Kisalföld, 1963. augusztus (8. évfolyam, 178-203. szám)

1963-08-01 / 178. szám

963. augusztus 1. csütörtök KISALFÖLD Laposvas A Szanyi Gépállomás Rábacsanakon dolgozó traktorainak laposvasait régebben az üzemanyag­­szállító kocsi hordta be élesíteni a gépállomásra. Ez jó volt, hiszen az üzem­anyagfuvar gyakran felke­resi a határban a traktoro­sokat. De még jobb volt az a megoldás, amit a gépállo­más egyik brigádvezetője javasolt a rábacsanakiak­­nak: élesítsék meg a la­posvasakat a szövetkezet kovácsai. Számlázzák, és a gépállomás kifizeti a költségeket. Különösen jó­nak bizonyult ez a meg­egyezés az elmúlt hetek­ben, amikor a száraz, ke­mény föld „ette” az eke­vasakat, gyakran kellett cserélni. Viszont most megszün­tették a gépállomásiak a szövetkezetben való élesí­tést, minden indokolás nélkül. Az üzemanyagos kocsi sem törődik úgy a va­sakkal, mint régen. Időn­ként kénytelen bemenni egy-egy traktoros a gép­­­­állomásra, abbahagyni a szántást, hogy a lapos vasak megélesedjenek. A tarlószántás rendkívül sürgős munka a szövetke­zetekben, Rábacsanakon is. Kellene valami jó megol­dást találnia a Szanyi Gépállomásnak, hogy ilyen üresjáratra ne kényszerül­jenek a traktorosok. (szj) Már a télre készülnek Napi 45 mázsa szaloncukor Az embereik nagy része ja­vában élvezi a nyarat, s eszébe sem jut, hogy a naf­táimba tett téli ruhák egy­szer még előkerülnek a szek­rény mélyéről, vannak azon­ban, akik már a tél örömei­re gondolnak. A Győri Keksz- és Ostyagyárban megkezdődött a szaloncukor gyártása. A szaloncukor nagyon és­szerűen készül — így mond­ják a gyárban. A konyhai üstben összekeverik az elő­írt mennyiségű cukrot, ke­ményítőszörpöt vízzel és fes­tékanyaggal. A szirup innen a gőzfőzőüstbe jut, aztán szi­vattyú segítségével egy má­sik üstbe, ahol 2,5 atmosz­féra nyomás alatt megfő a cukor. Következő állomás az úgynevezett tabírozó gép, aztán ízesítő anyagot adnak hozzá, az öntőgép pedig be­­letölti annak a végtelen gu­miszáláénak a nyílásaiba, amely 15 méter hosszú útján­­ hatvan fokkal lehűti a cuk­rot, szatunyelven fondani. Ez­után két-három napig állni hagyják, majd rácsos falú ládákban kandiszoldatba mártják, amely úgy bevonja és megvédi a romlástól, mint zománc az edényt. Még egy napot áll, és kész a szalon­cukor. Négyféle színben készül a téli gyermekörömök e kellé­ke: barnában, fehérben, pi­rosban és narancssárgában. Ez ötféle ízt jelent, van aki a vaníliát, a málnát, és van aki a kávét, kakaót vagy na­rancsízűt szereti. Hétfőn elkezdődik a sza­loncukor csomagolása. Most napi 24—25 mázsát gyárta­nak, de hétfőtől két műszak­ban dolgoznak, és akkor na­ponta 45 mázsát ad a gumi­szalag.­­ Ipari termékeink nemzetközi kiállításokon Bár július a nemzetközi kereskedelemben nem tarto­zik a legforgalmasabb hóna­pok közé, mégis ebben az időpontban is több olyan nemzetközi árubemutató zaj­lott, amelyen külkereskedel­münk részt vett, sőt önálló kiállításokat is rendezett. Ez utóbbiak közé tartoztak a nagy sikerű manchesteri ma­gyar hetek, ahol árusítással egybekötött bemutatón köz­­fogyasztási cikkeinket tárták az érdeklődök elé. Ulan-Ba­­torban a NIKEX Vállalat bevonásával a Földművelés­­ügyi Minisztérium rendezett kért héten át tartó öntözési, vízgazdálkodási kiállítást. A júliusban nyílt nemzet­közi vásárok közül külkeres­kedelmünk számára a syd­­ney-i a legjelentősebb Gazdagodás — forint nélkül A megye valamennyi szö­vetkezete évről évre gazda­godik egy-egy géppel, istálló­val, állatokkal. Ez természe­tes. De gazdagodik-e vala­mennyi szaktudásban, szak­képzettségben? Ez még nem annyira természetes, mint amennyire szükségterű len­ne. Emberektől, vezetőiktől függ, hogy tanulnak-e a szö­vetkezetiek. Pedig hiába gya­rapítja a közös vagyonát új, korszerű felszereléssel, ha az emberek tudása a régi, ha az emberek gondolkodása nem formálódik, változik. Mondhatnánk azt is: fél mun­ka csak anyagiakkal gyara­pítani a közöst. Pusztasomorjára régen kég szültem már, dédelgetve azt a hírt, hogy a szövetkezetiek milyen igyekezettel tanul­nak, és a vezetőség anya­gilag is becsületet ad a töb­bet tudóknak. Eddig tizen­egyen tették le a szakmun­kásvizsgát, a többi között olyanok is, mint Sallai Imre bácsi, aki inkább a 60 év­hez van közelebb, mint az 50-hez, és elsők között je­lentkezett a tanfolyamra. Mi késztette itt az embe­reket a tanulásra? Egészen pontos választ a mezőgaz­dász, Horváth Ferenc sem tud adni: „Valami olyan szükségszerűség, ami jellem­ző itt az emberekre, a gon­dolkodásukra, az, hogy kell, ha nem is éppen könnyű, kellemes.” Ezt mondta az el­nök is, amikor összehívta az embereiket. Főleg a brigád­­vezetőknek hangsúlyozta: „Nektek kötelező a tanulás, ha vezetők akartok marad­ni.” A növénytermesztési brigádvezetők megszerezték a szakmunkásvizsgát. Bíztatta a tanuló tsz-tagoka­t az is, hogy az eredményes vizsga után öt százalékkal több a keresetük a szövetkezetben, mert ők most már szakem­berek. Smuk János, az égyük nö­vénytermesztési brigádveze­tő is kitűnőre vizsgázott. Si­muk­ már 40 éves. — Mennyi elfoglaltságot adott a tanulás? — Időben nem sokat, mert hetente kétszer 5—9 óráig tartott az oktatás, áprilisban máig csak hetente egyszer, mert megkezdődött a tava­szi munka. De elszoktunk mi már az iskolától, és bizony nagyon hosszúnak tűnt az idő. — Általában kik jelent­keztek a szakmunkásképző iskolába ? — Akik elvégezték tavaly az ezüstkalászos tanfo­lya­­mot, valamennyien. Szép házuk van Smukék­­nak. Szőlő — lugassal, dió­fákkal. Először a házat épí­tették, aztán ültették a dió­fákat, majd lugasnak tele­pítették a szőlőt. De a szőlő indái már úgy szétfutottak, hogy majd megkapaszkodnak a diófában. Hát kivágják azt a diófát, helyet adnak a sző­lőnek, mert az a szép, az hasznosabb. Azt mondja Smuk János:­­ így van ez az életben is, a fejlődés nem állhat meg, az erősebb, a haszno­sabb mindig háttérbe szo­rítja a jelentéktelenebbet, a kevésbé hasznosat. — Mikor volt a legnehe­zebb a tankönyv mellé ülve­? — Mikor a család tévézett. Meg a nagy hidegekben, mert bizony a tanterem­ hu­zatos volt. Aztán a vizsgákról beszél: — Írásbeli vizsgatételem a somkóró termesztése és je­lentősége volt. Egy nagy ív papírt teleírtam. Nálunk is van a szövetkezetben som­kózó zöldtrágyának. Szóbeli vizsgán a kévekötő aratógép használásáról, meg a trágya­kupacok kezeléséről beszél­tem. Növénytermesztésből a szóbeli vizsgán a rozster­mesztést, meg a víz összeté­telét, mezőgazdasági szere­pét kaptam tételnek. — Megérte a fáradságot? — Bárcsak fiatalabb ten­­­­nék... Ebből a községből már eddig ismét jelentkezett hat tsz-tag, hogy elvégezze a szakmunkásképző tanfolya­mot. Ezt az eredményt a szö­vetkezet elnöke majd a zár­számadó közgyűlésen bizon­ felsorolhatja a „vagyoni, helyzet” ismertetésekor, még akkor is­, ha forintban­ nem fejezheti ki az értékét, mert ez a gazdagodás sok-sok ezer forintnál is több. gszm Smuk János —^ TIP-TOP ^— A Mosonmagyaróvári Fog­kefegyárban a szokottnál hű­vösebb a fogadtatás. Az igaz­gató — aki egyébként na­gyon vendégszerető ember — ímmel-ámmal felel a ter­melést, terrorteljesítést firta­tó kérdésekre. A minőségre terelődik a szó, és egyszerre kibújik a szög a zsákból. — A minőség? Szerencsére nem olyan, mint néhány hó­nappal ezelőtt a kollégája megírta és átkeresztelte a „TIP-TOP” elnevezésű fog­kefénket „Rissz-Rossz”-ra. Azért, mert a kezébe került egy szőrét hullató, nálunk gyártott fogkefe. Nem lát­tuk a selejtes darabot, s ezért nem mondhatjuk, hogy nem gyártási hibás volt A selejt azonban a vásárló hibájából is keletkezhetett. Sokan — annak ellenére, hogy a fogkefe nyelére ráír­juk: a melegvíztől óvd! — forró vízben fertőtlenítik. A lyukak kitágulnak, a biztosí­tó kapcsok elengedik a falat, kihullik a sörte. — Régi ügy, nehéz benne most már igazságot tenni. Havonta több mint 220 000 fogkefét gyártunk. Exportra is. Az első fél évben például 685 000-et szállítottunk kül­­­földre. Előfordulhat, hogy a sok ezerből egy-kettő selej­tesen átcsúszik a meón, eb­ből azonban nem lehet arra következtetni, hogy mi csak rossz fogkefét gyártunk. — Különben győződjék meg róla az újságíró is. Men­jünk végig az üzemen. Áll­jon be, ha óhajtja, harmad­­meósnak. Néhányszor jártam már a Fogkefegyárban, mégis, mint­ha most látnám először a présgépet, a sörtevágó be­rendezést, a tisztító gépet Mert a meós szemével igyek­szem nézni minden egyes munkafolyamatot A fogkefe, miután a sörtebe­­fűzőgépből kiveszik, a tisztí­tógépbe kerül. Tűhegyes fo­gaskerekek markolnak vil­lámsebes forgással a sörte közé, kihúzzák a felesleges szálakat. (Ha nem kapasz­­kodnak jól a kötegek, azokat is kitépik.) Az egyenes vagy homorú sörtevágás után Horváth Aranka és Molnár Lajosné félkészáru-meósok kezébe kerül minden egyes fogke­fe. Meglepetésemre csak egy horgos tűvel, meg egy recés vasfogóval dolgoznak. Tizen­három éve. Egyedüli műszer a szemük. Az viszont felér bármilyen pontos műszerrel. Pillanatok alatt „kiszúrják” a hibás darabokat. A jónak ítélt fogkefékből százszámra látni az asztal végén. — Vegyen ki a kupacból néhányat — bíztat Blázovits Ferencné, a meo vezetője. — Próbálja ki, elég erősek-e­? Alaposan belekapaszkodom a fogóval a sörtébe. Telj­es erőből húzom. Hiába. Meg sem­ moccan. Még vagy ötöt, hatot kipróbálok, hasonló a helyzet. — Most pedig menjünk a másodmechoz — invitál Blá­zovitsné. A csomagolóban, mielőtt celofánba zárják a fogkefé­ket, még egyszer átvizsgál­ják. A hibás darabokat kü­lönválogatják. Ezután a nyo­mógép rányomja a cikkszá­mot a fogkefe nyelére, és ott aránylik a hagyományossá vált TIP-TOP jelzés. Elismert márka ez már bel- és külföldön egyaránt. Szívesen vásárolják min­denütt, mert valóban TIP­TOP. A szó legszorosabb ér­telmében. Ha néhány darab a sok ezerből elvétve rissz­­rossznak mutatkozik is. Kristóf János Molnár Lajosné és­ Horváth Aranka minőségi ellenőrök (Nagy Éva felvétele) Naponta 500 vagon paradicsomot dolgoznak fel A borsó és a bab feldol­gozása után a paradicsom jelenti a konzervgyárakban a legnagyobb munkát. Tar­tósításával tíz konzervgyár­ban foglalkoznak. Az el­múlt idény befejezése óta a Békéscsabai Konzervgyár­ban négy, a paksiban pedig egy új feldolgozó gépsor be­állításával növelték a kapa­citást, így most már napon­ta körülbelül 500 vagon nyers paradicsomot tudnak fogadni és tartósítani a gyá­rak, mintegy 100 vagonnal többet a tavalyinál. Az új gépek beállítása indokolt volt, mert a tíz konzervgyár­ban több mint 19 000 vagon paradicsom feldolgozását tervezik, amely mintegy négyezer vagonnal több az elmúlt­­évinél. 3 II szalma miatt nem tudnak szántani Egyesien A járási pártbizottságon azt mondták, hogy a csornai járás szövetkezetei közül a tarlószántással legjobban a kónyi tsz igyekszik, a leg­rosszabbul viszont az egyedi Harc a Békéért Tsz áll. Az egyedi termelőszövet­kezetnek összesen 611 hold tarlót kell megszántania, s abból keddig csak 1­ 34 hol­dat forgatott le. A mezőgaz­dász sok mindennel magya­rázza, indokolja ezt: kevés a gép, mélyen szántanak, és az szaporotlan, rengeteg a szalma, nem győzik lehúzni. A szalma valóban rengeteg az egyedi tarlókon, a hét elejéig csak arról a 134 holdról húzták le, amit már meg is szántottak. Végső soron ez a bökkenő: a szal­ma akadályozza a szántást. A mezőgazdász szerint nincs annyi gép a szövetkezetben, hogy mostanában gyorsítani tudnák a kombájnszalma le­húzását. Nézzük, hogyan osztották el azt a „13—14 erőgépet” (ennyi van). Egy még arat, húzza a rendvágót, kettő-három hordja a magot a kombájntól, három csé­pel, egy a megtisztított ma­got fuvarozza, kettő szalmát húz a tarlóról, egy herema­­got csépel, és végül egy szánt. Ez a DT. Összesen,, ha nem úgy vesszük, hogy kettő-három hordja a mi­got, hanem valóban három hordja: tizenkettő. Még min­dig van két traktor, ha nem úgy számítjuk, hogy 13—14 erőgép dolgozik a szövetke­zetben, hanem úgy számít­juk, hogy 14 dolgozik. Miért nem szánt ez a két traktor? Azért, mert lassú a szalma­­lehúzás. Akkor miért nem húzza a szalmát ez a két traktor is? Azért, mert nincs annyi ember a kazalozásnál. Ez már baj. Vége a kézi aratásnak, kapálás nincs, jelenleg szénagyűjtés sincs, csak a csépléshez, a gabona­tisztításhoz kell ember, és a szalmázáshoz kellene. Naponta legfeljebb 29 holdról tudják lehúzni, leta­karítani a szalmát, a jelen­legi munkamegosztással — ezt maguk a szövetkezet szakemberei számítják így. Ezzel a tempóval körülbelül egy hónapig tartana a szal­ma letakarítása. És azt is számítják, hogy még jó, né­hány napig ilyen lesz a mun­kaelosztás, mert még arat­nak, mert még csépelnek stb. De miért számolnak így? Miért „csöppülik” el az ere­jüket, illetve a gépeiket? Ki kellene használni az eset, szántani kellene minden le­hető erővel, akár négy trak­torral is. Hiszen tudják az egyediek, milyen sokat ér a nyári szántás, különösen a nyári mélyszántás. Újra kellene számolni. fe. J. ÉBRED A KÓRTEREM A kórterem ablakai lassan tejszínűvé válnak, feldereng a hajnal. Mint vékony erecs­­ke, indul a beszélgetés az ágyszomszédok között. Aztán egyre dagad az ér, egyre többen kapcsolódnak a be­szélgetésbe. Kis idő múlva partvissal, vödörrel benyit a takarítónő. Tekintete körülfut az ágya­kon, s a legbelsőn egy kicsit elidőz: — Maga már megint itt van? A kérdésre egy apró fejű emberke bújik ki a takaró alól. — Itt, a fene egye meg! Az apró fejű ember most az érdeklődés középpontjába kerül. Mindenki felejti egy percre saját betegségét. A legfontosabb ilyenkor, amit mindenki tudni szeretne: honnan jött és mi a baja? A kis ember azonban mit sem törődik a kíváncsis­kodó tekintetekkel, a fal felé fordul. A szobatársak némi csalódottsággal új célpontot keresnek. Valami érdekessé­get várnak egymástól. Mert így jobban múlik az idő, még a fájdalmakra sem fi­gyel úgy az ember. Agyammal szemben ősz hajú ember fekszik. Eddig nem adott él­etjelt magáról. Éjjeliszekrényén hasas könyv fekszik. Külsejéről ítélve mintha biblia lenne. Szeméből kitörli az álmot, és a könyv után nyíl. — Maga csak nem pap? — kérdezi egy bánatos sze­mű legény. — Nem. — Akkor mi? — Állatgondozó vagyok. — Hm, az nem rossz. Az­tán milyen állatokat gon­doz? — Patkányokat. — Van hozzá gusztusa? — Eleinte nem nagyon volt, de most már szeretem őket. Néha megsimogatom­ a szőrüket. Hasznára vannak az embernek, kísérleteznek velük. Nem várja meg, míg újabb kérdésekkel halmozza el a kíváncsi legény, felüti köny­vét és elmélyed az olva­sásba. A folyosóról hangos be­széd foszlányai szűrődnek be. Most történt meg a vál­tás. Málcsi néni, a terebé­lyes nővér átvette a vezény­lést, teljes tekintélyével be­nyit hozzánk, szemével vé­gigpásztázza az ágyakat A sarokban megállapodik, s a felfedezés öröme csendül ki hangjából. — Csak nem maga az?! — De én vagyok! Az apró fejű ember fel­­tápászkodik az ágyban, ki­­szédeleg a kórterem köze­pére. Nagyot nyújtózik, az­tán megkérdezi: — Mondja, nővér, mi lesz a reggeli? —­­Talán kávé, vagy tej. De az is lehet, hogy tea. Mi a baja megint? — Az éjjel elővettek a görcsök. — Mit vacsorázott? — Babot. Másik nővér nyit be a hő­mérőkkel. Előbb összevonja szemöldökét majd széles mo­soly telepszik ajka köré. — Maga olyan, mint a hazajáró lélek. Lassan törzs­vendégünk lesz. Mindketten kimennek a teremből. Kis idő múlva Málcsi néni tér vissza, ki­osztja a napi kenyéradago­­kat. — Maga nem kap reggelit — szól az apró fejű ember­nek. Csalódottan néz a nevéb­e a kis ember, aztán dühösen fejére húzza a takarót, nagy sóhajokkal löki ki magából a levegőt. (hamar)

Next