A Földgömb 1. (1929-1930)

1929 / 1. szám - Kiss Lajos: A Nyírvíz

2 A FÖLDGÖMB­ tani a nyírfacsapolókat, bizonyítják a nyírfák sima törzsén látható vágá­sok és a fúrások helyén keletkezett seb. Az elsorolt községekből szerzett adatok szerint a nyírvízeresztés ta­vasszal, rügyfakadás idején történt és történik, mikor a fa nedvének áramlása van, mikor megindul a nedv ; az idő kinyílása szerint ko­rábban, vagy későbben , március ele­jétől május közepéig, míg a levele bokrosodni kezd. Tapasztalat szerint a szomorú nyír­ (Betula pendula L.) alkalmas a nyír­vízszerzésre, a ritkábban előforduló jegenye, vagy pelyhes nyír (Betula pubescens L.) nem. A nyírvízeresztés régen úgy tör­tént, hogy baltával vagy fejszével előbb a fa törzsébe vágtak 3 ujjnyira a merőlegestől kissé eltérően, aztán felülről lefelé haladó vágást tettek az előbbi vágásra, amikor nyelv-, vagy ékalakú darab esett le a fa törzséből. Ennek a bevágásnak az alját vályú­­szerűen kimélyítették 1—2 liter űr­­tartalmúra. Ide gyűlt össze a nyírfá­ié. A bevágásnak több neve van : En­­csencsen tékát vágnak a fába, Tornyospálcán és Madán­t­e­j­k­e. Nyírbátorban és Nyírlugoson t é­l, Tornyospálcán v é­l, Mándokon k­i­­vágás a neve. Ha többszöri lékelés­sel a fát beteggé tették, nem vágták ki tövestül, hanem előbb lefűrészel­ték a törzset közel a föld színéhez, majd tálalakúra kivésték, mélyítet­ték, hogy odagyűljön össze a nyírvíz. A fúrás pedig úgy történik, hogy kis fúróval — a 2-es számú a leg­alkalmasabb — a fába fúrnak 6—20 cm. mélységre,­ de nem merőlegesen, hanem egy kissé felfelé, hogy a lé mentül könnyebben kicsepeghessen. A fúrás helyére toll-, nádcsövet dug­­n­a­k mondják ; az egész műveletet csapnak, azon folyik ki a fából a víz. A fúrás helyét lyuknak, f­­­k­­nak mondják ; az egész műveletet csapolásnak. Ugyanazon fán két-három vágást és túrást is tettek egy tavaszon. Látszólag teljesen mindegy, melyik oldalán vágják vagy fúrják meg a nyírfát, mégis azt állítják a megkér­dezettek, h­o­gy a déli és keleti olda­lán végezték azt. A Természettudo­­­­mányi Közlöny 1899. évfolyamában Schilberszky Károly is azt írja, hogy a fa déli oldalát kell megfúrni. A madai adat szerint a dőlés irányával ellenkező oldalon, Mándokon az észa­ki oldalán fúrták meg a nyírfát. Adataim szerint mentői közelebb vágták vagy fúrták meg a nyírfát a földhöz, annál gyorsabban folyt be­­lőle a nedv. Az imént említett Schil­­berszky mondja : „A megcsapolást a föld színétől számított 1—6 centiméter­­nyi magasságban szokás végezni, mi­vel innét felfelé a törzs nyírvize fo­kozatosan veszít cukortartalmából.“ A megkérdezett öregek pedig azt állítják, h­o­gy 50 cm.-től 100 cm.-ig a föld színétől. Általában embermagas­ságban, vagyis oly magasan, hogy az üreg könnyen kivágható legyen. • De az elérhető ágakat is csapolták . Nyírábrányban ott vágták meg, ahol az ág a törzsből kiágazik. A megvágott és megfúrt helyen a nedv néha szivárog, néha c­s­e­­p­e­g, néha vékonyan f­o­ly­i­k. A nedv mennyisége a fa vastagságával van összefüggésben. A vastagabból több jön. Éjjel a nedv szivárog a fá­ból. Minél nagyobb a meleg és minél élénkebb a rügyfakadás, annál több a nedv kifolyása. Az adatok szerint óránként 2—3 decilitertől fá, 1, sőt 2 cambium és faszövet­re. A faszö­­vetnek pedig két része van, egyik a t­a­­v­a­s­z­f­a, mely a vizet és oldott táplá­lékot vezeti, másik az ő­s­z­i f­a, mely a levegőt szolgáltatja. Legbelül van a b­él­sz­ö­v­e­t. Látható tehát, hogy mélyebb befúrással is csak a tavaszi fából nyer­hető a víz.­ ­ A gyakorlattal szemben a tudomá­nyos ismeret azt mutatja, hogy hiába fúrnak be 15—20 cm. mélyen a fa tör­zsébe, mert a jóval kisebb eső tava­sz­i f­a az, mely a nedvet ontja. Tud­juk ugyanis, hogy a nyírfán legkívül van a kéregszövet, azután következik a nyalábszövet, mely három részre tagolódik, ú. m.: háncsszövet.

Next