932

1932-01-01 / 1. szám

1932 február 1 KERTÉSZETI LAPOK •9- 9 bőven fejlesztenek. Ezeket feltöltögetve és az anyafáról évenként leszedve, a gyökérnemes csemetéket, korlátlanul elszaporíthatjuk. Mint már előbb írtam: nem bizonyos, hogy a fürké­szek képesek-e földalatti rejtekeiben is felkeresni és ü­l­döz­ni a vértetűk hadát. Azért, míg erről teljes bizonysá­got nem teszünk, ha mi is követjük az amerikaiak példá­ját és vértetűnek ellenálló alanyokra oltjuk a nemes fajo­kat. Az biztos, ami egészen biztos. Ha alul az immúnis gyökér, fennt a fürkészek nem engedik szaporodni a vér­tetűt, akkor ezzel az ellenséggel már végleg leszámol­tunk. A Californiai gyümölcs szállítása és csomagolása Írta: Kondé Ferenc dr. (Észak-Amerika.) Az északamerikai gyümölcstermelők két év alatt, tel­jesen átszervezték az egész ország gyümölcstermésének csomagolását. A múltban is kifogástalan, országszerte egyöntetű mintacsomagolást most csak módosították, ha­bár talán költségesebb az előző csomagolás rendszerénél a mostani. De az ízléses és kívánatos törésnélküli gyü­mölcs csomagolással fokozták a belföldi fogyasztást, e csomagolás bevezetése óta harminc százalékkal. Az amerikai fogyasztónak megvan az igénye, nem­csak a gyümölcsre, hanem a gyümölcs csomagolására is. A gyümölcscsomagolásnak fel kellett venni a versenyt más élelmiszereik csomagolásával. A gyümölcscsomagolást nagy körültekintéssel kellett módosítani, úgy hogy a gyü­mölcs teljesen töretlenül, friss állapotban kerüljön a fo­gyasztóhoz. A csomagolás módosításának fő célja az volt, hogy a gyümölcs leszedésétől egész a kilós fogyasztóig minden átrakás nélkül kerüljön. Ezt csak a betétes csomagolással lehetett megoldani, vagyis hogy a 24 fontot tartalmazó gyümölcsösládákban, négy vagy hat kis fedélnélküli do­bozt helyeztek el. E dobozokban a gyümölcs elkerül a le­szedéstől egész a kisfogyasztóig minden átrakás nélkül. E csomagolási módszert, úgy a kereskedők, mint a fogyasztók a legnagyobb örömmel fogadták, mert a ke­reskedőknek egyszerűsített munkát jelent a kilózás elke­rülése végett, a fogyasztó pedig bárhol vásárolhatja gyü­mölcsét e dobozban s cukrászsüteményként, minden törés nélkül viheti haza. Úgy a New­ York, mint a többi nagy városok gyü­mölcsszükségletének legnagyobb százalékát az ország leg­távolibb részéről, a termékeny Californiából szállítják. E távolság oly nagy, hogyha a magyar gyümölcsöt, Európa bármelyik távoleső fővárosába szállítjuk, akkor is csak a California és New­ York közötti út egynegyedrészét teszi ki. A californiai gyümölcsszállító vonatok gyorsvonatse­bességgel négy nap alatt érkeznek New­ Yorkba. A californiai vonatok élelmiszer vagonokból állanak, e vagonok gyümölcsszállításra is be vannak rendezve, s rajtuk nagybetűs felírást lehet olvasni: „Szellőztetett és hűtött". A hatalmas négy­tengelyű, vaslemez külsejű ko­csik, a vagonok belső faburkolattal vannak ellátva, a külső és a belső burkolat között szigetelő anyaggal ki­töltve. Ezen kocsikat szükség szerint lehet hűteni, akár levegő préseléssel szellőztetni, ha szükség kívánja, úgy nyáron is fűteni lehet, esetleg gyümölcs érleltetésnél. A gyümölcsszállítás a négy napos út alatt hűtőházi kezelésben van, a szállítmányt a vasúttársaság a kívánt hőfok garantálása mellett veszi fel, a szükséges hőfok a vagont kísérő levélen fel van tüntetve. A hőfok pontos be­tartását vagononként minimum­ maximum hőmérő ellen­őrzi. A californiai gyümölcs a leszedéstől számítva öt-hat nap alatt kerül a new-yorki fogyasztó közönséghez, telje­sen friss, töretlen állapotban.A Californiából New-Yorkba érkező gyümölcsszállító vonat kirakásánál sok minden pontosságot lehet tapasztalni. A gyümölcsszállítmány nem kerül csarnoki elosztásra, hanem a nagykereskedők várják, a hűtőházszerű raktárjaikba szállítják, ahonnét a kiskereskedőkhöz kerül elosztásra. A gyümölcsszállítmány kirakásánál tapasztalható, hogy ha bármennyi vagonból is áll e szállítmány, akkor is egyöntetűen csomagolt gyümölcsösládák kerülnek ki. A ládák gyümölcsnemek szerint változnak, de a csomagolás megmarad mindig ugyanaz, mintha az egész szállítmány egy gyümölcstermelő cég csomagolása lenne. E szállít­mány több száz gyümölcstermelő csomagolása; a gyü­mölcsládák két végén a takaró, reklámszerű vignetták vannak, amiről meg lehet állapítani, hogy melyik láda honnét, Calforniának melyik részén termett, ami egy gyűjtő vonattal került New­ Yorkba. A ládák vignettáiról a következő felírásokat lehet ol­vasni: Calistoge Vineyard Co, California, Frank—H.— Buck—Campany, California. Amerikan Fruit Growers Inc. Los­ Angeles. Cal. E felírásokból lehet következtetni, hogy mindezek gyümölcstermelő részvénytársaságok terményei. Ugyan­ e társaságok neveit lehet találni a konzervdobozo­kon is, tehát a termelőknek gyümölcsfeldolgozó gyáraik is vannak, ahol a másodrendű gyümölcsöt feldolgozzák. A gyümölcsösládák nem rekeszesek, hanem vékony narancsosládaszerű deszkából készülnek, rendszerint nettó 24 font gyümölcsöt tartalmaznak, vagyis amerikai szokás szerint két tucat fontot. A ládák két vége vastagabb a többi négy oldalánál, am­i a ládát összefogva erősíti; e két vég magasabb, kb. két centiméterrel az oldalaknál, úgy hogy a tetőlap s az oldal között levegő nyílás marad. A hát végoldalt, papír, vagy égetett márkázás takarja. A gyümölcsösládák mérete 40 x 40 cm. nagyság: 12 cm. magasság. Ezen nagyságú ládákban nagyobb szemű gyümölcsféléket csomagolnak, úgymint szilva, barack, cse­resznye, körteféléket. E csomagolásnál nagyobb figyelmet érdemel, amire Magyarországnak is nagy szüksége van, az aprószemű gyümölcsfélék, ribizli, köszméte, szamóca, málna, erdei eper exportjánál. Az aprószemű gyümölcsfélék nagyméretű rekeszes ládába vannak csomagolva. A ládák mérete: 75 cm. hosszú, 40 cm. széles és magasságú ládában egy font gyümölcsöt tartalmazó kis fadobozok vannak belerakva. Egy nagy­méretű ládában rendszerint 45 doboz van elhelyezve, e kis dobozok tetőnélküliek, evégett a doboz sorok közé a nagy­láda nagyságában kartonpapír vékonyságú fedő kerül, e lap az egész sor dobozt betakarja s e fedőlap fölé kerül a másik sor doboz. E dobozos csomagolás tette lehetővé az amúgy is törékeny gyümölcs szállítását, a leszedéstől, egész a fontos, akár félfontos vagy negyedfontos fogyasz­tóig, mert e csomagolással akár tíz kereskedőn átkerülve elkerüli az átrakást s az ezzel járó törést is.

Next