Magyar Gazda, 1843. január-június (3. évfolyam, 1-52. szám)
1843-01-29 / 9. szám
132 131 a’ repcze és lenmagsonkoly olly kitűnő sikerrel használtatik mint takarmány, hogy Anglia elelmi évenkint tetemes mennyiségű szállítványokat vesz a’ szárazföldről , és pedig olly magas transiíoim mellett, hogy — mit egy érdemes scót gazdával e tárgybani személyes értekezésemnél fogva hiteles kútfő után állíthatók —Angliában jelenleg a’ repczesonkolynak hamburgi mázsája (112 font) egy font sterling és 6 Schillingen, az az mintegy 12 pfrt és 30 kron fizettetik. Thaer szerint*) az angol gazdák olajsonkollyal — csekély mennyiségű széna-adalék mellett — leginkább marhákat szoktak hizlalni, és e hizlalási mód marhadús vidékeken többek által olly nagyban fizetik, hogy vannak bérlők, kik évenkint löOdarab szarvasmarhát hizlalnak igy ki. Az olajsonkolynak ára azelőtt Angliában is igen csekély volt, és csak midőn az azzali hizlalási mód ismeretessé lön, kezdett annak ára mindinkább emelkedni, nevezetesen 1 tonna , 20 mázsa — eleintén 3 font sterlingre, később 6 font st. ’s 10 schillingre és igy tovább. — Már a’ múlt század végén olly átalánosan ismerteték el Angliában az olajsonkoly becse, hogy a Parlament, a„Hoard of Agriculture“ indítványára az amerikai olajmagnak vámmentes behozatalát, a’ marhatenyésztés javára, törvény által biztosította. A’ hizlalást — többnyire télen — azzal ekként űzik : a’ repcze vagy lenmagsonkoly 48 óráig áratván megfőzetik, és forrón szalmaszecskára vagy polyvára öntve, miután jól összekevertetett, és meghűlt, reggel és este a marhának adatik — 1 darabra, annak testalkatásához aránylag, naponkint 8—12 font sonkolyt számítva; délben a’ marha darált rozsmaláta moslékot kap szecskával, ’s éjre széna és szalmakeveréket. — Ez hizlalási etetés. De ha olajsonkolyon a’ marhát csupán kitelelni akarjuk, úgy, hogy az mindig jó testben és erőben maradjon, akkor a' repczesonkoly apróra megtöretve, 48 óráig hideg vízben ázatik, ezután ismét hideg vízzel annyira meghigítatik, hogy egy kissé sűrű moslékhoz hasonló mártalékot képezzen, mellyel a szalmaszecska etetés előtt jól összekevertetik, és a’ marhának adatik. Egy darab jármas ökörre naponkint, — az az reggeli és esti etetésre — 8 font sonkolyt és ugyanannyi szalmaszecskát, egy darab tehénre 5 font és ugyanannyi szecskát, egy darabjukra pedig % fontot és 1 font szecskát számítva. Délben a jármas ökrök és tehenek zabszalmát kapnak, erre pedig rozsszalmát; épen igya juhok is. Én emez a’ szénának itteni magas árához képest — igen olcsó etetésmódot már 4 év óta folyvást olly kitűnő jó sikerrel gyakorlom (Halljuk!) hogy elmondhatom, mikép a’ közmondás : „olcsó húsnak hig a’ leve“, az olajsonkolynál kivételt szenved; mert az általam igy etetett jármas ökrök egész télen át naponkint erősen dolgoznak, de mindig jó húsban és erőben vannak; az igy tartott tehenek legalább is 25 procenttel jobban tejelnek, mint a’ szénán telelők; és a juhok is illy etetés mellett jól tápláltatnak , és egészségesek; különösen az anyabirkák attól igen jól tölgyelnek, minél fogva a’ báránytenyésztés, de a’ gyapjunyirés eredményei is kielégítők. — Egyébiránt magából értetődik , hogy e’ sonkolykeveréket eleintén, mig t. i. a marha ahhoz szokni kezd, néhány napig burgonyával vagy árpadarával kell vegyíteni, és így fűszerezve a’ marhának azt ízletessé tenni. —Hasonló etetésmódot gyakorolnak különösen Tolnamegyében több német-ajkú jobbágyközönségek, csak ama különbséggel, hogy ők a’ sonkolyra forró vizet öntenek, mi természetesen annak táprészeit jobban felolvasztja; de ez, annak hosszabb ideig tartó áztatása által, hideg vízzel is eszközölhető. És hogy milly jól táplálvák e’ német gazdák marhái, legjobban tudja, de még sem utánozza, a’szomszéd magyar jobbágy. Véleményem szerint az olajsonkolynak azért van olly kitűnő tápereje, mert annak vegyrészeiben nem csekély mértékben léteznek mindazon anyagok, mellyek az állati test táplálatánál lényeges szerepet játszanak, illyenek : a’ fojtó, villó, sziksó, kén, zöldlő , szénítö sat. Nézzük másodszor az olajsonkolyt mint trágyaanyagot. — Dr. Sprengel Károly szerint* a’ repczesonkoly vegyrészei következők: 1000 fontban van: 80.5 font víz folyó alakban. 54.0 ,, fojtó — Stickstoff. 2,5 , ha mag _ Kuli. 1.5 ,, sziksó — Sátron. 15.0 ,, mészag — Kulkerde. 0,1 ,, keserag — Magnesia. 1,9 ,, kénsav _ Schwefelsäure. 15.5 ,, villó-sav — Phosphorsäure. 0,5 „ züldlíí — Chlór. 550,0 ,, szénítő — Kohlenstoff. 278,5 ,, javító — Sauerst. gyűlő—Wasserst. kovag Kieselerde, 1000 font. Ebből látható, hogyha egy hold föld 10 mázsa porrá tört repczesonkollyal trágyáztatnék, ez által a növényzet élesztésére legkitűnőbben ható trágya *) Einleitung zur Kenntniss der englischen Lamhvirthschaft, von Albrecht Thaer. — lölik lapon. *) Die hehre vom Dünger , von Dr. Carl Sprengel. Leipzig 1839. 279ik lapon.