Kisalföld, 1980. szeptember (36. évfolyam, 205-229. szám)

1980-09-02 / 205. szám

m integrált Áram­körök . Az Egyesült Izzó Sajtoló- és Szer­számgyárának üze­mében kezdte meg mun­káját az a két darab svájci gyártmányú gyors­­préselő berendezés, amely elsősorban az in­tegrált áramkörök fontos alkatrészeit készíti. Ez a beruházás is segít abban, hogy az idén az integ­rált áramkör gyártást 30 százalékkal növelhessék az elmúlt évhez képest. Legyen jobb és kulturáltabb Vendéglátás Kapuváron Kapuvár város Tanácsának végrehajtó bizottsága a napok­ban tartott ülésén a vendéglátás helyzetét és színvonalát vizs­gálta. A városban és környékén a szolgáltatást teljes egészé­ben a Kapuvár és Vidéke Afész 19 vendéglátóipari egysége adja a II., III., illetve IV. osztályú egységeiben, továbbá egy 28 szobás ”B” kategóriájú szállodában. Mint az áfész beszámolójá­ból kitűnt, az utóbbi öt év alatt mindössze 228 négyzet­­méterrel növekedett a háló­zat­ A kulturáltabb vendég­látás feltételei elsősorban a városközpontban teremtődtek meg, ahol több üzletet kor­szerűsítettek. Jók a vendég­látás személyi feltételei: a 176 dolgozó többsége — 16 százaléka — szakképzett, ami jobb a megyei átlagnál. Többségükről elmondható: szereti a szakmáját. A ven­déglátás anyagi és technikai feltételei is fokozatosan ja­­vu­ltak az elmúlt­ években. A fogyóeszköz-állomány több mint 5 millió forint, a gép- és hűtőgéppark gyarapodott, a melegkonyhás egységek kor­szerű konyhai felszereléssel rendelkeznek. Bár az egysé­gek szépültek, az áfésznek még mindig gondja, hogy több üzletet a gyakori tataro­zás ellenére sem tudnak a kívánt színvonalon tartani. Oka: a vendégkör nehezen alkalmazkodik a kulturáltabb kör­ü­l­mén­yek­hez. A központi intézkedések a szeszesital-forgalmazás idő­beni korlátozása, az italok, a kávé, majd az élelmis­zerek, áremelése, a haszonkulcs vál­tozása és a szabályozók mó­dosítása — lelassították a vendéglátásban a forgalom­növekedést. Kevesebb az ét­lap szerint étkezők száma. Kevesebb a szállodai vendég is. Mindez az árbevétel csök­kenésével járt. E körülmények hatására változtatott üzletpolitikáján az áfész. A költségek csök­kentésére, a gazdálkodás ja­vítására törekedve 75 száza­lékkal növelte az előfizetéses étkeztetést, több olcsóbb ételt, kis- és gyermekadagokat kí­nál és udvariasabb, jobb ki­szolgálással, kedvező árakkal igyekszik a vendégeket visz­­szasze­rezni. A végrehajtó bizottság vi­tájában rendkívül kritikusan vizsgálta a vendéglátás szín­vonalát, annak gyenge pontjait. A termelés-ellátás felügyeleti osztály vezetője, Papp László értékelése során kifejtette, hogy a szövetkezet ezen fela­datának az elmúlt években lehetőségeihez képest megfe­lelő szinten tett eleget. Javí­tani valója azért bőven van! Fejleszteni kell a hálózatot, több nyitott teraszt kell léte­síteni. Még jobban előtérbe kell helyezni a gyors és olcsó ételek kínálatát. A dolgozó­kat jobban érdekelté kell tenni a­­ színvonalasabb ven­déglátásban, és nagyobb kö­vetelményt kell támasztani az egységvezetők elé. A szövetkezet legyen igé­nyesebb egységeinek tisztasá­gára, és ne várja meg, míg a KÖJAL figyelmeztet a fes­tésre, tatarozásra... Sok javí­tani való van a kultúráltabb, udvariasabb kiszolgálás meg­teremtésében is. A vitában többen elisme­réssel sidóltak a kapuvári ven­déglátás fejlődéséről, amely egyenletes és dinamikus volt. De még többen hangsúlyoz­ták, hogy a mércét maga­sabbra kell emelni a város központi és valamennyi ven­déglátó helyén! Minőségi javulást kell eléri, amelynek megvannak a feltételei. Olyan vendéglátást kell nyújtani, hogy a Város és környékének lakosai, minden igényes vendég jól érezze magát, a vendégek szívesen térjenek vissza a rábaközi városba. A végrehajtó bizottság a vendéglátó-hálózat alapterü­­letének növelésére, a maga­sabb színvonalú étkeztetés­re, a kulturáltabb kiszolgá­lásra, valamint a feltárt hi­ányosságok mielőbbi kijaví­tására fogadott el határoza­tot. H. I. HÉT ESZTENDEJE érde­kes hír jelent meg az újsá­gokban. Repüljenek az uta­sok meztelenül — javasolta valaki az amer­kai biztosító társaságok értekezletén —, így mindenféle fegyveres tá­madást meg lehet akadályoz­ni. Valahogy ez jut az eszem­be, amikor (ki tudja hányad­szor már?) arról hallok, hogy tenni kellene valamit az el­­pocakosodás ellen. De mit? Az emlegetett dologban ugyanis meztelenek vagyunk. Tudjuk, a nők szervezete hozzávetőlegesen negyven milliárd zsírsejtet tartalmaz, a férfiaké fele ennyit. Azt már alig-alig tartjuk számon, hogy az elhízás többféle be­tegség okozója. Inkább eszté­tikai szempontból foglalkoz­tat bennünket a zsírpárnák nagysága. A homo sapiens élettörténetében — közismert — a kétlábra állás folyama­ta óta történt egynémely fur­csa eset. A test detormálódá­­■sát — nyáridőben jobban észrevehető — különösen so­kan emlegetik. Jónéhány éve Csák Gyula cikkben leplezte le az elhízásunkat, külföldi útjának strandokon való ta­pasztalatai alapján magyar sajátosságról szólt. Mások az ételektől, italoktól roskado­zó aszta­lthozülés káros követ­kezményeiről beszélnek, ve­szélyesen terjedő új testhely-zetről — civilizációs negatí­vumot emlegetve Falrahányt borsó minden mondat! Ki figyel oda a ká­rogókra? Ki hiszi el, hogy súlyos árat fizetünk ezért a testhelyzet-módosulásért ? Hogy satnyul az izomzatt (a másé, az igen!), hogy egyen­súlyzavarokkal számolhatunk. Kit érdekel, mit mondott a franciák gasztronómusa, Bril­­lat-Savarin? Ugyan! A nem­zetek sorsa nem attól függ, hogy miképpen táplálkoznak. Hogy vehetjük a háromsze­mélyes mellényeket? Sári-fá­­ri! • Valóban nem tudunk visz­­sza­térni a gerontológiai sza­bályhoz? Miszerint: „Az ész­szerű táplálkozás az élet meghosszabbításának vagy legalábbis a nem gyorsított öregedésnek egyik alapvető feltétele”. Kerekedünk, gyarapodunk, asztalhoz ülünk, szemközt a sok zsírral szénhidráttal, ki­lenc karnyújtásnyira a főze­léktől, salátától, gyümölcstől, a jó minőségű fehérjétől. Az éSLszerűtlen étrend következ­ménye aztán a minőségi éhezés, a hiányos tápláltság, amikor a bőséges étkezés el­lenére egyes tápanyagok mennyisége mégis kevés. Szertelenre puffadtunk ? Persze, mondogatjuk csül­köt rágva, azok telezabálják magukat, akik arra intenek­ bennünket, hogy mérsékelten táplálkozzunk. Azoknak a hasmérete nem szúr szemet, pedig a kövérek világverse­nyéről pár érmet elhozhatná­nak. Más. Bozótvágó kést kapna a­­háziasszony, ha a vendég azt merészelné pötyögni, hogy az asztalra hordott ételek több­sége ellentmond a táplálko­zás legelemibb törvényeinek, hogy veszélyesen egyoldalú­ak. Érdekes lenne tudni, hány embernek kedvenc műsor­a a rádióban a reggeli és a dél­előtti torna? És a televízió öt perce? Hányan vacsoráznak, aztán újra vacsoráznak, eset­leg harmadszor is bekapnak valamit a képernyő előtt? Ésszerűség? Sokkal erősebb ennél az étkezési szokás. Ráth Végh István könyvé­ből (Tarka históriák) ismer­jük Daniel Lambert esetét, aki a XIX. század elején pénzért mutogatta a háj réte­geit. Harminchat éves korá­ban több mint háromszáz ki­lót nyomott. Stanislas löbaui püspökről azt jegyezték fel, olyan hasat eresztett, hogy gyalogláskor két szolga ken­dővel segítette hordani neki a roppant méretű terhet, egy meg ötlépésenként széket ra­kott a feneke alá. Nem arról van szó, hogy a századi eleji bicsérdisták nyerskosztján éljünk, hogy szidjuk, gyűlöljük a hentese­ket, a mészárosokat, az orvo­sokat, hanem arról — fő élet­célunk ne az evés legyen! Változtatni kell a táplálko­zásunkon! A testsúly szabá­lyozható. Füstölt kolbászok, sonkák között kísértenek a nagy za­­bálások. Roskadozó asztalok­nál díszelegnek a világcsú­csot megközelítő halak. Mit lehetne tenni? Talán hiúbbaknak lenni a test szépségére még mielőtt végleg eltűnne. Vagy változ­tatni a civilizáció megrontot­ta testhelyzeten. Esetleg mű­anyag csülköt rágni a divat­ból. És elfelejteni a három­­személyes mellényeket. Joó József Háromszemélyes mellény Hogyan szabadulhatunk meg felesleges kilóinktól? * — H h­f HfölD---­ Segítség a népgazdaságnak Jó munkát végeztek az építőtáborokban Bezárultak a középiskolai nyári építőtáborok. A ki­emelkedő munkát végzőknek tegnap adták át a jutalma­kat és a díszokleveleket. Az idén — ahogy Csáki Katalin, a KISZ Győr-Sopron megyei Bizottságának iskolai felelőse elmondta : országosan 58 ezer­­diák vett részt a mun­kában. Megyénkből 2861 diák kilenc táborhelyen dolgozott. A tanulóifjúság 39 százaléka jelentkezett, az elmúlt esz­tendőben kevesebben, mint azt igényelték, idén viszont n négy százalékkal többen, mint tavaly. Ez bizonyítja a ki­szedők és a pedagógusok jó mozgósítási munkáját. Törökbálinton gyümölcsöt szedtek a tanulók. Nagyszé­náson az új táborban, és Mo­­noron mezőgazdasági munkát végeztek. Csillebércen, az úttörőtáborban a fiúk hely­reállítási munkában vettek részt, a lányok pedig felszol­gáltak. Zalaegerszegen a KISZ-iskola és egy óvoda építésében segédkeztek, Pé­csett szintén építőipari mun­kát végeztek a fiúk. Zala­egerszegen a harmadik tur­nusban az Országos Közle­kedésbiztonsági Tanács sza­badidőben vetélkedőket szer­vezett számukra, emellett se­­gédmotorkerékpár-vizsgát is tehettek a fiúk. A vetélke­dőn, versenyeken legjobb eredményt elérő brigád Ve­lencén, az országos vetélke­dőn is indult. Cegléden az Ifjú Gárda szaktábor tagjai a mezőgazdasági munkák végzése után szabad idejük­ben továbbképzést kaptak. A két szakmai táborba je­lentkeztek a legtöbben, nem véletlenül, hiszen a szakmá­jukkal kapcsolatosan olyan gyakorlatot végezhettek, amelyre az évközi munka nem ad lehetőséget. Ilyen tábor Szolnokon, az állami építőipari vállalatnál, és Miskolcon, a Lenin Kohásza­ti Műveknél volt. Augusztus végén a KISZ Győr-Sopron megyei Bizott­sága ülésén az idei munkát kiemelkedően jónak értékel­ték. A fiatalok valóban a népgazdaságot segítették. Eközben megismerkedtek a fizikai munkával,, és kiala­kultak a közösségek is, hi­szen többek közt a szabad­idős programok megszervezé­se is az ő feladatuk volt. A két hét alatt annak a megyé­nek a tájait is megismerték a szervezett kirándulásokon, ahol dolgoztak. A KISZ Győr-Som­on me­gyei Bizottsága értékelte a mozgósítást és az elért ered­ményeket, és az első iskolai napon vásárlási utalványt, valamint díszoklevelet adott át a következő iskolák KISZ- szervezeteinek: Kapuvári Gimnázium, Ré­vai Gimnázium és Szakkö­zépiskola, PÁGISZ, Széche­nyi Gimnázium (Sopron), JÁGISZ, József Attila Szak­­középiskola (Sopron), Sz0­­muely Szakközépiskola (Győr), Hunyadi Gimnázium (Csorna), Hild József Szakkö­zépiskola (Győr) és a 403 Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskola (Sopron). Az ez évi jó eredményben tevékenyen részt vállaltak a pedagógusok és az elért ered­ményben nagy szerepük van. Többen táborvezetőként, vagy nevelési felelősként utaztak el a diákokkal. Egyebek közt Cseh Györgyi (Révai Gimná­zium), Tóth Erzsébet és Illés Ibolya (Szamuely Szakközép­­iskola), Lang Anna (soproni Fáy Szakközépiskola), May Erzsébet (mosonmagyaróvári 11-es általános iskola), Gátai Mária (mosonmagyaróvári Kossuth Gimnázium) és Tás­ka Eszter (győri Kazinczy Gimnázium). Munkájukat a KISZ KB építőtábori bizott­sága decemberben külön ér­tékeli. B. A. Üdít, frissít és gyógyít Megkezdték a balti víz palackozását A balti víz „története” már a rómaiak korában kezdődött, a régészeti kutatások szerint már abban az időben is gyó­gyításra használták. Régi ok­iratok először 1199-ben emlí­tik a Farkasdon (Wolfs) lévő fürdőt, s víziével mozgásszer­vi megbetegedésben szenve­dőket gyógyítottak. A balfi ásvány- és gyógyvizet száza­dunk elejétől — kisipari mód­szerekkel — kezdték palac­kozni, a kút vízét leginkább Sopronban értékesítették. A második világháborúban a kút és környéke erősen meg­rongálódott, de a mostoha körül­mények ellenére is 1951- ben újra a palackozás mellett döntöttek az­­illetékesek. Mivel a hatvanas évek ele­jén a község­fejlesztésnél nem vették figyelembe az ásvány­víztelep környezetvédelmi követelményeit, a vízhozam csökkenni kezdett, de ami en­nél is súlyosabb gondot oko­zott, fokozatosan colibakté­­rium-fertőzés veszélyeztette. Emiatt a palackozást a KÖ­JÁL 1977 tavaszán megtil­totta. Ezt követően a gazda, a Győr-Sopron megyei Szikvíz, Üdítőitalgyártó és Szeszfőzde Vállalat öt próbafúrást végez­tetett, és végül egy 35, és egy 30 méter mélységű kút be­indítását határozta el. Az 1. kút alkáliákat tartalmazó kalcium-magnézium hidrogén­karbonátos savanyúvíz, amely­nek metakovasav tartalma is jelentékeny, a If. kút az elő­zővel megegyezik, azzal a kü­lönbséggel, hogy szulfid-ion tartalma miatt a kénes gyógy­vizek csoportjába sorolható. (Mindkét kút vízét szénsav­val dúsítva hozzák for­galomba.) A víz tehát megvolt, már „csak” a palackozást kellett megoldani a vállalatnak. A régi üzemépület teljes felújí­tásával (villamoshálózat, köz­ponti fűtés, raktárak, tmk­­műhely, szociális létesítmé­nyek) olasz és magyar töltő-, illetve mosógépek beállításá­val minden igényt kielégítő üzem kezdte meg működését a tegnapi nappal. Az üzem felújítása, illetve az ehhez tartozó munkák a vállalat sa­ját fejlesztéséből hatmillió fo­rintot emésztettek fel. Rend­kívül hasznos volt a szocia­lista brigádok mintegy fél­millió forint értékű társadal­mi munkája is! A kivitele­zésben sok segítséget nyúj­tott a soproni Vízmű Vállalat és a győri Közúti Építő Vál­lalat. Mától tehát számos üzlet­ben és Vendéglátó egységben újra kapható lesz a régebben jó hírű balfi ásványvíz. For­más zöld üvegekben (a ke­reskedelemben egyébként for­galmazott típusok) egy lite­res, illetve 0,33 literes for­mában hozzák forgalomba (igen ízléses címkézéssel) — a nagy üveggel az üzletekben, a kicsivel (amely nem tartal­maz kénes vegyületet) pedig a vendéglátó helyeken. A Szikvíz, Üdítőital és Szeszfőzde Vállalat saját 30 teherjárműves szállító háló­zata juttatja el Nyugat-Du­­nántúl üzleteibe és vendég­lőibe a balfi vizet. Rugalma­san szervezték meg a rende­lést is: a szállítóval a hely­színen meg lehet egyezni a következő fordulóban kért mennyiségről de telefonon és levélben közvetlenül fogadja a balfi ásványvízüzem az igé­nyeket. A vállalat egyelőre egy műszakos palackozást szervezett, de ha az igényel, úgy hozzák, két-, illetve há­rom műszakra is képes. Az emberi szervezet „működé­sét” segítő balfi víz ugyanis most olyan hozamú kutakból kerül a felszínre, amely a jelenlegi egyműszakos palac­kozás szükségletének az öt­szöröse! Egyébként az egyli­teres palackból ezret, a 0,33 literesből 2400-at képes az üzem óránként tölteni. Cs. A. "»1980. szeptember 2., kedd

Next