24 óra, 2020. május (31. évfolyam, 102-126. szám)

2020-05-23 / 120. szám

MEGYEI KORKÉP Magyar érték lett a kocsi kocsiból KOCS/BUDAPEST A Hungari­­kum Bizottság legutóbbi, fő­városi ülésén felvette a Ma­gyar Értékek sorában az elő­ször Kocs községben - mint­egy 500 évvel ezelőtt készí­tett - kocsit. Simon László, a település polgármestere örö­mét fejezte ki, hiszen a Ma­gyar Értéktár „tagjának” len­ni egyben elismerés is. - Hét évvel ezelőtt állítot­ta fel a települési értéktár bi­zottságot, amely elsőként, he­lyi értékként a kocsi kocsit vette fel - emelte ki Simon László. - Néhány hónappal később, 2014 nyarán terjesz­tettük felvételre a járművet a megyei értéktárba. Ezt követő­en, 2016-ban a megyei önkor­mányzat javasolta a kocsi ko­csi Magyar Értéktárba kerülé­sét. Azóta négy év telt el, ami egy kicsit hosszú idő, de most nagyon boldogok vagyunk, hogy kedvező döntés szüle­tett. A kocsi felvételére azon­ban úgy tekintünk, mint az utolsó lépcsőfokra, a hungari­­kumok „előszobájára”. Hiszen a végső célunk, hogy hungari­­kummá váljon ez történelmi személyszállító eszköz. A közgyűlés java­solta a Magyar Ér­téktárba a kocsit Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke megerősítet­te, hogy a közgyűlés javasolta a Magyar Értéktárba a kocsit. Megyei lajstromba kulturális örökségként került, felterjesz­tésre viszont az ipari és műsza­ki megoldások kategóriában. - A kezdetekkor körülbe­lül 40-50 megyei „kincset” ír­tam össze - hangsúlyozta az elnök. - Elindult egy gyűjtő­munka, az érintettek pedig ajánlásokat tettek a frissen felállított értéktár bizottság­nak. Óriási dolognak tartom, hogy most a kocsi kocsi - a ja­vaslatunkra - már Magyar Ér­ték is lett és útban van a hun­­garikumok közé. Egyébként még három javaslatunk van az országos bizottság előtt, a Szent István-i életmű, a Kis­béri félvér és a bábolnai Sha­­gya, mint lófajták. A Magyar Értéktárban talál­ható kiemelkedő nemzeti ér­tékek száma a kocsi kocsival 175-re emelkedett. ■ PetrikJ. Szigorú óvintézkedések mellet nyit újra a város strandja Négy némzetméteren egy ember fürdőzhet nyáron Június 13-án a tatabányai Gyémánt Fürdő megnyitja kapuit a strandolni vágyók előtt. Az idei szezont nagy­fokú elővigyázatosság elő­zi meg, az újranyitás a stran­dolók számára is hordoz vál­tozásokat. Raffael Veronika veronika,raffael@mediaworks.hu TATABÁNYA - A Nemzeti Nép­egészségügyi Központ által kiadott útmutató magában foglalja a közfürdők üzemelte­tésének módját, higiénés felté­teleit, valamint ezen feltételek ellenőrzésének módszereit is. A Gyémánt Fürdő a hatóság ál­tal kiadott gyakorlatok betar­tásával nyitja meg a fürdő sza­badtéri strand részét, a pihen­ni vágyóknak azonban egész­ségük érdekében be kell tar­taniuk a módosított házirend előírásait. A változásokkal az érkezők már a belépésnél találkozhat­nak, a sorban állásnál a biz­tonságos védőtávolság betar­tását a csaknem másfélszere­sére növekedett személyzet segíti, akik maszkban és kesz­tyűben fogadják majd a ven­dégeket. Az intézm­­ény ügy­vezetője, Kugler László tájé­koztatott: a szabályzások mi­att a fürdő befogadóképessé­gét 1891 főre korlátozzák, így számos esetben kell telt házra számítani. A belépést követően a fürdő­­zőket arra kérik, a strandlepe­dők leterítésekor is vegyék fi­gyelembe a kötelező másfél méteres távolságot, használ­janak ki minden zöldfelületet. Azt tanácsolják, a közös te­rek használatának csökkenté­se érdekében érkezzenek für­dőzésre alkalmas öltözetben, emellett azonban a kültéri öl­tözők is elérhetők lesznek. A vizekben a Népegészség­ügyi Központ előírásainak megfelelően négy négyzet­­méterenként egy fürdőző tar­tózkodhat majd, így egy adott medencében bizonyos számú embernél több nem fürdőz­het. Az üzemeltetőknek ezt személyes felügyelettel kell ellenőriznie és betartatnia, a víz mellett tehát felügyelő kol­légák tartózkodnak. Az éttermeknél és büféknél kialakuló soroknál szintén ar­ra kérik a vendégeket, hogy ügyeljenek a távolság meg­tartására. Beltéren, így a mel­lékhelyiségek használatakor szintén dolgozók felügyelik majd az egyidejűleg bent tar­tózkodók számát. A pihenni vágyók a stran­don kihelyezett plakátokról és a belépés során kapott tá­jékoztató füzetből informálód­hatnak majd. ..* A medencék esetleges hibáit a használatbavétel előtt a héten kijavítják a Gyémánt Fürdő szabadtéri részein, mielőtt ott is fogadnák a vendégeket Fotó: Hagymási B. A járvánnyal kapcsolatos folyamatosan frissülő, hiteles információk: f) KEMMA.hu 2020. MÁJUS 23., SZOMBAT Vízben nem terjed Amellett, hogy a nyitást meg­előzően az intézmény terüle­tét fertőtlenítik, az újra feltöl­tött medencék vizét is gondo­san kezelik. A Népegészség­ügyi Központ tájékoztatása alapján a hagyományos vízke­zelő technológiák eltávolítják a hurkos vírusként ismert ko­ronavírust, amely érzékeny a klórra és más oxidáló fertőtle­nítőszerekre. A referenciaér­tékek alapján beállított klór­mennyiség a 0,5 mg/l, ezzel hatástalanítható a vírus terje­dése. Kugler László, a fürdő ügyvezetője elmondta, a me­dencékben a megengedett felső határérték közelében lévő klórkoncentrációt terem­tik meg, így a vizek megfele­lő védelmet nyújtanak a ven­dégeknek. M­­ostanában már a nagybani piacokon sincs különbség a hazai és az import eper ára között A hazai vevők a magyar szamócára esküsznek TATABÁNYA A hétvége előtt az újvárosi piac forgalmában szinte alig érzékelhető válto­zás. Inkább csak a „kellékek” bővültek. A szatyrok, fonott kosarak és gurulós kocsik - a jelen helyzetben - gumikesz­tyűkkel és maszkokkal egé­szültek ki. De egyébként nor­mális mederben mentek a dol­gok úgy, mint sorban állás, az áru mustrálása... A piacon mi most elsősor­ban eperre vadásztunk. Volt, akit éppen a száját védő álarc árult el, hogy szereti a szamó­cát, és meg is kóstolta, mert a szájkendő „közepe” kissé ró­zsaszínűnek tűnt... A piac bejáratánál Faluvé­gi János és fia, Dávid, veszély­­helyzet ide, járvány oda, a ta­vasz kezdte óta egyhuzamban kínálja portékáját. - Gyakorlatilag egy nap­ra sem álltunk le - jegyezte meg János. - így azután min­den mizériát, mint például a krumplifelvásárlási lázat is túléltük. Most az eper van so­ron, Özönről még nem beszél­hetünk, és ugyan még megle­hetősen eltérő árakon, de min­denhol kapható. Időközben Gyurkovics Ist­vánná lép a pulthoz. - Itt mindig jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt kapok - mondta, miközben egy nej­lonzacskóban epret csúszta­tott a bevásárlótáskába. - Fel­­sőgallai vagyok, de mosta­nában idős édes­anyámnak itt vásá­rolok be. A nagybani pi­acon, ahogy Falu­végi Jánostól meg­tudtuk, jóformán már nincs különb­ség a külföldi és a magyar eper eladá­si ára között. - De azért a magyar eper, az a „százas” - szólt közbe Szie­­demann Ferencné. Annak egé­szen más a zamata, illata. A hallottakra a sorban állók többsége is rábólintott... Idén a magyar epret kilónkénti 2200 forintért adják. - Tavaly ilyenkor legalább egy ötszá­zassal olcsóbb volt azért a földieper - jegyezte meg Falu­végi Dávid. - Igaz, hogy amilyet most árulunk, azok ki­vétel nélkül egész­ségesek, nagy sze­műek és ízesek. Ami nem utol­só szempont. Két-három hete már csak ilyet hozunk. Napon­ta körülbelül 10-15 kiló epret tudunk eladni. Petrik József Tegnap a ma­gyar epret ki­lónként 2200 forintért ad­ták a piacon Leginkább a maszk emlékeztet a piacon a járványra Fotó: H. B.

Next