Kisalföld, 1980. szeptember (36. évfolyam, 205-229. szám)
1980-09-02 / 205. szám
m integrált Áramkörök . Az Egyesült Izzó Sajtoló- és Szerszámgyárának üzemében kezdte meg munkáját az a két darab svájci gyártmányú gyorspréselő berendezés, amely elsősorban az integrált áramkörök fontos alkatrészeit készíti. Ez a beruházás is segít abban, hogy az idén az integrált áramkör gyártást 30 százalékkal növelhessék az elmúlt évhez képest. Legyen jobb és kulturáltabb Vendéglátás Kapuváron Kapuvár város Tanácsának végrehajtó bizottsága a napokban tartott ülésén a vendéglátás helyzetét és színvonalát vizsgálta. A városban és környékén a szolgáltatást teljes egészében a Kapuvár és Vidéke Afész 19 vendéglátóipari egysége adja a II., III., illetve IV. osztályú egységeiben, továbbá egy 28 szobás ”B” kategóriájú szállodában. Mint az áfész beszámolójából kitűnt, az utóbbi öt év alatt mindössze 228 négyzetméterrel növekedett a hálózat A kulturáltabb vendéglátás feltételei elsősorban a városközpontban teremtődtek meg, ahol több üzletet korszerűsítettek. Jók a vendéglátás személyi feltételei: a 176 dolgozó többsége — 16 százaléka — szakképzett, ami jobb a megyei átlagnál. Többségükről elmondható: szereti a szakmáját. A vendéglátás anyagi és technikai feltételei is fokozatosan javultak az elmúlt években. A fogyóeszköz-állomány több mint 5 millió forint, a gép- és hűtőgéppark gyarapodott, a melegkonyhás egységek korszerű konyhai felszereléssel rendelkeznek. Bár az egységek szépültek, az áfésznek még mindig gondja, hogy több üzletet a gyakori tatarozás ellenére sem tudnak a kívánt színvonalon tartani. Oka: a vendégkör nehezen alkalmazkodik a kulturáltabb körülményekhez. A központi intézkedések a szeszesital-forgalmazás időbeni korlátozása, az italok, a kávé, majd az élelmiszerek, áremelése, a haszonkulcs változása és a szabályozók módosítása — lelassították a vendéglátásban a forgalomnövekedést. Kevesebb az étlap szerint étkezők száma. Kevesebb a szállodai vendég is. Mindez az árbevétel csökkenésével járt. E körülmények hatására változtatott üzletpolitikáján az áfész. A költségek csökkentésére, a gazdálkodás javítására törekedve 75 százalékkal növelte az előfizetéses étkeztetést, több olcsóbb ételt, kis- és gyermekadagokat kínál és udvariasabb, jobb kiszolgálással, kedvező árakkal igyekszik a vendégeket viszszaszerezni. A végrehajtó bizottság vitájában rendkívül kritikusan vizsgálta a vendéglátás színvonalát, annak gyenge pontjait. A termelés-ellátás felügyeleti osztály vezetője, Papp László értékelése során kifejtette, hogy a szövetkezet ezen feladatának az elmúlt években lehetőségeihez képest megfelelő szinten tett eleget. Javítani valója azért bőven van! Fejleszteni kell a hálózatot, több nyitott teraszt kell létesíteni. Még jobban előtérbe kell helyezni a gyors és olcsó ételek kínálatát. A dolgozókat jobban érdekelté kell tenni a színvonalasabb vendéglátásban, és nagyobb követelményt kell támasztani az egységvezetők elé. A szövetkezet legyen igényesebb egységeinek tisztaságára, és ne várja meg, míg a KÖJAL figyelmeztet a festésre, tatarozásra... Sok javítani való van a kultúráltabb, udvariasabb kiszolgálás megteremtésében is. A vitában többen elismeréssel sidóltak a kapuvári vendéglátás fejlődéséről, amely egyenletes és dinamikus volt. De még többen hangsúlyozták, hogy a mércét magasabbra kell emelni a város központi és valamennyi vendéglátó helyén! Minőségi javulást kell eléri, amelynek megvannak a feltételei. Olyan vendéglátást kell nyújtani, hogy a Város és környékének lakosai, minden igényes vendég jól érezze magát, a vendégek szívesen térjenek vissza a rábaközi városba. A végrehajtó bizottság a vendéglátó-hálózat alapterületének növelésére, a magasabb színvonalú étkeztetésre, a kulturáltabb kiszolgálásra, valamint a feltárt hiányosságok mielőbbi kijavítására fogadott el határozatot. H. I. HÉT ESZTENDEJE érdekes hír jelent meg az újságokban. Repüljenek az utasok meztelenül — javasolta valaki az amerkai biztosító társaságok értekezletén —, így mindenféle fegyveres támadást meg lehet akadályozni. Valahogy ez jut az eszembe, amikor (ki tudja hányadszor már?) arról hallok, hogy tenni kellene valamit az elpocakosodás ellen. De mit? Az emlegetett dologban ugyanis meztelenek vagyunk. Tudjuk, a nők szervezete hozzávetőlegesen negyven milliárd zsírsejtet tartalmaz, a férfiaké fele ennyit. Azt már alig-alig tartjuk számon, hogy az elhízás többféle betegség okozója. Inkább esztétikai szempontból foglalkoztat bennünket a zsírpárnák nagysága. A homo sapiens élettörténetében — közismert — a kétlábra állás folyamata óta történt egynémely furcsa eset. A test detormálódá■sát — nyáridőben jobban észrevehető — különösen sokan emlegetik. Jónéhány éve Csák Gyula cikkben leplezte le az elhízásunkat, külföldi útjának strandokon való tapasztalatai alapján magyar sajátosságról szólt. Mások az ételektől, italoktól roskadozó asztalthozülés káros következményeiről beszélnek, veszélyesen terjedő új testhely-zetről — civilizációs negatívumot emlegetve Falrahányt borsó minden mondat! Ki figyel oda a károgókra? Ki hiszi el, hogy súlyos árat fizetünk ezért a testhelyzet-módosulásért ? Hogy satnyul az izomzatt (a másé, az igen!), hogy egyensúlyzavarokkal számolhatunk. Kit érdekel, mit mondott a franciák gasztronómusa, Brillat-Savarin? Ugyan! A nemzetek sorsa nem attól függ, hogy miképpen táplálkoznak. Hogy vehetjük a háromszemélyes mellényeket? Sári-fári! • Valóban nem tudunk viszszatérni a gerontológiai szabályhoz? Miszerint: „Az észszerű táplálkozás az élet meghosszabbításának vagy legalábbis a nem gyorsított öregedésnek egyik alapvető feltétele”. Kerekedünk, gyarapodunk, asztalhoz ülünk, szemközt a sok zsírral szénhidráttal, kilenc karnyújtásnyira a főzeléktől, salátától, gyümölcstől, a jó minőségű fehérjétől. Az éSLszerűtlen étrend következménye aztán a minőségi éhezés, a hiányos tápláltság, amikor a bőséges étkezés ellenére egyes tápanyagok mennyisége mégis kevés. Szertelenre puffadtunk ? Persze, mondogatjuk csülköt rágva, azok telezabálják magukat, akik arra intenek bennünket, hogy mérsékelten táplálkozzunk. Azoknak a hasmérete nem szúr szemet, pedig a kövérek világversenyéről pár érmet elhozhatnának. Más. Bozótvágó kést kapna aháziasszony, ha a vendég azt merészelné pötyögni, hogy az asztalra hordott ételek többsége ellentmond a táplálkozás legelemibb törvényeinek, hogy veszélyesen egyoldalúak. Érdekes lenne tudni, hány embernek kedvenc műsora a rádióban a reggeli és a délelőtti torna? És a televízió öt perce? Hányan vacsoráznak, aztán újra vacsoráznak, esetleg harmadszor is bekapnak valamit a képernyő előtt? Ésszerűség? Sokkal erősebb ennél az étkezési szokás. Ráth Végh István könyvéből (Tarka históriák) ismerjük Daniel Lambert esetét, aki a XIX. század elején pénzért mutogatta a háj rétegeit. Harminchat éves korában több mint háromszáz kilót nyomott. Stanislas löbaui püspökről azt jegyezték fel, olyan hasat eresztett, hogy gyalogláskor két szolga kendővel segítette hordani neki a roppant méretű terhet, egy meg ötlépésenként széket rakott a feneke alá. Nem arról van szó, hogy a századi eleji bicsérdisták nyerskosztján éljünk, hogy szidjuk, gyűlöljük a henteseket, a mészárosokat, az orvosokat, hanem arról — fő életcélunk ne az evés legyen! Változtatni kell a táplálkozásunkon! A testsúly szabályozható. Füstölt kolbászok, sonkák között kísértenek a nagy zabálások. Roskadozó asztaloknál díszelegnek a világcsúcsot megközelítő halak. Mit lehetne tenni? Talán hiúbbaknak lenni a test szépségére még mielőtt végleg eltűnne. Vagy változtatni a civilizáció megrontotta testhelyzeten. Esetleg műanyag csülköt rágni a divatból. És elfelejteni a háromszemélyes mellényeket. Joó József Háromszemélyes mellény Hogyan szabadulhatunk meg felesleges kilóinktól? * — H hf HfölD--- Segítség a népgazdaságnak Jó munkát végeztek az építőtáborokban Bezárultak a középiskolai nyári építőtáborok. A kiemelkedő munkát végzőknek tegnap adták át a jutalmakat és a díszokleveleket. Az idén — ahogy Csáki Katalin, a KISZ Győr-Sopron megyei Bizottságának iskolai felelőse elmondta : országosan 58 ezerdiák vett részt a munkában. Megyénkből 2861 diák kilenc táborhelyen dolgozott. A tanulóifjúság 39 százaléka jelentkezett, az elmúlt esztendőben kevesebben, mint azt igényelték, idén viszont n négy százalékkal többen, mint tavaly. Ez bizonyítja a kiszedők és a pedagógusok jó mozgósítási munkáját. Törökbálinton gyümölcsöt szedtek a tanulók. Nagyszénáson az új táborban, és Monoron mezőgazdasági munkát végeztek. Csillebércen, az úttörőtáborban a fiúk helyreállítási munkában vettek részt, a lányok pedig felszolgáltak. Zalaegerszegen a KISZ-iskola és egy óvoda építésében segédkeztek, Pécsett szintén építőipari munkát végeztek a fiúk. Zalaegerszegen a harmadik turnusban az Országos Közlekedésbiztonsági Tanács szabadidőben vetélkedőket szervezett számukra, emellett segédmotorkerékpár-vizsgát is tehettek a fiúk. A vetélkedőn, versenyeken legjobb eredményt elérő brigád Velencén, az országos vetélkedőn is indult. Cegléden az Ifjú Gárda szaktábor tagjai a mezőgazdasági munkák végzése után szabad idejükben továbbképzést kaptak. A két szakmai táborba jelentkeztek a legtöbben, nem véletlenül, hiszen a szakmájukkal kapcsolatosan olyan gyakorlatot végezhettek, amelyre az évközi munka nem ad lehetőséget. Ilyen tábor Szolnokon, az állami építőipari vállalatnál, és Miskolcon, a Lenin Kohászati Műveknél volt. Augusztus végén a KISZ Győr-Sopron megyei Bizottsága ülésén az idei munkát kiemelkedően jónak értékelték. A fiatalok valóban a népgazdaságot segítették. Eközben megismerkedtek a fizikai munkával,, és kialakultak a közösségek is, hiszen többek közt a szabadidős programok megszervezése is az ő feladatuk volt. A két hét alatt annak a megyének a tájait is megismerték a szervezett kirándulásokon, ahol dolgoztak. A KISZ Győr-Somon megyei Bizottsága értékelte a mozgósítást és az elért eredményeket, és az első iskolai napon vásárlási utalványt, valamint díszoklevelet adott át a következő iskolák KISZ- szervezeteinek: Kapuvári Gimnázium, Révai Gimnázium és Szakközépiskola, PÁGISZ, Széchenyi Gimnázium (Sopron), JÁGISZ, József Attila Szakközépiskola (Sopron), Sz0muely Szakközépiskola (Győr), Hunyadi Gimnázium (Csorna), Hild József Szakközépiskola (Győr) és a 403 Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskola (Sopron). Az ez évi jó eredményben tevékenyen részt vállaltak a pedagógusok és az elért eredményben nagy szerepük van. Többen táborvezetőként, vagy nevelési felelősként utaztak el a diákokkal. Egyebek közt Cseh Györgyi (Révai Gimnázium), Tóth Erzsébet és Illés Ibolya (Szamuely Szakközépiskola), Lang Anna (soproni Fáy Szakközépiskola), May Erzsébet (mosonmagyaróvári 11-es általános iskola), Gátai Mária (mosonmagyaróvári Kossuth Gimnázium) és Táska Eszter (győri Kazinczy Gimnázium). Munkájukat a KISZ KB építőtábori bizottsága decemberben külön értékeli. B. A. Üdít, frissít és gyógyít Megkezdték a balti víz palackozását A balti víz „története” már a rómaiak korában kezdődött, a régészeti kutatások szerint már abban az időben is gyógyításra használták. Régi okiratok először 1199-ben említik a Farkasdon (Wolfs) lévő fürdőt, s víziével mozgásszervi megbetegedésben szenvedőket gyógyítottak. A balfi ásvány- és gyógyvizet századunk elejétől — kisipari módszerekkel — kezdték palackozni, a kút vízét leginkább Sopronban értékesítették. A második világháborúban a kút és környéke erősen megrongálódott, de a mostoha körülmények ellenére is 1951- ben újra a palackozás mellett döntöttek azilletékesek. Mivel a hatvanas évek elején a községfejlesztésnél nem vették figyelembe az ásványvíztelep környezetvédelmi követelményeit, a vízhozam csökkenni kezdett, de ami ennél is súlyosabb gondot okozott, fokozatosan colibaktérium-fertőzés veszélyeztette. Emiatt a palackozást a KÖJÁL 1977 tavaszán megtiltotta. Ezt követően a gazda, a Győr-Sopron megyei Szikvíz, Üdítőitalgyártó és Szeszfőzde Vállalat öt próbafúrást végeztetett, és végül egy 35, és egy 30 méter mélységű kút beindítását határozta el. Az 1. kút alkáliákat tartalmazó kalcium-magnézium hidrogénkarbonátos savanyúvíz, amelynek metakovasav tartalma is jelentékeny, a If. kút az előzővel megegyezik, azzal a különbséggel, hogy szulfid-ion tartalma miatt a kénes gyógyvizek csoportjába sorolható. (Mindkét kút vízét szénsavval dúsítva hozzák forgalomba.) A víz tehát megvolt, már „csak” a palackozást kellett megoldani a vállalatnak. A régi üzemépület teljes felújításával (villamoshálózat, központi fűtés, raktárak, tmkműhely, szociális létesítmények) olasz és magyar töltő-, illetve mosógépek beállításával minden igényt kielégítő üzem kezdte meg működését a tegnapi nappal. Az üzem felújítása, illetve az ehhez tartozó munkák a vállalat saját fejlesztéséből hatmillió forintot emésztettek fel. Rendkívül hasznos volt a szocialista brigádok mintegy félmillió forint értékű társadalmi munkája is! A kivitelezésben sok segítséget nyújtott a soproni Vízmű Vállalat és a győri Közúti Építő Vállalat. Mától tehát számos üzletben és Vendéglátó egységben újra kapható lesz a régebben jó hírű balfi ásványvíz. Formás zöld üvegekben (a kereskedelemben egyébként forgalmazott típusok) egy literes, illetve 0,33 literes formában hozzák forgalomba (igen ízléses címkézéssel) — a nagy üveggel az üzletekben, a kicsivel (amely nem tartalmaz kénes vegyületet) pedig a vendéglátó helyeken. A Szikvíz, Üdítőital és Szeszfőzde Vállalat saját 30 teherjárműves szállító hálózata juttatja el Nyugat-Dunántúl üzleteibe és vendéglőibe a balfi vizet. Rugalmasan szervezték meg a rendelést is: a szállítóval a helyszínen meg lehet egyezni a következő fordulóban kért mennyiségről de telefonon és levélben közvetlenül fogadja a balfi ásványvízüzem az igényeket. A vállalat egyelőre egy műszakos palackozást szervezett, de ha az igényel, úgy hozzák, két-, illetve három műszakra is képes. Az emberi szervezet „működését” segítő balfi víz ugyanis most olyan hozamú kutakból kerül a felszínre, amely a jelenlegi egyműszakos palackozás szükségletének az ötszöröse! Egyébként az egyliteres palackból ezret, a 0,33 literesből 2400-at képes az üzem óránként tölteni. Cs. A. "»1980. szeptember 2., kedd