Magyar Szó, 1963. október (20. évfolyam, 270-300. szám)

1963-10-01 / 270. szám

t oldal MAGYAR SZÓ Kedd, 1963. október 1 Hol, hogy dolgoznak kik, hogy keres­­tek Müyen eltérések vannak a nagy átlagokon belül a mezőgazdaság és a feldolgozóipar együttműködésének tovább­­fejlesztése Elfogadták a mezőgazdaság 1963/64 évi termelési tervét­­ A NOVI SAD-I KÖZSÉGI SZKUPSTINA ÜLÉSE Külön egy-egy község vagy járás félévi gazdasági ered­ményével foglalkozni most, szeptember végén bizony már nem lenne érdemes. Né­mely területi közösségek e­­redményeinek összehasonlí­tása, az ilyen összehasonlítá­sokból levont következteté­sek mérlegelése azonban alig minősíthető haszontalan­nak. Annál is inkább állíthat­juk ezt, mert például amíg a köztársasági és a tartományi átlag igencsak kedvező ké­pet mutat, a szűkebb terüle­ti közösségeken belül már je­lentős eltérésekkel találkoz­hatunk. Csupán három tényezőt ra­gadtunk ki néhány félévi je­lentésből, ezeket állítjuk egy­más mellé. Pontosabban: mi­lyen az ipari termelés, a fog­lalkoztatottság és a személyi jövedelmek alakulásának egy­más közti aránya a zrenjanini és a Novi Sad-i járásban, va­lamint az adai és Novi Sad-i község területén? Mindenekelőtt néhány szót a köztársasági mutatókról. A napokban tárgyalta a szkupstina gazdasági taná­csa a héthónapi eredménye­­ket. Megállapították, hogy az ipari termelés 17,5 százalék­kal jobb a tavalyinál, ugyan­akkor a személyi jövedelmek 14,3 százalékkal növekedtek, vagyis most 24 000 dinár lett az átlagkereset. A tartományi adatokból látjuk, hogy a termelés itt 19 százalékkal magasabb szín­tet ért el, mint tavaly az el­ső félévben. A járási és községi adatok természetesen egyszer ked­vező, másszor kedvezőtlen irányban, de eltérnek ezektől az átlagoktól. A zrenjanini járásban az ipari termelés 15,3, a szemé­lyi jövedelmek pedig 10,8 szá­zalékkal növekedtek. A ke­resetek abszolút értékben is a köztársasági átlag alatt ma­radtak. Noha a tavalyi 20 964 dináros átlagról 23 265 dinár­ra szöktek. A foglalkoztatot­tak száma viszont csak 0,4 százalékkal emelkedett. A Novi Sad-i járás adatai­ból más irányba mutató, de megint csak eltérő képet ka­punk. Az ipari termelés szint­je itt 19,3 százalékkal növe­kedett, tehát a köztársasági átlagnál is jobban, a kerese­tek viszont csak 12,9 száza­lékkal, ez az emelkedés vi­szont nem érte el a köztár­sasági szintet. Érdekes vi­szont, hogy a foglalkoztatot­tak száma 5,4 százalékkal e­­melkedett, a többi szóban forgó község és járás közül egy sem érte el még az egy százalékot sem. A Novi Sad-i község terü­letén még inkább kifejezésre jut a járásban is észlelt je­lenség. Az ipari t­ermelés itt 22,1 százalékkal növekedett, a foglalkoztatottak száma vi­szont csak 0,7 százalékkal, és a személyi jövedelmek is csak 11,9 százalékos emel­kedést mutatnak. A kereset­­növekedés indexe tehát a já­rási és a köztársasági alatt van, jóllehet a termelés in­dexe a legmagasabb szintet mutatja. Meg kell azonban jegyezni, hogy abszolút értékben a ke­resetek nagyobbak a zrenja­nini járás, vagy a köz­társaság átlagánál, ugyanis a tavalyi 23 190 dinár helyett most elérik a 25 950 dinárt. (Ez viszont lényegében termé­szetes jelenségnek vehető.) Az adai adatok több szem­pontból is meglepőek. Legelőször is: az iparban foglalkoztatottak száma csök­kent, mégpedig egy százalék­kal. Az ipari termelés üteme is nagyon lassúnak mondha­tó, csupán két százalékkal értek el nagyobb termelési mintet, mint tavaly. A nettó­­ személyi jövedelmek pedig 15 százalékkal növekedtek. Vagyis: a termelés a leg­kisebb, a személyi jövedel­mek pedig a legnagyobb a­­rányban növekedtek az itt vizsgált területi közösségek között. Igaz (24 845 dinár), még így sem érik el a Novi Sad-i szintet, de meghaladják a köztársasági és a zrenjanini járási átlagot is. Ez végered­ményben nem is lenne baj, ha a termelés is legalább ilyen arányban növekedett volna. A szkupstinai ülésre készí­tett jelentés is foglalkozik e­­zekkel a problémákkal. Sok­oldalúan elemzi a termelés és elosztás ilyen kedvezőtlen a­­lakulásának okait, és rámu­tat a mulasztásokra is. Egy ilyen röpke összeha­sonlításból mindenképpen ká­ros lenne elhamarkodott és általános megállapításokat le­vonni. Hogy az egyik járásban vagy községben kedvezőb­ben, a másikban pedig ked­vezőtlenebbül alakult a ter­melés, önmagában még nem jelenti azt, hogy egyik he­lyen jobban dolgoztak, a má­sik helyen többet mulasztot­tak. Alaposabb, körültekintőbb, részletesebb­­ elemzésre len­ne szükség, hogy kimutassuk a tárgyi tényezők semmikép­pen sem mellőzhető hatását. Milyen iparágak fejlődnek, milyen üzemek épülnek az egyes kommunákban, meny­nyire korszerűek vagy meny­nyire elavultak, s milyen a fel­halmozó képességük, mennyi­re fejlődőképesek és még több más tényező is hozzá­járul ahhoz, milyen termelé­si és pénzügyi eredmények­kel zárja az évet egy-egy kommuna gazdasága. Ebből is kitűnik, hogy a kedvező képet mutató átla­gon belül nagy eltérések vannak. Noha ez önmagában is el­gondolkodtató még inkább az, ha tudjuk, hogy egy-egy gyár termelésének eredmé­nyessége nemcsak az illető munkaközösség számára fon­tos, de nagymértékben ezek­től az eredményektől függ az is, telik-e majd a komismá­ban az annyira fontos köz­oktatási, egészségügyi, kultu­rális és más kérdések megol­dására. (bn) A Novi Sad-i Községi Szkupstina mindkét tanácsá­nak együttes ülésén tüzetes vita után elfogadták a mező­­gazdaság 1963/64. évi terme­lési tervét. A terv a mező­­gazdasági szervezetek tervei, valamint a magánszektorral való kooperáció továbbfej­lesztése alapján készül. A község megmunkálható föld­területe több mint 57 000 hek­tár, de ennek csak 19,2 szá­zaléka a mezőgazdasági szer­vezeteké, a többi 36 000 hek­tár magántulajdon. Ezért a vetési és más tervek megva­lósítása csak még erőtelje­sebb együttműködéssel, a szö­vetkezetek és a magánterme­lők közötti kooperációval ér­hető el. A kooperáció fejlesztése tehát ezen az ülésen is köz­ponti kérdés volt. Részben azért, mert a búzavetési terv megvalósítása nemcsak a ter­melők és a kommuna ügye, hanem országos jellegű. Rész­ben azért, mert Novi Sad feldolgozóipara nagy meny­­nyiségű nyersanyagot köve­tel az állattenyésztőktől, a zöldség- és főzelékféle, vala­mint a gyümölcstermelőktől. A város­­ellátása az idén valamennyire rendeződött, vi­szont nagy nehézségek mu­tatkoztak a felvásárlásban. Ezért a jövő évi tervben az idei tapasztalatok alapján reálisabban ütemezik be a termelést és valamivel csök­kentik a főzelékfélék terüle­tét is. Az új vágóhíd 1964-ben 150 000 hízott sertés, 20 000 hízott marha és 18 000 apró­jószág feldolgozását irányoz­ta elő. A tejfeldolgozó jelen­leg csak 6 millió liter tejet vásárolhat fel a község terü­letén, amely kapacitásának csak 27 százaléka. A többi 16 millió litert a járásból, kell biztosítani. A Kulpin körül­belül 3000 tonna nyersanyag feldolgozását irányozta elő. Tehát a nyersanyag előterem­tése nagy feladat elé állítja a mezőgazdaságot. A társadal­mi szektor eleget tesz vállalt kötelezettségének, de mivel a nyersanyag nagy részét a magántermelőktől kell fölvá­sárolni,­­ az együttműködés létrehozása a termelési terv teljesítésében elsőrendű felsz­adat. Az idén nagy akció in­dul a baromfitenyésztés fej­lesztéséért is. Sorolhatnánk tovább a ter­veket és a követelményeket, de az egésznek a lényege az, hogy a mezőgazdaságot ké­pessé kell tenni feladatainak végrehajtására. Ez pedig a társadalmi tevékenységen kí­vül anyagi befektetéseket kö­vetel. A kooperáció csak ak­kor jár eredménnyel, ha a szövetkezetnek van megfele­lő gépparkja, ha a termelők­nek idejében és a reális áron tudja beszerezni a műtrá­gyát, ha idejében szakutasí­tásokat ad, ha a felvásárlást jól megszervezi stb. Az ed­digi felvásárlási mód a ke­reslet és a kínálat alapján teljesen elavult, és akadá­lyozza a feldolgozóipar mun­káját. Kooperációval azon­ban a feldolgozóiparhoz üte­mezett felvásárlás is elér­hető. A vitában felvetették, hogy a búzatermesztést is serkente­ni lehetne, ha a leszállított búza arányában korpát kap­nának a földművesek. Eddig ugyanis az előirányzott öt­ezer hektár búzavetésnek csak a felére kötöttek szerző­dést. A szkupstina továbbá elha­tározta, hogy kezességet vál­lal a Novi Sad-i vasúti szál­lítóvállalat 99 millió dináros, valamint a mezőgazdasági kombinát 20 millió dináros beruházási kölcsönéért. Ezen kívül kinevezett néhány vál­lalati igazgatót, néhány ren­deletet hozott és több bizott­­ságot alakított. V. Mr'' Ha nincs pótalkatrész, nincs támogatás Szankciókat követelnek a gépgyárak ellen - Bonyodalmak a búzafajták és a műtrágya körül Három kérdéssel különö­sen sokat foglalkoztak a szak­emberek a minapi belgrádi búzaértekezleten: a műtrá­gya, és a búzafajták haszná­latáról, valamint a mezőgaz­dasági gép- és traktoralkat­részek hiányáról. Az idén a legtöbb nagygazdaság meg­felelő szakelemzés nélkül jó­val több műtrágyát szórt a földbe, mint más esztendők­ben. A nitrogén műtrágyák szórására kevés gondot for­dítottak. Felfigyeltek arra is, hogy egyes gazdaságokon sablonszerűen használják a műtrágyát, noha az egyszerű szakutasítások is arra hív­ják fel a figyelmet, hogy egy-egy nagyobb parcella részeit is külön elemezni kell, hogy a műtrágya adagolásá­val helyrehozzák a különbsé­get. Nem lehet hát általános re­cepteket használni. Minden gazdaságnak külön kell ele­meznie termőföldjét, és an­nak alapján meghatározni a műtrágya mennyiségét és összetételét. Úgyszintén ala­posabb megfontolásra szorul a fejtrágyázás is, amelyről szintén sokat írtak már a szaklapok, és sokat foglalkoz­tak vele különféle tanácsko­zásokon. Sok nagygazdaság megfeledkezik a koratavaszi fejtrágyázásról, valamint a kalászosodás idején szüksé­ges komplex és vegyes trá­gyázásról. Hány magashozamú búza­fajtát termesszünk, melyek felelnek meg a legjobban — ez is vita tárgya még mindig. A szakembereknek általában az a véleményük, hogy mind növénytani és gazdasági, mind szervezési szempontból, beigazolódott annak a javas­latnak a helyessége, hogy minden nagygazdaságnak legalább 3—4 fajtát kell ter­meszteni. A San Pastore, az Etoil de Choisy, a Leonardo és a Bezosztaja I. termőké­pessége hektáronként 50 má­zsa, sőt még több is. Mind­egyik fajtának megvan a jó, és természetesen rossz olda­la is. Ezért káros az a törek­vés, hogy egy-két éves ta­pasztalat alapján kiválaszta­nak egy-két fajtát azzal, hogy az felel meg legjobban,­­ mint ahogy az idén történt a Leonardoval és a francia faj­tával. Az eddigi gyakorlat azt bizonyítja, hogy ezek a fajták mind megfelelnek, éppen azért, mert nem egy­formán reagálnak az időjá­rási viszontagságokra, s nem is egyszerre érnek be, ami megkönnyíti az aratást. E­­gyelőre tehát ezeket a faj­tákat kell vetni, mindad­dig amíg a vetőmag el nem fajzik, vagy nem termesz­tünk ki jobb hazai fajtát, vagy nem kapunk külföldről valami újfajta búzát. A gép- és traktoralkatré­szek problémájával foglalkoz­va, meg kell említeni, hogy a nagygazdaságokon körül­belül 19 ezer középerősségű kerekes traktort használnak. Elméletileg ennyi elég a ve­tési munkálatok idejében va­ló elvégzésére. A helyzet a­­zonban az, hogy sok közülük, megfelelő pótalkatrészek hí­ján üzemképtelen. Egyes bir­tokokon a traktorok 30 szá­zalékát nem használhatják. Ez főként a hazai gyártmá­nyú traktorokra vonatkozik. Motorfej, fogaskerék, külső gumi nincs. Jelenleg leg­alább 7000 külső gumira len­ne szükség. A TG-50 típusú traktorhoz szintén nincsenek pótalkatrészek, s a kruseváci Október 14. nem tett semmit a hiányzó alkatrészek pótlá­sára. Ezért az a vélemény ala­kult ki, hogy a jövőben szi­gorú intézkedéseket kell fo­ganatosítani az olyan mező­­gazdasági gép- és traktor­gyárak ellen, amelyek nem gondoskodnak elegendő meny­nyiségű pótalkatrészről és szervizről. Noha törvényelő­írás jelent meg arról, milyen pótalkatrészekről kell gondos­kodniuk a mezőgazdasági gépgyáraknak, s arról, hogy milyen mértékben kell gon­doskodniuk a gépek és trak­torok javításáról, a gyárak nem tesznek eleget ennek a követelménynek. Egyedül a Zmaj oldotta meg ezt a prob­lémát kielégítően. Az a véle­mény, hogy ez a nemtörő­dömség érthetetlen is, és nincs összhangban gazdaság­­politikánkkal. A gyárak ál­talában elhanyagolják a pót­­alkatrészek gyártását, kül­földről kell behozni sok alkat­részt, ami végső fokon káros hatással van fizetési mérle­günkre. Ezért az a vélemény: ja­vasolni kellene a szövetségi szerveknek, hogy vonják meg a térítményt, azoktól a me­zőgazdasági gép- és traktor­gyáraktól, amelyek nem gyár­tanak elegendő pótalkatrészt. Továbbá azt is javasolták, hogy a nehézségek mielőbbi leküzdésére más, szigorú in­tézkedéseket kell foganatosí­tani a gyárak ellen, továbbá megengedni azoknak a mező­­gazdasági felszereléseknek a behozatalát, amelyeknek a hazai ipar nem gyárt pót­­alkatrészt és nem rendez be j­a­ví­tóműhely­t. T. 1. Palicsi étlap A la carte a Kisvendéglőben Könnyű Kukutyinnak, ott hegyezik a zabot Miskolc­­nak is megvan az ő reszkető kocsonyája, Kranjnak az íz­letes kolbászocskája, Bécsnek a szelete. Kragujevácnak az eső szerzett­­helyet a szólásmondásokban, az eső, amely elkerüli. Palicson békacombot sütöttünk hajdan, és tojásrán­tottával fogyasztottuk, ám Palics nem lett tőle híres, de még a nagyszerű gyógyiszapról sem, pedig sok kigyógyult beteg dicséri. Most mégis fölfedeztem valamit: a palicsi étlapot. Csupa ízletes ételt tartalmaz, mint minden más étlap, a különlegesség az étlap megfogalmazásában van. Nyilván a legjobb szándékkal, az itt élő népek közele­dését a helyesírás és nyelvészet terén is előmozdítandó, a palicsi Kisvendéglőben úgy írták meg az étlapot, hogy a jobboldali hasábon a következő a la carte megjelölése­ket olvashatjuk: sonka musztaral, trapiszt sajt, borjú perkelt, csirke paprikás metetel, zöld bab fezelek feltétel, sértés karaj köretei, sölé. Nem­ rossz? ! Az étlap megfogalmazói, úgy látszik, megérezték, hogy kissé vulgáris az írásmódjuk, és ellensúlyozás­képpen rá­kapcsoltak egy régimódi, de nagyon intelligence ortográ­fiára. Így született meg a sértés czomb és a borjú la­pocska) Hasonló szándékból jött létre valószínűleg a rán­tott potyka is a sült pocka után. Olyan minőségi ugrás, ugyebár, amelyet még Bálint Pista sem tudna dialekti­­kailag kielemezni! Csemegék is vannak az étlapon, mint minden étlapon. Ez azonban a helyesírási ínyencek ízlését is kielégíti. Például: Borjú sedy, vedyes sültek és vedyes torták! Az igazságos vendéglőipari dolgozók az ételek szerb­­horvát lajstromának sem kegyelmeztek meg. Az étlap baloldali hasábja is vegves, ha nem is annyira, mint a magyar. A kék paradicsom mint plavi patlijan, a zöld­bab pedig mint buranija van megjelölve, patlidžan és bo­­ranija helyett. Mindez valószínűleg a jobb emésztést van hivatva előmozdítani. Szolgáljon azonkívül a Kisvendéglő ment­ségére, hogy tekintet nélkül a szövegre, a koszt kitűnő, ami mindenesetre jobb, mintha megfordítva lenne, és akadémiai gonddal megírt étlapból olyan bevi­seletet le­hetne csak rendelni, amelybe egy érdemes akadémiai tagnak beletörne a foga. M­a­­ 3 e­z t! SZTANCSICS­A.

Next