A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye 52. évfolyam (1918)

41. szám - Ereky Károly: Biotehnológia

338 Ereky Károly alkotórészeiket az emésztő fermentumok könnyedén le­bonthatják. A húst, zsírt és tejet mind az ember, mind a mező­gazdasági haszonállatok gyomra közel 100 százalékig emésztheti meg, míg a növényi eledeleket, illetőleg takar­mányokat az emészthetetlen cellulózaburok miatt nem. Hogy valamelyik növényi táplálékból hány százalékot képes a mezőgazdasági haszonállat megemészteni, az attól függ, hogy milyen cellulózából áll a sejt burkolata és ezen az alapon két főcsoportba oszthatjuk a takarmányo­kat és pedig tulajdonképpeni növényi szövetekre (rétifű, lucerna, kukoricacsalamádé stb.) és tartaléknövényi szöve­tekre (burgonyagumó, takarmányrépa, árpa, zab, borsó, bab stb.), mely utóbbiakat a növényfaj fenntartása céljá­ból hozza létre. Ennek a két takarmánycsoportnak az egymástól való jellegzetes eltérése abban áll, hogy sejt­jeik cellulózafala különböző természetű. A tulajdonképeni növényi szövet sejtjeinek fala szerkezeti cellulóza s arra jó, hogy a növénynek szilárdságot adjon s tapasztalás szerint a növény korával a sejtfalai is keményebbek lesz­nek ; ezzel szemben a tartalékanyagszövetek belső sejtjei­nek cellulóza burkolata tartaléktápanyag, amelyiket a növény éppen úgy lebonthat a fermentumaival építő­kövekre, mint a többi tápanyagokat. Félreértés elkerülése végett példaképpen megemlítjük, hogy a búzaszem mint tartaléktápanyag belső sejtjeiben tartalmaz csak emészt­hető cellulózát, de az egész magot körülvevő burkolata már emészthetetlen szerkezeti cellulózából áll. Kémiai összetételüket illetően a hús, tej és a tulajdon­képpeni növényi szövetek tökéletes tápanyagok, mert mint a tapasztalat tanítja, az állatok kiskorukban a tejből, fel­nőtt korukban pedig a húsból, illetőleg a réti fűből min­den egyéb eledel élvezete nélkül is megélnek. Példa lehet erre az oroszlán és szarvas. Nem így áll a dolog a tar­taléknövényi szövetekkel. Ezek a növény fajfenntartását szolgáló termények nem tökéletes eledelek, mert a nélkü­lözhetetlen aminosavakat és anorganikus sókat csak kis mennyiségben illetőleg nyomokban tartalmazzák, úgy hogy azok a kísérleti házinyulak, amelyek kis korukban pl. kizárólag csak a kukoricát kapták, elpusztultak, szem­ben azokkal, amelyek a lucernától nagyszerűen fejlődtek. Ez a ténykörülmény nagyon fontos a vegetáriánus táp­lálkozás elbírálásánál is. Ugyanis a kenyérben, a burgonyában és a főtttésztá­ban, szóval azokban a növényi eledelekben, amelyeket az ember legtöbbnyire fogyaszt, csak kis mennyiségben vannak jelen azok a nélkülözhetetlen aminosavak és anorganikus sók, amelyekre a szervezetnek feltétlenül szüksége van s amelyeket a húsneműek bőven tartal­maznak. A vegetáriánus táplálkozás tehát csak akkor képes az életfunkcióhoz szükséges összes szervetlen és szerves építőköveket az embernek megadni, ha a tartalék­növényszövetekből álló eledeleken kívül (tészta, burgonya) kellő mennyiségű fiatal főzelékfélét (tulajdonképpeni növényi szöveteket) is fogyaszt az ember és azt olyan jól megrágja (Fletscherezi), h­ogy cellulózaburkaik fel­szakítva kerüljenek az emésztőszervekbe és ott a nélkü­lözhetetlen aminósavakat és anorganikus sókat le tudják adni. A növényi takarmányok, valamint a hús, zsír és tej ismertetése után az a kérdés merül fel, hogy az állat mint biotechnológiai munkagép milyen módon építi át a növényi takarmányokat hússá, zsírrá és tejjé. Már fent említettük, hogy a folyamat két részből áll és pedig elő­ször a takarmánynak építőkövekre való lebontásából és másodszor a szétszedett építőköveknek új csoportokba való összerakásából. Az állat a takarmányoknak építőkövekre való lebontá­sát az emésztőszervek mechanikai és kémiai szerszámai­val végzi el. A szájába adagolt eleséget a fogaival szét­morzsolja, összekeveri a nyállal, azután lenyeli és az étel­pépet a gyomorban ,a gyomornedvekkel, majd pedig a belekben a bélmirigyek váladékaival ismét összekeveri. Az emésztőnedvek a táplálékot felbontják és ekkor ket­tős feladatot oldanak meg. Az első feladatuk fizikai­kémiai természetű. A szétmorzsolt táplálékok ugyanis olyan nagy molekulákból állnak, hogy a bél falán keresz­tül nem hatolhatnak át és nem tudnak belejutni a vérbe) Az emésztőnedvek első feladata tehát az, hogy a táp­anyagokat oldható és reszorbeálható építőkövekre bontsák fel a bennük levő fermentumok segítségével. Az emésztőnedvekben minden elemi takarmánynak meg vannak a maga fermentumai. A keményítőt felbontja a diasztaze, a tejcukrot a laktaze, a zsírokat a lipaze, a fehérjéket a pepszin, tripszin és erepszin, a magfehérjéket pedig a nukleinázok. Egyetlen elemi takarmányt ismerünk, amelyiket a gerinces állatok emésztőszervei nem képesek építőkövekre felbontani, ez a szerkezeti cellulóza. Ezt az elemi takarmányt a baktériumok bontják fel. Schotte­lius szellemes kísérlettel igazolta ezt a megfigyelést. Ste­rilen kikelt csirkékkel forró levegőben sterilizált szemes­gabonát etetett és jól lehet a kis csirkék éppen olyan mennyiségű gabonát ettek meg mint szabadon tartott testvérkéik, mégis elsatnyultak, mert a gabona cellulóza­burkolatát nem bírták megemészteni. Amint azonban az ilyen sterilen táplált csirkék csőrét egy parányi tyúk­trágyával megérintjük, azonnal normálisan fejlődnek, mert megkapják az emésztéshez szükséges baktériumokat, amelyek feloldják a gabonaszemek cellulózahéjját és a kis csirkéket az elrejtett táplálékokhoz hozzájuttatják. Az emésztő fermentumok a belekben valószínűleg a végső építőkövekig bontják le a takarmányokat és ha előfordul is, hogy néhány építőkő összeköttetésben marad és úgy szívódik fel a vérbe, azért érvényben marad az emésztésnek az a második feladata, hogy az emésztő­fermentumok a takarmányokat annyira szétboncolják, hogy a törmelékek elvesztik összes specifikus faji tulaj­donságaikat és mint neutrális vegyületek lépnek be az állati vérbe. Hogy a háziállatok az emésztőszerveikben lebontott építőköveket hogyan rakják össze hússá, zsírrá és tejjé, azt pontosan nem tudjuk, de tudjuk azt, hogy ezt a há­rom életfunkciót a mirigyek belső váladékai szabályozzák, amely tény a mezőgazdaságban már emberemlékezet óta ismeretes és alkalmazásban is van, mert pl. a háziállatok zsírprodukálóképességét azáltal növeli a gazda, hogy a nemi mirigyeiket kasztrálás útján eltávolítja. Az elmondottak alapján a hús-, zsír- és tejtermelés tökéletesítésére két módszer kínálkozik, az egyik az, hogy az állati szervezetet javítsuk meg, a másik pedig az, hogy a takarmányozást tökéletesítsük. E helyen — mint érdekes energetikai problémával — csak ezzel az utóbbi kérdéssel foglalkozunk. A takarmányozás tanának ez időszerint az az alap­gondolata, hogy az egyes takarmányok égésmelegét kalóriaértékben megmérjük és kísérletileg állapítjuk meg, hogy az egyes háziállatoknak naponként hány kalória értékű takarmányra van szükségük és ebből hány kalóriá­nak kell fehérjéből származni. Ez a tisztán energetikai elv teljesen figyelmen kívül hagyja a takarmányok anorganikus építőköveit és egye­dül csak a szerves vegyületekkel számol, holott az állati szervezet számára az anorganikus sók éppen olyan nél­külözhetetlenek, mint a C, H és N tartalmú vegyületek. Hogy a takarmányozástan mindig nagyobb súlyt helye­zett a szerves takarmányokra mint az anorganikus táp­sókra, azt a pénzügyi okokon kívül az a téves nézet is elősegítette, hogy az állat az energiát az építőkövek 1918. X. 13

Next