Magyar Szó, 1953. július (10. évfolyam, 179-208. szám)

1953-07-01 / 179. szám

Mit lünk a Szlorá Népköztársaságban Több mint félmillió szarvasmarha — A szlovén piac — 3.000 literes lenen — Több mint tízszer ér többet a komló, mint a búza? A VAJDASÁGI mezőgaz­daság a köztudatban a belterjes, eredményes és haladó mezőgazdaság jel­képe szokott lenni. Ha azon­ban az embernek alkalma nyílik egy kis betekintést nyerni más vidékek mező­­gazdaságába, megállapíthat­ja, hogy bizony sokat kell ezen a megállapításon gon­dolkodni. Ezt tartva szem előtt a tar­tományi szövetkezeti főszö­­vetség az idén tavasszal le­hetővé tette, hogy egy húsz tagú csoport — mely a vaj­­évrégi mezőgazdasági terme­lést és szövetkezést szak­emberek és vezetők szemé­lyében képviselte, — egy 15 napos tanulmányutat szervez­zen a Szlovén Népköztársa­­ságba. A fő cél az általános mezőgazdasági termelés és szövetkezés formáinak tanul­mányozása volt. Meg lehet állapítani, hogy ez az út tel­jes egészében sikerült. A résztvevők sok érdekes dol­got láttak és tapasztaltak. Lehetetlen lenne egy rövid cikk keretében teljes egészé­ben vázolni a benyomáso­kat, de mindenesetre egy pár érdekes tünetre és tanulságra fel lehet hívni a gondolkodó földművesek figyelmét. A Szlovén Népköztársaság körülbelül ugyanakkora mint Vajdaság. Lakosságának szá­ma viszont csak másfél mil­lió, tehát kb. 200 ezerrel ke­vesebb. T­ekintettel az erős mértékben eltérő me­zőgazdaságilag hasz­nálható területekre, érdekes ezt a tényt egy pár­tszám­adattal bizonyítani. Vajda­ságban az ország szántó­földjeinek 22 százaléka össz­pontosul, Szlovéniában pedig csak 3,8 százalék szántóföld található. Ennek ellenében a legelők és kaszálók területe lényegesen nagyobb, nem be­szélve az erdők területéről. Hogy mindezt összefoglal­va az olvasó könnyen meg­értse, a következő számok­kal szolgálunk: Az összlakosságot véve ala­pul egy lakosra jut az: Egész országban 0,815 hek­tár művelésre alkalmas te­rület, Szlovéniában 0,630 hek­tár művelésre alkalmas terü­let, Vajdaságban 1,070 hektár művelésre alkalmas terület. Ha pedig csak a mezőgaz­dasági lakosságot vesszük al­ul, mely a vajdasági 70 százalék helyett az összla­kossághoz arányítva a Szlo­vén Népköztársaságban az ipar fejlettségére való te­kintettel csak 45 százalék, ak­kor ezek a számok egész más képet nyújtanak, mert az egy mezőgazdasági lakos­ra jutó gazdasági termelésre alkalmas terület az egész or­szágban 1,2 hektár, a Szlo­vén Népköztársaságban 1,57 hektár, a Vajdaságban 1,53 hektár. E NÉHÁNY számból lát­­­­ható, hogy milyen lát­szólagosan csalóka ké­pet alkotunk magunknak, ha felületesen hasonlítjuk csak össze a hegyes-völgy­es Szlovéniát a sík Vajdaság­gal. Tekintettel a természet- adta feltételekre (itt főleg a lényegesen nagyobb csapa­dékra is gondolok) a mező­gazdaság egész másképpen fejlődött Szlovéniában és fej­lődik, mint Vajdaságban. Igen erősen kifejezésre jut a belterjes gazdálkodás és a fej­lett szarvasmarha tenyésztés. Szlovéniában 550 ezer szarvas­marha van, melyből 250.000 a tehén. A Vajdaság szántó­földi területének egy ötödét véve alapul — ennyi szántó­föld van Szlovéniában — háromszor annyi a szarvas­­marha ott, mint Vajdaság­ban.­­ Ha összehasonlítjuk Vajda­ság és Szlovénia jószágállo­mányának számszerinti ada­tait és belterjességét, akkor 1 100 hektár gazdaságilag­ hasz­­­nálható területre a vajdasá­­­­gi állományt száznak véve,­­ Szlovéniára jut. Ezek az arányszámok ki­domborítják a szlovén állat­­állomány eredményesebb, he­lyesebb és ennek alapján hasznothajtóbb összetételét. A jószágtermelés haszna is lényegesen nagyobb és jobb Szlovéniában. A tejter­melés 50 százalékkal na­gyobb és a mellett még ol­csóbb maga a termelés is, te­kintettel a nagytömegű és tápdús szálas takarmány el­látása. A disznók nagy há­nyada húsdisznó. Okvetlenül meg kell említeni, hogy a tehénállomány 5—6 százalé­ka, mely szám szerint 10— 12.000 darabot tesz ki, törzs­könyvezett. Tekintettel a számszerinti nagyságra, ez a Vajdaság jelenlegi tehénál­lományának a 15 százaléka. A törzskönyvezett tehenek termelési átlaga 1900 liter, de vannak 3000—3200 literes te­henek is. Szintén tért hódít a mes­terséges megtermékenyítés, mely kb. 5—6 százalékot tesz ki, az össz tehénállományt véve alapul. A NÖVÉNYTERMELÉS sokkal piacibb, mint a vajdasági önellátó. A fő termelvények, melyek­­ mind piacra kerülnek, kramp­li, komló, gyümölcs és bor. E­­ négy termelvény területe a­­ szántóföldi terület egy ne- s gyedét képezi, de lehetővé­­ teszi, hogy ellenértékével fe­­­dezze a lakosság kenyérgabo­­­­nával, cukorral és zsiradék­­­­kal való ellátását, miután Szlovénia kenyérgabonával csak mintegy három hónapra fittel­látó. A táv'.'-szerv ahv .-m például 3.000 hektár komié körülbelül 50.000 hektár bú­zaterület termését helyette­síti vásárlóértékben világ­piaci árszínvonalon. A növénytermelés belter­jességére jellemző, hogy az 1952. évi őszi vetéskor egy hektár területre 26-szor any­­nyi műtrágyát használtak el Szlovéniában, mint a Vajda­ságban. A növénytermelés belterjességét bizonyítja még az is, hogy a területegységre alkalmazott munkások száma aránylag lényegesen nagyobb Szlovéniában mint a Vajda­ságban. Dacára a nagy szám­­arányú ipari munkásságra, még ez a tény is hozzájárul ahhoz, hogy Szlovénia mező­­gazdaságában lényegesen na­gyobb, biztosabb és kiegyen­lítettebb keresethez juthat a dolgozó parasztság. I­GEN NAGY probléma az alomhiány. Önkén­telenül is felvetődik a kérdés, milyen kár, hogy a sok felesleges vajdasági szal­mát nem értékesítik Szlové­niában, mindaddig, amíg a vajdasági fokozottabb állat­­tenyésztés nem teszi lehető­vé a felesleges szalma fel­használását magában a Vaj­daságban. Mindez a termelés külön­féle szövetkezeti formák út­ján történik. A közös nagy pincék, a különféle beszerző szövetkezetek, a tejgyárak, a szövetkezeti gyümölcsösök és az igen nagy számban el­terjedt érték­esí­tő szövetke­zetek tették lehetővé, hogy a szlovén mezőgazdaság spe­cializálódjon és a legeredmé­nyesebben termeljen a ter­mészetadta adottságoknak megfelelően. A jó termelés mellett az ügyes, szakszerű és minőségi értékesítés és a helyes szövetkezeti kereske­delem, mely a haszon nagy részét visszaszolgáltatja a me­zőgazdaságba, tette és teszi lehetővé, hogy a hegyes Szlo­vénia mezőgazdasága nagy mértékű versenytársa legyen a vajdasági mezőgazdaság­nak. Vonatkozik ez főleg az állattenyésztésre és a speci­ális növényekre. A termelő parasztság hosz­szú múltra tekintő szövetke­zési tapasztalat alapján ered­ményesen és gyorsan halad Szlovéniában a fejlődés út­ján, mely természetesen az életszínvonal magasságában is kifejezésre jut. SZILBIGER István Ló 50 Szarvasmarha 450 Birka 50 Disznó 100 ÉPÜL A ZAGREB — RIJE­­KAI AUTÓÚT. — Nagyje­lentőségű gazdasági szem­pontból a zágreb—rijekai autóút, melyet most építe­nek. Jelenleg hatezer mun­kás dolgozik rajta. Ila el­készül jelentékeny mérték­ben meggyorsítja áruszál­lításunkat a rije­kai kikötő felé, személyszállító nagy HAJÓKAT GYÁRTUNK. — A szpirita »Vicko Krsztu kavics« hajógyár rövidesen három utasszállító nagyha­jó építését kezdi meg, me­lyet:­irtod egyik 1200 utast vehet fel. afc Jelentős felhozatal a piacokon További áresés — Egyes városok piaci árai Az idei termés kedvező hozama ma már nem vitás és általánosan megállapítha­tó, hogy az idén mindenből­­ bővebben lesz. Ezzel szemben a fogyasztó teljes joggal kér­dezi, hogy mikor alakulnak már az árak olyan mérték­­­­ben, hogy arányban legye­nek a termés magasságával.­­ Jelenleg — noha jelentős a­­ felhozatal és az árak vala­­­­mennyit csökkentek — ez az­­ arány nem áll fenn és a piac­­ drága. A termelők a végső­­­­kig kitartanak a magas árak­­­kal, a szociális szektor gyen- i gén vesz részt a közellátás­­­­ban és akkor sem jön ki mindig kedvező árakkal, holott pedig a közellátási vál­lalatok lennének hivatva, hogy intervenciós eladások­kal irányt szabjanak az árak alakulásának Ludasak kissé a magas á­­raikban a külkereskedelmi vállalatok is, melyek nincse­nek tekintettel a belföldi piac alakulásaira és azt az árat fizetik, rendszerint ár­felhajtó felvásárlóik útján, ami devizakalku­lációjuknak és az állami kulcsszám meg­térítésével kapcsolatosan szá­mukkra a legjobban megfelel. Ez pedig a rendes napi piaci árakon felül van. Nem segít itt semmiféle egymás közötti megegyezés és egyáltalában nem számít a fogyasztó érde­ke. A jószágárak változatlanul magasak és a járvány miat­ti zárlat erősen fékezi a for­galmat. Gabonafélékből nincsen je­lentős forgalom. A búza ára mérsékelt, mintegy 3100— 3200 dinár. Az árpa ára az új árpa megjelenésével­ a fe­lére csökkent és 1500—1600 dináros áron kel el. A kuko­rica forgalma változatlan és az ára 3200—3500 dinár. Lisztből a forgalom annyi­ra leapadt, hogy az üzletek­­­­­ben sem fogy. A fogyasztók csak a legszükségesebb kis tételeket vásárolják és min­denki várja a kedvezőbb á­­rakat. A közellátási üzletek bőven el vannak látva liszt­tel. Az ára rövidesen jelen­tékenyen esni fog. Úgyszin­tén csökken a kenyér ára is 26 dinárra. Takarmányfélék­ből is van elegendő. A réti széna 6—8, a here 8—11, a szalma 2 di­nár. A konyhaszükségleti cik­kek felhozatala mindenütt bőséges és az árak nincse­nek arányban a felhozatal­lal. Általánosságban a követ­kező árak alakultak ki az u­­tóbbi napokban: Bur­gonya 16—20, hüvelyes borsó 7—10 zöldbab 35—40, hagyma 8— 10, saláta 5—8, uborka 30— 35, káposzta 4—6, kel 6—10, paradicsom 80—160, paprika hegyes 2—3, tölteni való 4— 6 darabja, karfiol 25—35, zöldség, sárgarépa 25, kara­­rábé 4—8, tök 3—7 dinár ki­lója. A piacokon általában észrevehető javulás tapasz­talható a minőségben. Gyümölcsből mérsékelt a felhozatal. A meggy drága és kevés 30—40 dinár, barack van sok, gyengébb a minő­ség 20—35 dinár. Elég sok a péterpáli alma és körte, meglehetősen férgesek 15— 20 dinár kilója. Komolyabb panaszok a tej­ellátás körül vannak a vá­rosokban, elsősorban Novi­­szádon, ahol van nap, ami­kor a tejüzem nem szállít. Ilyenkor a magántermelők 60 dinárt is elkérnek a tejért. A tejtermékekből a felhozatal elesendő vaj 480 —520, tejfel 300, tehéntúró 100, birkatúró 200—220, to­jás 14—15, melynek árát el­sősorban a külkereskedelmi vállalatok ügynökei hajtják fel. o. 1. Az egyes városok piaci árai: ZOMBOR: Emelkedő felhoza­tal.­­ erősebb kínálattal, árcsök­kenéssel búzában, lisztben erős kínálat, búza 3500, liszt 60, igen lanyha érdeklődés. A felhozott lisztből alig kell el valami. Ku­korica 3500. Új árpa 1800 dinár. Zöldbab 40, tök 7, kel 6, burgo­nya 15, zöldborsó 12, hagyma 12 káposzta 8, karfiol 10, kalalábé 5, uborka 30, zöldpaprika 5 di­nár. A termelők összhangba hoz­zák áraikat a közellátási válla­latokkal, de a piacok végére mindég olcsóbbak lesznek. A mi­­leticsi „Prole tér“ szövetkezet ru­ganyosságban vetélkedik a ma­gántermelőkkel. Tejtermékek: tej 25, tehéntú­ró 100, vaj 400, birkatúró 170 di­nár. — Gyümölcsből kevés a fel­hozatal és drága. Meggyből alig van 70—80, barack 50—60, alma 30—40. Húsárak: marha 170, bor­jai 200, sertés 200, birka 140 di­nár. (V. J.) ZENTA: Állandó áresés, erős kínálattal. Zöldbab 40, káposzta 9—10, burgonya 18, zöldborsó 8. Liszt 55, meggy 30—35, cseresznye 40. Birkaturó 180 dinár kilója Az árakat a „Szever“ közellátási vállalat irányítja. ZRENY­A NIN: Erős felhozatal a gabonapiacokon. Buna 3600. ku­korica 3800 gyenge érdeklődés mellett. Az uj árpa 1400—1700 dinár, meglehetősen sok az üsz­kös árpa. Liszt fehér 60, barna 45 dinár. A hereszéna 15 dinár. Érezhető áresés van a konyha­­szü­kséeleti cikkekben. Burgonya 20, a borsó emelkedett 12-re, zöldbab 40, tök 10. paradicsom 180—200, retek 7. zöldhagyma 15. káposzta 20 dinár. Egyéb termé­kek: tojás 12—13, tej 25, birka­tej 40—45, tehéntúró in, birka­­túró 200, vaj 400. Marhahús­z(V), borjúhús 220, sertéshús 220 di­nár. Gyümölcsből kevés a fel­hozatal, cseresznye 80, meggy 3® —40, barack 50, földieper 180 d­i­­nár- CD.­L.) KTKTNTIA: Búza 2800—mono ku­korica -woo. u járna 1800 dinár jelentékeny felhozatal bu­zóhól és árpáitól. Fehérített kenyér- Hszt 45—50 Bureonví| 1K—Ofl ká­­noszta 8, tök 7. 7*ld*ercó 8 ^Aid hah 30, tel 25—30 teh*~f'r* jm), birkatúró 200, tejfel 100 t/h*ác n dinár, (F. pf) ­A­ noviszáti vozsuli vendéglőben Mint m­egírtuk a noviszátii vasúti vendéglőben egy nyolctagú csoport rendszeresen esővizezett pálinkát és egyébb felhígított italokat ráért az utasoknak. Karikaturistánk csak korszerűsítette valamennyire rajzában a csoport „termelését“. Lei­yen very ne legyen fünyves szövetkezet Mol-Gunarason Fesuy a kocsmákon — Bonyeda mák a könyvelésben — Túl drága a mozi — Ahogy a milosevóiak csináltak N­agy kérdésről tár­gyalna­k Mol-Gunara­­son. Fél éjszakákon át zajlik a vita, pattognak az érvek és ellenérvek, egy igen nagy kérdés körül Legyen, vagy ne legyen földműves szövetkezet a községben? Persze nem ilyen nyíltan tették fel a kérdést. A vál­tók aláírásáról, a forgótőke felszabadításáról, az átszerve­zésről, kilátásokról és a szö­vetkezetben­ bonyodalmakról tárgyalnak, de olyan hangu­latban, hogy a résztvevőnek feltétlenül éreznie kell: itt a lét vagy a nemlét kérdése forog kockán. Mármint a ma­ym­arosi földműves szö­vetkezet létének, vagy nem­létének kérdése. Két évvel ezelőtt alakult meg a földműves szövetkezet e félreeső tanyacsoporton. Működésének két éve alatt sok akadályon átesett már. Jelenleg hat kocsmája, öt elárusítóboltja, péksége, mo­zija, hentesüzlete, fatelepe és egy 60 holdas gazdasága van. A gazdaságihoz tartozik m­ég egy hizlalda is. A raktá­rakban felhalmozott áru érté­ke körüllbelül négymillió di­nár értéket képez. C­SAK RÁ KELL nézni e nagyvonalakban jól vázolt leltárra, s az emberben önkéntelenül fel­ötlik a kérdés: minek a hat kocsma? Hogy minél több helyen kispingálhassák a szö­vetkezet nevét? A kocsmák eddig lekötötték a forgótőke jelentős hányadát és mind­e­mellett úgyszólván semmi hasznot sem hoztak. A szö­­vetkezet igazgatósága mégis ragaszkodott a kocsmákhoz, noha azokban majd minden esztendőben történt némi sik­kasztás, csalás, az üzletveze­tő, vagy a pénztárosok részé­ről. Az if­f.azgatóság m­égis ra­gaszkodott a kocsmához. Megpróbáljuk felfedni en­nek a ti­tkát. Ugyanis a kocs­mában árut ke­ll szerezni. Sört, bort, pálinkást, ezt azt... Az áruért valakinek el kellett menni Becsére, Szoboti­ára, Topolyára, Hor­gosra, ide-oda. S ki ment volna más, ha nem azok, a­­kik­ közel voltak a tűzhöz. Márpedig a tűzhöz az igaz­gatóbizottsági tagok voltak legközelebb. Egy kis kirán­dulásra pedig pálinkáért, bo­rért, sörért, ki ne vállalkoz­na? Nos hét itt leledzik a hat kocsma fennállásának titka. Ellenben a könyvelési bonyo­dalmaknak nincs titka. An­nak se eleje, se vége. Fél évvel ezelőtt valahol össze­­keveredött a kiadások és be­vételek rubrikája s most már azt csak egy szakember tudná kikeverni. Ám a szak­embert rendszeresen keveiett volna fizetni, nem pedig úgy, mint a jött-ment imákocs­­kákat akik csináltak is o­­lyan keveredést, hogy most 19—11 ember feje fáj attól naponta. V­ALAMELYIK nap ar­ról volt szó, hogy mit kezdjenek előbb. A bonyodalmak tisztázását-e, vagy az átszervezést. Vagy­is: aláírják-e a váltót, hogy­­ felszabaduljon a forgótőke, vagy ne írják alá. Ha aláír­ják, felszabadul a forgótőke, az eddigi zavaros gazdálko­dásra rázúdul az ujjaibb for­galom és az ügyek még za­varosabbá lesznek. Akkor igazán nem tudja majd sen­ki, hogy ki fizet és ki iszik. Ha pedig nem írják alá a váltót, akkor bizonyos időre le kell zárni az üzleteket, a­­lapos leltárt kel­készíteni, rendezni kell a könyvelést — mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy Mal-Gu­­naras, Kavilo, Szveticsevó, Bogaras és Obomyacsa népe egy ideig só, petróleum, gyu­fa, cukor, lámpáiból és egye­bek nélkül maradna. Bizony meg kell gondolni ezeket a dolgokat. Más lapra tartozik azután a mozi kérdése. Kellett és kell is a mozi ebben a tanya­­világiban és nagyon üdvös volt a fiatal földműves ező­.Folytatása a 8. oldalon)

Next