Magyar Gazda, 1842. július-december (2. évfolyam, 53-104. szám)

1842-10-09 / 81. szám

KIADJA M­AGYAR G­A­ZDA A’ MAGYAR GAZDASÁGI EGYESÜLET. MISSOD CV. Pesten, October ftscén 1842. 84. SZilliL TARTALOM : Utasítás a’ pezsgőborok készítésére champagnei módon. [Vida Karol). — Hazai erdészetünk múlt­ja, jelene és jövendője. Folytatás. — mezőgazdasági eszközök készítésénél előforduló visszaélésekről. — A’ kecske mint véd a’ szavasmarh­a tüdővésze ellen. Egyveleg.— Hirdetés. —­ Gabona ára. Utasítás a’ pezsgőborok készítésére champagnei módon. Hajdan azt hitték, hogy a’ pezsgés különös sajátsága a’champagnei boroknak: „A* vélemények, azt mondja még a’ régi Maison r­u­s­t­i­q­u­e is, elágazók ezen borfaj elemei felöl; némellyek azt vélék, hogy a’ belérakott szereknek ereje hozá azt olly erős pezsgésbe; mások ellenben a’ borok fia­talságának tulajdoníták azt, meg mások a’ holdnak, mellynek változásakor a’ bor palaczkokra szede­tett.” Nálunk nagy részt még ma is azt hiszik , hogy a pezsgő Champagne hegyeiben készen terem, — mint egy negyed h­oldnyi földbe próbára vetett gyö­nyörűn viruló siléziai czukorrépáimról nem rég azt hivé a’ falunép , hogy a’ zöld levélbokrok alatt va­lóságos czukorsüvegek rejlenek, ’s mig csalódását észrevéve, kóstolóba répáimat szinte mind elhordá. Azonban hála a’ tudományok naponkint inkább nép­­szerüsödésének, melly , ha a’ nemzet akarja, gyü­mölcseit nálunk is megh­ozandja : a’ vegytan , melly már háztartási tudománynyá kezdett válni, ’s hiva­tása a természet- és géptan segélyével az ember tár­sasági életét megkényelmesíteni és édesíteni — a vegytan, mondom, már kihirdette az érdekes titkot, megismertetvén velünk, hogy a’ pezsgés tetemes, és a borban felolvadott és összenyomott szénsavas szesz gyors elszabadulásából származik, ’s hogy pezsgőbor előállításához nem kell egyéb, mint a’ fo­lyadékot palaczkokba zárni, mielőtt az erjedzés alatt benne kifejlődő szénsavas szeszt mind elvesztené. Valóban már sikerrel is ű­zik a’ pezsgőborké­szítést, valamint Francziaország több megyéiben, s főleg Burgundban, úgy hazánkban is (Pozsonyban Eigerman ur mint mondá, évenkint 80,000 palacz­­kot J­aqu­es s­o­n e­t f­il­s czime alatt 1 pfrtjával küld szét, mellyek az országban 3 pfrton s azon felül adatnak el. De E. ur még titkolózó; pinczéjébe teljességgel be nem ereszte, azzal utasítván el, hogy e’ tekintetben még senkinek sem engedhe­tett). Mégis meg kell vallanunk, hogy a’ cham­pagnei kiállja a’versenyt azon felsőségével, mel­­­lyet nekie alkalmas föld, szöllőfajok és mívelés, gyakorlott és ügyes munkások és végre biztos és hosszas tapasztalás által felvilágosított gyakorlat szerezhetnek. A’ haszon saját terményéből pezsgőbort ké­szíteni , olly csábító és kellemes élvezet a’ szöllő­­birtokosok legnagyobb részére nézve, hogy kétség­kívül jó indulattal fogadandják a’ következő leírást, mellynek czélja őket a’ pezsgőgyártás még kevéssé ismeretes bánásmódjaiba beavatni, és megismertetni velők a’ józan elmélet által kijelölt és tapasztalás által szentesített azon legczélszerübb és legegysze-

Next