Magyar Vadász, 1954 (7. évfolyam, 1-12. szám)

1954-01-10 / 1. szám

HIRALYI VADASZATOKTÓL a. tu/AL- „köreűkliig” .agy gazdag tapasztalatokkal rendel­­kező csehszlovák vadászati szakíró a nyúlvadászatokról szólva elmond­ja, hogy a hajdani királyi vadászatokon nem egyszer több mint hatezer nyulat lőttek. De az egykori csehszlovák nagy­birtokokon lezajlott úri vadászatokon se volt ritka az ezren felüli kilövés. Cseh­országban már 1897-ben 464,602 nyulat lőttek. Ám a kizárólag mezei vadászato­kon is gyakori volt többszáz úgynevezett mezei nyúl elejtése. ★ — Mi krkonosei vadászok — jegyzi meg a régi vadász — természetesen szerényebbek vagyunk. Örülünk, ha a mi túlnyomóan erdei vadászterületeinken mindig legalább egyszer lőhetünk nyálra. A legnagyobb zsákmányt 1906-ban egy körvadászaton értem el: huszonhárom darabot. Ennél a vadászatnál az egész zsákmány hetvenként nyúl volt. Ezt az eredményt két évi kímélés után értük el. A következő évben már csak negyvenhat nyulat ejtettünk. 1912-ben nem rendez­tünk mezei vadászatot, hanem Cha­­loupkyban három erdei hajtást tar­tottunk, elég magas hóban. Itt huszon­nyolc, harmincegy, harminchárom, te­hát összesen kilencvenkét nyulat lőttünk. Ezen a vadászterületen 1908-ban huszonkilenc magyar nyulat helyeztem ki s ennek eredményeképpen megjavult a helyzet a­­ szomszédos vadászterülete­ken. A saját vadászterületemen semmi hatással nem volt a dolog a zsákmány emelkedésére. A mi vidékünkön a fiatal nyulak fejlődésére a tavaszi és nyári nedves, hűvös időjárás a legártalmasabb. A Harta, Zábor és Kocber erdőségeiben különleges kíméléssel és gondozással sem lehet elérni a nyúlállomány emelkedését. Csak a mezők melletti alacsony erdő­­vágások területei szoktak nyárban gazda­gabbak lenni. A zsákmány-statisztikából kiderül, hogy a nyúlvadászatokon min­dig több nőstényt ejtenek el, mint hímet s ezért mérsékelt télen már januárban, februárban megfigyelhető, hogy két vagy több nyúl­szaladon kísér egy nyúl­­kisasszonyt. Közben a forróvérű nyúlfiak kölcsönösen pofozzák egymást. A nyulaknál az embrió fejlődése körülbelül harminc napig tart. A nőstény nyúl általában kettő, négy, de néha öt kisnyulat kölykezik. De arra is volt eset, hogy elejtettek egy nősténynyulat, amely tizenhárom fejlett embriót hordott. A kis­­nyulakat anyjuk napközben füvei takart fészekben rejtegeti. Éjszakánként szop­tatja őket. Egyszer márciusban három egészen kicsi, körülbelül négy-ötnapos nyulat találtam egy helyen, ahová szépen sütött a nap. Kizárt dolog, hogy maguk­tól kerültek volna oda, anyjuk tehette őket ki napozás végett. Április elején a réteken egy füzesben jól fejlett kis­nyulat fedeztem fel. Amint hozzáhajol­tam, fújt, prüszkölt, kapálózott. Fészke száraz fűvel volt kibélelve. A bokor körül két-öt centiméter mély víz volt. Másnap ismét elmentem megnézni, mit csinál a kis nyúl­bébi. A fészek üres volt. Nyúlanyó nyilván veszélyt szima­tolt és más „bölcsödébe” vitte csemetéjét. A RÉGI HÓDTELEPEK ÚJ LAKÓI A cári Oroszországban a cár „hód­­vadászterületek“ adományozásá­val kedveskedett főúri kegyeltjeinek. Az ily módon megajándékozott nagyherce­gek és a többi népnyúzók újabb komoly bevételi forrással gyarapíthatták amúgyis horribilis munkanélküli jöve­delmüket. A hódvadászterületekkel „megadományozott“ nagyúri léhűtők nemcsak ruházatukat­­ díszíthették drága hódprémmel, hanem bankszám­lájukat is hizlalhatták vele. Miután a hódok értékes prémje értékes prém­valutát jelentett a „hódvadászterüle­­tek“ tulajdonosainak, a letűnt feudális korszakban kíméletlen rablógazdálko­dás folyt ezeken a hódban gazdag területeken. A hódok elmenekültek üldözőik elől és másutt telepedtek meg. Gyakran olyan helyekre voltan, kényte­lenek húzódni, ami életkörülményeik­­nek egyáltalában nem felelt meg. Mindezen okok következtében a század elején a hódok úgyszólván teljesen ki­pusztultak a cári Oroszországban. Amióta azonban e hatalmas ország népe lerázta a nagyhercegek, földes­urak és tőkések igáját, megteremtve az első szabad, boldog, szocialista orszá­got, a Szovjetuniót, ezen a téren is nagyot változott a helyzet. Az észszerű vadgazdálkodás eredm­ényeképpen a voronyezsi védett hód­területen ma már nagyszámú hód él. A voronyezsi hód­­terü­let mellett faiskolát létesítettek, itt nevelik fel a fiatal hódokat. A voronyezsi védett hód­területen már annyi a hód, hogy a távoli vidékek folyóira is jut belőlük. Innen telepíte­nek hódokat mindazokra a helyekre, ahol valamikor nagy hód-telepek vol­tak, míg a feudális korszak rabló­­gazdálkodása ki nem pusztította ezeket az értékes prémű állatokat. M­a ismét hódoktól hemzsegnek a haj­dani hód-telepek, már nincsenek pusztulásra ítélve. A hódok helyett az egykori „hódvadászterületek“ hódpré­­mes cári kegyencei pusztultak ki örökre. Az A­. Paszari kolhoz kiváló Dudaszói a SzihoUi- Aliny tajg­ira járnak prémvadászatra. A terület bős­égésén szolgál coboly, vidra, nyest és mókus prémmel a fáradhat­atlan vadászoknak. Képünkön a kolhoz legjobb vadászai Prokopij Donkan, Szemjon Ahtanko és Vaszilij Donkan vizsgálják a lelőtt vadak gereznáit ■I / / é­r­i • ii­ és ^JL festői tájakban gazdag Románia növényi kincsei és változatos ál­latvilága jelentős erőforrást jelentenek az ország népgazdaságának. Románia hegyeit, a 2251 méter Fiatra Craiuluit, a 2508 méter Omult, a 2520 méter magas Negoiult és legmagasabb he­gyét a Fogaras-vidéki 2550 méteres Moldovanult évszázados fenyőerdők borítják. A Kárpátoknak ezeket a felhőkbe nyúló hegyláncait különböző magasságokban hatalmas fennsíkok tarkítják. A csepkebarlangokban gaz­dag Déli Kárpátok a Kárpátok láncá­nak legszebb tájai. Pásztorok és erdei emberek kunyhói, tanyái teszik ele­venné az óriási kiterjedésű erdőket. A Kárpátok gyönyörű láncát idilli­kusan szép dombvidék szegélyezi. Románia változatos felszínéből és kedvező időjárásából eredően rend­kívül változatos az ország állat- és növényvilága is. Romániában a nyár hosszú és me­leg. Néha eléri az 50—60 fokot is. A tél viszont olyan nagy hidegekkel köszönt be, hogy a hóviharokat hozó téli szél, a jegeslehelletű Crivat elő­­kényszeríti az erdőkből az éhes farkas­csordákat is. Bőven van ilyenkor alkalmuk izgal­mas farkaskalandokra, no és persze gazdag vadászzsákmányra a­­ román vadászoknak. A baráti Román Népköztársaság vadászai az év többi szakában is ered­ményesen járhatják a romániai erdők, mezők világát. Az ottani vadász­­társaságok vadászati statisztikái nem­csak jó vadászokról, pompás vadá­szatokról, hanem változatos és bő zsákmányról számolhatnak be. Románia vadállományában külön­féle vadfajták szerepelnek. Medvék, szarvasok, hiúzok, vaddisznók bőven találhatók a román erdőkben. Romá­niának madárvilága is hallatlanul gaz­dag. A fajdkakasokon és más értékes madarakon kívül egészen ritka madár­fajták is akadnak Románia vadregé­nyes tájain. '‘ír Duna deltájának füzesekkel, CZL tölgyerdőkkel, mocsarakkal és lápokkal váltakozó vidékén még peli­kánok is élnek. A TRICHINELLOSIS olyan betegség, melyet a házi, vagy vadonélő állatok közvetítésével szerezhet meg az ember. Okozója egy igen apró fonálféreg a Trichinella spirális, mely a bélben élős­­ködik, míg az utódai, lárvái, az izomtrichinellák az izom­­zatban, húsban tartózkod­nak. Az ember akkor bete­gedhet meg trichinellosisban, ha izomtrichinellákat tartal­mazó húst, vagy húskészít­ményt (kolbászt, sonkát stb.) nyers, vagy nem kellően sütött, vagy főtt állapotban fogyaszt. A fertőződés (hús­evés) után néhány nappal — mikor a béltrichinellák a bél­ben kifejlődnek — émelygés, hányás, hasfájás, hasmenés, láz jelentkezik a betegen, majd kb. 2 hét múlva — mikor a béltrichinellák utó­dai, a trichinellalárvák a bél­ből az izomzatba vándorol­nak — izomfájdalmak, va­gyis mozgászavarok, nye­­lési, rágási, lélekzési nehéz­ségek lépnek fel. A betegség súlyossága a szervezetbe ke­rült lárvák számától függ. Nagyszámú trichinellával való fertőződés esetén a beteg el is pusztulhat. AZ EMBEREN KÍVÜL a trichinellák sok állatfajban meg tudnak telepedni, azon­ban az állatok nem olyan érzékenyek a trichinellák ká­ros hatásai iránt, mint az ember és így a fertőzöttségük észrevétlen­ maradhat. A tri­chinellák leggyakoribb gaz­dái a vadonélő húsevők kü­lönösen a RÓKA és a BORZ; rajtuk kívül elég gyakran fertőzött még a vaddisznó, medve, kutya, macska, pat­kány és a farmokon tenyész­tett prémes állatok (ezüst­ róka, nutria, nyérc), így pl. a Bakonyból származó 9 meg­vizsgált róka közül ötben trichinellák voltak kimutat­hatók. 216 hazai vaddisznó közül kettő volt fertőzve trichinellákkal. Általában a trichinellosis olyan állatok közt fordul elő, melyek állan­dóan vagy alkalomszerűen hússal táplálkoznak, illetve felfalják a saját, vagy más fajokhoz tartozó állatok hul­láit. A trichinellák gyakori előfordulásának az említett állatfajokban közvetlenül, vagy közvetett fontossága van a sertések fertőződésé­ben, hiszen leggyakrabban olyan sertésekben találtak trichinellákat, melyeknek al­kalmuk volt trichinellahor­­dozó állatok húsát elfogyasz­tani. Hazánkban az emberek fertőződése akkor jöhet létre, ha trichinellákat tartalmazó nyers vagy félig nyers sertés-, ill. vaddisznó-húst fogyaszta­nak. A sertések viszont akkor fertőződhetnek, ha elfogyaszt­ják a gyakori trichinella­­hordozó állatok (róka, borz, patkány stb.) húsát. Íme néhány ilyen hazánk­ban előfordult trichinellás eset: 1926 JANUÁRJÁBAN egy uradalmi vadőr, felesége és három fia halt meg trichinel­losisban. A vadőr 1925 de­cemberében egy sertést vá­gott le, a húsát fogyasztani kezdték. Néhány nap múlva megbetegedtek és az egész család meghalt. A halottak izomzatában nagy számban találtak trichinellákat. A vizsgálatok kiderítették, hogy a vadőr gyakran ejtett el vadonélő állatokat, és hulláikat a sertésól mellett lévő gödörbe dobta. A vadőr 9 sertése gyakran fogyaszt­hatott a gödörben lévő hul­lákból és így fertőződhettek trichinellákkal. A vizsgála­tok megállapították, hogy a vadőr mindegyik sertése fer­tőzött volt. 1950 MÁRCIUSÁBAN egy erdész vaddisznót lőtt le. A húsából készült kolbász fogyasztása után 12-en be­tegedtek meg trichinellosis­ban. Az erdész a vaddisznó fel nem használt húsrészeit sertésével etette meg. A ser­tést később eladta; 1950 novemberében a sertést új tulajdonosa levágta. Húsát és a belőle készült nyers füs­tölt kolbászt fogyasztani kezdték és 5-en megbeteged­tek trichinellosisban. Tehát a vaddisznó által fetőződött a sertés és a sertéshús fo­gyasztása által az emberek. Az említett eseteken kívül több emberi megbetegedés is történt már hazánkban — mind házivágások nyomán —, melyek meg nem főzött vagy sütött trichinellás ser­téshús — legtöbbször nyers füstölt kolbász — fogyasz­tása után jöttek létre. Az emberi fertőződések megakadályozása céljából olyan vidékeken, ahol a tri­chinellosis gyakrabban for­dul elő, a sertés- és vad­disznóhúst, kolbászt, sonkát, oldalast csak kellően sütött vagy főtt állapotban szabad fogyasztani, mert a sütés vagy főzés közben a trichi­nellák elpusztulnak a hús­­ban. ” „ AZ EMBERI FERTŐZŐ­DÉS megakadályozásán kí­vül szükséges a sertésállo­mány és egyéb trichinella­­hordozó állatok fertőződésé­nek meggátlása is. A vadon­élő és más trichinellahordozó állatok nyers húsának házi­állatokkal és főként sertések­kel való etetését, mely külö­nösen egyes vidékeken elter­jedt, szigorúan meg kell tiltani. A trichinellahordo­­zóknak ismert állatok hul­láit ártalmatlanná kell tenni. Vágóhídi és háztartási hús­hulladékot csak főzött ál­latban szabad állati éh­ségként felhasználni. Szük­séges a rendszeres patkány­­irtás a hullák kötelező meg­semmisítésével. Ahol szaba­don legelnek a sertések, vi­gyázni kell, hogy ne egyék meg más állatok hulláit. AZ ÁLLATOK TRICHI­­NELLÁS fertőzöttségének megállapítása mikorszkópos vizsgálat segítségével nagyon könnyű. Ezért, ha valaki meg akarja tudni, hogy a levágott sertése vagy az elejtett vad­disznó, róka stb. húsa nem tartalmaz-e trichinellákat, akkor az állat húsából (lehe­tőleg a rekeszizomból vagy az oldalasból, esetleg a nyelv­ből) kb. 10 dkg-ot küldjön be az Országos Állategész­ségügyi Intézet Parasitoló­­giai Osztályára (Budapest, XIV., Tábornok­ u. 2), ahol a vizsgálatot díjtalanul el­végzik és a vizsgálat ered­ményéről azonnal értesítik a beküldőt. Dr. NEMESÉRI LÁSZLÓ osztályvezető szakállatorvos A TRICHINELLOSISRÓL

Next